Дню міжкультурного діалогу


Скачати 66.65 Kb.
Назва Дню міжкультурного діалогу
Дата 15.12.2013
Розмір 66.65 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Сценарій свята,

присвяченого

Дню міжкультурного діалогу

Підготувала:

Стельмах Г.М.

учитель української мови

і літератури ДЗШ № 51

Ведуча 1: Сьогодні ми відзначаємо свято європейських мов. Багато народів живе на земній кулі, багато умов існує у світі. За підрахунками вчених на планеті є понад 2500 мов. І кожному народові його мова наймиліша, найрідніша. Перебуваючи на засланні, Великий Кобзар писав про рідну мову:
Ну, що б, здавалося, слова…

Слова та голос – більш нічого,

А серце б’ється ожива,

Як їх почує.
звучить пісня про Україну
Ведуча 2: Історія української мови – це історія її народу. Наша мова схожа з російською, білоруською мовами. У цих мовах багато спільного, багато слів однакових за значенням і звучанням. Ось чому білоруси, росіяни, українці можуть легко порозумітися між собою. Про спорідненість української та російської мов П.Г.Тичина писав так:
Чуєте – російська мова

Й українська тут бринить…

Одна мова чорноброва,

А друга немов блакить.
1 читець: Україна…Золота сторона. Земля, рясно уквітчана, зеленю

закосичена.

2 читець: Україна! Країна смутку і краси, радості і печалі!

1 читець: Україна! Розкішний вінок з рути і барвінку, над яким сяють

яскраві зорі.

2 читець: Скільки ніжних, поетичних слів придумали люди, щоб висловити

свою гарячу любов до краю, де народились і живуть.

1 читець: У глибину століть сягає історія нашого народу! І чим більше

минає часу, тим яскравіше ми її уявляємо. Пізнати історію рідної

сторони, рідної мови допомагають книги і самобутня творчість нашого народу: мелодійні пісні та думи, барвисті коломийки та хороводи, чарівний, фантастичний світ казок.
Вокальна група виконує пісню «Краю мій лелечий» або іншу ліричну пісню про Україну.
1 читець: Найбільше, найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почуття.

2 читець: О мово моя!

О місячне сяйво і спів солов’я,

Півонії, мальви, жоржини!

Моря бриліантів – це мова моя,

Це мова моєї Вкраїни.

3 читець: Прислухайтесь, як океан співа, народ говорить!

Любов і гнів у тому гомоні людським.

У нього кожне слово – це перлина,

Це праця, це натхнення, це – людина!
Сцена із твору І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я».

Діалог баби Палажки та баби Параски.
Учні читають уривок з вірша Франка «Каменярі» українською, російською

та білоруською мовами.
Ведуча 1: Ми, українці, пишаємося нашою милозвучною, багатою мовою. Рідна мова налічує понад 300 тисяч слів, за допомогою яких можна висловити найрізноманітніші думки, почуття. Усі слова

зібрані й записані в спеціальні книги, які називаються словниками. Це – справжні скарбниці мовного багатства, народної мудрості; це – результат роботи багатьох учених – мовознавців.

Український письменник Панас Мирний писав, що найбільше й найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багатства скарбниця, в яку народ вкладає і своє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почуття. Наше завдання – бездоганно знати рідну мову, щоб бути грамотними, щоб уміти правильно і красиво говорити Без досконального володіння рідною мовою не доступні знанні інших предметів: фізики, хімії, математики, історії, літератури.

Ведуча 2: Щоб любити мову, треба думати українською Наша мова така багата, що, використовуючи лише одну літературу на початку кожного слова, можна написати ціле оповідання чи вірш. Погляньте на «сувій» з далекого 1916 року.

Було це давно, ще за старої Австрії, в 1916 році. У купе потяга Львів-Відень їхали чотири пасажири: англієць, німець, італієць. Четвертим був відомий львівський юрист Богдан Косів. Розмовляли на різни теми. Нарешті заговорили про мов: чия краща, якій з них належить світове майбутнє. Першим заговорив англієць:

  • Англія – країна великих завойовників і мореплавців, які рознесли славу англійської мови по всьому світу. Англійська мова – мова Шекспіра, Байрона, Діккенса, ньютона та інших великих літераторів і вчених.

  • У жодному разі,- гордовито заявив німець. – Німецька мова – це мова двох великих імперій – Німеччини й Австрії, які займають більше половини Європи… І тому, безперечно, німецька мова має світове значення.

Італієць усміхнувся і тих промовив:

  • Панове, ви обидва помиляєтеся. Італійська мова – це мова сонячної Італії, мова музики й кохання, а про кохання мріє кожен… Тому італійській мові належить бути провідною у світі.

Українець довго думав і нарешті промовив:

  • Ви ж, по суті, нічого не сказали про багатство й можливість ваших мов… Я своєю мовою можу скласти… вірш, де всі слова будуть починатися на «С». Якщо ваша ласка, прошу послухати:

САМІТНІЙ САД

Сонно сипляться сніжинки,

Струмінь стомлено сичить.

Стихли струни, стихли співи,

Срібні співи серенад.

Сріблом стелеться сніжинки,

Спить самотній сонний сад…

Сипле, стелить сад самітній

Сірий смуток – срібний сніг.

Сумно стогне сонний струмінь,

Серце слуха скорбний сміх.

Серед саду страх сіріє.

Сад солодкий спокій снить.

  • Геніально! Незрівнянно!...

Потім усі замовкли. Говорити не було потреби.

2 ведучий: А тепер запитання до залу.

1. Коли беруть ноги на плечі?

2. Що можна ламати без рук і усякого знаряддя?

3. Яку річку можна переламати?

4. Який відносний прикметник показує ознаку хвороби,

відсутньої на землі?

5. Назвіть якісний прикметник, що показує ознаку каміння,

якого немає у річці.

6. Який прикметник означає посуд, з якого не їдять?

7. Постарайтесь пояснити походження слів: рожевий (від

рожа), прозорий (пронизує зір), дарма (дар+нема),

пополотніти, куций.

1 ведучий: Запрошуємо на сцену двох учнів. (На аркуші паперу написані

слова великими літерами). Хто швидше переверне слова і назве

нове слово: рис, літо, пілот, рамка, ікра. (Сир, тіло, політ, марка,

ріка).

Діти читають вірші про мову.
Вірш О.Підсухи «Мова»

Вірш Воробкевича «Рідна мова»

Вірш Д.Білоуса «Рідне слово»
Ведуча 1: НІМЕЧЧИНА – європейська країна економічності, стабільності,

чистоти й охайності, високо розвинутої культури і техніки, яка вражає своє якістю і точністю.

Історична довідка. Німецька мова – одна з найважливіших мов світу. Це мова науки, культури, мистецтва. Для 100 млн. людей вона рідна: це 24% людства, а в загалі німецькою мовою володіють 32% населення світу. У Федеративній Республіці Німеччина, в Австрії, в Швейцарії, Люксембурзі та Ліхтенштейні – це державна мова. Це мова видатних письменників та поетів: Йоганна Вольфганга гете, Фрідріха Шиллера, Генріха Гейне., відомих вчених: Конрада Рентгена, Рудольфа Дизеля, Герга Ома, знаменитих композиторів: Ріхарда Вагнера, Ференца Ліста., Йоганна Баха. Німецькою мовою розмовляють у Скандинавії, Голландії, на Балканах і в Туреччині. Знання цієї мови зросло з розвитком торгівлі, туризму.
(Звучить музика Й.-С.Баха)
Ведуча 1: Послухайте вірш І.Франка «Каменярі» німецькою мовою (учень читає 1 куплет поезії).
Ведуча 2: Наша подорож продовжується Північним морем до загадкової туманної Англії. Офіційне ім’я країни, яку ми зазвичай називаємо Англія, або іноді Великобританія – Об’єднане Королівство Великобританії та Північної Ірландії. Ця країна відома високим рівнем виробництва і культури, монархами і багатою на події історією, Біг Бенем та великою кількістю красивих пам’яток давнини.
Історична довідка. Англійська мова стає з кожним роком дедалі більш популярною Це мова міжнародного спілкування, комп’ютерів, науки, спорту та політики.
Ведуча 1: Англійською мовою розмовляють практично в усьому світі понад мільйон чоловіків. Вона є однією з шести офіційних мов Організації Об’єднаних Націй. Її як іноземну мову вивчають у багатьох школах та вищих навчальних закладах. Англійською як рідною розмовляють 10% людей в Об’єднаному Королівстві Великобританії та північної Ірландії, Республіці Ірландії, Сполучених Штатах Америки, Канаді, Австралії та Новій Зеландії. Це одна з офіційних мов республіки Індії, багатьох держав Африки та інших країн. Цією мовою творили свої шедеври Вільям Шекспір і Джордж Гордон, Байрон, Чарльз Діккенс і Агата Крісті, Марк Твен. Нею розмовляли такі вчені та винахідники, як С.Морзе, М.Фарадей, Т.Едісон та ін..
(У виконанні учнів 7-Б класу звучить інсценізований уривок з повісті М.Твена «Пригоди Тома Сойєра» англійською мовою).
Ведуча: Українська мова – це основа нашої безмежної багатої культури. Це наш дух, наш космос, наша душа, наша пісня, як світ дав найвищу оцінку. Врешті-решт – це ми з вами.
3 дитина: Рідна мово материнська,

Ти – душа мого народу,

Будь від роду і до роду,

Рідна мово материнська.
(Виконується пісня «Рідна мова»).
Ведучі: (дівчина і хлопчик): Сподіваємось, що наша зустріч допомогла вам оцінити скарби рідної мови, спонукала до зустрічі з найдревнішим порадником – книгою. Бажаємо вам цікавих знахідок! На все добре! До побачення!
Ознайомлення з книжковою виставкою, виставкою репродукцій картин Т.Г.Шевченка, виставкою ляльок у народних костюмах.

Схожі:

Конкурсу, присвяченого Дню
Дня міжкультурного діалогу, за підтримки Ради євроклубів Кіровоградщини Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості...
Конкурсу до Дня міжкультурного діалогу
Начальникам відділів, управлінь освіти райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівникам професійно-технічних та навчальних закладів...
О. О. Селіванова МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ ДІАЛОГУ
На четвертому етапі відбувається членування діалогу на реплікові кроки, комунікативні ходи та секвенції, встановлюються їхні типи,...
Вознесенська ЗОШІ І-ІІІ ст. «Обдарованість» Миколаївської обласної...
Добрий день, любі друзі, шановні гості! Вітаємо Вас на вечорі, присвяченому Дню святого Валентина – найромантичнішому святу року,...
Н. с в сучасному і широкому сенсі цього слова почала формуватися...
Комунікація, її специфіка і форми в науковій спільноті. Конкуренція в науці. Проблема діалогу в науковому співтоваристві. Наукова...
Регламент роботи
РОЛЬ ДІЛОВИХ ІГОР У ФОРМУВАННІ КУЛЬТУРИ ІНШОМОВНОГО ДІАЛОГУ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до програм з іноземної мови для учнів 2-12 класів...
Сучасний стан міжнародних звязків України, вихід її до європейського та світового простору зумовлюють розглядати іноземну мову як...
«Не погасити пам'яті Вогонь»
Оформлення: зал прибраний квітами та плакатами, присвяченими Дню визволення. Надписи
Вклонімося і мертвим, і живим. Мета
Виховний захід, присвячений Дню визволення Запорізького краю від німецько-фашистських загарбників!
І дата проведення фестивалю
Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка