ПЛАН КОНСПЕК Т на проведення занятть з функціональної підготовки


Скачати 278.45 Kb.
Назва ПЛАН КОНСПЕК Т на проведення занятть з функціональної підготовки
Дата 23.04.2013
Розмір 278.45 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон
«Затверджую»

Начальник ГУ МНС України

в Миколаївський області

генерал – майор служби ц.з.

Поступальський М.І

___” _____________2007 р .


П Л А Н - К О Н С П Е К Т


на проведення занятть з функціональної підготовки

з особовим складом чергових караулів СДПЧ-25.
Тема № 1.16 Вивчення керівних та нормативних документів .
Мета: удосконалити знання особового складу керівних та нормативних документів.
Час: 1 година ( лекція ).
Місце проведення: учбовий клас.
Література: Закон України від 24.06.2004 року 1889- IV “Про правові засади цивільного захисту”.

Наказ № 840 від 5.12.2000 р. „ Правила безпеки праці в державній пожежній охороні МВС України”

Наказ № 657 від 2.12.1994 р. „ Настанова з газодимозахисної служби державної пожежної охорони МВС України „

Наказ № 628 від 26.06 2002 р. „ Настанова з технічної служби Державного департаменту пожежної безпеки МВС України”

Наказ № 3460 від 22. 02. 2006 р. „ Дисциплінарний статут”
П О Р Я Д О К П Р О В Е Д Е Н Н Я З А Н Я Т Т Я :
1.Організаційний момент – 2 хв.

  • перевірка присутніх;

  • оголошення теми, мети заняття ;


2. Контроль знань –3 хв.

- перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.
3. Викладення матеріалу теми – 35 хв.

Питання , які вивчатимуться:

1. Закон України від 24.06.2004 року 1889- IV “Про правові засади цивільного захисту”.

2.Наказ № 840 від 5.12.2000 р. „ Правила безпеки праці в державній пожежній охороні МВС України”

3.Наказ № 657 від 2.12.1994 р. „ Настанова з газодимозахисної служби державної пожежної охорони МВС України „

4.Наказ № 628 від 26.06 2002 р. „ Настанова з технічної служби Державного департаменту пожежної безпеки МВС України”

5.Наказ № 3460 від 22. 02. 2006 р. „ Дисциплінарний статут”


Короткий зміст

Метод.вказівки

Закон України від 24.06.2004 року 1889- IV “Про правові засади цивільного захисту”.

Цей Закон визначае правові та організаційні засади у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру, повноваження органів виконавчої влади та інших органів управління, порядок створення і застосування сил, їх комплектування. Проходження служби, а також гарантії соціального і правового захисту особового складу органів та підрозділів цивільного захисту.

Засади соціального і правового захисту осіб рядового і начальницького складу та працівників органів і підрозділів цивільного захисту.

Держава забезпечуе соціальний і правовий захист осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та членів їх сімей відповідно до Конституції України, цього Закону та інших актів законодавства.

Особи рядового і начальницького складу та працівники органів і підрозділів цивільного захисту мають право на підвищення рівня теоритичних знань, практичних навичок, професійної майстерності в робочий час.

Робочий час в органах і підрозділах цивільного захисту.

Для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту встановлюеться 40-годинний робочий тиждень. У необхідних випадках вони несуть службу понад встановлену тривалість робочого часу, а також у вихідні та святкові дні з оплатою згідно із трудовим законодавством.

Медичне та санаторно-курортне забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та членів їх сімей.

Особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту створюються необхідні санітарно-гігіенічні та соціально-психологічні умови. Зазначені особи забезпечуються безоплатною кваліфікованою медичною допомогою в медичних закладах Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоровя України за рахунок бюджетних коштів, передбачиних на утримання спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питаньцивільного захисту, за угодами, укладеними цим органом із зазначеними міністерствами. У разі відсутності за місцем служби чи проживання осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту медичних закладів Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справУкраїни, Міністерства охорони здоровя України медична допомога надаеться відповідно до законодавства в інших державних або комунальних закладах охорони здоровя. При цьому витрати на лікування осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту здійснюються зарахунок бюджетних коштів, передбачених на утримання спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту.

Особи рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та члени їх сімей мають право на санаторно-курортне лікування та організований відпочинок у відповідних закладах спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, а також у санаторно-курортних закладах Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоровя України за рахунок бюджетних коштів, передбачених на утримання спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, на основі укладених з ними угод згідно із законодавством.

Державне страхування і компенсація шкоди в разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва) або захворювання чи інвалідності.

Особи рядового і начальницького складу оргнів і підрозділів цивільного захисту підлягають обовязковому державному особистому страхуванню за рахунок коштів Державного бюджету України на випадок загибелі або смерті на суму десятирічого грошового утримання за останньою посадою, яку вони займали, а в разі поранення, захворювання чи інвалідності , отриманих під час проходження служби, - у розмірі від шестимісячного до пятирічного грошового утримання за останньою посадою. Порядок та умови страхування осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту встановлюються Кабінетом Міністрів України.

У разі загибелі особи рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту у звязку з виконанням службових обовязків сімї загиблого або його утриманцям виплачуеться одноразова допомога в розмірі десятирічного грошового утримання

Загиблого за останьою посадою, яку він займав , за рахунок коштів Державного бюджету України з наступним стягненням цієї суми з винних осіб у порядку , встановленому законом.

Забезпечення житлом осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту .

Особи рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та члени їх сімей забезпечуються жилими приміщеннями державою.

Жила площа особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту ,які потрбують полібшення житлових умов, надається центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в першочерговому порядку.

Наказ № 840 від 5.12.2000 р. „ Правила безпеки праці в державній пожежній охороні МВС України”

Правила безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України визначають систему заходів, які направлені на створення умов, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності особового складу Державної пожежної охорони МВС України під час виконання службових обов'язків.

Організація роботи з безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України здійснюється згідно з законом "Про охорону праці", відповідними підзаконними актами України, нормативними актами МВС, а також правилами безпеки праці в обсязі, передбаченими для відповідних професій та посад.

Керівники апаратів управлінь та підрозділів Державної пожежної охорони, пожежно-технічних закладів освіти, училищ професійної підготовки, науково-дослідних установ та допоміжних служб Державної пожежної охорони зобов'язані створювати необхідні умови з питань охорони та безпеки праці, аналізувати стан безпеки праці у підпорядкованих підрозділах і вживати необхідних заходів щодо запобігання нещасних випадків.

Складовою частиною Системи управління охороною праці є інструктажі з питань охорони праці.

За характером і часом проведення інструктажів з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

1. Вступний інструктаж проводиться:

1.1. З усіма працівниками, щойно прийнятими на роботу, незалежно (постійну або тимчасову) від їх освіти, стажу роботи за цією професією або посади.

1.2. З працівниками, які прибули у відрядження до підрозділу і беруть безпосередню участь у виконанні робіт, що пов'язані з підвищеною небезпекою (перелік цих робіт затверджено наказом Держкомітету України по нагляду за охороною праці від 30.11.1993 року N 123, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.12.1993 року за N 196). Законодавством України визначено 151 видів робіт з підвищеною небезпекою. Безпосередньо до Державної пожежної охорони відносяться роботи з підвищеною небезпекою слідуючого характеру:

-пожежно - технічне обстеження об'єктів з підвищеною пожежною, вибуховою та радіаційною небезпекою;

-робота у випробувальних пожежних лабораторіях, на пожежних полігонах, на смугах психологічної підготовки пожежних та в теплодимокамерах;

-робота особового складу пожежних підрозділів на колінчатих підйомниках та на автомеханічних драбинах;

-виконання робіт на пожежах по знеструмленню електричних мереж, перекриттю заслінок на нафтогазопроводах, в резервуарних парках;

-насіння пожеж в трюмах морських та річкових суден;

-роботи по ліквідації лісових пожеж;

-роботи в індивідуальних засобах захисту;

-аварійно - рятувальні роботи, гасіння пожеж, боротьба з повінню;

-гасіння вапна;

-ліквідація відкритих газових та нафтових фонтанів.

Для допоміжних служб Державної пожежної охорони також визначений перелік робіт з підвищеною небезпекою. До них слід віднести:

-електрозварювальні, газополум'яні і паяльні роботи;

-роботи із застосуванням ручних електро- і пневмомашин та інструментів;

-роботи з займистими і легкозаймистими речовинами;

-обслуговування агрегатів і котлів, працюючих на газі;

-нанесення лако-фарбувальних покрить, грунтовок та шпакльовок на основі нітрофарб, полімерних композицій тощо;

-обробка деревини антисептичними та вогнезахисними сумішами і речовинами;

-вулканізаційні роботи;

-обслуговування і ремонт акумуляторних батарей.

1.3. З працівниками, які прибули до підрозділу для проходження навчальної практики, стажування, підвищення кваліфікації та перепідготовки.

1.4. З курсантами та слухачами навчальних закладів перед початком навчання, з абітурієнтами після прибуття до навчального закладу.

1.5. З особами, які прибули для участі в змаганнях, пожежно­­­тактичних навчаннях тощо.

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці або особа, на яку наказом покладені ці обов'язки.

Вступний інструктаж проводиться з урахуванням особливостей підрозділу. Програма та тривалість інструктажу затверджуються керівниками УДПО-ВДПО, пожежно-технічних закладів освіти, училищ професійної підготовки, науково-дослідних установ.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться у спеціальному журналі визначеної форми.

2. Первинний інструктаж проводиться на робочому місці до початку роботи.

2.1. Зі щойно прийнятими (постійно чи тимчасово) працівниками.

2.2. З працівниками, які переведені з одного підрозділу до іншого.

2.3. З працівниками, які будуть виконувати нову для них роботу, у тому числі з відрядженнями.

2.4. З працівниками, курсантами і слухачами, які прибули на навчальну практику, стажування, підвищення кваліфікації, перепідготовку, а також перед виконанням нових видів робіт, перед вивченням кожної нової теми під час проведення практичних занять.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб спільного фаху за програмою складеною з урахуванням вимог відповідних інструкцій з охорони праці, інших нормативних актів про охорону праці.

Програма первинного інструктажу розроблюється спеціалістом з охорони праці або посадовою особою, на яку покладено ці обов'язки, і затверджується керівником підрозділу, апарату управління, закладу освіти, училища професійної підготовки, науково-дослідної установи, допоміжної служби.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці з усіма працівниками, на роботах з підвищеною небезпекою 1 раз у квартал, на інших роботах - 1 раз на півріччя.

Повторний інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників, які виконують однотипні роботи, за програмою первинного інструктажу в повному обсязі.

3. Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці в наступних випадках.

3.1. У разі введення в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін до чинних нормативних актів.

3.2. У разі зміни технологічного процесу, заміни або модернізації техніки, устаткування, приладів та інструментів, що впливають на охорону праці.

3.3. У разі порушення працівниками нормативних актів про охорону праці, що може призвести або призвело до травми, аварії чи отруєння.

3.4. За вимогою органу державного нагляду за охороною праці, державної виконавчої влади або вищестоящого підрозділу Державної пожежної охорони.

3.5. У разі перерви в роботі виконавця робіт з підвищеною небезпекою більш ніж 30 календарних днів, а для решти робіт ­­­більш ніж 60 днів.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою працівників спільного фаху. Обсяг і зміст інструктажу визначаються у кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили необхідність його проведення.

4. Цільовий інструктаж проводиться з працівниками за умов виконання одноразових робіт, що не пов'язані з безпосередніми обов'язками за посадою.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводять керівники апаратів управління, підрозділів пожежної охорони, пожежно-технічних закладів освіти, науково-дослідних установ та допоміжних служб або особи за їх дорученням. Про проведення первинного, повторного, позапланового і цільового інструктажів особа, яка проводила інструктаж, робить запис до журналу установленої форми.

Працівники пожежних підрозділів, які охороняють об'єкти, крім Правил безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України, зобов'язані перед тим, як стати до роботи пройти інструктаж з охорони праці в обсязі, який передбачено для працівників та службовців цих об'єктів. У подальшому 1 раз на квартал необхідно проходити повторний інструктаж.

Усі журнали інструктажів мають бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та зареєстровані.

У службових і виробничих приміщеннях на видних місцях мають бути вивішені інструкції з охорони праці. У виробничих приміщеннях також вивішуються інструкції з безпеки праці під час роботи на верстатах і обладнанні. У разі недоцільносці цього, комплект інструкцій зберігається у певному доступному для працівників місці з урахуванням простоти та зручності ознайомлення з ними.

Працівники Державної пожежної охорони зобов'язані не рідше 1 разу на 3 роки пройти перевірку знань з питань охорони праці.

Рядовий і начальницький склад пожежних частин, штабів пожежогасіння та інші працівники Державної пожежної охорони, робота яких пов'язана з підвищеною небезпекою, проходять перевірку знань з питань охорони праці не рідше 1 разу на рік.

Рядовий і молодший начальницький склад пожежної охорони проходить перевірку знань з питань охорони праці в обсязі обов'язків, що виконуються за посадою.

Перелік питань для перевірки знань середнього та старшого начальницького складу повинен складатися в обсязі положень Законодавства України про охорону праці, Правил безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України, інших нормативних документів Державної пожежної охорони, які регламентують вимоги з безпеки праці.

Перелік питань для перевірки знань будь-якої категорії працівників повинен бути затверджений головою комісії по перевірці знань з питань охорони праці та узгоджений із відповідною службою охорони праці Державній пожежній охороні МВС України.

У складі комісії по перевірці знань з питань охорони праці повинно бути не менше трьох осіб, які у встановленому порядку пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Під час перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці диспетчерів, радіотелефоністів. осіб, які їх підміняють, і працівників які за своїми функціональними обов'язками виконують роботи щодо експлуатації та ремонту засобів зв'язку і обчислювальної техніки, необхідно додатково враховувати вимоги Настанови по службі зв'язку і автоматичних систем управління щодо періодичності їх проведення.

Під час перевірки знань та інструктажів з питань охорони праці водійського складу необхідно додатково враховувати вимоги Настанови з технічної служби пожежної охорони МВС України щодо періодичності їх проведення.

Результати перевірки знань з питань охорони праці оформляються протоколом.

Особам, які під час перевірки знань показали задовільні результати видаються посвідчення встановленого зразка.

Забороняється допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Працівники, які виявили незадовільні знання, повинні протягом одного місяця пройти повторну перевірку з питань охорони праці. Особи, які й під час повторної перевірки знань виявили незадовільні знання, працевлаштовуються згідно з чинним законодавством.

Осіб, які зараховані на курси початкової підготовки до навчальних підрозділів Державної пожежної охорони, забороняється залучати до роботи на пожежах до закінчення навчання.

Після закінчення навчання під час проходження стажування за місцем служби працівники залучаються до виконання обов'язків бойового розрахунку баз права роботи в ізолюючих протигазах та на висотах.

Випускники курсів початкової підготовки та пожежно-технічних закладів освіти МВС України наказом начальника гарнізону допускаються до самостійного виконання службових обов'язків з правом роботи в ізолюючих протигазах і на висотах тільки після проходження в установленому порядку стажування за місцем служби.

У разі виконання господарських робіт, а також робіт з догляду за технікою та устаткуванням, службово - побутовими приміщеннями особовий склад повинен дотримуватися відповідних правил з безпеки і гігієни праці у даній галузі.

Особовий склад підрозділів пожежної охорони може залучатися до роботи на металообробних та інших верстатах, з компресорами, посудинами, що працюють під тиском, вантажопідіймальними механізмами, механізованим і електрофікованим інструментом, газорізальними апаратами, до заряджання вогнегасників, обслуговування рукавомиючих машин тільки після проходження відповідного навчання (в організаціях та відомствах, які мають право навчати і видавати відповідні посвідчення), перевірки знань, отримання посвідчення на право проведення цих робіт та на підставі наказу начальника підрозділу.

На пунктах зв'язку пожежних частин, на базах ГДЗС, у штабах пожежогасіння, у ремонтних зонах загонів та частин технічної служби, постах технічного обслуговування пожежної техніки і на кожному автомобілі повинні бути медичні аптечки з набором медикаментів згідно з переліками, які затверджені Управлінням охорони здоров'я МВС України.

Керівництво та відповідальність за організацію роботи із забезпечення безпеки праці, за дотримання чинного законодавства про охорону праці, виконання рішень вищестоящих організацій і вимог Правил безпеки праці покладається:

-в апаратах управлінь (відділів) Державної пожежної охорони­­­на керівників цих апаратів;

-у науково-дослідних установах, навчальних підрозділах, пожежно-технічних закладах освіти та під час зборів - на їх керівників;

-у пожежних частинах, загонах, інших підрозділах - на начальників загонів, частин та підрозділів;

-у чергових караулах - на начальників караулів;

-у відділеннях - на командирів відділень;

-під час проведення занять, навчань, змагань та під час роботи на пожежі - на керівників занять, навчань, змагань, керівників гасіння пожеж та осіб начальницького складу, які забезпечують виконання робіт на дорученій ділянці.

Про відповідальність керівників та спеціалістів за забезпечення безпеки праці вказується в їх функціональних обов'язках.

Усі нещасні випадки повинні ретельно розслідуватись відповідно до чинного законодавства про охорону праці та згідно з наказами і розпорядженнями МВС України та ГУ ДПО МВС України з цього питання.

Нещасні випадки реєструються в апаратах управління, пожежно­­­технічних закладах освіти, училищах професійної підготовки, науково-дослідних установах у журналі реєстрації нещасних випадків. Журнали мають бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та зареєстровані. В ГУ ДПО МВС України проводиться загальний облік нещасних випадків у підрозділах пожежної охорони МВС України, а також реєстрація смертельних і групових нещасних випадків.

Керівники апаратів управління, загонів, частин, пожежно ­­­технічних закладів освіти, училищ професійної підготовки, науково-дослідних установ та допоміжних служб несуть особисту відповідальність за належне та своєчасне розслідування і надання повідомлень до вищих інстанцій, облік нещасних випадків, а також за розробку і виконання заходів щодо усунення причин, які призвели до нещасного випадку.

Порядок проведення адміністративно-громадського контролю.

Адміністративно-громадський контроль у системі управління охороною праці в пожежних частинах є основною формою контролю за виконанням вимог чинного законодавства і нормативних актів про охорону праці та Правил безпеки праці в Державній пожежній охороні МВС України.

Адміністративно-громадський контроль проводиться за трьома ступенями.

Перший ступінь контролю проводиться начальником караулу щоденно під час заступання на чергування, а за необхідності - і впродовж усього чергування.

На першому ступені контролю перевіряються:

-заходи щодо усунення порушень, що виявлені попередньою перевіркою;

-забезпечення порядку в службових приміщеннях та на території пожежної частини;

-стан спецодягу та спорядження;

-справність пожежних автомобілів, пожежно - технічного озброєння, засобів зв'язку, освітлення та сповіщення;

-справність електрообладнання, наявність та придатність до використання електрозахисних засобів;

-знання особовим складом своїх обов'язків;

-наявність та додержання особовим складом вимог інструкцій з охорони праці;

-проведення перевірок N 1, 2 ізолюючих протигазів;

У ході контролю першого ступеня також проводиться інструктаж водіїв з безпеки праці та правил дорожнього руху.

Порушення та недоліки, що виявлені перевіркою, мають бути усунені під безпосереднім керівництвом начальника караулу.

Якщо порушення чи недоліки, що виявлені перевіркою, не можуть бути усунені зусиллями караулу, начальник караулу після закінчення огляду повинен доповісти про це начальнику частини для вжиття відповідних заходів.

Другий ступінь контролю проводиться начальником частини або його заступником та, в разі необхідності, з представником профспілкової організації частини не рідше двох разів на місяць.

На другому ступені контролю перевіряються:

-організація і результати першого ступеня контролю:

-виконання заходів, що передбачались за результатами проведення другого та третього ступенів контролю;

-виконання заходів, що запропоновані приписами органів державного нагляду за охороною праці;

-виконання заходів щодо усунення причин нещасних випадків, передбачених у матеріалах їх розслідування;

-справність верстатів і обладнання та їхніх захисних пристроїв;

-технічна документація на пожежні автомобілі;

-документація газодимозахисної служби та справність обладнання баз та постів ГДЗС.

Якщо порушення чи недоліки, що виявлені перевіркою, не можуть бути усунені зусиллями частини, її начальник після огляду повинен доповісти про це начальнику УДПО-ВДПО (ЗДПО) для вжиття відповідних заходів.

Результати перевірки першого і другого ступенів контролю записуються до журналу встановленого зразка, який зберігається у начальника караулу. Журнал адміністративно-громадського контролю повинен бути пронумерований, прошнурований, скраплений печаткою та зареєстрований.

Третій ступінь контрою проводиться комісією у складі не менше трьох чоловік, яка очолюється начальником частини (загону), не рідше одного разу на два місяці.

На третьому ступені контролю перевіряються:

-організація роботи щодо проведення першого і другого ступенів контролю;

-виконання заходів, розроблених за результатами проведення третього ступеня контролю;

-виконання наказів, розпоряджень, приписів вищих органів з питань охорони праці;

-протипожежний стан будівель пожежної частини;

-забезпечення особового складу спецодягом і спорядженням;

-організація своєчасного і якісного навчання та інструктажу працівників з охорони праці;

-наявність посвідчень у особового складу, який має право працювати з компресорами, механізованим та електрофікованим інструментами;

-відповідність верстатів, обладнання, вантажопідіймального, транспортного, енергетичного та іншого устаткування вимогам нормативних актів з охорони праці.

Результати перевірки оформляються актом та в тижневий строк обговорюються на нараді в загоні (частині).
Наказ № 657 від 2.12.1994 р. „ Настанова з газодимозахисної служби державної пожежної охорони МВС України „

Настанова з газодимозахисної служби Державної пожежної охорони МВС України визначає призначення , порядок організації та діяльності газодимозахисної служби в гарнізонах та підрозділах .

Дія настанови розповсюджується на осіб рядового та начальницького складу та слухачів і курсантів пожежних училищ. Основним завданням ГДЗС є проведення рятувальних робіт , розвідки і гасіння пожеж у непридатному для дихання середовищі , а також створення умов , які повинні забезпечувати роботу особового складу підрозділів пожежної охорони .Забезпечення та виконання пожежно – рятувальних робіт , у непридатному для дихання середовищі досягається :

  • підтриманням належного стану , правильної експлуатації і технічного обслуговування захисних апаратів , засобів зв’язку .

  • функціонуванням баз і контрольних постів ГДЗС.

  • проведення підготовки і тренуванням особового складу .

  • веденням обліку і здійсненням аналізу діяльності ГДЗС.

В настанові використовуються наступні терміни:

Газодимозахисна служба - служба , діяльність якої направлена на забезпечення проведення пожежно – рятувальних робіт в непридатному для дихання середовищі.

Газодимозахисник- особа рядового або начальницького складу , яку підготовлено до ведення дій пов’язаних із виконанням пожежно – рятувальних робіт у захисному апараті.

Ланка ГДЗС - група газодимозахисників , яка сформована на період виконання пожежно – рятувальних робіт у непридатному для диханні середовищі.

Пост безпеки ГДЗС тимчасовий орган , що здійснює контроль за роботою ланки ГДЗС.
Наказ № 628 від 26.06 2002 р. „ Настанова з технічної служби Державного департаменту пожежної безпеки МВС України”

Настанова з технічної служби.

У цій настанові викладені основні положення з експлуатації пожежної техніки , що знаходилась на озброєнні пожежних підрозділів , а також визначені основні функції відділів пожежної техніки .

Технічна служба покликана вирішувати такі основні завдання :

  • утримання та розвиток матеріально – технічної бази ;

  • забезпечення бойової готовності пожежної техніки і засобів зв’язку , що знаходяться на озброєнні .

  • організація провильної експлуатації техніки.

  • надання платних послуг загонами технічної служби.

  • Сили технічної служби складаються з працівників відділень пожежної техніки та зв’язку, особовий склад загонів з технічної служби, а також посадові особи , які відповідають за бойову готовність пожежної техніки. До основних засобів технічної служби пожежної охорони належить пожежна техніка та засоби зв’язку.

Порядок організації експлуатації засобів зв’язку викладено у настанові по оперативному зв’язку та інформації.
Наказ № 3460 від 22. 02. 2006 р. „ Дисциплінарний статут”

Службова дисципліна

Службова дисципліна - дотримання особами рядового і начальницького складу Конституції і законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, наказів та інших нормативно-правових актів Міністерства внутрішніх справ України, підпорядкованих йому органів і підрозділів та Присяги працівника органів внутрішніх справ України.

Службова дисципліна в органах внутрішніх справ досягається:

створенням належних умов проходження служби особами рядового і начальницького складу;

набуттям високого рівня професіоналізму;

забезпеченням гласності та об'єктивності під час проведення оцінки результатів службової діяльності;

дотриманням законності і статутного порядку;

повсякденною вимогливістю начальників до підлеглих, постійною турботою про них, виявленням поваги до їх особистої гідності;

вихованням в осіб рядового і начальницького складу високих моральних і ділових якостей;

забезпеченням соціальної справедливості та високого рівня соціально-правового захисту;

умілим поєднанням і правильним застосуванням заходів переконання, примусу, дисциплінарного та громадського впливу;

належним виконанням умов контракту про проходження служби.

Дисциплінарний проступок

Дисциплінарний проступок - невиконання чи неналежне виконання особою рядового або начальницького складу службової дисципліни.

Начальники та підлеглі, старші й молодші за званням та посадою

Начальник - особа начальницького складу, яка має право віддавати накази та розпорядження, застосовувати заохочення і накладати дисциплінарні стягнення або порушувати клопотання про це перед старшим прямим начальником.

Начальники, яким особи рядового і начальницького складу підпорядковані по службі хоча б тимчасово, якщо про це оголошено наказом, вважаються прямими.

Найближчий до підлеглого прямий начальник є його безпосереднім начальником.

Особи рядового і начальницького складу, які займають рівні посади та не підпорядковані одна одній по службі, можуть бути старшими чи молодшими, що визначається згідно із спеціальним званням.

У разі спільного виконання службових обов'язків особами рядового і начальницького складу, які не підпорядковані одна одній по службі, старшою вважається особа, яка визначена начальником або займає вищу посаду. При рівних посадах начальником є старший за спеціальним званням.

У разі тимчасового виконання обов'язків, якщо про це оголошено наказом, начальник користується дисциплінарною владою, передбаченою посадою, яку він обіймає тимчасово.

Начальники в межах наданих їм повноважень можуть видавати накази, які є обов'язковими для виконання.

Наказ є формою реалізації службових повноважень особи начальницького складу, згідно з якими визначаються мета і предмет завдання, строк його виконання та відповідальна особа, якій належить його виконати.

Накази можуть даватись як в усній, так і в письмовій формі.

У разі одержання наказу від старшого прямого начальника підлеглий зобов'язаний виконати його та повідомити про це свого безпосереднього начальника.

Скасувати наказ має право тільки начальник, який видав відповідний наказ, або старший прямий начальник.

Накази повинні бути законними, зрозумілими і виконуватися беззаперечно, точно та у визначений строк.

У разі одержання наказу, який суперечить закону, підлеглий не повинен виконувати його, про що повинен негайно поінформувати начальника, який віддав наказ, а в разі підтвердження цього наказу - письмово поінформувати старшого прямого начальника.

Віддання і виконання наказу, який суперечить закону, або невиконання правомірного наказу тягне відповідальність, передбачену цим Статутом та іншими законодавчими актами.

Відповідальність осіб рядового і начальницького складу

За вчинення дисциплінарних проступків особи рядового і начальницького складу несуть дисциплінарну відповідальність згідно з цим Статутом.

Особи рядового і начальницького складу, яких в установленому законодавством порядку притягнуто до адміністративної, кримінальної або матеріальної відповідальності, водночас можуть нести і дисциплінарну відповідальність згідно з цим Статутом.

Особи рядового і начальницького складу не несуть дисциплінарної відповідальності в разі, якщо шкода завдана правомірними діями внаслідок сумлінного виконання наказу начальника або виправданого за конкретних умов службового ризику.

Облік заохочень і дисциплінарних стягнень.

Облік заохочень і дисциплінарних стягнень, що застосовуються до осіб рядового і начальницького складу, ведуть підрозділи по роботі з персоналом органів внутрішніх справ на підставі відповідних наказів.

Відомості про заохочення та дисциплінарні стягнення, застосовані до осіб рядового і начальницького складу, заносяться в місячний строк до особових справ цих осіб із зазначенням таких даних:

1) хто, коли та на якій підставі застосував заохочення або наклав дисциплінарне стягнення;

2) номер і дата наказу про заохочення або накладення дисциплінарного стягнення, відмітка про ознайомлення з наказом та інформація про те, чи не оскаржувався наказ про накладення дисциплінарного стягнення (а в разі оскарження - яке рішення прийнято, ким і коли);

3) номер і дата наказу про зняття дисциплінарного стягнення або відмітка про закінчення строку його дії.

Форма та порядок ведення особових справ осіб рядового і начальницького складу затверджуються міністром внутрішніх справ України.

Обов'язки осіб рядового і начальницького складу.

Службова дисципліна базується на високій свідомості та зобов'язує кожну особу рядового і начальницького складу:

дотримуватися законодавства, неухильно виконувати вимоги Присяги працівника органів внутрішніх справ України, статутів і наказів начальників;

захищати і охороняти від протиправних посягань життя, здоров'я права та свободи громадян, власність, довкілля, інтереси суспільства і держави;

поважати людську гідність, виявляти турботу про громадян і бути готовим у будь-який час надати їм допомогу;

дотримуватися норм професійної та службової етики;

берегти державну таємницю;

у службовій діяльності бути чесною, об'єктивною і незалежною від будь-якого впливу громадян, їх об'єднань та інших юридичних осіб;

стійко переносити всі труднощі та обмеження, пов'язані зі службою;

постійно підвищувати свій професійний та культурний рівень;

сприяти начальникам у зміцненні службової дисципліни, забезпеченні законності та статутного порядку;

виявляти повагу до колег по службі та інших громадян, бути ввічливим, дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, носіння встановленої форми одягу, вітання та етикету;

з гідністю і честю поводитися в позаслужбовий час, бути прикладом у дотриманні громадського порядку, припиняти протиправні дії осіб, які їх учиняють;

берегти та підтримувати в належному стані передані їй в користування вогнепальну зброю, спеціальні засоби, майно і техніку.

У разі виявлення порушень законодавства, зловживань чи інших правопорушень у службовій діяльності особа рядового або начальницького складу повинна вжити заходів щодо припинення цих порушень та доповісти про це безпосередньому або старшому прямому начальникові.

Обов'язки начальника

Начальник несе персональну відповідальність за стан службової дисципліни і повинен постійно його контролювати. Начальник зобов'язаний бути прикладом у дотриманні законності, службової дисципліни, бездоганному виконанні вимог Присяги працівника органів внутрішніх справ України, статутів, наказів, норм моралі, професійної та службової етики, розвивати і підтримувати в підлеглих свідоме ставлення до виконання службових обов'язків, честь і гідність, заохочувати розумну ініціативу, самостійність, старанність у службі, уміло застосовувати заходи дисциплінарного впливу.

Особливу увагу начальник повинен приділяти вивченню індивідуальних якостей підлеглих, дотриманню статутних відносин між ними, створенню здорового морально-психологічного клімату в колективі, його згуртуванню, своєчасному запобіганню порушенням службової дисципліни та виявленню причин їх учинення, формуванню нетерпимого ставлення до порушників, враховуючи при цьому думку колективу та громадськості.

Начальник зобов'язаний попередити про неприпустимість порушення службової дисципліни, а в разі вчинення підлеглим таких діянь за необхідності накласти на винного дисциплінарне стягнення або порушити клопотання про накладення стягнення старшим прямим начальником.

Старші за званням та посадою в усіх випадках зобов'язані вимагати від молодших дотримання службової дисципліни, зокрема, правил внутрішнього розпорядку, носіння встановленої форми одягу, вітання та етикету




Дати під запис


Дати під запис

Дати під запис

Дати під запис

Дати під запис

Пояснити

Пояснити

Дати під запис

Дати під запис

Пояснити

Дати під запис





4.Закріплення вивченого матеріалу – 3 хв.

Питання для закріплення

1 Закон України від 24.06.2004 року 1889- IV “Про правові засади цивільного захисту”.

2.Наказ № 840 від 5.12.2000 р. „ Правила безпеки праці в державній пожежній охороні МВС України”

3.Наказ № 657 від 2.12.1994 р. „ Настанова з газодимозахисної служби державної пожежної охорони МВС України „

4.Наказ № 628 від 26.06 2002 р. „ Настанова з технічної служби Державного департаменту пожежної безпеки МВС України”

5.Наказ № 3460 від 22. 02. 2006 р. „ Дисциплінарний статут”


5.Підбиття підсумків – 2хв.

  • вказати на питання які вимагають підвищеної уваги

  • оголосити оцінки

  • відповісти на питання


план – конспект склав :

Начальник Миколаївського РВ

підполковник вн. служби О.В. Аралін

Схожі:

ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття з функціональної підготовки
Завдання начальницького складу органів і підрозділів МНС України на 2006-2007 навчальний рік.”
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з функціональної підготовки...
ТЕМА: Організація професійної підготовки працівників МНС України. Вимоги наказу МНС України №455 від 27. 11. 2003 року
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з функціональної підготовки з начальницьким складом СДПЧ-3
Призначення і основи організації технічної служби Державного департаменту пожежної безпеки МВС України
ПЛАН на проведення семінарського заняття з функціональної підготовки...
Література: Закон України от 24. 06. 2004 року 1889- IV “Про правові засади цивільного захисту”
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №14: “Тарас Шевченко національна гордість українського народу. Життя та
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №12, 21 Інтеграційні процеси у Європейському Союзі і перспективи подальшого розширення ЄС
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Навчальна мета: навчити працівників розрізняти індивідуально-психологічні властивості
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Навчальна мета: ознайомити з психологічними особливостями діяльності працівників при
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №21 Інтеграційні процеси у Європейському Союзі і перспективи подальшого розширення ЄС
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Тема: 11. Попередження негативних психологічних станів при ліквідації наслідків НС
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка