Український державний геологорозвідувальний інститут


Скачати 1.41 Mb.
Назва Український державний геологорозвідувальний інститут
Сторінка 1/11
Дата 20.02.2016
Розмір 1.41 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
Український державний геологорозвідувальний інститут

( УкрДГРІ )

ІНСТРУКЦІЯ

з проектування та визначення кошторисної вартості геолого-розвідувальних робіт за рахунок коштів державного бюджету


(об’єднана)

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Державного комітету

природних ресурсів України
від “___” ________200_ р. №___


К и ї в
2004



РОЗРОБЛЕНО Українським державним геологорозвідувальним інститутом (УкрДГРІ).

Керівник розробки – Левченко О.І.

Розробники: Коломійченко Б.Ф. (відповідальний виконавець), Бесценна Л.Г., Іванова Л.В., Ісонкіна В.І., Лук’янов Я.В. (комп’ютерний набір).

У розробці брали участь: Галкіна Н.Ю., Кочкур М.В. (Держком-природресурсів); Безбородов В.І., Дроздова А.В., Сапєга В.В. (УкрДГРІ); Поліщук М.М. (ПівнічДРГП); Жилінська Л.В., Притула В.К., Суздальницький В.Я. (КП “Кіровгеологія”); Лакомов Є.О., Лялька Л.М., Ткаченко М.В. (Геолекспертиза).

СХВАЛЕНО рішенням підсекції з питань економічних досліджень секції Науково-технічної ради з питань геології та використання надр Державної геологічної служби __.__.2004, протокол № __.

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Державного комітету природних ресурсів України від “ ” ________ 2004 року № ____
Інструкція з проектування та визначення кошторисної вартості геологорозвідувальних робіт за рахунок коштів державного бюджету поширюється на всі геологічні підприємства (незалежно від форм власності і підпорядкування), що виконують геологорозвідувальні роботи підрядним або господарським способом за рахунок коштів державного бюджету.

І н с т р у к ц і я
з проектування та визначення кошторисної вартості геолого-розвідувальних робіт за рахунок коштів державного бюджету
( об’єднана )

Ця Інструкція встановлює склад і зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження проектно – кошторисної документації з проведення геологорозвідувальних робіт на об’єкті, в тому числі і робіт зі споруджування свердловин на нафту і газ на суші і в морі, а також зі споруджування спеціальних свердловин установками нафтового ряду, до яких віднесені свердловини для скиду промислових і стічних вод, відпрацьованої промивальної рідини; водозабірних свердловин; свердловин, які буряться на йод, бром, лужні, термальні води; для водопостачання, шахтоосушення, вентиляції, штучного закріплення ґрунтів; для цілей газозберігання та інших технічних цілей, які виконуються за кошти державного бюджету.

З введенням в дію цієї Інструкції втрачають чинність «Инструкция по составлению проектов и смет на геологоразведочные работы», ВИЭМС, 1985 і «Инструкция о составе, порядке разработки, согласования и утверждения проектно – сметной документации на стрительство скважин на нефть и газ» ВСН 39 – 86, ВНИИОЭНГ, 1987.

Вимоги цієї Інструкції є обов’язковими при проектуванні та визначенні кошторисної вартості геологорозвідувальних робіт, які виконуються за рахунок коштів державного бюджету на території України, а також можуть бути використані при складанні проектно – кошторисної документації на проведення геологорозвідувальних робіт та на споруджування свердловин різного призначення установками нафтового ряду за рахунок будь – яких інших джерел фінансування.

Додаткові вимоги галузевої специфіки об’єктів геологічних досліджень встановлюються відомчими нормативними документами за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади України з геологічного вивчення та використання надр.

Пояснення щодо застосування цієї Інструкції надаються Українським державним геологорозвідувальним інститутом (УкрДГРІ) у складі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з геологічного вивчення і використання надр.




1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


1.1 Право на розроблення проектно – кошторисної документації або її окремих розділів надається юридичним та фізичним особам – суб’єктам господарської діяльності незалежно від форм власності, в тому числі і геологічним підприємствам – виконавцям геологорозвідувальних робіт (далі – проектувальникам), які мають ліцензію на цей вид діяльності згідно з законодавством, на договірних умовах.

1.2 Проектно – кошторисна документація на проведення геологорозвідувальних робіт має відповідати положенням законодавства, вимогам нормативів та нормативних документів, чинних в Україні, а також регіональних та місцевих правил надрокористування та землекористування.

1.3 У відповідності з вимогами цієї Інструкції може складатися проектно – кошторисна документація на всі види геологорозвідувальних робіт, зокрема на:

- регіональні геологозйомочні, еколого-геологічні, геофізичні, геохімічні, гідрогеологічні та інженерно-геологічні роботи;

- зйомки геологічного змісту (включно з гідрогеологічними, інженер-но-геологічними та еколого-геологічними), глибинне картування, довивчення раніше досліджених площ, прогнозно-геологічні та картоскладальні роботи;

- пошуково-розвідувальні роботи;

- розвідку родовищ корисних копалин;

- вивчення фізичних полів, екзогенних геологічних процесів, гідрогеологічних, інженерно-геологічних, геохімічних, металогенічних, петрологічних, еколого-геологічних умов і процесів на території регіонів, шельфу, площ, структур, родовищ, ділянок і горизонтів, а також підготовку геолого-геофізичних основ для прогнозування землетрусів; вивчення результатів раніше проведених робіт, передпольові роботи, проектування, маршрути, проходка виробок, спостереження, вимірювання, описування, відбір і обробку проб, лабораторні та технологічні дослідження, камеральну обробку матеріалів, моделювання залягання, картоскладальні та тематичні, дослідні та дослідно-методичні роботи, спрямовані на вдосконалення методики, техніки й технології геологорозвідувальних робіт, а також утримання базових керносховищ, наукове супроводження всіх видів геологорозвідувальних робіт, роботи з розроблення (перегляду) та видання нормативно-правових, нормативних і методичних документів щодо геологічного вивчення та використання надр (проектів законів та постанов, стандартів, інструкцій, правил, норм, типових положень, методичних рекомендацій тощо) і сучасної учбової та науково-методичної геологічної літератури; проведення рекламно-просвітницької роботи в галузі, з виданням галузевих журналів; підготовку та проведення наукових семінарів, геологічних конгресів;

– роботи, що забезпечують проведення геологорозвідувальних робіт та розвиток галузі, пов’язані з технічним, інтелектуальним і соціально-побутовим переоснащенням: придбання сучасних приладів, обладнання та технологій на заміну застарілих і тих, що вичерпали свої ресурси.

1.4 Проектно-кошторисна документація на проведення геолого-розвідувальних робіт підлягає експертизі і після остаточного вирішення замовником питання щодо реалізації рекомендацій і зауважень експертних висновків затверджується замовником або за його дорученням - керівником підпорядкованого йому підприємства – виконавця робіт не пізніше, як за 30 днів до початку робіт на об’єкті. Проектно-кошторисна документація передається замовнику в чотирьох примірниках. При наявності технічної можливості проектувальник може видавати за проханням замовника додаткову кількість примірників робочого проекту понад установлену цією Інструкцією., за окрему плату (за згодою із замовником ), в тому числі і на магнітних носіях.

Проектно – кошторисна документація, розрахунки, вихідні дані для проектування та матеріали державної експертизи підлягають архівному зберіганню проектною організацією згідно з положеннями і правилами.

1.5 Нова інформація, що її одержано в процесі проведення геолого-розвідувальних робіт на об’єкті, а також зміни кон’юнктури та інші причини можуть призвести до зміни замовником геологічного (технічного) завдання, перескладання проекту та кошторису. Крім того, за погодженням із замовником може мати місце перескладання та перезатвердження кошторису без зміни геологічного (технічного) завдання внаслідок необхідності перерозподілу сум кошторисних лімітів між окремими видами робіт і витрат, при зміні умов оплати виконаних робіт, а також при індексації вартості геологорозвідувальних робіт через зміну рівня оплати праці, цін на матеріальні ресурси та послуги в умовах ринкової економіки.

1.6 Авторський нагляд за реалізацією проектних рішень при проведенні геологорозвідувальних робіт на об’єкті геологічних досліджень здійснюється на підставі укладеного договору між замовником і проектувальником.
2 ПОРЯДОК РОЗРОБЛЕННЯ ПРОЕКТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ
2.1 З а г а л ь н і з а с а д и

2.1.1 Проектні та вишукувальні роботи, які пов`язані з проведенням геологорозвідувальних робіт (під`їзні шляхи, трубопроводи різного призначення, майданчики під спорудження свердловин, фундаменти тощо) і розробленням проектно – кошторисної документації на їх проведення, виконуються на підставі договорів (контрактів), укладених між замовником і проектувальником.

Не допускається розроблення проектно – кошторисної документації без інженерних вишукувань на нових земельних ділянках, де мають проводитися геологорозвідувальні роботи.

2.1.2 Проектування геологорозвідувальних робіт здійснюється з дотри-манням законів і нормативно-правових актів чинних в Україні, на підставі вихідних даних.

Вихідні дані для проектних робіт на відповідній стадії замовник зобов’язаний надати до початку виконання проектно–вишукувальних робіт.

До складу вихідних даних (документів) належать:

- геологічний проект;

- план геолорозвідувальних робіт на рік;

- геологічне (технічне) завдання, в якому визначаються місце, мета, умови, строки проведення робіт, основні методи й види досліджень та очікувані результати (додаток 1);

- вибір майданчика (траси), комунікацій, ліній електропередачі, а також під’їзних шляхів до свердловин. У випадках, коли перед складанням проектів геологорозвідувальних робіт вибір майданчика (траси) для будівництва не здійснювався, його вибір проводиться відповідно до вимог додатку 2.

- завдання на проектування. Склад даних і вимог, які наводяться в завданні на проектування, установлюються у відповідності з додатком 3;

– протоколи про приняття передпроектних рішень та погоджень.

Завдання на проектування замовник складає сам або доручає проектувальнику за окрему плату.

2.1.3 Місце розташування об’єктів геологорозвідувальних робіт (в т. ч. і споруджування свердловин на нафту і газ) визначається за дозволом виконавчих органів місцевого самоврядування.

2.1.4 Замовлення на проектування проектувальник одержує від замовника або за підсумками конкурсу чи торгів (тендерів), порядок проведення яких встановлено законодавством.

2.1.5 Проектування геологорозвідувальних робіт здійснюється в одну стадію – робочий проект, проектування свердловин на нафту і газ може здійснюватися в дві стадії – передпроектні рішення і проектно – кошторисна документація.

2.1.6 Проектно-кошторисна документація складається на об’єкт геологорозвідувальних робіт, під яким розуміється: район, ділянка, площа, свердловина, структура, родовище або його частина в природних геологічних чи в технічних межах, які виділяються з метою вирішення в установлений термін цілісних за змістом задач та проблем, розробка, тема.

У самостійні об’єкти можуть виділятися окремі свердловини та гірничі виробки, які мають вирішити самостійну проблему (наприклад, розвідувальна шахта, параметрична свердловина), а також окремі розробки, теми та дослідно-методичні роботи.

2.1.7 Задачі, які вирішуються на об’єкті, повинні враховувати вимоги дотримання стадійності геологорозвідувальних робіт («Положення про стадії геологорозвідувальних робіт на тверді корисні копалини», затверджене наказом Геолкому України від 15.02.2000 № 19 та ГСТУ 41-00032626-00-011-99 «Етапи і стадії геологорозвідувальних робіт на нафту і газ», затверджений наказом Геолкому України від 31.12.99 № 238), методичні рекомендації та вказівки щодо їхнього ведення, вимоги промисловості до якості мінеральної сировини, інструкції із застосування класифікації запасів корисних копалин тощо. У разі потреби доцільність геологорозвідувальних робіт на об’єкті підтверджується геолого-економічними оцінками (ГЕО) та техніко-економічними міркуваннями (ТЕМ).

Поряд з основними дослідженнями, до яких належать вивчення результатів раніше проведених робіт, передпольові роботи, проектування, маршрути, проходка виробок, спостереження, вимірювання, описування, відбір і обробка проб, лабораторні та технологічні дослідження, камеральна обробка матеріалів, моделювання залягання, картоскладальні та тематичні роботи, наукове супроводження всіх видів геологорозвідувальних робіт, що проектуються з метою одержання нової інформації, в проекти включаються допоміжні роботи та витрати, які забезпечують проведення згаданих вище основних робіт на об’єкті, а саме: організація та ліквідація польових робіт, транспортне обслуговування, топографо-геодезичне, маркшейдерське й метрологічне забезпечення, зведення будівель і споруд, оформлювальні та видавничі роботи тощо.

За результатами виконаних на об’єкті робіт складається звіт, який в установленому порядку розглядається, оцінюється, затверджується та передається на зберігання до Науково – виробничого підприємства «Геоінформ України», котре підтверджує прийняття звіту і право на списання витрат.

2.1.8 Проектно-кошторисна документація на об’єкт геологорозвіду-вальних робіт складається з геологічного (технічного) завдання, проекту й кошторису з необхідними графічними та текстовими додатками. На проведення картоскладальних робіт, робіт з наукового супроводження всіх видів геологорозвідувальних робіт, тематичних робіт і утримання базових керносховищ замість проекту може складатися програма.

У програмах географо-економічна, геологічна, гідрогеологічна, геохімічна та геофізична характеристики об’єкта робіт, а також відомості про охорону надр і навколишнього природного середовища можуть не наводитися, а замість огляду, аналізу та оцінки результатів раніше проведених робіт наводиться огляд стану проблеми, яка має бути вирішена згідно із завданням на об’єкт.

2.1.9 Проектно-кошторисна документація на зведення будівель і споруд на стаціонарних базах геологічних підприємств і організацій за рахунок коштів на геологорозвідувальні роботи розробляється згідно з правилами, що діють при проектуванні об’єктів капітального будівництва (ДБН А.2.2-3-2004 “Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва”, затверджені наказом Держбуду України від 20.01.2004 № 8 та ДБН Д.1.1-1-2000 (з урахуванням Доповнення № 3, Зміни № 2), затверджені наказом Держбуду України від 27.08.2000 № 174).

2.1.10 На один об’єкт геологорозвідувальних робіт складається одне (єдине) геологічне (технічне) завдання на весь термін його виконання з наданням ліцензії (спеціального дозволу) на користування надрами. На одному об’єкті геологорозвідувальних робіт не може діяти одночасно більше одного проекту та кошторису. Якщо виникає необхідність виконання робіт на окремих ділянках об’єкта або окремих видів робіт і досліджень поряд з основним (генеральним) виконавцем силами інших підприємств (організацій), то на такі роботи можуть складатися окремі виробничі завдання, які входять складовими частинами до єдиного геологічного (технічного) завдання на об’єкт, і відповідно - окремі проекти (програми) та кошториси, що затверджуються в складі основного проекту й зведеного кошторису на об’єкт, як підрядні (субпідрядні) роботи.

2.1.11 В проектно-кошторисній документації повинно передбачатися підвищення ефективності фінансових вкладень у проведення геологорозвіду-вальних робіт на об’єкті, забезпечення приросту запасів корисних копалин, прискореної підготовки родовищ до промислової розробки на підставі:

– високих техніко-економічних показників проведення геологорозвіду-вальних робіт;

– зниження матеріалоємності, трудомісткості та кошторисної вартості ГРР;

– реалізації новітніх досягнень вітчизняної та зарубіжної науки і тех-ніки, впровадження прогресивних матеріалів, укрупнених монтажних блоків обладнання, будівельних конструкцій і виробів високої заводської готовності і монтажної придатності, передової організації виробництва та праці;

– найбільш економічних транспортних схем завезення матеріалів, конструкцій і обладнання на місце проведення ГРР;

– раціонального використання землі, ефективних засобів охорони навколишнього природного середовища, які виключають забруднення атмосфери, морів, водоймищ і ґрунту шкідливими викидами та стоками;

– забезпечення сейсмостійкості, вибухо- і пожежобезпеки;

– поліпшення умов праці і побуту працюючих;

– автоматизації систем управління технологічними процесами.

2.1.12 Інженерні розрахунки, розрахунки техніко-економічних показни-ків проектно-кошторисної документації та визначення вартості геологорозві-дувальних робіт можуть виконуватись в автоматизованому режимі із застосу-ванням засобів обчислювальної техніки, що забезпечує прискорення, підвищення якості та точності розрахунків, створення можливості швидкого доступу користувача до первинної та довідково-нормативної інформації, її аналізу і, в разі необхідності, оперативного кориґування. Результати розра-хунків подаються в табличній формі без проміжних пояснень і коментарів.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Схожі:

СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
Державним Підприємством Український Державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю. М. Білоконя, та...
ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД «ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСІТЕТ...
ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД «ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСІТЕТ ім. К. Д. УШИНСЬКОГО»
2008 ПЕРЕДМОВА
РОЗРОБЛЕНО: Державне підприємство "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів...
Р ущак Галина Василівна, освіта вища, закінчила Дрогобицький державний...
Рущак Галина Василівна, освіта вища, закінчила Дрогобицький державний педагогічний інститут ім. І. Франка. Працює в Міжгірському...
УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПОЗИТИВНОЇ КРОС-КУЛЬТУРНОЇ
Туди потрібно підніматися сходинками Н. Пезешкіан, засновник позитивної психотерапії
Інститут педагогіки НАПН України Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини
Запрошуємо взяти участь у науково-практичному семінарі, який відбудеться 10 червня 2013 р за адресою: м. Київ 04053, вул. Артема...
Адреса Телефон Факс E-mail Web-сторінка Контактна особа Попит/пропозиція
Український інститут розвитку Instituto Hispano – ucraniano de desarrollo Glorieta Embajadores, 7, 3o A; 28012
КИЇВСЬКИЙ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИЙ ТЕХНІКУМ
«Охорона праці» для дипломного проекту спеціальності 07010602 «Обслуговування автомобілів і двигунів»
Щодо працевлаштування випускників 11-А класу
Полтавський нафтовий геологорозвідувальний технікум Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка
Азовський регіональний інститут управління ЗНТУ
Глухівський державний педагогічний університет ім. Олександра Довженка Перевірено, із зауваженнями
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка