Стандартизація та управління якістю Навчальний посібник Зміст


Скачати 3.62 Mb.
Назва Стандартизація та управління якістю Навчальний посібник Зміст
Сторінка 1/35
Дата 17.03.2013
Розмір 3.62 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   35


Зенкін А.С., Хімічева Г.І., Єфіменко Н.А., Соловйов В.М
Стандартизація та управління якістю

Навчальний посібник

Зміст

Зенкін А.С., Хімічева Г.І., Єфіменко Н.А., Соловйов В.М 1

Стандартизація та управління якістю 1

Вступ 3

Розділ 1. Теоретична база сучасної стандартизації 4

1.1. Перспективна стандартизація 8

1.2. Комплексна стандартизація 13

1.3. Випереджаюча стандартизація 16

Розділ 2. Державна система стандартизації України 21

2.1. Основні терміни і поняття 21

2.2. Види стандартів 38

2.3. Склад обов'язкових вимог стандартів 41

2.4. Використання стандартів в Україні 47

Розділ 3. Системи державних стандартів 51

3.1. Законодавче забезпечення стандартів в Україні 51

3.2. Проблеми забезпечення якості продукції 60

3.3. Якість та конкурентоспроможність продукції 65

Розділ 4. Механізми та інструменти управління якістю продукції 71

4.1. Якість продукції: основні поняття, терміни і визначення 71

4.2. Стадії формування якості 80

4.3. Зміст оцінки рівня якості продукції 82

4.4. Статистичні методи контролю якості продукції 96

4.5. Інформація як особлива властивість системних об’єктів якості 103

у 106

Розділ 5. Основи побудови системи управління якістю 111

5.1. Вимоги щодо системи управління якістю продукції 111

5.2. Нормативне супроводження систем управління якістю 122

5.3. Декомпозиція систем управління якістю 127

Розділ 6. Контроль якості ключових технологічних процесів 141

6.1. Контроль технологічного процесу 141

6.2. Методика кількісної оцінки якості технологічного процесу 151

6.3. Оцінка керування технологічного процесу 152

Розділ 7. Ефективність стандартизації 193

7.1. Принципи та методи оцінки економічної ефективності 193

7.2 Визначення ефективності програм зі стандартизації 199

7.3. Облік фактору часу та соціальних наслідків в
економічних розрахунках 206

7.4. Визначення ефекту стандартизації як частки в загальному ефекті 212

Розділ 8. Правове забезпечення управління якістю продукції 216

8.1. Суть та значення правового забезпечення управління
якістю продукції 216

8.2. Правове регулювання якості продукції 219

8.3. Правове забезпечення захисту прав споживачів 224

Вступ

Жодне суспільство не може існувати без технічного законодавства та нормативних документів, які регламентують правила, процеси, методи виготовлення та контролю продукції, а також гарантують безпеку життя, здоров’я і майна людей та навколишнього середовища. Стандартизація якраз і є тією діяльністю, яка виконує ці функції.

Існує хибна думка про те, що стандартна продукція є синонімом низької якості, одноманітної, позбавленої смаку продукції. Але сама природа дає нам хороші приклади геніальної стандартизації. Так, відомо, що вся фантастична різноманітність живих істот на землі, які мають різну форму, забарвлення, способи поведінки, побудована всього лише з 22 “стандартних деталей” – амінокислот.

Стандартизація в техніці є своєрідним відображенням об’єктивних законів еволюції технічних засобів і матеріалів. Вона не є вольовим актом, який нав’язується технічному прогресу ззовні, а випливає як неминучий наслідок відбору засобів, методів і матеріалів, що забезпечують високу якість продукції на даному рівні розвитку науки і техніки. З роками з’являються нові методи виробництва і матеріали, що призводить до заміни старих стандартів новими. В цьому безперервному процесі головна мета полягає в тому, щоб на якому завгодно етапі економічного розвитку суспільства створювати якісні вироби при масовому їх виготовленні.

Таким чином, об’єктивні закони розвитку техніки і промисловості неминуче ведуть до стандартизації, яка є запорукою самої високої якості продукції, що може бути досягнута на даному історичному етапі. Завдяки стандартизації суспільство має можливість свідомо керувати своєю економічною і технічною політикою, домагаючись випуску виробів високої якості.

Отже, стандарти – це нормативна база управління якістю продукції і сертифікації.

В умовах науково-технічного прогресу стандартизація є унікальною сферою суспільної діяльності. Вона синтезує в собі наукові, технічні, господарські, економічні, юридичні, естетичні і політичні аспекти.

Діяльність в галузі стандартизації прослідковується ще з древніх часів. Спочатку ці роботи проводились на основі приватної ініціативи. Розвиток економічних зв'язків між країнами і розширення робіт із стандартизації в промислово розвинутих країнах вимагали їх координації. В зв'язку з цим були створені перші національні організації із стандартизації у Великобританії (1911 р.), Німеччині (1917 р.), Франції, США (1918 р.).

Адресований студентам вищих навчальних закладів.

Розділ 1. Теоретична база сучасної стандартизації

Стандартизація визначає основу не тільки сьогодення, але і майбутнього розвитку господарсько-економічної діяльності суспільства і повинна здійснюватися в повній відповідності з науково-технічним прогресом.

Теоретичною базою сучасної стандартизації є система переважних чисел. Переважними числами називаються числа, які рекомендуються вибирати як переважні перед всіма іншими при призначенні величин параметрів для новостворюваних виробів (продуктивності, вантажопідйомності, габаритів, чисел оборотів, тиску, температур, напруги електричного струму, чисел циклів роботи і інших характеристик проектованих машин і приладів).

Переважні числа отримують на основі геометричної прогресії і-й член якої рівний . Знаменник прогресії виражається як Q =, де R = 5, 10, 20, 40, 80 і 160, а і приймає цілі значення в інтервалі від 0 до R. Значення R визначає число членів прогресії в одному десятковому інтервалі. Переважні числа одного ряду можуть бути або тільки позитивними, або тільки негативними.

Якщо дотримуватися строго обґрунтованого ряду переважних чисел, то параметри і розміри окремого виробу або групи виробів найкращим чином будуть узгоджені зі всіма відповідними видами продукції: електродвигунів – з технологічним устаткуванням, вантажопідйомними пристроями, запобіжних клапанів – з паровими казанами, комплектуючих виробів – з приєднувальними і посадочними місцями в машині. Недотримання цієї умови викликає зайві витрати матеріалів, електричною і інших видів енергії, неповне використання устаткування, зниження продуктивності праці, зростання собівартості продукції. Наприклад, невідповідність асортименту круглого прокату, що випускався раніше металургійними заводами, і нормального ряду діаметрів в машинобудуванні призводила до зайвого стружкоутворенню, зниженню коефіцієнту використання металу, додатковому непродуктивному завантаженню металорізальних верстатів. В результаті було потрібно більше устаткування, а отже, нераціонально використовувалися виробничі площі.

Переважні числа і їх ряди служать основою впорядкування вибору величин і градацій параметрів виробничих процесів, устаткування, пристосувань, ріжучого і вимірювального інструменту, штампів, матеріалів, напівфабрикатів, транспортних засобів і тому подібне. Створюють передумови для скорочення номенклатури виробів, їх уніфікації, скорочення тривалості циклу технологічної підготовки виробництва, організації масового виготовлення продукції.

Ряди переважних чисел повинні задовольняти наступним вимогам:

  • представляти раціональну систему градацій, що відповідає потребам виробництва і експлуатації;

  • бути нескінченними в напрямах зменшення і збільшення чисел;

  • включати всі послідовні десятиразові або дробові значення кожного числа ряду;

  • бути простими і такими, що легко запам'ятовуються.

Зручними та відповідальними щодо цих вимог є числа, які являють собою геометричні ряди, наприклад геометричну прогресію. Геометрична прогресія – це ряд чисел (4; 6; 9; 13; 5; 20; 25), в якому кожне наступне число отримують шляхом множення попереднього на одне і те ж число, яке називається знаменником прогресії. В даному випадку знаменник прогресії 1,5. Перевага геометричної прогресії в тому, що в будь-якому інтервалі відсоток збільшення величини числа є незмінним, а недоліком є обов’язкове округлення всіх її членів. Геометричні ряди забезпечують однакову відносну різницю між будь-якими суміжними числами, які включають цілі ступені десяти та мають знаменники прогресії, рівні: ; ; ; ; ;. Переважними числами цих рядів відповідно будуть округлені числа: 1,6 (тобто = 1,5849 = 1,6); 1,25; 1,12; 1,06; 1,03; 1,015.

Добуток або частка двох переважних чисел, а також позитивні або негативні ступені чисел ряду дають переважне число цього ж ряду з відносною помилкою в межах від –1,01 до +1,26%. Куб будь-якого числа ряду R10 в 2 рази більше куба попереднього числа, а квадрат в 1,6 раз більше квадрата попереднього числа (з відносною похибкою до 0,1%).

Позитивні властивості наведених прогресій виявляються в тому, що кількість членів в кожному десятковому інтервалі (1 — 10; 10 — 100; 100 — 1000 і т.д., а також 1 — 0,1; 0,1 — 0,01; 0,01 — 0,001 и т.д.) на протязі всієї прогресії постійне і рівне 5, 10, 20, 40, 80 і 160 для названих знаменників прогресій. Добуток або частка двох будь-яких членів прогресії є членом цієї прогресії. Цілі позитивні чи від’ємні степені будь-якого члену прогресії завжди є її членами. Члени ряду із знаменником прогресії подвоюються через кожні три члена, зі знаменником — через кожні шість, зі знаменником прогресії — через кожні 12, зі знаменником — через кожні 24, а зі знаменником — через кожні 48 членів. В рядах зі знаменником ; ; ; ; міститься число 3,15, приблизно рівне π. Завдяки цьому довжини кругообігу і площі кола, діаметр якого – краще число, приблизно рівне переважним числам. Ряд зі знаменником прогресії включає переважні числа 375, 750, 1500, 3000, які мають особливе значення в електротехніці, так як вони являють собою синхронні частоти обертання валів електродвигунів, які вимірюються обертами за хвилину.

Багато промислово розвинених країн прийняли національні стандарти на нормальні лінійні розміри. ДСТУ 8032—84, складений з врахуванням рекомендацій Міжнародній організації з стандартизації (ІСО), встановлює чотири основні ряди переважних чисел (R 5, R 10, R 20, R 40) і два додаткових (R 80 і R 160).

У ці ряди входять переважні числа, що є закругленими значеннями ірраціональних чисел. Майже у всіх випадках необхідно використовувати 40 основних переважних чисел, що входять в чотири ряди: 1,0; (1,06); 1,12; (1,18); 1,25; (1,32); 1,40; (1,50); 1,60; (1,70); 1,80; (1,90); 2,00; (2,12); 2,24; (2,36); 2,50; (2,65); 2,80; (3,00); 3,15; (3,35); 3,55; (3,75); 4,00; (4,25); 4,50; (4,75); 5,00; (5,30); 5,60; (6,00); 6,30; (6,70); 7,10; (7,50); 8,00; (8,50); 9,00; (9,50).

Відступи від переважних чисел і їх рядів допускаються в наступних випадках:

  • округлення до переважного числа виходить за межі похибки, що припускається;

  • значення параметрів технічних об'єктів слідують закономірності, яка відмінна від геометричної прогресії.

Як виняток, якщо округлення до приведених чисел пов'язане з втратою ефективності або неможливе з технічних причин, можна скористатися переважними числами додаткових рядів — R 80 і R 160. Позначення і знаменники додаткових рядів переважних чисел наводяться в табл. 3, а члени в інтервалі від 1 до 10 — в табл. 4 ДСТУ 8032-84.

При встановленні розмірів, параметрів і інших числових характеристик їх значення слід брати з основних рядів переважних чисел. При цьому величини ряду R 5 необхідно віддавати перевазі над величинами ряду R 10, величини ряду R 10 — величинам R 20, останні — величинам R 40.

Вибіркові ряди переважних чисел отримують відбором кожного 2, 3, 4 .., n-го члена основного або додаткового ряду, починаючи з будь-якого числа. Позначення вибіркового ряду складаються з позначення початкового основного ряду, після якого ставиться коса межа і відповідно число 2, 3, 4 ..., n. Якщо ряд обмежений, позначення повинне містити члени, що обмежують його; якщо ж він не обмежений, повинен бути вказаний хоч би один його член, наприклад:

R 5/2 (1 ... 1 000 000) — вибірковий ряд, складений з кожного другого члена основного ряду R 5, обмежений членами 1 і 1 000 000;

R 10/3 (... 80 ...) — вибірковий ряд, складений з кожного третього члена основного ряду R 10, який включає член 80 і не обмежений в обох напрямках;

R 20/4 (112 ...) — вибірковий ряд, складений з кожного четвертого члена основного ряду R 20 і обмежений по нижній межі членом 112;

R 40/5 (... 60) — вибірковий ряд, складений з кожного п'ятого члена основного ряду R 40 і обмежений по верхній межі членом 60.

Вибіркові ряди переважних чисел повинні застосовуватися, коли зменшення числа градацій створює додатковий ефект в порівнянні з використанням повних рядів. При цьому перевагу слід віддавати рядам, приведеним в довідковому застосуванні 2 ДСТУ 8032—84.

З вибіркових рядів з однаковим знаменником перевагу слід віддавати ряду, що містить одиницю або число, єдиною значущою цифрою якого є одиниця (наприклад, 0,01; 0,1; 10; 100 і так далі).

Допускається використовувати похідні переважні ряди чисел, які встановлюються для випадків, коли із-за природних закономірностей не можуть бути застосовані геометричні ряди, регламентовані ДСТУ 8032 — 84 (розділи 1-6). Похідні ряди отримують шляхом простого перетворення основних і додаткових рядів переважних чисел і відповідно поділяють на основні і додаткові.

Спадаючі ряди позитивних переважних чисел отримують на основі спадної геометричної прогресії і-й член якої рівний qt = 1/і=

Позначення спадаючого ряду позитивних переважних чисел отримують додаванням до позначення кожного основного і додаткового ряду переважних чисел знаку «», наприклад: R5, R 10 (... 1,25), R20 (45 ...), R40 (300 ... 75).

Комплементарні, арифметичні і спеціальні переважні ряди чисел в підручнику не розглядаються. З ними можна ознайомитися в ДСТУ 8032 — 84.

Похідні ряди застосовуються тоді, коли жоден з основних рядів не задовольняє вимогам, що пред'являються, і коли встановлюються градації числових характеристик, залежних від параметрів і розмірів, утворених на базі основних рядів.

Введення єдиного порядку при переході від одних числових значень параметрів до інших у всіх галузях промисловості зменшує кількість типорозмірів, що призводить до економнішого розкрою початкових матеріалів, дозволяє погоджувати і пов'язати між собою різні види виробів, матеріалів, напівфабрикатів, транспортних засобів, виробничого устаткування (по потужності, габаритам і тому подібне).

Якщо, наприклад, на якомусь заводі передбачається випускати сім типорозмірів двигунів (мінімальна потужність першого типорозміру 10 кВт), то по нормальному ряду чисел із знаменником прогресії параметричний ряд включатиме двигуни наступних потужностей: 10, 16, 25, 40, 63, 100 і 160 кВт.

Встановлені ДСТУ 8032 — 84 переважні числа і ряди переважних чисел в більшій мірі забезпечують уніфікацію значень параметрів технічних об'єктів і регламентацію найбільш раціонального числа типорозмірів конкретних видів продукції.

У машинобудуванні і приладобудуванні переважні числа, прийняті за основу при призначенні класів точності, розмірів, кутів, радіусів, канавок, уступів, лінійних розмірів, скорочують номенклатуру ріжучого і вимірювального інструменту, кулачків для автоматів, штампів, прес-форм, пристосувань. Це сприяє зростанню рівня взаємозамінності, підвищенню серійності, технічного рівня і якості продукції, що випускається, розширенню об'ємів її виробництва, поліпшенню організації інструментального господарства на підприємствах (об'єднаннях). В результаті значного знижується собівартість виробів. У масштабі всієї промисловості може бути отримана вельми вагома економія.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   35

Схожі:

КОНФЛ І КТОЛОГ І Я Навчальний посібник
Конфліктологія: Навчальний посібник. Авт. Зінчина О. Б. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 164 с
НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК
Сергієнко В. В. Філософські проблеми наукового пізнання : навчальний посібник. / В. В. Сергієнко − Кременчук : Кременчуцький національний...
Яцківський Л. Ю., Зеркалов Д. В. З57 Транспортне забезпечення виробництва. Навчальний посібник
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів напряму “Транспортні технології” вищих навчальних...
Львівський регіональний інститут державного управління Національної...
Особливості державного управління інституціями культури на прикладі (міста, області)
ЗАГАЛЬНИЙ КУРС Рекомендовано Міністерством освіти і науки України...
Маляренко В. А. Енергетичні установки. Загальний курс: Навчальний посібник. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 287с з іл
Підприємства, які мають сертифіковану систему управління якістю

ТЕОРІЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ Навчальний посібник
Куц В. М. Теорія кримінальної відповідальності. Навчальний посібник – К.: НАПУ, 2011. 307 с
Є. Тихомирова Зв’язки з громадськістю Рекомендовано Міністерством...
Посібник містить питання до самоконтролю та список літератури, що сприятиме глибшому засвоєнню матеріалу
МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО Навчальний посібник (для студентів напрямку 1201 „Архітектура”)
...
Питання до екзамену
Основні напрямки та перспективи розвитку системи управління якістю продукції та послуг у готельно-ресторанному господарстві
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка