Налоговая вернет часть средств, затраченных на лечение


Скачати 193.16 Kb.
Назва Налоговая вернет часть средств, затраченных на лечение
Дата 14.05.2013
Розмір 193.16 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи




Проект статті на веб –сайт
Дніпропетровська МДПІ повідомляє :
Налоговая вернет часть средств, затраченных на лечение

В случае оплаты некоторых медицинских услуг граждане имеют право на получение налоговой скидки.

Перечень таких услуг определен в статье 166 Налогового кодекса Украины.

В частности, таким правом может воспользоваться гражданин, который в течение отчетного года оплатил услуги по предоставлению репродуктивных технологий, в пределах трети дохода в виде заработной платы за отчетный год.

Вернуть часть денег могут также инвалиды, которые оплатили услуги по реабилитации протезно-ортопедическими предприятиями, реабилитационными учреждениями, предоставленные такому налогоплательщику или его ребенку-инвалиду в размерах, которые не перекрываются выплатами из фондов общеобязательного государственного социального медицинского страхования.

Для получения налоговой скидки на лечение гражданам необходимо до конца 2013 года обратиться в налоговую инспекцию по месту жительства (с подтверждающими документами о понесенных расходах) и заполнить декларацию об имущественном состоянии и доходах.
В этом году ставки за специальное использование воды

субъектами хозяйствования увеличены

Согласно изменениям, внесенным Законом Украины от 20.11.2012р. № 5503 «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно пересмотра ставок некоторых налогов и сборов» к разделу XVI Налогового кодекса, 4 января 2013 увеличены ставки сбора за специальное использование воды в среднем на 9,4%.

Следовательно, при исчислении налоговых обязательств за период с 01.01.2013р. по 03.01.2013р. включительно плательщики сбора применяются ставки сбора, которые действовали в 2012 году, а начиная с 04.01.2013р. — Новые в соответствии с Законом № 5503.

В случае неуплаты сбора или уплаты его в неполном объеме субъектами хозяйствования (плательщиками сбора) в течение шести месяцев органы государственной налоговой службы подают сведения о таких плательщиков сбора в органы, выдающие разрешения на специальное водопользование, для принятия по ним мер согласно закону, а именно отмена разрешения.
Нові акцизні марки для алкогольних напоїв та тютюнових виробів

З 27.03.2013 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою затверджено нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, які запроваджуються з 01.05.2013 р.

Встановлено, що до завершення здійснення заходів з утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів України функції таких органів, передбачені Положенням про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженим постановою від 27.12.2010 р. № 1251, покладаються на органи ДПС та митні органи.

Змінами, внесеними до вищезазначеного Положення, встановлено розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв — 0,27 грн., для тютюнових виробів — 0,142 грн.

Визнано такими, що втратили чинність, постанови від 28.05.2003 р. № 822-8, від 15.04.2005 р. № 296, від 12.03.2008 р. № 179, від 21.05.2008 р. № 486 тощо.

Постанова від 13.03.2013 р. № 188

До 1 липня звітного року громадяни отримують повідомлення-рішення

від податкових органів про плату податку на нерухомість.

З 01.01.2013 р. набрала чинності ст. 265 Податкового кодексу України, відповідно до якої запроваджено новий місцевий податок — податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки ( податок на нерухоме майно). Податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами ДПС платникам за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості. Податки і збори сплачуються фізичними особами через установи банків та поштові відділення. У разі коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.
Як правильно розрахувати суму податку на нерухоме майно,

відмінне від земельної ділянки до сплати?

Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є об’єкт житлової нерухомості.

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 м2 житлової площі об’єкта житлової нерухомості:

для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Статтею 8 Закону України від 06.12.2012 р. «Про Державний бюджет України на 2013 рік» встановлено мінімальну зарплату з 01.01.2013 р. по 30.11.2013 р. у розмірі 1147 грн.

Наприклад, розраховуємо податок за квартиру житловою площею 150 м2. Площа квартири 150 м2 зменшується на 120 м2 і множиться на 1% розміру мінімальної заробітної плати, тобто (150 м2 – 120 м2) х (1 % х 1147 грн.) = 344,10 грн.
Вибір об’єкта оподаткування, до якого буде застосовано пільгу при нарахуванні

податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Ст. 265 Податкового кодексу передбачено пільги із сплати податку у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири — на 120 м2 і для житлового будинку — на 250 м2.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Таким чином, пільгу буде застосовано до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку.

Проте якщо фізична особа — платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в її власності, то їй потрібно завчасно подати письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем знаходження такого об’єкта оподаткування та місцем її реєстрації.

Таке звернення (заяву) можна подати в один із таких способів: особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі за наявності електронного цифрового підпису, отриманого у порядку, визначеному законодавством.
ВІДПОВІДАТИ ВИСОКИМ СТАНДАРТАХ

ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ
У Дніпропетровській МДПІ обслуговуються близько 14 тисяч юридичних та фізичних осіб, переважна більшість з яких – представники малого та середнього бізнесу, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері виробництва, торгівлі, надання послуг тощо. Саме для них відкрито і працює понад дев’ять місяців центр обслуговування платників податків (далі – ЦОПП), який щоденно відвідують близько сотні відвідувачів.

Так, щомісяця для отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків або його заміни ЦОПП відвідують в середньому 210 громадян. Лише за чотири місяці 2013 року податківці прийняли понад 17 тис. документів податкової звітності, видано 850 облікових карток платників податків, отримано понад 11 тис. одиниць вхідної кореспонденції, надано понад 750 усних податкових консультацій, з них 390 – телефоном.

Основні принципи роботи центру – це орієнтація на платника, неупередженість, ввічливість та доброзичливість, надання повної, достовірної інформації та послуг у максимально стислі строки.

Доступність податкового сервісу та розміщеної інформації – це найперша вимога до ЦОПП. У приміщенні ЦОПП на стендах розміщено необхідну інформацію, а на плазмових моніторах транслюють відеоролики на податкову тематику, інша важлива й корисна інформація, облаштовані місця для заповнення звітності клієнтами. До того ж, на допомогу клієнту інспекції завжди прийде консультант-модератор, який спрямує платника для одержання необхідної послуги чи консультації, а фахівці податкової інспекції допоможуть відвідувачам розібратися з податковим законодавством та змінами до нього.

Центр обслуговування платників Дніпропетровської МДПІ працює за адресою: с. Ювілейне, вул. Теплична, 13, з понеділка по п’ятницю з 9-00 до 20-00 та в суботу з 9-00 до 16-00, вихідний день – неділя. Завжди раді бачити Вас та надати допомогу у вирішенні питань, що стосуються компетенції податкового органу.

Завідувач сектору забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян Дніпропетровської МДПІ Людмила Леончикова

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ ОБ’ЄДНАНУ ДПІ

Відповідно до частини третьої ст. 13 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» та керуючись пп. 10 п. 11 Положення про Міністерство доходів і зборів, затвердженого Указом Президента України від 18.03.2013 № 141, наказом Міністерства доходів і зборів від 17.04.2013 №46 «Про затвердження положень про територіальні органи Міндоходів у Дніпропетровській області» затверджено Положення про Дніпропетровську об’єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області. Вищезазначеним положенням визначено такі завдання ДПІ:

  1. забезпечення реалізації державної податкової політики, а також боротьба з правопорушеннями під час застосування податкового та митного (при виконанні повноважень з контрольно-перевірочної, оперативно-розшукової роботи, досудового розслідування та перевірки фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом) законодавства, здійснення в межах своїх повноважень контролю за надходженням до бюджетів та державних цільових фондів податків і зборів та інших платежів;

  2. забезпечення реалізації державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

  3. забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), а також боротьба з правопорушеннями при застосуванні законодавства з питань сплати єдиного внеску;

  4. забезпечення реалізації державної політики у сфері контролю за своєчасністю здійснення розрахунків в іноземній валюті в установлений строк, дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за і і послуги), а також за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності (крім ліцензій на здійснення митної брокерської ості), що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, торгових патентів.

Відповідно до покладених завдань, ДПІ здійснює:

1) адміністрування податків і зборів (крім митних платежів), єдиного внеску;

2) надає відповідно до закону в межах своїх повноважень адміністративні послуги;

3) забезпечує ведення обліку податків і зборів, єдиного внеску;

4) здійснює заходи щодо погашення податкового боргу з податків і зборів, а також стягнення своєчасно не нарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску з платників єдиного внеску;

5) проводить аналіз та здійснює управління ризиками з метою визначення форм та обсягів податкового контролю;

6) виявляє кримінальні та інші правопорушення у сфері оподаткування, митній та бюджетній сфері, а також встановлює місцезнаходження платників податків, опитує їх засновників, посадових осіб тощо.

Крім вищезазначеного, наказом Міністерства доходів і зборів від 17.04.2013 №46 визначено права ДПІ. В процесі виконання завдань, ДПІ взаємодіє в установленому порядку з місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

ДПІ очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади Міністром у порядку визначеному законом. Начальник ДПІ має заступників, які призначаються на посаду і звільняються з посади Міністром.

Структура та гранична чисельність працівників ДПІ затверджується Міністром. Штатний розпис та кошторис ДПІ затверджується заступником Міністра - керівником апарату.

Завідувач організаційно -

розпорядчого сектору Дніпропетровської МДПІ

Оксана Гнідаш

Витрати підприємця для визначення об’єкта оподаткування визнаються на підставі первинних документів



Об’єктом оподаткування доходів фізичної особи-підприємця, який здійснює господарську діяльність та обрав загальну систему, є чистий оподатковуваний дохід. Тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю фізичної особи - підприємця.

Такі витрати визначаються на підставі первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку.

Нагадаємо, до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом ІІІ Податкового кодексу України.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності,  визначено у ст. 177 розд. IV ПКУ.
Основні реквізити первинних документів, що підтверджують витрати фізичної особи-підприємця



Фізична особа-підприємець, який обрав загальну систему оподаткування доходів від провадження господарської діяльності, має право враховувати витрати для визначення об’єкта оподаткування на підставі первинних документів, що підтверджують такі витрати.

При складанні первинних документів, слід дотримуватися загальних правил їх оформлення, передбачених для ведення бухгалтерського обліку в Україні.

Первинні документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов’язкові реквізити:

назву документа (форми);

дату і місце складання;

назву фізичної особи - підприємця, від імені якого складено документ;

зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Такі вимоги до складання первинних документів передбачені частиною другою ст. 9 Закону України від 16.07.1999р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (із змінами та доповненнями).

Нагадаємо, первинний документ – це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності,  визначено ст. 177 розд. IV Податкового кодексу України.
Зміна видів економічної діяльності у свідоцтві платника єдиного податку



Юридична особа може вносити зміни до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку в частині видів господарської діяльності. Для цього їй необхідно подати відповідну заяву. Заява подається до органу ДПС за місцем реєстрації платника. Винятком є ситуація, коли планований вид діяльності не дає права юридичній особі застосовувати спрощену систему оподаткування та є підставою для анулювання свідоцтва платника єдиного податку. 

Зміни, зокрема, щодо видів господарської діяльності, до свідоцтва платника єдиного податку вносяться органом ДПС в день подання заяви.

Водночас, за бажанням платника раніше видане свідоцтво може бути замінено та отримано нове, у разі наявності відповідних обставин (зміна найменування суб’єкта господарювання, податкової адреси, місця провадження діяльності або видів господарської діяльності).

Оригінал свідоцтва зберігається у платника податку. Копія свідоцтва повинна розміщуватися на робочому місці найманого працівника.

Нагадуємо, що форма заяви, що подається до органу ДПС для внесення змін до свідоцтва платника єдиного податку затверджена наказом Міністерства фінансів  України від 20.12.2011р. № 1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік».
Як отримати реєстраційний номер облікової картки дитині до 16 років?



Дитина, яка не досягла шістнадцяти років або є неповнолітньою і ще не має паспорта, не може самостійно отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі. Замість неї це може зробити один з батьків (усиновитель, опікун, піклувальник). Для цього необхідно пред’явити свідоцтво про народження дитини та документ, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, то треба подати засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою.

Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі видається протягом п’яти робочих днів з дня звернення фізичної особи її законного представника або уповноваженої особи до державної податкової інспекції за місцем проживання. У такому документі зазначається реєстраційний номер Облікової картки.

Фізичні особи - громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, отримання доходів, місцезнаходження іншого об’єкта оподаткування, можуть звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якої державної податкової інспекції. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до десяти робочих днів.

Відповідна норма передбачена р. VII Положення (далі – Положення) про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб –платників податків. Положення та додатки до нього (форми повідомлень, облікової картки, заяв, довідок, та ін.) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 № 1147.
Спадкоємці-нерезиденти сплачують податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини



Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Сума доходу у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права), що підлягає оподаткуванню,  зазначається у річній податковій декларації. Водночас, це правило не стосується спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Також виняток становлять спадкоємці, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату податку з вартості об’єкта спадщини.

Зазначена інформація відображається нотаріусами в податковому розрахунку за формою №1ДФ.

Слід зазначити, що нотаріус щокварталу подає до органів ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори (робочого місця приватного нотаріуса) інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування.

 Нагадуємо, що оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регулюється ст. 174 Податкового кодексу України.

 

Які особисті речі громадянин України має право ввезти або вивезти не сплачуючи мито



Якщо Ви плануєте відпустку за кордоном, то слід пам’ятати, які речі громадян вважаються особистими при перетині кордону.

Серед основного до особистих речей відповідно до законодавства віднесено:

- товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

-  одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні;

- особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, що були в користуванні;

- один фотоапарат, одна кіно- або відеокамера разом з обґрунтованою кількістю фото-, відео-, кіноплівок та додаткового приладдя;

- стільникові (мобільні) телефони у кількості не більше двох штук, пейджери;

- переносні персональні комп’ютери у кількості не більше двох штук і периферійне обладнання та приладдя до них; флеш-карти у кількості не більше трьох штук;

- калькулятори, електронні книжки у кількості не більше двох штук;

- індивідуальні вироби медичного призначення для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом з ознаками таких, що були в користуванні;

- лікарські засоби, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України;

- 0,5 літра туалетної води та/або 100 грамів парфумів;

- спортивне спорядження - велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу, віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою;

- інші товари, призначені для забезпечення повсякденних потреб громадянина, перелік і гранична кількість яких визначаються законами України.

Міністерство доходів і зборів України звертає увагу, що особисті речі які переміщуються (пересилаються) громадянами через кордон України, декларуються усно, або, за бажанням власника чи на вимогу митного органу, письмово. Такі речі не оподатковуються митними платежами та звільняються від подання документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, а також від застосування до них видів державного контролю. Нагадаємо, що види державного контролю визначені частиною першою статті 319 Митного кодексу України. Повний перелік особистих речей викладено у статті 370 цього Кодексу.


Сума депозиту, яка зараховується на розрахунковий рахунок фізичної особи-підприємця, не включається до складу доходу



Якщо банк за умовами договору зараховує фізичній особі-підприємцю на його розрахунковий рахунок суму депозиту, така сума не включається до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі).

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід. Тобто оподатковується різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Нагадаємо, що вклад (депозит) – це кошти, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають поверненню згідно із законодавством України та умовами договору. Таке визначення наведено у Положенні про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 03.12.2003 р. № 516 (із змінами та доповненнями).

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Враховуючи викладене, сума депозиту, яка зараховується на розрахунковий рахунок фізичної особи - підприємця, не включається до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі). Також зазначена сума  не відображається у Книзі обліку доходів та витрат.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності, та який обрав загальну систему оподаткування, регулюється ст. 177 Податкового кодексу України.

13 травня - останній день подання Декларації про валютні цінності за І квартал



Валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягають обов’язковому декларуванню. Це правило встановлено для суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності.

Декларація про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, подається щокварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу.

Таким чином, граничний термін подання Декларації про валютні цінності за І квартал до органів ДПС – 13 травня 2013 року.

Нагадаємо, форма Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, затверджено наказом Мінфіну України від 25.12.95р. №207.
Оподаткування доходів від продажу власної сільгосппродукції



Доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку. Власна сільгосппродукція, це та, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення:

садівництва або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) або для індивідуального дачного будівництва;

особистого селянського господарства або земельні частки (паї), виділені в натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Водночас,  якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, доход від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільгосппродукції визначено підпунктом 165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового Кодексу України.

Дачники, які є членами садівницького товариства сплачують земельний податок



У випадку, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує його право на земельну ділянку, такі громадяни є платниками земельного податку.

При цьому, від сплати земельного податку звільняються:

інваліди першої і другої групи;

фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

пенсіонери (за віком);

ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Водночас, якщо члени садівничого товариства не оформили право на свою земельну ділянку, то платником земельного податку є садівниче товариство. При цьому, земельні ділянки загального користування також підлягають оподаткуванню.

Нарахування сум земельного податку фізичним особам проводиться органами державної податкової служби, які до 1 липня поточного року видають платникові податкове повідомлення-рішення. Податок необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення-рішення.

Плата за землю регламентована розділом XIII Податкового Кодексу України.

 Про застосування ставок екологічного податку

Міністерство доходів і зборів України повідомляє, що частиною п’ятнадцятою статті 35і Закону України від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР „Про відходи”, із змінами і доповненнями, заборонено проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Відповідно до пункту 246.4 статті 246 Податкового кодексу України за розміщення відходів на звалищах, які не забезпечують повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних об’єктів, ставки податку, зазначені у пунктах 246.1 - 246.3 цієї статті, збільшуються у 3 рази.

Державна податкова служба України звернулася до Міністерства екології та природних ресурсів України, як до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, з проханням підтвердити або спростувати позицію ДПС України, що у разі відсутності в місцях видалення відходів систем захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, при визначенні податкових зобов’язань з екологічного податку повинні застосовуватися ставки податку, збільшені у 3 рази.

Міністерство екології та природних ресурсів України листом від 18.02.2013 № 2528/07/10-13 на запит ДПС України повідомило, що місця захоронения побутових відходів (сміттєзвалища), які не обладнані системами захисту ґрунтових вод, знешкодження фільтрату, вилучення та утилізації біогазу, не можуть забезпечити повного виключення забруднення атмосферного повітря або водних об’єктів.

Прес-служба ДПС у Дніпропетровській області

Схожі:

Друковані матеріали
Ковалёва Н. Г. Лечение растениями. Очерки по фитотерапии — М.: Медицина, 1972. — 352 с
Методические указания к выполнению курсовой работы на тему «Разработка...
Фінанси підприємств. Підручник / А. М Поддєрьогін, М. Д. Білик, Л. Д. Буряк та ін. К.: КНЕУ, 2008. – 552 с
Кофанов Ю. Н. Теоретические основы конструирования, технологии и...
Поняття блокового, функціонально-узлового і функціонально-модульного методів конструювання
1 Больной Б., 47 лет, с заболеванием тканей пародонта, проводится...
Хвора 32-х років звернулась з приводу естетичного недоліку в фронтальній ділянці
Лукашук И. И. Международное право. Особенна часть. М., 1997. С. 238...
Для магістрантів 2 курсу денної форми навчання Навчально-наукового інституту права та безпеки
Іван Франко   Семітизм і антисемітизм в Галичині
Та не менш цікаве також становище, яке супроти тих голосів заняла жидівська преса та часть преси польської. З польської преси, скільки...
Методические указания по развитию навыков чтения и устной речи по...
Якщо студент постійно відвідував заняття, успішно виконав усі контрольні завдання впродовж семестру, має позитивну атестацію на підставі...
ЕРЫВНОГО ОБУЧЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКОГО СОЮЗА ЕВРОПЕЙСКИЕ МОДУЛИ ЖАНА МОНЕ...
Интеграционные приоритеты Украины в современном геоэкономическом пространстве: материалы научно-практической конференции «Интеграционные...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка