Чому зобов'язана п'єса своїм успіхом?


Скачати 104.39 Kb.
Назва Чому зобов'язана п'єса своїм успіхом?
Дата 08.04.2013
Розмір 104.39 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Культура > Вопрос
Пузир - типовий образ хижака.

План

І. І. Карпенко-Карий - видатний митець.
ІІ. Комедія “Хазяїн” Карпенка-Карого.
1. Тема та ідея.
2. Сюжет комедії.
3. Образи твору.
ІІІ. Чому зобов'язана п'єса своїм успіхом?

Народ мій є!
Народ мій завжди буде!
Ніхто не перекреслить мій народ!


Василь Симоненко




Франко не бачив драматурга рівного Карпенку-Карому. У його творах яскраво втілились народницькі ідеї, патріотизм письменника. Творча спадщина Карпенка-Карого складається з вісімнадцяти творів. Найкращою п'єсою творчого доробку драматурга є комедія “Хазяїн”.

“Хазяїн” - це своєрідна “хроніка життя” родини Терентія Пузиря. Герої твору - це його рідні, знайомі, найближчі помічники. Дія розгортається таким чином, що ми бачимо, як крутиться “хазяйське колесо”.

Теми, конфлікти для п'єси підказувало саме життя. Скажімо, про задум п'єси “Хазяїн” С.В. Тобілевич зазначила таке: “Написавши чимало п'єс, Іван Карпович не перестав думати про земельне питання на селі, про нових багатіїв, що вже переросли і Михайла Окуня, і Герасима Калитку. Недалеко від нашого хутора, який Іван Карпович постійно відвідував, жили багаті аграрії Шев'якови, батьки яких були з селян. Знав Іван Карпович і багато чув про магната й володаря неозорих степів та ланів. Терещенка, про якого ходило багато анекдотів, що мали цілком правдивий ґрунт під собою”.

Пузир - типовий образ українського мільйонера-глитая. Письменник виразно змальовує риси характеру експлуататора: скупість, егоїзм, жорстокість, некультурність, впертість, самодурство, безмежну жадобу до наживи, зневажливе ставлення до освічених людей. У нього дуже багато найманих робітників, але їх він годує гірше собак. Хліб такий поганий, що один з робітників, звертаючись до дружини Пузира, говорить: “Хіба це хліб? Пополам з половою, поки свіжий, то такий глевкий, що тільки коники ліпить, в горло не лізе, заліплює пельку;

А зачерствіє - тоді такий твердий, як цегла, - і собака не вкусе”.

Пузир носить подертий одяг, відмовляє в обіді своєму спільникові в шахрайських махінаціях Маюфесу. Епізод з пошиттям халата теж є яскравою деталлю, що показує мету Пузиря - прагнення скрізь і в усьому до наживи.

І ця підступна мета штовхає експлуататора на шлях злочинних махінацій. Він добре усвідомлює, що погодившись взяти участь у прикритті злісного банкрутства купця Михайлова, порушує державні закони. Пузир боїться відповідальності та не може з собою нічого вдіяти: його притягує великий зиск і примушує стати на небезпечний шлях.

Першими помічниками хазяїна є Феноген і Ліхтаренко. Це хижаки в людський подобі, що у всьому наслідують свого хазяїна, запопадливо крутять його “хазяйське колесо”. Ліхтаренко спритніший за Феногена, він глибше розуміє, як крутиться колесо капіталістичної машини, знає, що одні прослизають крізь колесо, а інших воно давить. На відміну від Феногена, Ліхтаренко не плазує перед хазяїном, а сміливо і нахабно говорить про своє злодійство, як про якісь заслуги, виправдовуючи свої дії законами капіталістичної дійсності: “Всі рвуть, де тільки можна зірвати… Не візьмеш ти, то візьмуть з тебе”. Ліхтаренко не боїться за себе, бо знає, що він дає великі прибутки хазяїнові. Пузир йому наказує жорстко ставиться до робітників: “Наділи мужицькі на десять літ в оренду взяти. А як мужик застанеться без землі, роби з ним, що хочеш”. Руками Ліхтаренка Пузир грабує селян, морить голодом людей та здійснює інші злочинні заходи.

Феноген - потайний злодій. Він лицемірний, улесливий, спритний і підступний, як змія. Багато років Пузир вважає його своєю “правою рукою”, але Феноген обманює його, наживаючи собі великі багатства. Він діє так хитро, що Пузир вірить йому. Феноген нагарбав так багато грошей, що хоче сам стати великим хазяїном і шукає собі шматок землі. Багатство для Феногена, як і для Пузиря, - мета життя.

Чесна людина не може вижити у середовищі цих хабарників. “Їхньою жертвою стає юнак Зозуля, якого обвинувачуються у злодійстві. Перед трагічною смертю Зозуля кидає гнівні слова судові: “Серця в вас немає, а честь давно вже тратили, бо ви самі злодюги і не повірите ніколи, що він не краде так, як ви… Кати бездушні ви!”

Появу, “нових господ” зображено на широкому соціально-економічному тлі. Показано розорення безземельних селян, у яких правдами і не правдами скуповують ґрунт Пузиря і примушуються тим самим працювати на себе за драконівських умов. Так само в загальному картину вписується розорення дворян, але вже з іншої причини. Їх представляє в комедії постать Золотницького. Він має деякий вплив на Пузиря, але скоріше в силу ще пануючих серед обивателів давлень про богом дану вищість дворянства. Ця вищість сприймається лише як фетиш, емблема, гарна, але застаріла реліквія. Видно, що в тодішній історичній ситуації дворянство вже не відіграє звичної ролі. Реальна сила належить капіталу. Слабкий бік таких людей, як Пузир, в тому, що збагачення для них - самоціль, якій підкорені всі думки і почуття.

“Хазяїн” - одна з найкращих сатиричних комедій свого часу. Її комедійність глибоко захована за дією, більш властивою драмі. Головні персонажі - не комедійні, а характерні, як прийнято визначати тип героя в театрі. Вони розкриваються за допомогою традиційних для жанру діалогів і монологів, особливо внутрішніх, які автор будує з притаманною йому майстерністю. Жоден з монологів не порушує загальної динаміки твору.

Мова героїв яскраво індивідуалізована, насичена фразеологізмами, приказками і прислів'ями, специфічними термінами, підслуханими в сільській глибинці, позначена особливостями південноукраїнських говорів. Психологізм героїв комедії розкривається в конкретних подіях, у думках і вчинках.

Саме цьому зобов'язана п'єса своїм успіхом. Автор так писав у листі до свого сина: “Хазяїн” пройшов з великим успіхом. Я сам бачу, що це найкраща моя комедія і, мабуть, не по краще, а вже й такої не напишу”.

Клименко Олена

Сатирична комедія Івана Карпенка-Карого - “Хазяїн”.
План.

І. Іван Карпенко-Карий - талановитий драматург-новатор.
ІІ. “Хазяїн” - сатирична комедія.
1. Теми та ідеї твору.
2. Образ головного героя Терентія Гавриловича Пузиря.
ІІІ. Мої думки щодо прочитаної п'єси.

Створений Карпенко-Карим світ нагадує
реальний світ, але, звичайно, не тотожний йому.

П. Хропко

Іван Карпенко-Карий - феноменальна творча особистість, яка внесла вагомий вклад у розвиток української культури, а зокрема, в розвиток українського театрального мистецтва. Все своє життя талановитий драматург новатор присвятив творчості, віддано працюючи на ниві українського театрального мистецтва. Будучи добре ознайомленим з життям народу, а також, взагалі, з усіма верствами усього суспільства, Іван Тобілевич в своїх літературних працях реалістично відображає сучасне життя з усіма його пороками та негараздами. Талановитий корифей сценічного мистецтва у своїх різноманітних за жанром творах, намагається реалістично вубити існуючий соціальний конфлікт, який, на його думку, потребував негайного розв'язання. Іван Карпавоч за допомогою “слова” намагається пробудити в суспільстві світлі почуття, притаманні людині, і тому вносить до репертуару трупи, до якої він входив, свої драми та комедії. Його правдиві витвори мають шалений усіх серед глядачів. Вони пробуджують серце публіки.

Однією з таких п'єс, які відображають правдиве життя, пробуджуючи серце глядачів, є соціальна сатирична комедія “Хазяїн”. Сам автор цього соціально-психологічного твору вважав, що “в комедії “Хазяїн” йому найкраще вдалося викрити людське прагнення до збагачення заради самого нагромадження багатства”.

В основу комедії покладено відображення однієї із сторін дійсності - життя сільських багатіїв на Україні. Автор повністю розкриває в своєму творі будні багатіїв, показує, як вони, колишні “мужики”, за допомогою нечесних махінацій багатіли, ставали тупими міліонерами, які входили до найвищих прошарків суспільства. Карпенко-Карий примушує глядачів - задуматися над своїм життям, замислитись над своїми вчинками, думками, переконаннями. Письменник намагається переконати кожного в тому, що потрібно жити правдиво діяти за законами правди, честі та справедливості. Він прагне “направити” народ на істинний шлях, доводячи до його відома, що ніякі землі достатки не зрівняються з внутрішньою загальнолюдською чистотою душі. Кажучи інакше, в комедії ставляться питання актуальні, які стосуються усього суспільства, а також - цих його проблем.

Головним персонажем сатиричної комедій Івана Карповича “Хазяїн” є міліонер Терентій Гаврилович Пузир, виходець з “низів”, який нечесним шляхом розбагатів, завдяки чому вибився до вищого товариства. Єдиною його ціллю в житті було нагромадження багатства будь-яким шляхом. Пузир мав чималі капітали та велике господарство, яким потрібно було управляти, але оскільки він був людиною нерозумною та недалекоглядною, то за нього це робили його економи - хитрі, підступні та ненажерливі капіталісти. Незважаючи на своє становище в суспільстві, головний герой все одно залишається неотесаним мужиком, він “не розлучається з латаним жилетом і подертим кожухом, майже чоботи дьогтем, а чуб оливою…” Пузир байдужий до читання, він навіть не знає хто такий Котляревський. Автор, характеризуючи так героя, описуючи його розумові здібності, доносить до нас ту моральну деградацію, характерну для тодішнього суспільства. З характеристики рівня економічної могутності Терентія Пузиря перед читачем постає також та сила, через якій таке багатство з'являлося. Такою силою є народ, прості робітники, яких нещадно експлуатували, не ставлячи їхню працю ні в гріш. Та все ж, судячи з тієї характеристики головного героя, яку нам в підтексті подає автор, можна зробити висновок, що “хазяїн” - це обмежений капіталіст, який живе правилом: “користь витягати, хоч би й зубами прийшлось тягнуть”. Саме за допомогою образів таким людей митець, намагається відобразити тодішнє суспільство, що сприяє такому перетворенню чесних робітників в “безсердечні автомати”.

П'єса Івана Карповича Тобілевича справила на мене неабияке враження. По-перше, вона мені дуже сподобалась, зацікавила своїм змістом. По-друге, мене дуже вразило те, як майстерно та правдиво, за допомогою незлічених нюансів, автор розкриває перед нами всі проблеми нашого життя, висміюючи при цьому своїх героїв, які так схожі на нас - народ.

Конурашевська Інна


Яку роль на подальшу долю Пузиря відіграла його жадібність до прибутку в п'єсі Івана Карпенка-Карого “Хазяїн”?
План

І. Іван Карпенко-Карий - талановитий драматург-новатор, корифей українського театру.
ІІ. Жадібність і ненаситність Пузиря в п'єсі “Хазяїн”.
1. Тема та ідея твору.
2. Образ головного героя комедії.
ІІІ. Мої думки щодо прочитаного твору.

Це була широких масштабів експлуатація селянства,
що втратило всяке надію коли-небудь звільнитися від матеріальної залежності
від не “павука” вже, а величезної бездушної машини, хазяйського колеса.


Софія Тобілевич

29 вересня 1845 року в селі Арсенівці на Кіровограджині народився Іван Карпович Тобілевич. Його батько походив із збіднілого шляхетського роду, працював управителем поміщицьких маєтків. Мати Карпенка-Карого була кріпачко., хоча у минулому її рід був козацьким. Одружуючись з нею, батько викупив свою дружину з кріпацтва. У цій обдарованій родині з'явилося на світ і виховувалась ціла плеяда українських культурних діячів - три брати: Іван Карпенко-Карий, Микола Садовський, Панас Саксаганський - і їхня сестра Марія Садовська-Барілотті. Любовь до рідної землі, любов до української мови заронила в душі діточок мати Євдокія Садовська, яка мала неабиякий голос і вміла гарно співати.

Дитинство Івана Тобілевича минуло в селі, серед простого, але рідного серцю народу. Саме з сільського середовища він виніс глибокі знання побуту, звичаїв, життя свого народу. Навчаючись у Бобринській повітовій школі, російські мові, якою проводилось навчання, не вдалося заглушити української. Оскільки сім'я була немалою ще підлітком Іванові довелося іти на свій хліб. В недалеких містечках від рідного села працює писарчуком, у вільний час дуже багато читає, займається самоосвітою. Згодом працює в Єлисаветграді, у канцелярії поліційного управління. У вільний час знаходив відраду в керівництві драматичним гуртком, в якому і сам виступав як актор. Після видання емського указу Карпенко-Карий, разом з іншими діячами української культури, домагається припинення переслідувань української культури. Оскільки у будинку Івана Тобілевського переховувалось розшукуване поліцією подружжя, власті звинуватили його в неблагодійності і звільняють зі служби. Івану Карповичу забороняється жити в рідній серцю Україні, і він оселяється в Новочеркаську. Там він поринає у культурну працю. На формування талановитої особистості митця впливає ознайомлення із творчістю різних письменників світу, а особливе враження на молодого драматурга справила полум'яна поезія Шевченка. Згодом він повертається в Єлисаветград, де живе на власному хуторі Надія. Через рік після повернення з нього знімають поліційний нагляд, і Карпенко-Карий кидається у вир театрального життя. Саме на цей час і припадає розквіт українського театру корифеїв, який з величезним успіхом гастролює не тільки по Україні, а й далеко за її межами. Іван Карпович Тобілевичбув. Дійсно, талановитим актором, геніальним драматургом-новатором, входив до складу корифеїв-основоположників українського театру.

Неабияким внеском в українську літературу стала комедія Івана Карпенка-Карого “Хазяїн”. В одному творі розповідається про життя сільського багатія, розум якого був направлений тільки на збагачення. Темою твору послужило мерзенне існування таких багатіїв як Терентій Гаврилович Пузир. Драматург був дуже ознайомлений із життям багатіїв на Україні, із методом їхнього збагачення. У багатьох ситуація в п'єсі автор розкриває стан душі, напрям думок, метод господарювання, багатство і ненаситність хазяїна. Ідея даної комедії полягає в тому, що драматург викриває й засуджує усі негативні риси багатіїв в образі Пузиря. Який глибокий зміст має одне прізвище головного героя! Карпенко-Карий засуджує в образі хазяїна й те, що виходець з “мужиків”, розбагатівший темними ділами, пишається своїм положенням в суспільстві і не звертає уваги та вважає ні за що те оточення “мужиків”, вихідцем з якого є сам. Напевно, про цю деталь Пузир забув і, звичайно, згадувати не хоче, але пам'ятають про це його сусіди, знайомі. Ось що думає про хазяїна багатий поміщик - пан Золотницький: “Мужик ти був, мужиком ти і будеш!” в ідею п'єси митець поклав заклик до життя, не схожого на таке існування, яке змальовано в творі. Сам автор так визначив ідею комедії: “Хазяїн” - зла сатира на чоловічу любов до стяжання без жодної іншої мети”.

Терентій Гаврилович Пузир - головний герой п'єси “Хазяїн”. В цьому образі Карпенко-Карий чітко зобразив усі риси ненажерливого багатія. Перш за все Пузир - це людина обмежена, скупа, нерозумна. Хазяїн став дуже заможними багатієм тільки завдяки праці робітників, але сам цього не розуміючи, він мало того, що платить працюючим людям зовсім малі гроші, але ще й годує їх гірше ніж своїх собак. Обмеженість Терентія Гавриловича полягає в тому, що весь його розум, всі його думки зосереджені тільки на придбанні овець. Хто такі Котляревський, Гоголь, він гадки не має і не хоче про них навіть чути, а тим більше давати гроші на якийсь там пам'ятник. Вражає і жадібність Терентія Гавриловича, який, аби не витрачати коштів, здатен ходити обідраним, брудним, неохайним “мужиком”. Так про скупість хазяїна говорить Феноген: “Халат міліонера! Бачите, як багатіють. Ще отакий є кожух, аж торохтить! Нового купувать не хоче, а від цього халата і від кожуха, повірите, смердить!" єдиною позитивною рисою Пузиря є, на мою думку, любов до доньки Соні. Тільки їй він може купити тканину на сукню, її слова для нього не пусті, якщо він не може виконати її прохання, то приховує це, не хоче її засмучувати. Взагалі Пузир - це негативний герой, який був покараний і постраждав від власної ненаситності.

Мені дуже сподобалась п'єса Івана Карпенка-Карого, твір “Хазяїн” справив на мене дуже велике враження. Дана п'єса несе повчальний характер, за допомогою цього твору драматург закликає нас не бути схожими на таких зажерливих та скупих людей як Пузир. “Хазяїн” Івана Карповича Тобілевич підштовхує нас замислитись над тем, як потрібно було в жити, працювати, мислити, щоб не соромно було за себе ні перед своїми дітьми, ні перед онуками, ні перед собою, у першу чергу.





Схожі:

Практична робота № Предмет і завдання педагогіки (2 години)
З якими науками зв’язана педагогіка? У чому проглядаються зв’язки педагогіки з фізіологією та психологією людини?
РЕГЛАМЕНТ Проведення Всеукраїнської Юнацької Баскетбольної Ліги (ВЮБЛ)
Організація, що приймає тур, зобов'язана забронювати номера в готелі відповідно до попередньої заявки команди-гостю
2. Чому визначена проблема не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів?
Шполянської міської ради „Про плату за користування земельними ділянками до укладення договорів оренди на території м. Шпола”
ПРАКТИКУМ до курсу “Цивільне право. Особлива частина”. Зміст
За цим практикумом передбачено вивчення другої (особливої) частини курсу “Цивільне право”. Практикум включає в себе такі розділи:...
КУРСОВА РОБОТА
Серед зобов'язань, що складають особливу частину зобов'язального права, основне місце належить договірним зобов'язанням. Цивільне...
Тема Сутність і основи організації фінансів підприємств
Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-господарської діяльності та розвитку підприємства,...
А чому це, а чому ми такі веселі?
Звучить весела весняна музика, святково прибраний зал у вигляді квіткової галявини
З давніх часів люди передавали свій життєвий досвід з покоління в...
Звідси ж і полилась злива питань „чому”, „чому”, „чому”. Це призвело до роздумів над проблемою, її більш глибокий аналіз, інакомислення,...
План лекції. Поняття, оцінка та види короткострокових зобов’язань....
Зобов’язання – це заборгованість підприємства іншим підприємствам, організаціям чи особам, що виникає в наслідок здійснення фірмою...
1. А. Я охоче даю іншим брати га себе відповідальність за вирішення складного питання
Б. Перш ніж обговорювати те, у чому ми розходимося, я намагаюся звернути увагу на те, у чому ми обоє згодні
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка