Встановлено діагноз: ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання:?


Скачати 174.19 Kb.
Назва Встановлено діагноз: ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання:?
Дата 04.04.2013
Розмір 174.19 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Медицина > Вопрос
КРОК 1 стомат.2005

№11

Після вживання м'ясних консервів у хворого з'явилося двоїння в очах, сильний біль, порушення ковтання, ускладнення дихання, м'язова слабкість. Встановлено діагноз: ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання:?

А Ендотоксин

В Плазмокоагулаза

*С Екзотоксин

D Гемолізин

Е Фібринолізин

№15

Через певний час після огляду вимушено забитої корови у ветеринарного лікаря на щоці з'явився карбункул чорного кольору. Під час мікроскопічного дослідження його вмісту виявлені грампозитивні, великі, розташовані ланцюжками палочки з обрубаними кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Для якого збудника характерні вказані морфологічні та тинкторіальні властивості?

*А Васіllus antrhacis

В Сlostridium perfringens

С Yersinia pestis

D Francisella tularensis

Е Proteus vulgaris

№17

У хворого виділено чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцію слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

*А Преципітація в агарі *

В Зв'язування комплементу

С Аглютинації

D Гальмування гемаглютинації.

Е Непрямої гемаглютинації.

№31

На практичному занятті студенти вивчали забарвлений мазок крові миші, у якому було виявлено фагоцитовані лейкоцитами бактерії. Які органели клітини завершують перетравлення цих бактерій?

А Апарат Гольджі

В Мітохондрії

С Гранулярна ендоплазматичні сітка

D Рибосоми

*Е Лізосоми

№32

Лікарю-пародонтологу необхідно оцінити у пацієнтки фактори неспецифічної резистентності слини і виділень слизової оболонки ротової порожнини. Який фактор неспецифічної резистентності слід вивчити у досліджуваному матеріалі в першу чергу?

А Комплемент

В Пропердин

С Інтерферон

D Секреторний Іg А

*Е Лізоцим

№48

Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

А Персистуюча інфекція

В Хронічна інфекція

*С Реінфекція

D Суперінфекція

Е Рецидив

№49

У пацієнта в результаті активізації власних мікроорганізмів, що входять до складу мікрофлори слизової оболонки рота, виник гнійно-запальний процес тканин пародонту. До якої форми інфекції належить захворювання? »

А Екзогенна інфекція

*В Аутоінфекція

С Суперінфекція

D Рецидив

Е Реінфекція

№66

Чоловік під час епідемії грипу звернувся до лікаря з приводу профілактики та раннього лікування цього захворювання. Який препарат можна призначити?

А Ацикловір

В Бонафтан

*С Адамантин

D Метисазон

Е Інтерферон

№87

У хворого хлопчика 5 років на п'ятий день після початку захворювання з слизової носоглотки і мигдаликів виділений збудник поліомієліту. Яку реакцію слід використати для встановлення серотипу збудника?

А Реакція гальмування гемаглютинації

*В Реакція вірусної нейтралізації цитопатогенної дії

С Реакція непрямої гемаглютинації

D реакція зв'язування комплементу.

Е Реакція гальмування гемадсорбції.

№90

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

А Інтерферон

В Протигрибкові препарати

С Сульфаніламіди

* D Еубіотики (пробіотики)

Е Нітрофурани

№120

Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера- тип 2, Зонне- тип 1 та

ентеропатогенну кишкову паличку- 055/В5. Як зветься тип інфекції у цієї дитини?

А Реінфекція

В Носійство патогенних бактерій

*С Змішана інфекція

D Суперінфекція

Е Вторинна інфекція

№131

Під час розтину тіла померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлено різкo виражений ексікоз, кров густа. Під час бактеріологічного дослідження вмісту тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання призвело до смерті хворого?

А Дизентерія

В Сальмонельоз

*С Холера

D Черевний тиф

Е Харчова токсикоінфекція

№169

У відділенні щелепно-лицьової хірургії у хворого виникло гнійне ускладнення. Під час бактеріологічного дослідження матеріалу із рани виділено культуру, що утворювала пігмент синьо-зеленого кольору . Який мікроорганізм найімовірніше є збудником інфекції?

А Васіllus antrhacis

В Staphylococcus epidermidis

С Proteus vulgaris

D Klebsiella pneumoniae

* Е Рseudomonas aeruginosa
№171

До відділення хірургічної стоматології надійшов пацієнт з відкритим переломом нижньої щелепи. Який препарат слід застосувати з метою активної імунізації проти правцю?

А Протиправцевий імуноглобулін

В Гамаглобулін з крові донорів, імунізованих проти правцю

С Протиправцева сироватка

D Коклюшно-дифтерійна-правцева вакцина

*Е Правцевий анатоксин.

№180

Вміст везикул зі слизової оболонки хворого на натуральну віспу направлений до вірусологічної лабораторії. Що з наведеного буде виявлено при мікроскопії мазків?

А Тільця Гуарнієрі

*В Тільця Пашена

С Тільця Бабеша-Негрі '

D Тільця Бабеша- Ернста

Е Синцитії

№185

У хворого, що тривало хворіє на туберкульоз, виявлене внутрішньоклітинне розташування мікобактерій. Який препарат включений до обов'язкової комплексної терапії туберкульозу?

А Ізоніазид

В Етіонамід

*С Ріфампіцин

D Натрію парааміносаліцилат

Е Етамбутол

Крок стом. 2006

2. До інфекційної лікарні надійшов ветеринарний лікар з підозрою на бруцельоз. За допомогою якого серологічного тесту можна підтвердити діагноз?

А. Реакція зв'язування комплементу Васермана

В. Реакція преципітації Асколі

С. Реакція аглютинації Відаля

* D. Реакція аглютинації Райта

Е. Реакція аглютинації Вейгля

19. Одужання організму після інфекційної хвороби супроводжується нейтралізацією антигенів специфічними антитілами. Якими клітинами вони продукуються?

А. Фібробласти

*В. Плазмоцити

С. Т-лімфоцити

D. Еозинофіли

Е. Тканинні базофіли

39. До лабораторії надійшов матеріал (витяжка тваринницької сировини) з району, де відзначаються випадки сибірки серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

А. Радіоімунний аналіз

*В. Термопреципітації

С. Непрямої гемаглютинації

D. Преципітації в агарі

Е. Зв'язування комплементу

45. Збудниками багатьох гнійно-запальних процесів ротової порожнини є анаероби. Яке з перерахованих поживних середовищ можна використати для контролю контамінації перев'язувального матеріалу анаеробами?

А. Сабуро

*В. Кітта-Тароцці

С. Ендо

D. Плоскірєва

Е. Ру

49. До інфекційної клініки надійшла дівчинка 7 років з високою температурою, скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію. Що із перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу після виділення чистої культури збудника?

А. Проба на цистиназу

В. Фаголізабельність

С. Гемолітична здатність збудника

D. Виявлення у збудника волютинових зерен

*Е. Проба на токсигенність

63. З гнійного ексудату хворого з одонтогенною флегмоною виділена чиста культура грампозитивних мікробів кулястої форми, що має лецитиназну активність, коагулює плазму кроля, розщеплює маніт в анаеробних умовах. Який з вказаних мікроорганізмів міг сприяти виникненню гнійного ускладнення?

А. S.руоgenes

В. S.viridans

С. S.еріdermidis

D. S.mutans

*Е. S.аureus

58. Під час мікроскопічного дослідження біоптату з ураженої ділянки слизової оболонки ротової порожнини виявлені палички, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують пачку цигарок. За Цілем-Нільсеном фарбуються в червоний колір. Який вид збудника, найбільш вірогідно, виявлений у біоптаті?

*А. М.lерrае

В. М.tuberculosis

С. А.іsrailіі

D. А.bovis

Е. М.аvium

70.Хворому на стоматит призначили препарат з групи сульфаніламідів. Який механізм його антибактеріальної дії?

А. Пригнічення сульфгідрильних груп тіолових ферментів

В. Коагуляція білка

*С. Конкурентний антагонізм з ПАБК

D. Порушення синтезу білків клітинної стінки

Е. Зменшення проникності мембран

85. У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку цього імунопатологічного стану?

А.-

*В. IgE

С.IgD

D. Сенсибілізовані Т-лімфоцити

Е.ІgG

88. Хворий тривало хворіє на туберкульоз. Який препарат обов'язково має бути включений до комплексної терапії туберкульозу?

А. Етіонамід

*В. Рифампіцин

С. Ізоніазид

D. Натрію парааміносаліцилат

Е. Етамбутол

123. Вміст везикул зі слизової оболонки хворого на натуральну віспу направлений до вірусологічної лабораторії. Що з наведеного буде виявлено під час мікроскопії мазків?

А. Синцитії

В. Тільця Гуарнієрі

С. Тільця Бабеша-Негрі

* D. Тільця Пашена

Е. Тільця Бабеша Ернсті

128. У хворого виділено чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцію слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

А. Аглютинації

В. Зв'язування комплементу

С. Непрямої гемаглютинації

D. Гальмування гемаглютинації

*Е. Преципітації в агарі

138. У баклабораторії під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість мікобактерії туберкульозу виявлена при цьому?

А. Капсулоутворення

В. Спороутворення

С. Спиртостійкість

D. Лугостійкість

* Е. Кислотостійкість

164. Після вживання м'ясних консервів у хворого з'явилося двоїння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, ускладнене дихання, м'язова слабкість. Встановлено діагноз ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання?

А. Ендотоксин

*В. Екзотоксин

С. Гемолізин

D. Плазмокоагулаза

Е. Фібринолізин

173. До стоматолога звернулася мати дитини 2-х років, яка під час вагітності, у зв'язку з інфекційним захворюванням, безсистемно приймала антибіотики. Під час огляду у дитини відзначається руйнування різців, емаль жовтого кольору, у шийки зубів коричнева облямівка. Який із препаратів приймала мати під час вагітності?

А. Ампіокс

В. Фуросемід

С. Ксантннола нікотинат

* D. Доксициклін

Е. Октадин

181. Під час огляду учнів першого класу стоматолог виявив, що у однієї дитини зуби жовто-коричневого кольору, два зуба надщерблені. До цього хлопчик лікувався від пневмонії, назву таблеток згадати не може. Який препарат міг так негативно вплинути?

А. Оксацилін

В. Еритроміцин

С. Бісептол

D. Ампіцилін

*Е. Доксициклін

186. Дитині 4-х років зроблено реакцію Манту. Через 60 годин після введення у шкіру туберкуліну з'явилося вогнищеве затвердіння та почервоніння шкіри діаметром 15 мм, що було розцінено як позитивний тест. Який вид реакції гіперчутливості лежить в основі цього тесту?

А. Гіперчутливість негайного типу

в.-

*С. Гіперчутливість сповільненого типу

D Комплемент-опосередкована цитотоксична гіперчутливість

Е. Імунокомплекс-опосередкована гіперчутливість

Крок 2007

1. Хворому із стрептококовою інфекцією ясен було призначено препарат, що містить у своїй структурі бета-

лактамне кільце. Який препарат відноситься до цієї групи?

А. Еритроміцин

В. Левоміцетин

С. Стрептоміцину сульфат

D. Рифампіцин

*Е. Бензилпеніцилін

18. Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри з'ясувало присутність бактерій, які за Грамом фарбувалися негативно, нагадували кавові зернини, розкладали глюкозу та мальтозу до кислоти. Розташовувалися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести?

А. Меліоїдоз

*В. Гонорея

С. М'який шанкр

D. Сифіліс

Е. Венеричний лімфогранулематоз

55. До інфекційної клініки надійшла дівчинка 7-ми років з високою температурою, скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію. Що із перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу після виділення чистої культури збудника?

А. Гемолітична здатність збудника

*В. Проба на токсигенність

С. Виявлення у збудника волютинових зерен

D. Фаголізабельність

Е. Проба на цистиназу

96

Хворий 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на пронос та біль у животі протягом 5 днів, підвищення температури тіла до 37, 5С з ознобами. Напередодні хворий був у лісі, де випив води з відкритого водоймища. Встановлено бактеріологічне підтверджений діагноз: амебна дизентерія. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання:

А. Фталазол

В. Фуразолідон

С. Еметина гідрохлорид

D. Левоміцетин

*Е. Метронідазол

102

Хворий був доставлений до лікарні зі скаргами на головний біль, підвищену температуру, часті випорожнення, біль у животі з тенезмами. Лікар встановлено клінічний діагноз дизентерія та направив досліджуваний матеріал (випорожнення) до баклабораторії. Яким методом діагностики лікар-лаборант має підтвердити або відхилити клінічний діагноз?

А. Біологічний

В. Серологічний

С. Бактеріоскопічний

D.Алергічний

*Е. Бактеріологічний

108

До хірургічного відділення лікарні надійшов хворий з підозрою на абсцес печінки. Хворий тривалий час знаходився у відрядження в одній з африканських країн і неодноразово хворів на гострі шлунково-кишкові розлади. Яке протозойне захворювання може бути у хворого?

А.Токсоплазмоз

В. Трипаносомоз

*С. Амебіаз

D Лейшманіоз.

Е. Малярія

143

У пацієнта із виразки, яка розташована на слизовій оболонці ротової порожнини, при забарвленні за Романовським-Гімзою , виявлені тонкі спіралеподібної форми мікроорганізми блідо-рожевого кольору із 12-14 завитками та загостреними кінцями. Збуднику якого захворювання властиві такі ознаки?

А Содоку

*В.Сифіліс

С.Кампілобактеріоз

D.Поворотний тиф

Е. Лептоспіроз

150

В сироватці крові під час постановки імуноферментної реакції був визначений НВs-антиген. При якому захворюванні зустрічається даний антиген?

А.Сифіліс

*В. Вірусний гепатит В

С. Туберкульоз

D Вірусний гепатит А.

Е.СНІД

156

Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактеріальної дизенерії було призначене серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигел. Яку з перерахованих реакцій доцільно використати для цього?

*А.Пасивної гемаглютинації

В. Преципітації

С. Бактеріолізу

D.Зв'язування комплементу

Е. Гемолізу

159

У дитини 10-ти років поставлено пробу Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну з'явилася папула розміром до 8 мм у діаметрі. Який тип реакції гіперчутливості виник після введення туберкуліну?

А.Атопічна реакція

В. Реакція гіперчутливості II типу

С. Реакція типу сироваткової хвороби

* D Реакція гіперчутливості ІV типу

Е. Реакція типу феномен Артюса

170

На території певної місцевості була зареєстрована масова загибель гризунів. Виникло припущенпя, що причиною може бути збудник чуми. Яку серологічну реакцію слід використати для швидкого встановлення збудника цієї епізоотії?

А.Аглютинації

В. Пасивної гемаглютинації

*С. Преципітації

D. Нейтралізації

Е. Зв'язування комплементу

173

При огляді школярів першого класу стоматолог виявив, що у однієї дитини зуби жовто- коричневого кольору, два з яких надщерблені. До цього школяра лікували з приводу пневмонії якимись таблетками. Який препарат міг так негативно вплинути на зуби?

А. Еритроміцин

В. Ампіцилін

С. Бісептол

* D.Доксициклін

Е. Оксацилін

186. Хлопчик 12-ти років повернувся зі школи та почав скаржитися на головний біль, нудоту, озноб, періодичний біль у м'язах, втрату апетиту, кволість. Для якого періоду хвороби характерні такі симптоми?

А. Інкубаційний

В. Латентний

С. Закінчення хвороби

* D. Продромальний

Е. Розпалу захворювання

190. Хворому на туберкульоз в комплексній терапії призначено препарат-похідний гідразиду ізонікотинової кислоти. Визначіть цей препарат:

А. Канаміцин

В. Рифампіцин

С. Стрептоміцину сульфат

* D. Ізоніазид

Е. Цефалоридін

Крок 2008.

4. У чоловіка виявлено протозойне захворювання, при якому уражений головний мозок і спостерігається втрата зору. При аналізі крові знайдені одноклітинні організми півмісяцевої форми з загостреним кінцем. Збудником цього захворювання є:

А. Лейшманія

*В. Токсоплазма

С. Амеба

D Трихомонада

Е. Лямблія

7. У хворого, що знаходиться у опіковому відділенні, виникло гнійне ускладнення. Гній, який виділяється має синьо-зелений відтінок, що вказує на інфекцію, зумовлену Рseudomonas aeruginosa. Яка ознака характерна для цього збудника?

А. Наявність спор

В. Утворення міцелію

С. Розташування клітин парами

D. Кокова форма

*Е. Негативне забарвлення за Грамом

13. У новонародженого виявляється гіперемія, набряк на слизовій рота, невеликі ерозії з в'язкими слизово-гнійними виділеннями. У мазках з виділень виявляється велика кількість лейкоцитів, що містять грамнегативні диплококи. Такі ж мікроорганізми розташовуються і поза лейкоцитами. Який діагноз можна припустити?

А. Гонококовий стоматит

*В. Бленорея

С. Стафілококовий стоматит

D.Токсоплазмоз

Е. Вроджений сифіліс

19. Після проведення туберкулінової проби (проба Манту) у дитини через 48 годин на місці введення туберкуліну утворилася папула розміром до 10 мм у діаметрі. Який механізм гіперчутливості полягає в основні зазначених змін?

А. Імунокомплексна цитотоксичність

В. Гранулематоз

С. Анафілаксія

* D. Клітинна цитотоксичність

Е. Антитілозалежна цитотоксичність.

68. При мікроскопічному дослідженні інфільтрату, котрий був видалений з під нижньо-щелепної ділянки шкіри хворого тридцяти років, виявлено: осередки гнійного розплавлення, які оточені дозріваючими грануляціями та зрілою сполучною тканиною, в гної - друзи, які складаються з численних коротких паличкоподібних елементів, прикріплених одним кінцем до гомогенного центру. Визначте, яке захворювання у хворого?

А.-

В. Туберкульоз

С. Кандидоз

* D.Актиномікоз

Е. Сифіліс

85. В першому класі було проведено медичне обстеження учнів з метою підбору дітей для ревакцинації проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

А. Підшкірна проба з тулярином

В. Проба з антраксином

*С. Проба Манту

D. Проба Шика

Е. Проба Бюрне

92. У тримісячного немовляти з'явився білий наліт на слизовій оболонці рота, язика та губ. Лікар запідозрив кандидоз. На яке поживне середовище необхідно зробити посів досліджуваного матеріалу для підтвердження діагнозу?

А.Ру

В.Ендо

С.Клауберга

* D. Сабуро

Е. Левенштейна-Йенсена

99. При мікроскопіювання виділень з ясен хворого, який хворіє на парадонтоз, виявили найпростіші грушоподібної форми, з довжиною тіла 6-13 мкм. У паразита одне ядро, на передньому кінці розташовані чотири джгутика, є ундулююча мембрана. Яких найпростіших виявили у хворого?

А. Амеба

*В. Трихомонада

С. Лямблія

D. Лейшманія

Е. Балантидія

116. На об'єктах зовнішнього середовища і харчових продуктах антигени шигел Зонне виявляють у реакції з використанням діагностичної тест-системи, в набір якої входить полістироловий планшет з адсорбованими специфічними антитілами. Назвіть цю реакцію:

А. Реакція імуноелектрофорезу

В. РПГА

*С. ІФА

D. РІФ

Е. РЗПГА

140. Для вакцинації використовують токсин, знешкоджений формальдегідом (0,4%) при 37-40°С протягом чотирьох тижнів. Вперше такий препарат застосував для профілактики дифтерії Рамон. Що це за препарат?

А. Вбита вакцина

*В. Анатоксин

С. Антитоксична сироватка

D. Ад'ювант

Е. Імуноглобулін

152. При обстеженні лікарями санітарно-епідеміологічної станції працівників сфери громадського харчування нерідко виявляється безсимптомне паразитоносійство, коли клінічно здорова людина є джерелом цист, які заражують інших людей. Для паразитування якого збудника неможливо таке явище?

А. Дизентерійна амеба

В. Дерматотропні лейшманії

С. Вісцеротропні лейшманії

D. Малярійний плазмодій

*Е. Кишкова трихомонада

157. Хворому тридцяти років бактеріологічне підтверджений діагноз амебної дизентерії. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання:

А. Фурацилін

*В. Метронідазол

С. Мебендазол

D. Ацикловір

Е. Траконазол

159. У дитини п'яти років підвищилася температура до 40°С, виник різкий головний біль, блювання, неспокій, озноб. Через чотири дні з'явився геморагічний висип на шкірі, олігурія та надниркова недостатність, що і стало причиною смерті. Під час бактеріологічного дослідження мазків з глотки виявлено менінгокок. Яка форма менінгококової інфекції була у хворого?

*А. Менінгококцемія

В.-

С. Менінгококовий назофарингіт

D. Менінгококовий менінгіт

Е. Менінгоенцефаліт

168. Зареєстровано спалах харчового отруєння, пов'язаний з використанням кондитерських виробів, що зберігалися при кімнатній температурі та при виготовленні яких використовували качині яйця.

Який мікроорганізм міг зумовити це захворювання?

А. Стафілокок

В. Легіонела

*С. Сальмонела

D. Кишкова паличка

Е. Холерний вібріон

177. У пацієнта герпетичний стоматит на фоні імунодепресії. Який препарат, що застосовують внутрішньовенно, всередину і місцево, забезпечить противірусну та імуностимулюючу дію?

А. Амоксицилін

В. Ремантадин

С. Метисазон

*D. Ацикловір

Е. Левамізол

178. Хворий звернувсяз приводу карбункула на обличчі. Об’єктивно: нещільний без болю набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункула чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункула. Бактеріологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Який мікроорганізм є збудником даної хвороби?

А Staphylococcus aureus

В Васіllus anthracoides

С Васіllus megaterium

D Васіllus subtilis

* Е Васіllus antrhacis

Схожі:

1 У хворого при обстеженні в сечі і крові знайдена фенілпіровиноградна...
Чого і був встановлений діагноз – фенілкетонурія. Яким методом її можна підтвердити?
ДО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ З
Супутнє захворювання: *патологія, що супроводжує основне захворювання, але не пов'язана з основним захворюванням і не домінує в даний...
Завдання III етапу Всеукраїнської олімпіади юних правознавців ( 11 клас )
Право власності на земельну ділянку, щодо якої встановлено земельний сервітут, не припиняється, але мають місце певні обмеження прав...
ДОГОВІР СУБОРЕНДИ
Цим Договором регулюються правовідносини, пов'язані із переданням Орендарем Суборендареві у строкове платне користування майна, визначеного...
ЯК ВРЯТУВАТИ ГАЛИЦЬКУ ІДЕНТИЧНІСТЬ?
Українська правда" • під заголовком "Галичина — заручниця УРСР". Прикметно, що авторами цього, тексту є люди, котрі, судячи з усього,...
Історія Європейської Інтеграції
Однак для того, щоб з'явилися Співтовариства, Європа та її мешканці повинні були до цього „дозріти“, на що вплинуло багато різних...
Нагадаємо, що подання податкової декларації про майновий стан і доходи...
Доходів громадян пов’язано з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України від 02. 12. 10р....
Громадяни зобов’язані задекларувати свої доходи, отримані у 2011 році, до 1 травня 2012 року!
Никами податків вимог Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з яким громадяни зобов'язані подавати річну податкову декларацію...
Ринкові реформи пов’язані із змінами в системі правового регулювання...
Ринкові реформи пов’язані із змінами в системі правового регулювання економічних відносин. Такі процеси обумовлюють розвиток донедавна...
Тема Освіта як предмет економічного дослідження Роль освіти в розвитку сучасного суспільства
Вони всі взаємозв'язані і взаємозалежні, але освіта є базою для всіх інших. Освіта є суттєвим фактором поліпшення охорони здоров'я...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка