ЗАТВЕРДЖЕНО


Скачати 1.21 Mb.
Назва ЗАТВЕРДЖЕНО
Сторінка 1/8
Дата 14.05.2013
Розмір 1.21 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства аграрної

політики України

06.06.2002154
Зареєстровано в Міністерстві юстиції

України 19.06.2002 за № 516/6804

ІНСТРУКЦІЯ

з бонітування великої рогатої худоби

м`ясних порід


  1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція, розроблена на виконання Закону України “Про племінну справу у тваринництві”, визначає порядок проведення бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід.

1.2. Бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід – комплексна оцінка худоби за племінними і продуктивними якостями, яка проводиться в усіх господарствах незалежно від належності та підпорядкованості, що мають племінних тварин.

1.3. Мета бонітування – визначення комплексного класу худоби, у залежності від якого визначається їх племінне та виробниче призначення.

1.4. Бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід проводиться щорічно відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України.

1.5. Організацію проведення бонітування здійснюють Міністерство агропромислового комплексу Автономної Республіки Крим, головні управління сільського господарства і продовольства обласних державних адміністрацій разом із галузевими структурними підрозділами Мінагрополітики й науково-дослідними установами УААН.

1.6. Бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід проводиться протягом року при досягненні тваринами певного віку.

1.7. Бонітуванню підлягає усе племінне поголів’я, за винятком молодняку віком до 6-ти місяців та тварин на відгодівлі.

1.8. Бонітування поголів’я великої рогатої худоби м’ясних порід проводить комісія, до складу якої входять:

спеціалісти господарства (зоотехніки та ветеринарні спеціалісти) - за призначенням керівника підприємства;

представники управлінь сільського господарства і продовольства р

айонних державних адміністрацій - за наказом управлінь сільського господарства і продовольства районних державних адміністрацій;

фахівці з відповідною кваліфікацією, що пройшли атестацію, галузевих підприємств,об’єднань, асоціацій тощо, селекційних центрів, наукових установ.

1.9. Перед бонітуванням комісія проводить:

перевірку ідентифікаційних номерів тварин і при необхідності їх відновлення;

зважування тварин і визначення їх вгодованості;

узяття промірів тварин відповідних статево-вікових груп;

перевірку відтворної здатності корів і бугаїв;

підведення підсумків оцінки бугаїв за власною продуктивністю та якістю потомків;

уточнення записів племінного обліку.

1.10. При бонітуванні комісія:

проводить огляд худоби, аналізує показники її власної продуктивності, продуктивності батьків та потомків, заповнює відповідні форми обліку;

оцінює худобу за основними ознаками, які характеризують її продуктивність та племінні якості;

присвоює за основними ознаками такі комплексні класи: еліта-рекорд, еліта, І клас, ІІ клас.

1.11. Худобу, що не відповідає мінімальним вимогам для визначення класу, оцінюють як некласну.

1.12. Худобу, на яку відсутні необхідні дані, за якими визначають комплексний клас, відносять до нерозподіленої за класом.

1.13. За результатами бонітування складається звіт (форма № 7-м’яс) за станом на 1 січня наступного року, який подається підприємством (господарством):

до 20 січня – до управлінь сільського господарства районної державної адміністрації - для затвердження;

до 1 лютого - організаціям (установам), визначеним Міністерством аграрної політики України, – для зведення.

1.14. Організації (установи), визначені Міністерством аграрної політики України:

проводять аналіз результатів бонітування худоби в розрізі порід, типів та статевовікових груп;

визначають племінну цінність стад;

затверджують класність пробонітованої худоби;

подають зведені дані та аналіз бонітування до Міністерства аграрної політики України до 25 лютого наступного року.

1.15. Зведені дані та аналіз бонітування використовуються для розробки і коригування програм селекції у м’ясному скотарстві.

2. Основні ознаки при визначенні комплексного класу худоби м’ясних порід


  1. Основними ознаками при визначенні комплексного класу бугаїв є жива маса, конституція та екстер’єр, відтворна здатність, оцінка за власною продуктивністю та генотип.

  2. О


    сновними ознаками при визначенні комплексного класу корів є жива маса, конституція та екстер’єр, молочність, відтворна здатність та генотип.

  3. Основними ознаками при визначенні комплексного класу молодняку є жива маса, конституція та екстер’єр, оцінка за власною продуктивністю та генотип.


3. Оцінка та визначення класу худоби м’ясних порід за основними ознаками
3.1. Визначення класу за живою масою

3.1.1. Визначення класу за живою масою бугаїв та корів проводиться згідно з мінімальними вимогами до живої маси бугаїв і корів м’ясних порід для визначення класу при бонітуванні (додаток 1).

3.1.2. Визначення класу за живою масою молодняку проводиться згідно з мінімальними вимогами до живої маси молодняку великої рогатої худоби м’ясних порід для визначення класу при бонітуванні (додаток 2).

3.1.3. Бугаїв-плідників і корів до 5-річного віку, а також молодняк оцінюють за даними останнього зважування.

3.1.4. Тварин старше 5 років оцінюють за вищою живою масою.
3.2. Визначення класу за конституцією та екстер’єром

3.2.1. Дорослих тварин оцінюють за конституцією та екстер’єром за 100-бальною шкалою.

3.2.2. Бугаїв оцінюють щорічно до 5-річного віку відповідно до шкали оцінки конституції та екстер’єру бугаїв (додаток 3).

  1. Корів оцінюють у віці трьох і п’яти років відповідно до шкали оцінки конституції та екстер’єру корів (додаток 4).

  2. При оцінці враховують:

типовість та гармонійність будови тіла;

наявність недоліків конституції та екстер’єру, за які знижують бальну оцінку (додаток 5).

  1. Молодняк оцінюють за конституцією та екстер’єром за 5-бальною шкалою.

  2. При оцінці молодняку враховують загальний вигляд та розвиток. Оцінку “відмінно” одержують тварини, типові для породи і статі, що мають добрий розвиток і ріст, відмінну будову тіла.

  3. Клас за конституцією та екстер’єром визначається відповідно до:

шкали оцінки бугаїв за комплексом ознак (додаток 9);

шкали оцінки корів за комплексом ознак (додаток 10);

шкали оцінки молодняку за комплексом ознак (додаток 11).
3.3. Визначення класу корів за молочністю

  1. Молочність корів оцінюють за живою масою потомків у віці 210 днів.

  2. При оцінці молочності молодих корів фактичну масу потомків у віці 210 днів збільшують:

у первісток - на 10%;

за другим отеленням – на 5%.

  1. П


    ри народженні декількох телят молочність установлюють за сумарною живою масою приплоду.

  2. Молочність корів з трьома отеленнями і старше оцінюють за даними отелення, при якому одержано теля з найбільш високою живою масою.

  3. Клас корів за молочністю відповідає класу приплоду за живою масою у віці 210 днів.


3.4. Визначення класу за відтворною здатністю

  1. Відтворну здатність тварин оцінюють за даними зоотехнічного обліку і даними ветеринарної медицини.

  2. Бугаїв оцінюють за кількістю одержаних за рік стандартних спермодоз або за кількістю запліднених самок протягом парувального сезону.

  3. Корів оцінюють:

первісток – за перебігом отелень і віком першого отелення;

корів старшого віку – за перебігом отелень і тривалістю міжотельного періоду.

  1. Клас за відтворну здатність визначається згідно з вимогами до відтворної здатності бугаїв і корів (додаток 6).


3.5. Оцінка за генотипом

3.5.1. Генотип тварин оцінюють за породністю та походженням (комплексним класом батьків та оцінкою батька за якістю потомків). При оцінці бугаїв-плідників ураховують власну оцінку за якістю потомків.

  1. Породність тварин визначають на підставі документів про походження з обов’язковим оглядом тварин для встановлення їх відповідності типу породи.

  2. До чистопородних відносять тварин, що походять від батьків однієї породи, а при відтворному схрещуванні (створенні порід) – від розведення помісей III і IV поколінь “у собі” залежно від консолідованості ознак і вираженості бажаного типу при комплексному класі не нижче першого.

  3. До помісей відносять тварин, одержаних від схрещування різних порід, а також маток молочних порід з чистопородними і помісними II - IV поколінь м’ясними бугаями та від розведення помісей I-III поколінь “ у собі”.

  4. Ступінь породності тварин визначають згідно з додатками 7 і 8.

  5. При відсутності документів про походження, за умови добре вираженої типовості і відповідності за комплексом ознак I класу, тварин відносять до I або II поколінь.



4. Визначення класу тварин за комплексом ознак

4.1. Клас бугаїв, корів і молодняку за комплексом ознак установлюють за сумою одержаних балів відповідно до:

шкали оцінки бугаїв за комплексом ознак (додаток 9);

шкали оцінки корів за комплексом ознак (додаток 10);

шкали оцінки молодняку за комплексом ознак (додаток 11).

За сумою одержаних балів тварин відносять до класу:

81 бал і більше – “еліта-рекорд”;

71-80 балів – “еліта”;

61-70 балів – І клас;

51-60 балів – ІІ клас.

4.2. Комплексний клас корів-первісток, приплід яких у період бонітування не досяг 6-місячного віку, визначають за шкалою оцінки молодняку за комплексом ознак (додаток 11), при цьому клас за живою масою встановлюють згідно з мінімальними вимогами до живої маси бугаїв і корів м’ясних порід для визначення класу при бонітуванні (додаток 1) для корів 3-річного віку.

4.3. Комплексний клас корови підвищують на один за умови наявності трьох дочок з вищим класом.
5. Групування корів за результатами бонітування та визначення виробничого призначення молодняку
5.1. На підставі результатів комплексної оцінки корів визначають напрям подальшого їх використання і розподіляють на такі групи:

племінне ядро (краща частина стада) - 50-60 % від загального поголів’я корів;

селекційна (входить до племінного ядра) - 18-20 % від загального маточного поголів’я;

виробнича – корови, що не включені до племінного ядра.

5.2. Для ремонту стада використовують молодняк, що одержали:

бугайців – від корів селекційної групи;

телиць - від корів племінного ядра.

  1. За результатами бонітування визначають тварин, призначених для:

ремонту стада;

племінної реалізації;

відгодівлі і реалізації на м’ясо.
6. Заходи щодо поліпшення племінної справи
6.1. За даними бонітування складають звіт (форма №7-м’яс) та аналіз за такими даними:

кількість пробонітованої худоби та її розподіл за породністю і класами;

характеристика стада й окремо корів племінного ядра за живою масою, конституцією та екстер’єром, молочністю, розвитком потомків;

вік і жива маса маток при першому осіменінні і отеленні;

результати оцінки бугайців і телиць за власною продуктивністю і оцінки бугаїв за якістю потомків;

класність реалізованого молодняку.

6.2. Матеріали бонітування поточного року порівнюють із даними минулого. Аналізують виконання плану селекційно-племінної роботи з підбору, оцінки бугаїв за якістю потомків, відбору ремонтних бугаїв, створення заводських ліній.

6.3. За результатами бонітування:

складають план підбору на наступний рік, план комплектування стада за рахунок вирощування ремонтного молодняку і придбання племінної худоби;

визначають тварин для запису до Державної книги племінних тварин;

розробляють плани проведення оцінки: бугайців і телиць - за власною продуктивністю, бугаїв - за якістю потомків;

складають план проведення заходів ветеринарної медицини.


Начальник Департаменту ринків

продукції тваринництва з Головною

державною племінною інспекцією Ю.Ф. Мельник





Додаток 1

до пункту 3.1.1

Інструкції з бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід



Мінімальні вимоги до живої маси бугаїв і корів м’ясних порід для визначення класу при бонітуванні


Порода

Клас

Жива маса бугаїв, кг, у віці

Жива маса корів, кг, у віці

два роки

три роки

чотири роки

п’ять років і старше

три роки

чотири роки

п’ять років і старше

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Українська м’ясна

Еліта-рекорд

690

850

970

1100

540

580

650

Еліта

650

810

930

1000

520

560

620

I клас

620

790

890

950

490

540

580

II клас

550

690

790

850

440

490

530

Волинська м'ясна

Еліта-рекорд

650

820

940

1050

490

550

600

Еліта

610

780

900

980

470

520

570

I клас

580

750

860

940

440

500

540

II клас

520

670

770

830

400

440

490

Поліська м'ясна

Еліта-рекорд

660

800

890

960

500

540

600

Еліта

630

770

860

900

480

520

570

I клас

600

740

830

880

460

500

550

II клас

540

680

750

800

420

450

500

Південна м’ясна, що

створюється

Еліта-рекорд

620

750

840

900

460

510

580

Еліта

570

710

820

860

440

480

550

I клас

540

670

760

800

420

460

510

II клас

510

610

680

740

400

430

470



Продовження додатка 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Знам’янська, що

створюється

Еліта-рекорд

660

790

880

900

500

540

600

Еліта

630

770

850

880

480

520

580

I клас

600

750

820

850

460

500

550

II клас

530

670

730

770

420

450

500

Симентальська м’ясна, що

створюється

Еліта-рекорд

630

780

880

945

495

555

600

Еліта

600

735

840

905

475

525

575

I клас

570

705

800

850

450

505

545

II клас

515

630

725

780

400

430

475

Сіра українська

Еліта-рекорд

600

730

800

870

450

500

550

Еліта

570

700

760

830

440

490

535

I клас

550

670

730

800

430

480

520

II клас

500

610

660

710

390

430

470

Світла

аквітанська

Еліта-рекорд

670

830

950

1000

530

590

640

Еліта

640

790

910

970

510

570

620

I клас

610

750

870

930

490

550

590

II клас

550

680

780

830

440

490

540

Кіанська

Еліта-рекорд

700

860

1000

1100

540

590

650

Еліта

660

820

950

1000

520

570

620

I клас

640

800

900

950

490

540

590

II клас

560

700

800

850

440

490

530

Шароле

Еліта-рекорд

680

840

965

1050

540

600

650

Еліта

645

800

920

1000

520

580

625

I клас

620

790

880

945

490

550

600

II клас

555

690

790

840

440

495

535

Лімузин


Еліта-рекорд

630

780

880

980

475

535

580

Еліта

600

735

840

940

455

505

555

I клас

570

705

800

900

430

485

525

II клас

515

630

725

780

410

450

470




Продовження додатка 1

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Абердин-ангуська

Еліта-рекорд

560

715

780

850

440

485

530

Еліта

535

680

745

810

420

460

500

I клас

510

650

710

770

400

440

480

II клас

460

585

640

700

360

390

420

Герефордська

Еліта-рекорд

600

740

840

900

470

530

570

Еліта

570

700

800

860

450

500

545

I клас

540

670

760

820

430

480

520

II клас

490

600

690

740

380

410

450







Додаток 2

до пункту 3.1.2

Інструкції з бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід
  1   2   3   4   5   6   7   8

Схожі:

ВИПУСК ТРИДЦЯТИЙ
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
Затверджено список спортсменів-кандидатів на участь в Олімпійських іграх в Лондоні
Затверджено список спортсменів, які включені до числа кандидатів на участь у Іграх ХХX Олімпіади у Лондоні (Великобританія) 2012...
КА ЛЮДИНОЗНАВЧI СТУДII ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
Франка Серія “Педагогіка” ВИПУСК ТРИДЦЯТЬ ПЕРШИЙ ДРОГОБИЧ ВИДАВНИЧИЙ...
Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено постановою президії ВАК №1-05/5 від 1 липня 2010...
М. Тодики доктора юридичних і політичних наук, професора В. С. Журавського...
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
СТУДI¯ ЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ ДДПУ ВИПУСК ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТИЙ ЧАСТИНА...
Збірник наукових праць ДДПУ ім. Івана Франка “Людинознавчі студії” є фаховим виданням з педагогіки (перереєстровано і затверджено...
ЗАТВЕРДЖЕНО

ЗАТВЕРДЖЕНО

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка