ТЕМА ПРОГРАМИ


Скачати 88.07 Kb.
Назва ТЕМА ПРОГРАМИ
Дата 09.04.2013
Розмір 88.07 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
ПЛАН

уроку виробничого навчання 

Спеціальність: Оператор комп’ютерного набору.  

ТЕМА ПРОГРАМИ: Основи технічного редагування та оформлення тексту.

ТЕМА УРОКУ: Макетування візитної картки - інструктаж з о/п, організація робочого місця.

Мета уроку:

Освітня: сформувати в учнів нові уміння та навчити їх новим прийомам роботи в програмі Page Maker;

Розвиваюча: сприяти розвитку технічного мислення, уваги, пам’яті, вміння використовувати теоретичні знання в практичній роботі, сформувати професійний інтерес;

Виховна: прищеплювати трудові, моральні, естетичні якості; свідоме відношення до праці, працелюбність, почуття обов’язку, відповідальності за результати роботи, раціональне використання робочого часу, бережливе відношення до витрачання матеріалів.

Тип уроку: вивчення нових трудових прийомів і операцій.

Вид уроку: показ трудових прийомів і операцій.

Методи проведення уроку: словесні пояснення, інструктажі.

Методи перевірки знань, умінь і навичків: усне опитування, тестування.

Форми організації виробничого навчання: фронтальні, індивідуальні.

Матеріально-технічне і методичне забезпечення уроку:

Перспективно-тематичний план, план уроку, комп’ютерна техніка, конспект, картки-завдання (роздатковий матеріал), підручник: Г.Дабижа «Компьютерная графика и верстка», стор. 265-270.

 

ХІД УРОКУ

Організаційний момент: перевірка присутності учнів, огляд їх зовнішності, відповідність одягу безпечним умовам роботи і вимогам естетики праці.

 

Вступний інструктаж

  1. 1.Повідомлення теми і роз’яснення цілей уроку.

  2. 2.Актуалізація знань учнів.

  3. 3.Повторення матеріалу по раніше вивченій темі: Верстка бланку ділового листа - інструктаж з о/п, організація робочого місця:

  • Верстка бланку ділового листа.

  • Робота з табуляцією.

  1. 4.Формування професійних знань і відпрацювання нового способу дій.

  • Макетування візитної картки.

  • Вставка малюнків.

5. Перевірка засвоєння матеріалу з вступного інструктажу.

Учні виконують завдання на перевірку засвоєння матеріалу вступного інструктажу.

 

Поточний інструктаж

1.Виконання учнями самостійних завдань

Учні виконують: вправи по роботі з програмою PageMaker, працюють з макетуванням візитної картки.

2.Цільові обходи майстра

  • Майстер перевіряє, чи всі учні приступили до роботи.

  • Майстер з’ясовує правильність організації робочих місць, ступінь засвоєння учнями завдань з практичної роботи, дотримання техніки безпеки.

  • Наступні обходи проводяться майстром під час виконання учнями завдання. Фіксується увага на роботі кожного учня, але особливо на діяльності найслабших. Виявивши помилки в діях, майстер навідними запитаннями допомагає учневі самому знайти їх і відшукати шляхи виправлення. Якщо ж однакових помилок припускається значна частина учнів групи, то майстрові слід провести додатковий інструктаж. Він зупиняє роботу всіх учнів і додатково пояснює незрозуміле. Допущені помилки, причини і способи їх усунення аналізуються разом учнями.

  • Під час обходів індивідуалізація навчання застосовується до всіх учнів. Майстер повинен врахувати рівень творчого мислення, уміння самостійно працювати, темп роботи, інтерес до неї кожного учня.

  • На завершальному етапі обходу майстер приділяє увагу правильній послідовності здійснення роботи учнями.

3.Організація майстром контролю і самоконтролю за навчально-виробничою діяльністю учнів: Дається перелік операцій, які підлягають самоконтролю, здійснюється усний і письмовий контроль.

Заключний інструктаж

1.Самоаналіз учнями виконаних робіт:

2.Аналіз майстром типових помилок і недоліків при виконанні робіт учнями. Типові помилки: невірно використовують вставку малюнків в програмі PageMaker.

3.Оцінювання самостійних робіт учнів: Проводиться оцінювання робіт учнів.

4.Інструктування учнів з виконання домашнього завдання:

підручник: Г.Дабижа «Компьютерная графика и верстка», стор. 265 - 270.

 

5. Прибирання робочих місць.
 

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

 

Візитки мають певне призначення і на практиці їх розподіляють:

  • особисті (ділові)

  • корпоративні

  • промо-візитки

 

Особисті, чи ділові — візитки, на яких повинна міститися вся інформація про їх власника. Відмінність однієї від іншої полягає в тому, що остання виконується у строгому стилі з використанням логотипу компанії (слогану), реквізитів і посади співробітника. Проте це не можна вважати аксіомою, оскільки все залежить від напрямку діяльності компанії чи особи. Погодьтеся, фірма, яка організовує дитячі свята з участю клоунів, не може презентувати візитівки в строгому стилі, адже він, як мінімум, не асоціюватиметься зі святом.

Візитка має бути цікавою, лаконічною, читабельною і такою, що запам’ятовується: вона повинна свідчити про Ваш імідж і бути оригінальною, в жодному разі не «аплікацією». В цьому разі слід скористатися цифровим друком або шовкотрафаретом, що технічно дає більше можливостей за максимально короткі терміни.

Різновидом особистих візиток є так звані сімейні візитки, на таких презентаційних картках ім'я дружини повинно стояти перед іменем чоловіка.

Корпоративні візитки, як правило, виконуються без зазначення прізвища того чи іншого працівника, його посади тощо. Цей вид візиток слугує для надання інформації про те, чим займається компанія і що вона, власне, пропонує. Створення такої візитки спрощується, оскільки її дизайн повинен відповідати корпоративному стилю фірми та відповідним кольорам.

Ділові візитки власників магазинів (бутиків) і підприємств сфери послуг можуть оформлятися з порушенням окремих норм етикету, оскільки є не тільки інформаційною, але й рекламною продукцією. Тому на зворотній стороні візитки можна розташовувати схему проїзду до підприємства, календар, девіз фірми або фото власника візитки.

Правила оформлення візитки:

  • Текст візитки повинен бути написаний темними літерами на світлому фоні. Для фону, як правило, використовуються білий, рожевий або блакитний кольори. Текст друкують темно-коричневим, синім або чорним.

  • Допускається 1–2 види шрифтів.

  • Неприпустиме використання шрифтів менше 6 pt.

  • Важливо прискіпливо вибирати папір, він повинен бути доброї якості, злегка тонований або мати сатиновану поверхню. Не рекомендується використання глянцевого паперу, пластмаси або шкіри.

  • Друга сторона візитки обов'язково повинна бути чистою, щоб людина могла залишати на ній позначки і записи.

  • Якщо Ви працюєте не тільки з українськими бізнес-партнерами, але й з іноземними, потрібно мати додатковий комплект візиток англійською мовою. Робити двосторонні візитки, де одна сторона українською мовою, а інша — англійською — ознака поганого тону та економії грошей.

  • Важливим елементом іміджу є використання однакової колірної гами на візитках усіх працівників установи, від фахівця найнижчого рангу до топ-менеджера. Відповідно й друкувати візитки варто в одній друкарні, щоб не виникало різниці у відтінках кольорів.

 

Макетування в PageMaker

Переваги програм комп'ютерної верстки найяскравіше виявляються в зручності макетування і компоновці текстового і графічного матеріалу. Якщо набір, правку і редагування тексту простіше і зручніше виконувати в текстовому процесорі типу Microsoft Word, а обробку графіки – в спеціалізованих застосуваннях, таких, як CORELDRAW і Photoshop, то для верстки, безумовно, значно більше підходить Page Maker. Page Maker володіє могутніми засобами, що полегшують процес розміщення об'єктів на смузі і забезпечують верстальникові повну свободу для реалізації своїх творчих задумів.

Графічні інструменти програми Page Maker дозволяють створювати і редагувати в публікаціях відносно прості об'єкти (до них також відносяться фрейми для тексту або зображень), яким можна призначати різні типи меж і внутрішніх областей. Для побудови простих геометричних фігур використовуються наступні інструменти:

Лінія - інструмент призначений для малювання довільних лінії. Щоб намалювати лінію, потрібно клацнути в початковій точці, а потім – в кінцевій. Щоб намалювати строго вертикальну або горизонтальну лінію, а також лінію під кутом 45°, потрібно утримувати клавішу Shift;

 

Графічні інструменти

Перпендикуляр - різновид інструменту Лінія, призначена для малювання строго вертикальних або горизонтальних лінії;

Прямокутник - використовується для побудови прямокутників і квадратів. Для того, щоб намалювати правильний квадрат, слід утримувати натиснутій клавішу Shift;

Еліпс - використовується для створення кіл і правильних кругів. Щоб намалювати правильний круг, необхідно утримувати натиснутою клавішу Shift;

Багатокутник - застосовується для малювання різних багатокутників. Щоб намалювати пропорційний багатокутник, потрібно утримувати клавішу Shift. У діалоговому вікні кути, що Округляють, можна вибрати один з варіантів і клацнути по кнопці Так - вибраний варіант буде застосований прямокутнику і фрейму прямокутної форми. У програмі Page Maker передбачена безліч методів модифікації об'єктів. Наприклад, можна змінити розмір об'єкту, повернути його на будь-який кут і забарвити в який-небудь колір. Крім того, для об'єктів, створених за допомогою графічних інструментів програми Page Maker, допускається зміна товщини і стилю їх межі (лінії), а також стилю внутрішньої області. Кожен об'єкт, створений засобами Page Maker, може володіти двома основними параметрами: заливкою і контуром. Для налаштування параметрів контура і заливки, служить діалогове вікно Фон і лінія. Діалогове вікно Фон і Лінія складається з двох частин. Ліва частина визначена для атрибутів фону об'єкту: - фон (без фону - прозорий об'єкт, папір - колір паперу (за умовчанням білого кольору)), суцільний, - дозволяє задати фону будь-який колір. Суцільний - дозволяє задати фону будь-який колір;

Колір - список, що розкривається, містить всі кольори, визначені в палітрі Колір;

Відтінок - в списку можна вибрати процентний зміст фарби);

Накладення - даний прапорець забезпечує друк вибраного кольору з накладенням. За умовчанням використовується режим маскування, тому прапорець неактивний;

Для налаштування атрибутів лінії призначена права частина діалогового вікна Фон і лінія:

Лінія - список, що розкривається, містить заготовки ліній різної товщини і типу;

Колір - список містить всі кольори, визначені в палітрі Колір;

Відтінок - в списку можна вибрати процентний зміст фарби;

Накладення - якщо відзначити даний прапорець, лінія буде надрукована з накладенням;

Прозора основа - цей параметр грає роль тільки при виборі переривистої лінії і дозволяє зробити проміжки між штрихами прозорими;

Інверсна - дає можливість створити лінію, забарвлену в колір паперу, на контрастному чорному, півтоновому або кольоровому фоні За умовчанням намальовані в Page Maker об'єкти забарвлюються в чорний колір і маскують решту всіх об'єктів, розташованих під ними. Відмінити режим маскування для межі, внутрішній області або для всього об'єкту можна трьома способами: - включити в опис кольору параметр Накладення, а потім забарвити в цей колір лінію або фон:

–виділивши об'єкт, виконати команду Елемент|фон і лінія і задати для фону і/або лінії параметр Накладення;

–тільки для чорних об'єктів: вибрати команду Сервіс|параметри треппінга і задати для фону і/або лінії режим накладення.

При створенні або імпорті об'єктів Page Maker розміщує кожен з них відповідно до порядку накладення (коли пересічні об'єкти накладаються один на одного в межах одного шару на сторінці). У будь-який момент взаємне розташування об'єктів може бути змінене Щоб змінити порядок взаємного накладення об'єктів, слід виділити об'єкт інструментом Стрільця і виконати одну з наступних дій:

- щоб перенести об'єкт на саму верхню позицію шаруючи, потрібно виконати команду Елемент|монтаж|на передній план;

- щоб змістити об'єкт на одну позицію вгору, слід вибрати команду Елемент|монтаж|сдвинути вперед;

- щоб перенести об'єкт на саму нижню позицію шаруючи, потрібно вибрати команду Елемент|монтаж|на задній план;

- щоб змістити об'єкт на одну позицію вниз, слід вибрати команду Елемент|монтаж|сдвінуть назад. Якщо потрібно виконати переміщення строго в горизонтальному або вертикальному напрямі, або перетворити довільний контур в правильний квадрат, круг або багатокутник, потрібно утримувати натиснутій клавішу Shift. Обертання об'єктів здійснюється інтерактивно за допомогою інструменту Поворот. Щоб повернути об'єкт на кут з кроком 450, в процесі обертання слід утримувати клавішу Shift.

Схожі:

УРОКУ з предмету Екологія Тема програми
Тема програми: Проблема забруднення природного середовища та стійкості геосистем до антропогенних навантажень
Тема: Настройка інтерфейсу програми
Мета: розглянути основні елементи вікна програми та вікна документа, налаштувати вікно програми для ефективної роботи в текстовому...
Тема: Поняття архіву. Програми
Тема: Поняття архіву. Програми архіватори функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP
План-конспект уроку Тема: “Інтерфейс програми. Константи”
Мета: розглянути призначення та інтерфейс програми «1С: Бухгалтерия». Сформувати поняття константи в програми «1С: Бухгалтерия»
План-конспект уроку Тема: “Будова довідників програми та робота з ними”
Мета: навчити основних прийомів роботи з довідниками програми «1С: Торгівля+Склад»
План-конспект уроку Тема: “Інтерфейс програми. Константи”
...
ТЕМА ПРОГРАМИ: «Основи роботи на ПК.» Тема уроку
Тема уроку: «Побудова та форматування таблиць. Створення діаграм. Робота з колонками.»
Тема: Створення, редагування та тестування програми в консольному режимі
Мета: Навчитись створювати, редагувати та тестувати програми в консольному режимі
Тема : Програма для відеомонтажу. Інтерфейс програми. Робота з відеозаписами. Мета
Мета: ознайомити із основними елементами інтерфейсу та головними функціями програми для роботи з відео
План-конспект уроку на тему Тема. Програми-браузери. Правила роботи та налагодження
Мета. Познайомити учнів із принципом роботи програми-браузера, правилами роботи з ним, навчити користуватися браузерами, розповісти...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка