ЗАТВЕРДЖЕНО


Скачати 85.42 Kb.
Назва ЗАТВЕРДЖЕНО
Дата 21.03.2013
Розмір 85.42 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Держкомстату України

01.07.2002 р. № 254


Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї

по складанню

«Звіту про реалізацію сільськогосподарської продукції»

( форма № 21-заг )
Звіт про реалізацію сільськогосподарської продукції (форма № 21-заг) подають усі юридичні особи, що займаються виробництвом сільгосппродукції: сільськогосподарські підприємства усіх форм власності та підпорядкування, філії, дочірні підрозділи тощо підприємств та організацій інших галузей економіки – органу державної статистики за місцезнаходженням.

Звіт складається господарствами наростаючим підсумком з початку року щомісячно за скороченим переліком показників та за рік в цілому - за повним колом.

Статистичний звіт заповнюється на підставі даних приймальних квитанцій переробних підприємств, товарно-транспортних накладних господарств та інших документів, що підтверджують реалізацію сільськогосподарської продукції власного виробництва, а також рахунків бухгалтерського обліку.

Згідно з Планом рахунків процес реалізації сільськогосподарської продукції, товарів, робіт і послуг відображають на кількох балансових рахунках: 90 «Собівартість реалізації», 93 «Витрати на збут», 70 «Доходи від реалізації».

У сільськогосподарських підприємствах реалізованою вважається продукція (виконані роботи або надані послуги): при безготівкових розрахунках – відвантажена покупцям і списана з матеріально відповідальних осіб незалежно від строку надходження грошей від замовника; при оплаті готівкою – після надходження грошей.

Для обліку формування доходів і результатів діяльності використовують «Реєстр документів по реалізації готової продукції» (ф. № 11.1 с.-г.); «Реєстр документів по реалізації товарів, виробничих запасів, робіт та послуг» (ф.№11.2 с.-г.); «Реєстр документів щодо реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (за цінами реалізації)» (ф.№11.3 с.-г.) та «Реєстр документів про реалізацію продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (за обліковими цінами)» (ф.№11.3а с.-г.). Підсумкові дані цих реєстрів за видами продукції і каналами реалізації переносять у «Відомість аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг», ф.№11.4 с.-г., яка складається щомісяця.

Відомість №11.4 с.-г. передбачає ведення протягом місяця аналітичного обліку реалізації за кількістю і вартістю окремих видів реалізованої продукції, виконаних робіт і наданих послуг на сторону, а також за напрямками реалізації. На окремих сторінках відомості ведуть облік реалізації продукції рослинництва, тваринництва і т.д. Підсумки підраховують по кожній галузі окремо і в цілому по сільськогосподарському підприємству.

У графі 1 «Звіту про реалізацію сільськогосподарської продукції» показується обсяг сільськогосподарської продукції та сировини, що реалізована по всіх каналах, за різними цінами (закупівельними, договірними, біржовими, ринковими) та за всіма видами розрахунків (готівкою, за бартером, тощо). В обсязі реалізованої продукції відображається як стандартна, так і нестандартна продукція.

У графі 2 відображається вартість реалізованої продукції (кредит рахунку 70 «Доходи від реалізації»). Вартість реалізованої продукції - це фактично виплачені суми за продукцію по цінах, що фактично склалися в звітному році, з урахуванням надбавок (знижок) за якість продукції, доплат та субсидій, але без урахування накладних витрат по заготівлях, транспортних та експедиційних витрат, податку на додану вартість.

По кодах 70-73 із загальної вартості показуються дотації за продані переробним підприємствам худобу (в живій вазі) та молоко і надбавки за проданий для забою молодняк великої рогатої худоби підвищених вагових кондицій.

Графи 3 і 4 «Продано переробним підприємствам (включаючи елеватори)» заповнюються на підставі приймальних квитанцій переробних підприємств всіх форм власності, що мають власні переробні потужності або орендують їх, спеціалізованих підприємств по закупівлі продукції тощо.

Графи 5 і 6 «Продано організаціям споживчої кооперації» заповнюються на підставі приймальних квитанцій організацій Укоопспілки.

Кількість реалізованої продукції по графах 3 і 5 показується у заліковій вазі, або вазі, прийнятій до оплати (крім вовни).

У графи 7 і 8 включається весь обсяг продукції, реалізованої населенню в рахунок оплати праці (включаючи реалізацію через систему громадського харчування), продаж педагогічним працівникам, які проживають у сільській місцевості, а також реалізація продукції дошкільним та навчальним закладам, санаторіям, будинкам відпочинку, лікарням та інш., що знаходяться на балансі сільськогосподарського підприємства.

По графах 9 і 10 показуються обсяги сільськогосподарської продукції, яка видана пайовикам в рахунок орендної плати за землю та майнових паїв (часток) по цінах, які фактично склалися і по яких будуть проводитися бухгалтерські операції.

Однак у ці графи не включається виділення майнового паю (натурою, наприклад, худобою, чи грішми) члену сільськогосподарського кооперативу. Ці операції обліковуються за кредитом рахунку 67 «Розрахунки з учасниками» і не є реалізацією.

По графах 11 і 12 показуються дані про обсяг продажу на місцевих ринках та на ринках інших регіонів у межах України; реалізація з транспортних засобів чи пристосованих для цього площадок; населенню безпосередньо з ланів (за винятком натуроплати), реалізація населенню сільськогосподарської продукції, в тому числі поросят, телят, іншого молодняку (крім реалізації в рахунок оплати праці).

У графах 13 і 14 «Продано через біржі і аукціони» показується продаж як за національну грошову одиницю, так і за валюту в перерахунку по діючому курсу національної грошової одиниці на момент укладання угоди на реалізацію продукції.

По графах 15 і 16 показується кількість і вартість сільськогосподарської продукції, що продана за іншими каналами. Тут ураховується продукція, продана промисловим підприємствам і організаціям для забезпечення їх робітників і службовців; безпосередньо підприємствам торгівлі та громадського харчування всіх форм власності та господарювання, а також санаторіям, дитячим садкам, школам, лікарням, будинкам відпочинку, закритим закладам (тобто за прямими зв’язками); продаж іншим господарствам; комерційним структурам тощо; зарубіжним країнам, включаючи країни СНД за валюту (в перерахунку по діючому курсу національної грошової одиниці на момент реалізації продукції).
Обсяги реалізації продукції за бартерними угодами відображаються по відповідних каналах. Бартерна угода - це господарча операція, що передбачає розрахунок за реалізовану продукцію (роботи, послуги) в іншій, ніж у грошовій формі, включаючи будь-які види погашення (взаємозаліку) заборгованості між сторонами господарчої операції без проведення грошових розрахунків. Обсяги реалізації за бартерними угодами виділяються із загального обсягу реалізації продукції рослинництва та тваринництва по графах 17 і 18. У цих графах показується обмін сільськогосподарської продукції як по договорах між товаровиробником та споживачем, так і без їх укладання на продукцію виробничо-технічного призначення або на товари народного споживання, послуги, тощо. У графі 18 показується вартість проведеної угоди, яка дорівнює вартості реалізованої сільськогосподарської продукції.

Давальницька сировина не включається в обсяги реалізованої продукції і показується по графі 19 "крім того" в повному обсязі (тобто включаючи обсяги продукції, що залишені господарством переробнику в оплату за переробку). Продукція від переробки давальницької сировини повертається господарствам переробними підприємствами і включається в звіт після її продажу по відповідному каналу в перерахунку на свіжу.

Як виняток, не перераховуються на свіжу продукцію вироблені з давальницької сировини олія і цукор, реалізація яких по каналах показується відповідно по кодах 64 та 65.

Та частина продукції, що передана переробному підприємству в оплату за переробку всієї кількості продукції, вважається реалізованою і відображається в обліку на загальних підставах, а у звіті ф.№21-заг по графах 15 і 16.

Сільськогосподарська продукція власного виробництва, перероблена на підсобних підприємствах господарств, включається в звіт по відповідних графах після її реалізації в перерахунку на свіжу продукцію згідно діючих на переробних підприємствах норм витрат свіжої продукції на виробництво консервів та інших продуктів переробки.
Продукція рослинництва

В загальні обсяги реалізації зернових і олійних культур (коди 10-20, 22, 23) не включаються дані про повернення довгострокових позик та обсяги, які передані хлібоприймальним підприємствам на зберігання. Останні включаються в обсяги реалізації (гр. 3 та 4) переробним підприємствам лише після переоформлення приймальними квитанціями, оскільки до оплати зерно залишається власністю сільськогосподарських виробників і є об’єктом подальшої застави.

Зернові відходи ураховуються в іншій продукції рослинництва.

По коду 36 «інші овочі» показуються: перець солодкий, баклажани, гарбузи продовольчі, кабачки, патисони, кольрабі, петрушка - корінь, селера - корінь, хрін - корінь, ріпа, редька, бруква, редиска, салат, шпинат, щавель, ревінь, цибуля - порей, зелень кропу, петрушки і селери, цибуля на перо, зелений горошок мозкових сортів, стручки бобових (зелених горошку, квасолі, бобів), кукурудза цукрова та інші сорти молочно-воскової стиглості, кріп для соління, морква, буряки столові і часник-проривка, капуста цвітна, брюссельська, червоноголова, савойська тощо.

По коду 45 показується вартість реалізованої іншої продукції рослинництва, яка не знайшла відображення по кодах 10-44.

До іншої продукції рослинництва включається реалізація насіння і волокна конопель, лікарських рослин, насіння цукрових буряків і кормових коренеплодів, однорічних і багаторічних трав, насіння овочевих і баштанних культур, посадкового матеріалу плодів, ягід і винограду, сіна, соломи, зеленої маси, силосу, сінажу, хмелю, цикорію, ефіроолійних культур, плодів та ягід дикорослих, горіхів тощо.

По коду 65, гр. 19 показуються залишки цукру у господарстві на кінець звітного періоду.

По коду 67 «Гриби» показуються гриби, що культивуються (печериці, вєшенкі, інш.).

По коду 75 показуються зернові культури, які знаходяться на зберіганні безпосередньо в господарстві (не враховуючи зерно, що зберігається на загальних підставах на елеваторах, хлібоприймальних підприємствах, заготівельних пунктах).
Продукція тваринництва

По кодах 47-52 показується худоба та птиця реалізована на забій в живій вазі з заліком привісу, але без урахування ваги племінної худоби та птиці, а також худоби, яка продана біофабрикам та біокомбінатам. Привіс від відгодівлі, нагулу худоби слід показувати по відповідному виду худоби. При цьому подвійне урахування постановчої ваги худоби не допускається.

Дані про живу вагу худоби та птиці, що реалізована у забійній вазі, необхідно одержати шляхом перерахунку у живу вагу використовуючи коефіцієнти, які встановлені переробним підприємствам виходячи з особливостей природно-кліматичних зон України.

У код 52 включаються інші види худоби (в живій вазі) - коні, кролі тощо, а також реалізоване м’ясо та м’ясопродукти (без розбивки по видах худоби).

З вартості реалізованого м’яса кролів необхідно виключити суми, що одержані господарствами як доплати за шкурки.

Племінна худоба, що має племінні посвідчення, а також худоба, продана на біофабрики та біокомбінати без розбивки по видах показується по відповідному каналу коду 53.

Молодняк худоби, що переданий населенню на вирощування, ураховується у вазі реалізованої дорослої худоби після її продажу господарствами.

По коду 55 показуються яйця харчові та яйця, що були використані для виготовлення яєчного порошку. Перерахунок яєчного порошку в яйця проводиться згідно діючих нормативів, але не більше 90 штук на 1 кг.

Дані про кількість реалізованої вовни (код 57) по всіх каналах показуються у фізичній вазі.

По коду 58 показується кількість меду по господарству та району у кілограмах, вартість – в гривнях; в цілому по області – в центнерах та тисячах гривень.

По коду 60 показується кількість коконів по господарству, району та області у кілограмах, вартість – в гривнях, по області – в тисячах гривень.

По коду 61 відображається вартість іншої продукції тваринництва, яка не була відображена по кодах 47-60, а саме: поросята, телята та інший молодняк (включаючи молодняк птиці), реалізований для подальшого дорощування та відгодівлі, яйця на інкубацію, шкіряна, хутрова та інша тваринницька сировина, продукція бджільництва (крім меду) та звірівництва, риба ставкова, гній, пташиний послід тощо.


Управління статистики сільського


господарства та навколишнього середовища



Схожі:

ВИПУСК ТРИДЦЯТИЙ
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
Затверджено список спортсменів-кандидатів на участь в Олімпійських іграх в Лондоні
Затверджено список спортсменів, які включені до числа кандидатів на участь у Іграх ХХX Олімпіади у Лондоні (Великобританія) 2012...
КА ЛЮДИНОЗНАВЧI СТУДII ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
Франка Серія “Педагогіка” ВИПУСК ТРИДЦЯТЬ ПЕРШИЙ ДРОГОБИЧ ВИДАВНИЧИЙ...
Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено постановою президії ВАК №1-05/5 від 1 липня 2010...
М. Тодики доктора юридичних і політичних наук, професора В. С. Журавського...
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
ЗАТВЕРДЖЕНО

ЗАТВЕРДЖЕНО

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка