Материки Землі. Природа материків


Скачати 145.32 Kb.
Назва Материки Землі. Природа материків
Дата 01.11.2013
Розмір 145.32 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи




Тема. Материки Землі. Природа материків.

Мета: поглибити знання учнів про материки, острови й півострови, познайомити з розміщенням їх на карті й особливостями природи, формувати вміння практично позначати їх на контурній карті; розвивати вміння порівнювати, аналізувати й узагальнювати отриману інформацію, просторові уявлення, кругозір, уміння працювати в групах; підтримувати інтерес до вивчення природознавства; виховувати взаємоповагу, бажання охороняти нашу планету.

Обладнання: фізична карта світу, мультимедійна презентація «Природа материків», контурні карти, картки для групової роботи, глобус, Т.М.Байбара, Н.М.Бібік.

Я і Україна: Підруч. для 4 кл. — К.: Форум, 2004.

ХІД УРОКУ

І. Організація класу.

Сьогодні на вас чекає втіха:

Навколо Землі ми зможемо об'їхать.

І зробимо це не за довгі роки,

А за 40 хвилин уроку.

Сідайте в наші всюдиходи,
демо шукать пригоди.

Ми допитливі та дружні діти,

Хочемо знати все на світі!

Хвилинка спостережень.

— Перевіримо, чи сприяє погода нашій подорожі. (Класний метеоролог звітує про погодні умови)

II. Актуалізація опорних знань. Кросворд «Куди проляже наш маршрут?»






























































































































































  1. Пристрій, що допомагає орієнтуватися в просторі.

  2. Зменшене зображення земної кулі.

  3. Антонім до слова схід.

  4. Уявна лінія, що ділить землю на Північну та Південну півкулі.

  5. Що позначають синім кольором на карті та глобусі?

  6. Синонім до слова горизонт.

  7. Точне креслення вигляду предметів зверху.




  • Яке слово ви прочитали у виділених клітинках? (Суходіл) Що воно означає?

ІІІ. Створення проблемної ситуації.

Якщо поглянути на глобус чи карту, то побачимо що наша планета блакитна, до 70 % її поверхні займає вода. А на ній ніби плавають великі і маленькі

« шматочки» суші.

Що ж то за «шматочки»? Це нам сьогодні потрібно буде з’ясувати.

IV. Вправа «Гронування».

Попрацюйте з підручником с. 95 і заповніть схему.
Суша


Знання свої разом зберіть

Усе про сушу напишіть.

Проблемні питання.

— Чим материк відрізняється від острова?

Який є найбільший острів на Землі?

Чим острів відрізняється від півострова?

Який півострів є в Україні?

V. Мотивація навчальної діяльності.

Розділіть слова у вірші.
Проматерикивсехочузнати,
Щоброзумнимвиростати,
Детвариниірослини

НетакіяквУкраїні.

Боячасточкаприроди,

Будужитизнеювзгоді.


  • Так, ми будемо подорожувати материками.

Технологія «Мікрофон».

У нашої подорожі пізнавальна мета.

Що ви хочете дізнатися про материки?

VІ. Усвідомлення змісту навчального матеріалу.

З історії відкриття материків

Учені вважають, що багато мільйонів років тому Земля мала єдину сушу, становила один великий материк Пангея, який потім розколовся на дві частини – Лавразію і Гондвану. А ще пізніше, утворилися сучасні материки. Якщо їх зсунути всі разом, вони дуже легко пристануть один до одного як частини пазла. Саме це і дає ученим підставу стверджувати,що давній єдиний материк колись тріснув і розійшовся шістьома материками по всьому Світовому океану.

Те, що сучасні материки «плавають» по океану, підтверджує той факт, що Америка кожного року на 6 см зсовується на захід, а Євразія – на схід.

Материк, на якому ми живемо

Євразія - найбільший материк планети. Він складається з двох частин світу - Європи і Азії. Кордон між Європою і Азією пролягає по Уральських горах. Цікаво, що Євразія єдиний материк, береги якого омиваються всіма чотирма океанами. На цьому материку все вражає своїми розмірами і контрастами. Тут знаходиться, найвища гірська система (Гімалаї з найвищою точкою світу г. Джомолунгма або Еверест), найбільше за площею (Каспійське) та найглибше (Байкал) озера, найбільший півострів у світі (Аравійський), найдовша річка (Янцзи), найсолоніше озеро (Мертве море).

Євразія - це материк, на якому знаходиться держава Україна - наша Батьківщина.

  • В якій частині материка знаходиться Україна?

Природа материка

Територія Євразії знаходиться у трьох теплових поясах: холодному, помірному, жаркому. Це спричиняє різні природні умови, у яких ростуть різні рослини і живуть різні тварини. На півночі материка знаходиться тундра. Там холодно і тому природний світ бідний. У полярної сови, що постійно живе в тундрі на пальцях лапок теж росте пір’я. Воно захищає її ноги у великі морози. За тундрою величезні простори займає тайга- хвойні дерева. У тайзі росте дерево, що витримує найбільші морози, - даурська модрина. Воно росте навіть у Якутії, де температура повітря взимку опускається до - 65 градусів морозу.

В Уссурійській тайзі на Далекому Сході водиться найбільший представник родини котячих - усурійський тигр. Маса дорослого тигра сягає 400кг. Тигри мають густу шерсть, що захищає їх від суворих морозів.

За тайгою розкинулись мішані й листяні ліси. В лісах Росії на Далекому Сході зустрічається і найміцніше дерево в світі - береза Шмідта. Її міцність у 1,5 рази вища за чавун.

За лісами великі площі займає степ. У степах Євразії подекуди трапляються найважчі літаючі птахи планети - дрофи. Їх маса сягає 21 кг, а довжина тіла –

103 см. Ці тварини занесені до Червоної книги. В Євразії є й пустині. Там випадає дуже мало опадів. Росте саксаул – безлисте дерево, верблюжа колючка. Найвідоміша тварина пустині – верблюд. Водяться також джейрани, варани.
-Де буде багатший рослинний і тваринний світ?

Найбагатший рослинний і тваринний світ на тих територіях, що ближчі до екватора. У вологих тропічних лісах Євразії росте найвища трава в світі - бамбук. За два місяці він сягає висоти до 30 м, а в особливо сприятливих умовах за добу може вирости до 1 м.

А ще там росте найдовша рослина в світі – індійська ротангова пальма-ліана. Її стебло сягає 300 м завдовжки.

Екологічні проблеми пов’язані з господарською діяльністю людини, що дуже змінила природу материків. Особливо великих змін зазнала зона лісів і степу. У багатьох місцях природна рослинність тут зведена і на її місці тепер с/г угіддя, міста. У зв’язку із руйнуванням місць проживання диких звірів багато з них знаходяться на межі вимирання. Отже, природа потребує охорони. Одним із заходів такої охорони є заповідники, де забороняється будь-яка господарська діяльність.

Виступи Пізнайок. (Виступають учні з підготовленими доповідями. Розповіді учнів супроводжуються мультимедійною презентацією на тему « Материки Землі»)

Материк, що не знає холоду

Африка - другий за розмірами материк світу. Його називають улюбленцем Сонця. Тут знаходиться найбільша пустеля світу - Сахара. У розпал літа зареєстрована найвища температура на землі +600 С, а зимова температура ніколи не опускається нижче + 100 С. Протікає найдовша у світі річка – Ніл.

Про Африку можна сказати як про материк най-най. Тут живуть: найбільша тварина суходолу - африканський слон, найвища тварина світу - жираф, чемпіон з бігу серед тварин - гепард (швидкість до 110 км/год), найбільший на Землі птах - африканський страус, найменший на Землі птах – нектарниця(колібрі), найшвидша і найотруйніша змія-африканська мамба .У тропічних лісах зустрічаються людиноподібні мавпи – шимпанзе і горили.

Саме Африка - батьківщина таких цінних культур, як буряки, цибуля, капуста, кавуни, що поширилися по всьому світові. Африканські продукти: какао, кава, цитрусові, ананаси, банани користуються попитом в європейських країнах, у тому числі і в Україні.

Екологічною проблемою Африки є поступове збільшення території пустель. Наприклад, пустеля Сахара щороку просувається на південь смугою завширшки

5-7 км. Причиною цього є діяльність людини, що вирубує ліси, знищує трав’яний покрив надмірним випасанням пасовиськ.

Щоб зупинити наступ Сахари на савану, уряди прилеглих держав домовились про створення так званого зеленого поясу. Висаджуються фінікова пальма, акація. Пояс має ширину 20-30 км. Але ці заходи не є поки що ефективними.

Найзагадковіший материк Землі

Південна Америка - найвологіший материк Землі.

Це -материк, де знаходиться найвищий діючий вулкан світу (Льюльяйльяко), найвищий водоспад ( Анхель). Амазонка - найповноводніша річка світу.

В ній водяться прісноводний дельфін, велетенський

водяний удав – анаконда, хижі риби піраньї.

У Південній Америці водяться терміти, що є родичами тарганів. Червонясті глинясті будівлі у вигляді конусів часто перевершують зріст людини. Термітники дуже міцні, зруйнувати їх не легко. Оскільки живляться терміти деревиною, то завдають великої шкоди людям: руйнують будівлі і меблі, псують харчові припаси, знищують плантації культурних рослин.

Тільки на цьому загадковому материку зустрічаються мурахоїди, панцерники,

в горах - найбільший хижий птах світу – кондор.

Це - материк, що подарував світові кукурудзу, картоплю, томати, ананаси, какао, гарбузи, квасолю, хінне і каучукове дерева.

Відкриття Колумба

Північна Америка за своєю площею посідає третє місце серед континентів планети. Його назва пішла від імені мандрівника Америго Веспуччі, який довів, що земля, яку відкрив Колумб, - це новий материк. А пам'ять про Колумба збереглася у назві однієї з країн Центральної Америки – Колумбії.

Найбільший острів земної кулі Гренландія належить до Північної Америки. Товща льоду на острові 2300 м. Щороку від льодовиків острова відколюється 10-25 тис. айсбергів.

Кактуси - найпоширеніша рослина американських пустель. Вони досить корисна рослина. З міцних стовбурів кактусів роблять легкі і міцні мости, надійні огорожі, дорожні стовпи. Соковита серцевина йде на їжу.

Незвичайним деревом є також секвоя, яку ще називають червоним деревом. Це найвище дерево планети. Його висота часто перевищує 100 м. Окрім того, секвоя не боїться пожеж. Дерево захищає товста, близько 60 см завтовшки, волокниста кора. Секвоя, або мамонтове дерево, живе 3000 років.

Багатомільйонні череди бізонів паслись колись в преріях Північної Америки. При довжині близько трьох метрів вага бізона перевищує тонну. Вони були практично винищені і зараз розводяться в спеціальних заповідниках.

У Північній Америці водиться вівцебик, що схожий одночасно на бика і барана. Вівцебиків винищували заради їхнього м'яса і шкури. Тепер полювання на них суворо заборонено. Вони занесені до Червоної книги.

Гризлі - найкрупніший та найлютіший хижак Північної Америки. Гризлі з латинської –страшний, жахливий. Незважаючи на неповороткість та удавану незграбність, ведмідь може довго і швидко бігати, чудово плаває, добре лазить по кручах. Збереглися тільки в заповідниках.

Материк, де все «навпаки»

Австралія - найменший і найсухіший материк світу. Його називають "материк-навпаки". І справді, багато чого на цьому материку прямо протилежне тому, що вважається нормальним для українців. Коли в Україні зима - в Австралії літо, коли у нас ранок, то в Австралії вечір. Материк таємниць і несподіванок. Материк, де "найстрашніший звір" –кролик.

Екологічною проблемою стали кролі, яких завезли на материк європейці. Багатство їжі та клімат сприяли швидкому їх розмноженню. За короткий час вони заполонили материк, спустошуючи посіви, фруктові сади, а головне – пасовища для овець. Людина була змушена вступити в боротьбу з гризуном. Вирішили завезти на континент лютих ворогів кроликів – лисиць, тхорів, горностаїв. Але й це не допомогло. А от лисиці та горностаї тепер знищують рідкісних представників місцевої фауни.

Дерева в Австралії скидають не листя,а кору. Серед рослин виділяються дерева евкаліпти заввишки 100 м. Одному чоловіку навіть вдалося влаштувати дім для своєї сім'ї в пеньку дерева-гіганта, яке повалилося від старості. Дупло всередині пенька виявилося таким просторим, що вистачило місця і для конюшні.

Тільки на цьому материку поширені тварини, що носять своїх дитинчат у сумках: кенгуру, коала. Коала - найулюбленіша австралійцями сумчаста тварина.
Пухнастий смух, маленькі очі, кумедний ніс, стирчасті вуха роблять тварину дуже привабливою. Живиться лише листям деяких видів евкаліптових дерев. Коали ніколи не п'ють. Їм вистачає вологи, яка знаходиться у листі евкаліптів. Слово «коала» означає «не пити». Окремі ссавці відкладають яйця, а годують малюків молоком: качкодзьоб, єхидна.

Зображення кенгуру і страуса Ему прикрашають державний герб Австралійського Союзу.

Безлюдний континент

Антарктида - найвищий і найхолодніший материк Землі. Він покритий товстим шаром льоду ( 5км). Лід виникає з нашарувань снігу, який випадає постійно і ніколи не тане. Сніжинки поступово перетворюються у лід. Льодовий щит Антарктиди нагадує купол. Лід під впливом своєї ваги сповзає в океан, утворюючи «плаваючі гори» - айсберги. Льоди Антарктиди містять 80% прісної води планети. Тут заборонена будь-яка господарська діяльність. Тільки на цьому материку розрізняють протягом року не пори року, а день і ніч. Півроку - ніч, півроку - день, оскільки материк повністю знаходиться за Південним полярним колом. Тут немає постійного населення. Він не належить жодній з держав, але там працюють науково-дослідні станції багатьох країн, в тому числі й українська антарктична станція Академік Вернадський.

Багато в Антарктиді птахів. З-поміж них пінгвіни, птахи, що не літають, але добре плавають. Найбільшими – імператорські. Масою до 50 кг і висотою понад 1 м. Вони є чемпіонами за стійкістю до низьких температур. Найнижча температура – 890С .

У прибережних водах водиться найбільша тварина світу – синій кит. Кілька видів тюленів.

Фізкультхвилинка.

Ми планетою мандруєм,

Океанами пливем,


Як пінгвіни ми пірнаймо,

Як кенгуру — пострибаймо,

Як жирафи — голови понахиляймо,

Як колібрі політаєм

І додому повертаєм!

VIІ. Осмислення учнями знань.

Робота з підручником. Читання статті на с. 96—98.

(Клас ділиться на групи, кожна група читає свій уривок.

Робота з картками в групах. Презентація роботи груп. )

Проблемне за питання

Що спільного і відмінного між материками?

(Спільне: материки – це окремі великі ділянки суші, що омиваються водою.

Різняться материки розмірами, обрисами берегової лінії, формами земної поверхні,

кількістю водойм , кліматом, природою)

Практична робота

- Позначте на контурних картах назви материків.

- Порівняйте розташування материків на карті.

Технологія «Незакінчене речення»

Великі ділянки суші, оточені з усіх сторін водою, називають... .

На Землі є ... материків.

Невеликі ділянки суші, оточені з усіх сторін водою, називають... .

Найбільший на Землі острів ... .

Ділянки суші, оточені з трьох сторін водою, називають...

На території України знаходиться .... півострів.

З двох частин складається материк ... .

У Східній півкулі знаходяться материки:

У Західній півкулі знаходяться материки:

Всіма океанами омивається материк ... .
Гра «Ерудит»

  1. Який материк не має рік? (Антарктида).

  2. Який найменший з материків? (Австралія).

  3. Який материк називають «полюсом спеки»? (Африка).

  4. Який найбільший материк? (Євразія).

  5. По яким горам проходить межа між Європою і Азією? (Уральським).

  6. Який острів найбільший? (Гренландія).

  7. Яка найвища гірська система земної кулі? (Гімалаї).

  8. Який материк називають «полюсом холоду? (Антарктида).

  9. В якій частині Євразії знаходиться Україна? (В Європі).

VIII. Підсумок уроку.

  • Ось і закінчилась наша подорож. Що нового ви дізналися на уроці?

Якщо поглянути на Землю з космосу, то видно, якою малою є наша планета порівняно зі Всесвітом. Це ще раз переконує людей у необхідності захищати свій дім – планету Земля. Хмари на малюнку свідчать про те, як змінюється погода. Але забруднення змінює клімат, і це може призвести до негативного впливу на живих істот планети Земля.

Екологічна хвилинка. Гра «Передай далі».

Учні передають глобус один одному й говорять, що бажають людям усієї Землі.

Оцінювання.

Домашнє завдання. За підручником опрацювати статтю «Материки

землі» на с. 95—98. Виконати цікаві завдання на картках

Творче завдання. Здійснити уявну подорож по одному з материків.

Скласти усну розповідь про свої пригод.
Картка № 1 Євразія

На півночі материка знаходиться •

Зима . Морози .

З рослин поширені .

З тварин водяться .

За тундрою .

У тайзі ростуть , живуть___________ .

За тайгою розкинулися .

В Євразії є _________.

Це місця, де випадає .

Рослини пустель .

Тварини пустель .

У вологих тропічних лісах водяться .

Картка № 2 Африка

В Африці є безкраї степи. Це — .

Рослини .

Тварини .

У тропічних лісах є .

Птахи .

Картка № З Південна Америка

Південна Америка — це Батьківщина .

У тропічних лісах водяться .

В горах ________.

У річках __________.

Картка4

Прочитайте уривок зі статті на с. 98 про Північну Америку та допишіть:

Рослини і тварини такі ж, як на материку .

Рослина__________________.

Тварина _______________.
Картка № 5

Прочитайте уривок зі статті на с. 99 про Австралію та допишіть.

Клімат Австралії .

Водяться звірі, які відкладають яйця .

Сумчасті тварини .

Птахи .

Рослини .

Картка № 6

Прочитайте уривок зі статті на с. 99 про Антарктиду та допишіть.

Птахи , які живляться .

Улітку можна побачити рослини .




Схожі:

Тема. Материки. Природа материків. Мета проекту
Мета проекту. Формувати уявлення про материки,різноманітність рослинного і тваринного світу материків; сприяти вмінню читати карту...
1. Форма і рухи Землі
Материки та океани – як об’єкти вивчення регіональної географії. Джерела вивчення і дослідження материків і океанів
Додатки до уроку «Материки Землі» Додаток Історичні відомості про виникнення материків
Земля — одна з 9 планет, якi обертаються навколо Сонця i утворюють Сонячну систему
Материки Землі Мета
Землі та їх розміщенням на глобусі й карті півкуль; удосконалювати уміння користуватися картою півкуль та картою теплових поясів...
ТЕМА: ГЕОМОРФОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ГЕОТЕКТУРИ ТА МОРФОСТРУКТУРИ СУХОДОЛУ
МЕТА: формування уявлень про геотектуру та морфоструктуру на прикладі найбільш великих форм мегарельєфу материків, опрацювати причинно-наслідкові...
Урок №1 Тема. Що вивчає курс “Географія материків та океанів. Джерела...
Мета: сформувати в учнів загальні уявлення про предмет та завдання курсу “Географія материків та океанів”; поглибити систему знань...
«Природа – це казка, яку потрібно читати серцем» Сценарій екологічного вечора
Мета: привернути увагу учнів до екологічних проблем Землі, розвивати в них почуття відповідальності за майбутнє планети
1. Тихий океан. Океанія Загальні відомості. Тихий океан найбільший...
Предмет вивчення “Географії материків і океанів”. Джерела географічних знань. Методи географічних досліджень. Класифікація карт і...
Тема: Природа і ми. Нежива природа
Річка, Земля, Сонце, дерево, парта, школа, тополя, хмара, веселка, камінчик, муха, машина, хліб, повітря, сніг
«Способи зображення Землі» доповнена картографічним знаннями і уміннями...
Обсяг знань географічної номенклатури, термінів і понять визначається в межах діючої програми чинних підручників
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка