МЕТОДИКА розрахунку та порядок використання плати за оренду майна, що перебуває у спільній власності територіальних


Скачати 322.78 Kb.
Назва МЕТОДИКА розрахунку та порядок використання плати за оренду майна, що перебуває у спільній власності територіальних
Сторінка 1/3
Дата 09.04.2013
Розмір 322.78 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3
Додаток № 1

до рішення сімнадцятої сесії

Тетіївської районної ради У скл.

від 25 жовтня 2007р. N 135-17-У

МЕТОДИКА

розрахунку та порядок використання плати

за оренду майна, що перебуває у спільній власності територіальних

громад сіл, міста Тетіївського району, Київської області.

1. Методика розрахунку та порядок використання плати за оренду майна, що перебуває у власності територіальних громад сіл, міста, Тетіївського району Київської області ( далі Методика) визначає порядок розрахунку та використання плати за оренду цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозділів, нерухомого та іншого індивідуально визначеного майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, міста району, а також майна, що не ввійшло до статутного фонду господарського товариства, створеного у процесі приватизації (корпоратизації) і належить до цієї власності (далі – майно).

2. Розмір орендної плати встановлюється договором оренди між орендодавцем та орендарем.

3. До плати за оренду індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які орендарю зобовязується надати орендодавець, відповідно до укладених угод , а також плата за комунальні послуги та землю. Ці витрати сплачуються орендарем окремо згідно з встановленими рахунками відповідними підприємствами, організаціями. Витрати на утримання нерухомого майна, зданого в оренду одночасно кільком підприємствам, організаціям, установам і прибудинкової території розподіляються між ними залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними розрахунками. А в неподільній частині – пропорційно розміру займаної підприємствами, організаціями, установами загальної площі.

4. Укладенню договору оренди передує експертна оцінка об´єкта оренди. Проведення експертної оцінки майна, що передається в оренду, забезпечується орендодавцем. Експертна оцінка вартості об´єкта оренди повинна враховувати його місцезнаходження і забезпеченість інженерними мережами.

5. Орендна плата за цією Методикою розраховується у такій послідовності. Спочатку визначається розмір річної орендної плати. На основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за перший місяць оренди, яка фіксується у договорі оренди. З урахуванням розміру орендної плати за перший місяць оренди, розраховується розмір орендної плати за наступні місяці оренди. У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності - на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

6. Розмір річної орендної плати за цілісні майнові комплекси, які не можуть перевищувати 10 відсотків вартості орендованого майна, визначається за формулою:

Опл = Вз х Сор.ц, де:

Опл - розмір річної орендної плати, грн.; Вз – вартість, визначена шляхом експертної оцінки, грн.; Сор.ц - орендна ставка за використання цілісних майнових комплексів підприємств, установ, організацій спільної власності тереторіальних громад сіл та міста райрну, визначена згідно з додатком 1.

7. Розмір річної орендної плати у разі оренди окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) встановлюється за згодою сторін, але не менш як 5 відсотків вартості орендованого майна, визначеної шляхом експертної оцінки.

8. У разі оренди нерухомого майна розмір річної орендної плати визначається за формулою:

Опл = Вп х Сор, де:

Вп - вартість орендованого майна, визначена шляхом експертної оцінки, грн.; Сор - орендна ставка, визначена згідно з додатком N 2.

9. Якщо орендоване нежитлове приміщення є частиною будівлі (споруди), то оцінка вартості цього приміщення проводиться безпосередньо або опосередковано з урахуванням вартості будівлі (споруди) в цілому за формулою:

Вп = Вб : Пб х Пп, де:

Вп - вартість орендованого приміщення, яке є частиною будівлі (споруди), грн.; Вб - вартість будівлі (споруди) в цілому (без вартості підвальних приміщень, якщо вони не експлуатуються орендарем), визначена шляхом проведення експертної оцінки, грн.; Пп - площа орендованого приміщення, кв.м; Пб - площа будівлі (споруди) в цілому (без площі підвальних приміщень, якщо вони не експлуатуються орендарем), кв.м

10. Розмір місячної орендної плати за перший місяць після укладення договору оренди чи перегляду розміру орендної плати розраховується за формулою:

Опл

Опл.міс. = ---- х Іп.р. х Ім., де:

12

Опл - річна орендна плата, визначена за цією Методикою, грн.; Іп.р. - індекс інфляції за період з початку поточного року (у разі оренди нерухомого майна - з дати проведення експертної оцінки) до дати укладення договору оренди або перегляду розміру орендної плати; Ім - індекс інфляції за перший місяць оренди.

11. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

12. У разі визначення орендаря на конкурсних засадах умовами конкурсу може бути передбачено більший, ніж визначений цією Методикою, розмір орендної плати.

13. Розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного або місцевого бюджету, державними та комунальними телерадіоорганізаціями, редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об'єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв'язку, що їх розповсюджують, а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування становить 1 гривню.

Орендна плата у розмірі, встановленому згідно з абзацом першим цього пункту, не застосовується у разі оренди нерухомого майна для розміщення засобів масової інформації:

рекламного та еротичного характеру;

заснованих в Україні міжнародними організаціями або за участю юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства;

в яких понад 50 відсотків загального обсягу випуску становлять матеріали зарубіжних засобів масової інформації;

заснованих за участю юридичних або фізичних осіб, до сфери діяльності яких належить виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення.

14. Терміни внесення орендної плати встановлюються не пізніше 5 числа наступного місяця , за який проводиться оплата. Штрафні санкції щодо порушення цих термінів визначається договором у відповідності до чинного законодавства України.

У договорі оренди цілісного майнового комплексу , його структурного підрозділу, сплата орендних платежів має проводитися щоквартально в 5-денний термін від дати, встановленої для подання квартальних бухгалтерських звітів (балансів), а за IV квартал - в 10-денний термін від дати, встановленої для подання річного бухгалтерського звіту (балансу).

Суми орендної плати, зайво перерахованої орендодавцеві, зараховуються в рахунок наступних платежів або повертаються платникові в 5- денний термін від дня одержання його письмової заяви.

15. Орендна плата зараховується:

- у разі коли орендодавцем нерухомого майна виступає бюджетна установа спільної власності територіальних громад сіл, міста Тетіївського району, Київської області – до власних надходжень цієї установи, які використовуються на утримання приміщення та поновлення обігових коштів;

-у разі коли орендодавцем нерухомого майна виступає підприємство спільної власності територіальних громад сіл та міста Тетіївського району, Київської області – 50 відсотків до районного бюджету, 50 відсотків - підприємству, у господарському віданні якого перебуває майно;

- за цілісні майнові комплекси - 100 відсотків до районного бюджету;

- у разі оренди індивідуально визначененого майна підприємства, організації (крім нерухомого) – 100 відсотків орендодавцю.

  1. Плата за суборенду зараховується в розмірах:

    • 50 відсотків до районного бюджету;

    • 50 відсотків - особі, яка надала майно в суборенду.

При цьому передача цілісних майнових комплексів в суборенду заборонена.

17. часткове звільнення від сплати орендної плати та надання пільг з орендної плати, а також зміна порядку використання плати за оренду майна для окремих категорій осіб проводиться на підставі рішення районної ради.

18. Амортизаційні відрахування на орендовані цілісні майнові комплекси підприємства,

їх структурні підрозділи нараховує та залишає у своєму розпорядженні орендар.

Амортизаційні відрахування використовуються виключно на відновлення орендованих основних фондів.

19. Орендарі, які здійснюють за згодою орендодавця реконструкцію або капітальний ремонт орендованого майна, визначеного технічною документацією на такі роботи, сплачують орендну плату в розмірі, встановленому умовами договору оренди.

Заступник голови

районної ради В.Є.Катков
Додаток 1

до Методики розрахунку та порядку використання

плати за оренду майна, що перебуває у спільній

власності територіальних громад сіл, міста

Тетіївського району Київської області
РОЗМІРИ ОРЕНДНИХ СТАВОК

за використання цілісних майнових комплексів

територіальних громад сіл, міста Тетіївського району Київської області



п/п

цілісні майнові комплекси

Розміри орендної ставки (%)

1.

Торгівлі, з організації концертно-видовищної

діяльності, випуску лотерейних білетів та проведення

лотерей, лікеро-горілчаної та виноробної

промисловості, радгоспів-заводів


10

2.

З організації виставкової діяльності, тютюнової

промисловості, виробництва деревини та виробів з

деревини, виробництва меблів, сільського господарства,

кольорової металургії, ресторанів



9

3.

Харчової промисловості (крім лікеро-горілчаної, табачної промисловості, радгоспів-заводів), електроенергетики, газової, хімічної і нафтохімічної

промисловості, чорної металургії, зв'язку, швейної промисловості, ресторанного господарства (крім ресторанів), з виробництва транспортних засобів і устаткування та їх ремонту, виробництва електричного та електронного устаткування, виробництва машин та

устаткування, призначеного для механічного, термічного оброблення матеріалів або здійснення інших операцій, з виробництва гумових та пластмасових виробів


8

4

Нафтогазодобувної промисловості, лісового господарства, рибного господарства, текстильної промисловості, целюлозно-паперової промисловості, переробки відходів, видобування неенергетичних

матеріалів, з надання додаткових транспортних послуг

та допоміжних операцій



7

5.

Залізничного та автомобільного транспорту, побутового обслуговування, металообробки, освіти, науки та охорони здоров'я, легкої (крім швейної та

текстильної) і паливної промисловості, з виробництва будівельних матеріалів



6

6.

Побутового обслуговування, освіти, науки та охорони здоровя


5

7.

Інші об'єкти

5- 10


Додаток № 2

до Методики розрахунку та порядку використання

плати за оренду майна, що перебуває у спільній

власності територіальних громад сіл, міста

Тетіївського району Київської області
РОЗМІРИ ОРЕНДНИХ СТАВОК

за використання окремого індивідуально визначеного нерухомого майна,

що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, міста

Тетіївського району Київської області



п/п

Використання орендарем нерухомого майна за цільовим

призначенням

Розміри орендної ставки (%)

1.

Розміщення закладів шоу-бізнесу, нічні клуби, казино, інших гральних закладів, гральних автоматів

20


2.

Розміщення пунктів продажу лотерейних білетів, пунктів обміну валюти, фінансових установ, ломбардів, бірж, брокерських, маклерських, рієлторських контор (агентств нерухомості), банкоматів, ресторанів, кафе, барів


15

3.

Надання юридичних консультацій, консалтингових та нотаріальних послуг.

13


4.

Надання стоматологічних послуг.

12

5.

Розміщення офісів резидентів України.

10

6.

Аптеки, які самостійно виготовляють ліки ( реалізують готові ліки ).Підприємницька діяльність в галузі охорони здоровя. Підприємства виробничої сфери(промисловість). Видавництва, редакції журналів і газет, підприємства і установи обчислювальної техніки, будівельно-ремонтні організації, підприємства і організації сфери послуг, книжкової, газетної та квіткової торгівлі в частині площ, зайнятих з цією метою, магазини оптики, приміщення під склади.

8

7.

Розміщення виставок ( крім книжкових та образотворчих), розміщення засобів масової інформації, рекламні послуги, підприємства з виробництва і постачання паперу, поліграфічного обладнання, технічних засобів мовлення.

7

8.

Розмішення підприємств громадського харчування ( крім ресторанів, кафе і барів), розміщення закладів культури, кінотеатрів.

5

9.

Підприємства з виробництва продуктів харчування, приміщення для приготування страв, підприємства торгівлі продуктами харчування.

Проектні, наукові і науково-дослідні організації.

4

10.

Громадські організації, які не займаються комерційною діяльністю. Розміщення відділень Ощадбанку, що приймають платежі від населення, відділень поштового зв’язку. Підприємства з ремонту взуття, пошиття та лагодження одягу, перукарських послуг, хімчистки, прокату, ремонту побутової техніки та радіотехніки, лазні, громадські вбиральні ( крім підприємств автосервісу).

3,5

11.

Заклади торгівлі непродовольчими товарами дитячого асортименту ( питома вага яких у загальному обсязі товарообігу становить не менше ніж 70 %). Підприємства книжкової торгівлі і торгівлі письмовими товарами, ігрові автомати для дітей, дитячі кафе. Торгівля плодоовочевою продукцією. Заклади культури, освіти, фізкультури і спорту, музеї, молодіжні юнацькі організації і клуби, установи гуманітарної сфери. Громадські благодійні, релігійні організації, що не здійснюють комерційної діяльності. Політичні партії у частині площ, не зайнятих під комерційну діяльність.

3

12.

Заклади охорони здоров`я та соціальної допомоги з частковим бюджетним фінансуванням. Майстерні-студії художників, народних майстрів, архітекторів, скульпторів, дизайнерів, письменників, театральних діячів, кінематографів, журналістів, фотохудожників, музичних діячів. Видання літературно-художніх, науково-технічних, дитячих газет, журналів, книг.

2

13.

Продовольчі магазини, відділи, що спеціалізуються на обслуговуванні пільгових категорій громадян ( учасників Великої Вітчизняної війни, учасників ліквідації наслідків аврії на ЧАЕС, хворих на цукровий діабет, багатодітних сімей тощо – в частині площ, які використовуються цими магазинами, відділами. Спеціальні магазини дитячого харчування, молочні кухні. Дитячі дошкільні заклади освіти, фізкультури і спорту

( для школярів), якщо одержувані прибутки спрямовуються на їх розвиток.

1

14.

Спеціалізовані магазини і відділи для продажу хліба та хлібобулочних виробів, молока і молокопродуктів.

1

15.

Розміщення благодійних організацій, громадських організацій інвалідів, ветеранів війни, праці, всеукраїнських громадських організацій учасників ліквідації на ЧАЕС, потерпілих від чорнобильської катастрофи, які не займаються комерційною діяльністю.

1

16.

Інші заклади і підприємства, які не увійшли до цього переліку.

7-10



Заступник голови

районної ради В.Є.Катков


Додаток № 2

до рішення сімнадцятої сесії

Тетіївської районної ради У скл.

від 25 жовтня 2007р. N 135-17-У
  1   2   3

Схожі:

ТРЕБУХІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА БРОВАРСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ Проект рішення
Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального майна, що перебуває у спільній власності...
Діючі регуляторні акти станом на 26. 06. 2013 року
...
УКРАЇНА Нікопольська міська рада Дніпропетровської області Двадцять...
Про Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності
ТРЕБУХІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА БРОВАРСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТі...
Ичним особам майна, що перебуває у спільній власності територіальної громади села Требухів Броварського району Київської області...
НОВОУШИЦЬКА РАЙОННА РАДА
Закону України «Про оренду державного та комунального майна», постанови Кабінету Міністрів України від 04. 10. 1995 року №786 «Про...
Про базове відстеження регуляторного акта
«Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної...
ОРЕНДНІ СТАВКИ
Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади міста...
Про повторне відстеження результативності регуляторного акта
«Про затвердження Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної...
Н ІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Внести до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної...
Н ІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Внести до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка