Цілі й завдання


Скачати 68.32 Kb.
Назва Цілі й завдання
Дата 23.02.2016
Розмір 68.32 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи


Цілі й завдання: систематизувати знання учнів про глобальні проблеми людства, їх сутність, причини виникнення та шляхи розв’язання кожної з них; удосконалювати загальнонавчальні вміння (працювати над доповіддю, виступати з повідомленнями, вивчати додаткову літературу, виступати в ролі опонента, складати рецензію на повідомлення); виховувати колективізм, організованість; активізувати інтерес до предмета; здійснювати екологічне виховання; розвивати мислення учнів, уміння виокремлювати в змісті головне, істотне, узагальнювати численні факти.

Обладнання: плакати «Грінпіс», альбоми, фотографії, хрестоматія, матеріали періодичної преси.

План конференції

І. Вступне слово вчителя

ІІ. Проектні дослідження, їх обговорення.

  • Забруднення повітря.

  • Забруднення суходолу і води.

  • Кислотні дощі.

  • Озоновий шар.

  • Парниковий ефект.

  • Вимирання тварин і рослин.

  1. Складання узагальнюючої таблиці

«Характеристика глобальних проблем людства»

І. Вступне слово вчителя.

Людське суспільство виступає нині як глобальна природна сила, що втягує природу в орбіту своєї активної діяльності. Природа створює величезний, надзвичайно складний живий механізм, у якому взаємодіють усі живі організми. Криза навколишнього середовища —це сигнал катастрофи, що наближається. Екологічні закони світу існують. Людина навчилася підкоряти енергію атома й запускати на орбіту Землі космічні кораблі, але скасувати закони природи вона не в силі. Цей основний принцип екології був сформульований ще в XVII столітті філософом Френсісом Беконом: «Ми не можемо управляти природою інакше, як підкоряючись їй».

Вузьконауковий термін «екологія» був уведений у другій половині минулого століття німецьким ученим Ернстом Геккелем для позначення одного з розділів біології — вивчення взаємодії організмів між собою та із середовищем існування. Природа сьогодні зовсім не та, що була в часи дідів і батьків. Вона вже не така багата й зовсім не така невичерпна, як здавалося раніше.

Проблема здорового навколишнього середовища стала настільки ж життєво важливою, як і проблема забезпечення людства продуктами харчування або енергією.

Проблеми стосуються всього людства, вони торкаються взаємин сторін світового суспільства.

Чи є острови порятунку від цього лиха? Таких островів немає. Все людство — в одному човні. І пересісти з нього нікуди. Земля — маленький світ у Всесвіті, і це єдине місце, де людство може вижити або загинути. Куточків, яких не торкнулося екологічне лихо, сьогодні не існує (хімікати виявлені навіть у тілі пінгвінів).

Глобальні питання вимагають глобальних відповідей, широкого міжнародного співробітництва для їх розв’язання. Жодна держава, якою б могутньою вона не була, ні група держав не в змозі самостійно впоратися з цими проблемами.

Тільки взаємодія всіх країн в умовах миру, тільки усвідомлення загальної взаємозалежності дозволить народам запобігти соціальним і екологічним катастрофам і, зрештою, просто вижити.

Глобальні проблеми людства ми розглядатимемо під кутом чотирьох законів екології, що були сформульовані американським ученим Баррі Коммонером:

  1. Усе пов’язано з усім.

  2. Усе кудись рухається.

  3. Природа знає краще.

  4. За все треба платити.

Що маємо — не бережемо, втратимо — плачемо.

  1. Проектні дослідження та їх обговорення.

  1. Забруднення повітря

Навколишнє середовище — це те середовище існування, в якому ми живемо. Існує жива природа (рослини, тварини, люди) і нежива — вода, повітря, земля тощо. Сукупність усіх елементів навколишнього середовища уможливлює продовження життя.

Атмосфера забруднюється шкідливими газами від машин і промислових підприємств.

Забруднення повітря може завдати величезної шкоди атмосфері Землі та призвести до значних кліматичних змін. Такі хімічні речовини, як хлорфлуо- рокарбон(ХФК), руйнують озоновий шар — захисний бар’єр навколо атмосфери Землі, що не пропускає згубну радіацію Сонця.

Забруднення, спричинене спалюванням вугілля і нафти, І вихлопними газами та промисловими відходами, створює так званий парниковий ефект, що призведе до глобального потепління клімату на Землі.

Головний шлях розв’язання цієї проблеми — очисні спорудження.

  1. Забруднення суходолу і води

Кореспондент з екологічної проблеми. У 1989 році нафтовий танкер «Екзон Валдез» наскочив на мілину в затоці Принца Вільяма на .Алясці. Уперше за всю історію США у воду вилилося кількадесятків тонн неочищеної нафти, у результаті чого загинули тисячі морських птахів і ссавців і були забруднені сотні кілометрів узбережжя. У світі постійно трапляються великі й невеликі нафтові аварії, наслідки яких відчуваються впродовж багатьох років.

Головним джерелом забруднення є відходи. Промислові, хімічні (пестициди й добрива), поліетиленові пакети.

Вчитель. Зрозумілі шляхи, що дозволяють людям уникнути екологічного тупика свого розвитку. Але знадобляться десятиліття для повсюдного втілення цих шляхів у життя.

Заповідь, якою повинні керуватися люди, добре висловлена в казці Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц»: «Є таке правило: прокинувся вранці, умився, опорядився — і відразу приведи до ладу свою планету».

Оглядач. Головний шлях розв’язання екологічної проблеми — організація виробничої та невиробничої діяльності людей.

Заповнення таблиці «Характеристика глобальних проблем людства».

  1. Кислотні дощі

У чому сутність цієї проблеми? Шляхи її розв’язання?

Кислотні дощі спричиняються сильними кислими газами, що містять окис Нітрогену або двоокис Сульфуру, які викидаються в повітря. Ці гази підвищують кислотність вологи, і вона випадає у вигляді дощу. Розв’язання проблеми — очисні спорудження на промислових підприємствах.

  1. Озоновий шар

Що таке озоновий шар? Яка його роль?

Що відбувається, якщо він має діри?

Озоновий шар — це частина атмосфери, що захищає нас від шкідливого впливу сонячної радіації, згубної для всього живого. Розв’язання проблеми — заборона використання хлорфлуоркарбонів. Вони використовуються в ізоляційних матеріалах, аерозолях і холодильниках.

Озоновий шар може повернутися до свого початкового стану, якщо люди повністю припинять використання ХФК.

Вчитель.Якщо температура на Землі зросте занадто сильно, стануться необоротні зміни в кліматі, завдавши непоправної шкоди тваринам і рослинам. Лід біля полюсів розтане, і це призведе до підняття рівня Світового океану і затоплення суходолу.

Чому це може статися? Як розв’язати цю проблему?

  1. Парниковий ефект.

Підвищення температури зумовлюється підвищенням умісту в повітрі деяких газів, що називається парниковим ефектом. До них належать карбон діоксид, ХФК і метан. Вони посилюють здатність атмосфери втримувати тепло.

Куди ж подітися такі тварини, як стеллерова корова, великий птах моа?

Чому вимирають тварини й рослини?

Вчитель. Чому людство стурбоване процесом вимирання?

1. Вимирання — це процес необоротний.

2. Якщо тварина або рослина зникли з лиця Землі, то вже неможлива така пере комбінація генів, у результаті якої знову виникне цей вид.

  1. Зникнення рослин і тварин

У минулому види вимирали через природні причини, зміни поверхні Землі або клімату. 65 млн років тому вимерли динозаври. Точно ніхто не знає чому. Вимерли й більш сучасні за динозаврів тварини: птах моа, стеллерова корова. Вимирають зазвичай ті види, що повільно розмножуються. Вони народжують таку кількість дитинчат, що здатна лише замінити померлих. Різні види перебувають у небезпеці з різних причин.

Носорогів убивають заради добування їх рогів, крокодилів —шкіри, коал — хутра, слонів — бивнів, черепах — панцирів, китів — м’яса і жиру, китового вуса. Полярні ведмеді, тигри, рисі гинуть через хутро. Африканські фіалки йдуть на продаж, мангрові ліси — на деревину.

Розв’язання проблеми: Якщо люди захистять види, що вимирають, збережуть дику природу в місцях її перебування, то в майбутньому тварини й рослини допоможуть людям розв’язати їхні світові проблеми. Наприклад, нещодавно було виявлено, що дерево, яке називається каштанонасінником, дає речовину, яка може лікувати СНІД.

Під час розповідей заповнюється таблиця.

Схожі:

УРОК ПРЕДМЕТ, ОБ'ЄКТ, ЗАВДАННЯ і МЕТОДИ НАУКИ ПРО ДОВКІЛЛЯ Цілі уроку
Цілі уроку: розглянути визначення, предмет і завдання еко­логії як науки; розвивати навички застосування матеріалів інших курсів...
ІІ. Цілі, завдання розвитку економіки та соціальної сфери району...
Підтримка проекту "Громадський моніторинг організації та надання адміністративних послуг Голопристанського районною державною адміністрацією...
Цілі та завдання СМНС НТУ
Забезпечувати постійне покращання екологічної підготовки фахівців транспортно-дорожнього комплексу України, так і системи управління...
Урок 22. Хімічні рівняння Цілі
Учні виконують роботу самостійно і передають на першу парту, де учні-контролери перевіряють завдання (за відповідями). Поки триває...
Лозниця В. С. Психологія і педагогіка: основні положення: Навч посібник...
Тема Цілі та завдання психолого-педагогічної підготовки фахівця. Психологія та педагогіка як науки
ВСТУП
До недавніх пір такі об'єднання не мали належного розвитку: їх перелік був занадто обмежений, діяльність формальна, оскільки їх соціальне...
Методичні рекомендації Юридичні гарантії охорони прав і свобод громадян Луцьк-2012
Завдання та цілі юридичної відповідальності, спеціальні юридичні засоби, що забезпечують її справедливість визначають ступінь цінності...
Нестандартний урок у 10 класі з теми «Загальні властивості металів» Цілі
Цілі: узагальнити, поглибити й закріпити основні теоретичні знання теми будова, тип зв'язку, фізико-хімічні властивості, способи...
ОСВІТА як соціокультурний феномен Особливості ставлення до дитини...
Цілі і завдання освіти є елементом ціннісно-нормативної культури суспільства, похідною від соціальних уявлень про природу і можливості...
Стратегії розвитку освіти в умовах впровадження нових державних стандартів
Визначити найголовніші завдання та цілі впровадження державних стандартів у освітній процес
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка