На уроках української мови


Скачати 370.02 Kb.
Назва На уроках української мови
Сторінка 1/6
Дата 03.11.2013
Розмір 370.02 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
  1   2   3   4   5   6


Кравченко Надія Михайлівна

Комплексні вправи
на уроках української мови
«Миколаївщино, рідний краю!»
в 4 класі

Слово до вчителя


У процесі вивчення української мови в початковій школі здійснюється початкова мовна освіта молодших школярів, їх розумовий і мовленнєвий розвиток. Тому надзвичайно важливо на уроках рідної мови реалізувати мету початкового курсу української мови, який полягає:

  • у засвоєнні учнями комплексу елементарних знань і умінь з різних розділів мовної теорії;

  • в оволодінні молодшими школярами знаннями про зв’язне висловлювання (текст) та сукупність мовленнєвих умінь, необхідних для спілкування в усній і писемній формах.

Запропоновані комплексні вправи передбачають поєднання двох нерозривних процесів – засвоєння нових знань і застосування їх з метою спілкування.

Всі комплексні вправи підібрані у відповідності до вимог програми і розташовані в тій же послідовності, в якій вони даються у підручнику.

Я лише виділила окрему мовну одиницю, незалежно від частини мови «Слово. Значення слова». Кожна комплексна вправа складається з лексичного матеріалу (тексту) і завдань до нього.

Завдання до тексту різні за характером і складністю. Кожна з вправ містить матеріал про Миколаївщину, її флору і фауну, історичні пам’ятки, водні ресурси, історію заснування Миколаєва, матеріали про Снігурівщину і село Горохівське. Саме тому, тут вміщено не окремі словосполучення і речення, а зв’язні тексти, оскільки вони насичені не тільки потрібними правописними моментами, а й відзначається різноманітністю лексики та стилістичних засобів.

Для забезпечення емоційної насиченості змісту навчання до вправ добирались тексти, вірші, перекази про Миколаївщину, роздуми учнів, розповіді учнів про село, школу, пов’язані з малою Батьківщиною, які можуть викликати у дітей пізнавальний інтерес, естетичні та інтелектуальні почуття, образні уявлення.

Виконання деяких вправ вимагає від учня вміння аналізувати, групувати, спів ставляти мовні явища, доводити правильність своєї думки, шукати вихід з проблемної ситуації, переносити засвоєне в нову навчальну ситуацію тощо.

Дані мовні вправи вчитель може використовувати під час уроку, як додатковий матеріал, як диференційоване завдання групі, як додаткову вправу-картку учневі, який справився із завданням раніше, а також як завдання для самостійної роботи в парах.

Текст


1

  1. Прочитайте текст. Подумайте, цей текст науковий чи художній.
    Підберіть до нього заголовок.


Історія Миколаївщини багата людьми, подіями, фактами і явищами, цікавими славетними і визначними іменами. Що ж це за події і явища в минулому та сучасному нашого рідного краю? Хто ж ці люди, якими пишаються земляки-миколаївці, вся Україна, а то й за її межами?

З нашим краєм тісно пов’язана доля багатьох великих і славетних людей. Серед них – історик, письменник, публіцист, композитор і громадський діяч Микола Аркас, історик, громадський діяч, дипломат Ілько Борщак, економіст Михайло Волобуєв, дослідник Григорій Брусилов, видатний інженер-конструктор кораблів, винахідник, флотоводець Степан Макаров, винахідник Микола Бенардос, астроном Федір Бредихін, відомий ботанік, цитолог, генетик, селекціонер Андрій Сапегін, визначний фізіолог тварин Олексій Квасницький, фундатор сільськогосподарської науки і освіти в царській Росії Михайло Ліванов, талановити вчений, дослідник, агроном Михайло Кир’яков, корифей українського театру Панас Саксаганський, український драматург марко Кропивницький та багато інших.


  1. Назвіть частини даного тексту, які є в ньому.

  2. Визначте, якої структурної частини не вистачає в даному тексті. Складіть її і запишіть.

  3. Поясніть написання великої букви.



2

  1. Прочитайте текст. Визначте його вид. За якими ознаками ви це визначили?


… З вікон нового дванадцятиповерхового готелю «Турист» відкривається широка панорама мальовничого заходу сонця над Південним Бугом. Величезний сонячний диск повільно сідає за небокрай. І, наче намагаючись не порушити плавного ритму вечірньої пісні природи неспішно піднімає вгору одну із своїх секцій красень міст. У цей момент він схожий на семафор, що відкриває дорогу у море новому кораблю. І ось він уже з’являється у створі другого моста, який на гігантській каруселі повертає своє могутнє крило.


  1. Визначте структурні частини, яких не вистачає в даному тексті.

  2. Складіть зачин до тексту, не забудьте, що мова йде про місто корабелів (2-3 речення).

  3. Складіть кінцівку тексту, щоб не змінився зміст попередніх частин тексту, запишіть її, використавши спонукальне речення.



3

  1. Прочитайте текст. Доберіть із поданих заголовків, той, який найбільше підходить до цього тексту: «Нарешті збулося», «Газ прийшов у Снігурівку», «Радість «снігурівчан», «Неординарна, визначна подія», який би допоміг одразу визначити, про що піде в ньому мова.

Ранок 25 жовтня видався хмарним. Однак поступово небо почало світлішати, ніби теж утішалося наближенням свята. Тим часом у провулок, що впритул примикає до території міського дошкільного навчального закладу №3 «Ромашка», стікалися мешканці з усіх куточків Снігурівки. Сюди їх привела неординарна, а справді визначна подія, котрій належить назавжди ввійти в історію нашого міста. Цього дня мав спалахнути факел природного газу, який нарешті зайшов у Снігурівку.


  1. Якщо в тебе є свій власний варіант назви, запиши і поясни свій вибір.

  2. Запиши, якими ти побачив снігурів чан під час цієї події.

  3. Поясни написання підкресленого слова.



4

  1. Ознайомтеся з текстом. Визначте його вид.


«Всі, як одна сім’я»

Національний склад населення Миколаївщини надзвичайно різноманітний.

Звичайно найбільше українців (81,9 %) і росіян (14,1 %). Але є на моїй Батьківщині молдовани і білоруси, азербайджанці і корейці, болгари і поляки, німці і татари та інші національності.

Я часто замислююся над тим, а що було б, якби всі вони жили, як одна сім’я? На мій погляд, якби всі національності жили як одна сім’я, було б дуже добре. Це була б дуже весела і велика родина. Тут жили б українці, росіяни, грузини, молдовани, …, але б у всіх були однакові погляди на людські цінності, спільні справи, розваги. Молодші б поважали старших, дорослі б допомагали меншим. Всі жили б дружно і ніколи б не сварились, жили б як одна родина.

А взагалі, я вважаю, що дружна родина – це коли багато «Я» зливаються в одне «Ми», як струмочки вливаються в одну річку, що весело й дружно потім течуть в одному напрямі. І мені дуже хочеться, щоб саме такою родиною була моя Миколаївщина і вся Україна!


  1. Визначте у тексті твердження, доказ і міркування.

  2. Складіть і запишіть власний текст-міркування «Всі, як одна сім’я», відповідно до свого місця проживання.

  3. Згадай, обов’язково національності дітей, з якими ти навчаєшся.



5

  1. Прочитайте текст. Чи відповідає заголовок змісту даного тексту. Доведіть свою думку.


Візитна картка Снігурівщини.

Багата Снігурівщина на пам’ятки історії та культури.

Як свідчать археологічні розкопки, вони будувались з найдавніших часів.

Наша розповідь сьогодні про 6 православних храмів Снігурівщини, які будувалися на кошти прихожан. Однією з найперших було зведено церкву Різдва Христового, що у с. Василівці. Спочатку це був дерев’яний храм (1790р.), а пізніше було зведено нову, кам’яну будівлю (1886 р.). У 1795 році, Вавиловим, підполковником Чорноморського батальйону було побудовано каплицю (у с. Вавилове), яку з дозволу Архієпископа Амвросія перетворено в церкву . У 1838 році прихожани спорудили невелику церкву на честь Спаса Господнього, а в 1904 році на кошти приходського товариства, це була вже кам’яна будівля.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці – кам’яна, одно престольна, зведена у с. Гречанівка в 1798 році.

У Снігурівці, перша кам’яна церква, була побудована державними селянами з колишніх греків-уніатів, у 1816 році і носила назву Церква Святого Миколая Чудотворця. У 1838 році вона була перетворена в православну. Пізніше, вона декілька разів перебудовувалася.

Церква Святих Апостолів Петра і Павла, що у с. Новопетрівці, перебудована у 1883 році з молитовного будинку, дата зведення якого невідома.

У селі Галаганівці є церква Святого Миколи Чудотворця, є кам’яною, одно престольною, яка була побудована у 1893 році.

Тільки три з названих храмів вважаються пам’ятниками з містобудівництва і архітектури місцевого значення. Це – Василівська церква Різдва Христового, Галаганівська Свято-Миколаївська церква, Гречанівська церква Пресвятої Богородиці.


  1. Запишіть назви всіх церков.

  2. Чиї імена носять храми Снігурівщини?

  3. Чи є в твоєму місті чи селі церква? Чи ходите ви з родиною туди? Чи потрібні храми, церкви, собори взагалі? Дай відповіді на поставлені запитання письмово, щоб одержався зв’язний текст.



6

  1. Прочитайте текст. Який це вид тексту? За якими ознаками ви впізнали? Прикметники із яким значенням використовуються для опису.


Моє рідне Горохівське

Серед широких південних хлібних степів непомітною цяткою відмічено на мапі Снігурівщини, моє рідне село Горохівське.

Воно невелике і надзвичайно зелене. Вулички в ньому короткі, чисті, уквітчані і їх назви носять відбиток історії минулого: Піонерська, Першотравнева, Комсомольська, Степова, Поштова, Шкільна, Молодіжна та інші. Вони, як члени родини, ніби підтримують одна одну і зливаються в єдине ціле. В ньому живуть працьовиті, співчутливі, чемні, добрі, розумні люди. В центрі села височіє красуня-школа, яка є осередком одержання знань і центром культурного життя. Саме в її стінах збирається люд, щоб відзначити певну подію, поговорити про наболіле, згадати минуле, помріяти про майбутнє.

Це моя маленька батьківщина, яка дала мені життя, яка мене виховала, яка навчила приносити людям добро, цінувати кожну хвилину часу і впевнено йти до своєї мети.


  1. Закінчіть текст спонукальним реченням.

  2. Спишіть опис вулиць.

  3. Розберіть за будовою слово «уквітчані».



  1   2   3   4   5   6

Схожі:

На уроках української мови
Посібник "Дидактичний матеріал з розвитку мовлення на уроках української мови у 4 класі"
Інтерактивні технології на уроках української мови та літератури
Анотація. У статті описано досвід використання інтерактивних методів навчання на уроках української мови та літератури з метою активізації...
Дидактичний матеріал по формуванню здоров’язберігаючої компетентності...
Автор: Олена Миколаївна Рябко – вчитель української мови і літератури КЗ «Гуляйпільськи колегіум «Лідер» Гуляйпільської районної...
М.І. Паніна Вивчення іменника як частини мови на уроках
Дана робота складається з теоретичного та практичного блоку. Вона допоможе молодим спеціалістам з української мови талітератури застосувати...
Уроках української мови Методичні рекомендації підготувала
...
ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ
Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика у 2015/2016 навчальному році, з метою підвищення якості знань з української...
14 листопада 2007 року у Драбівському районі проходив обласний семінар...
Драбівському районі проходив обласний семінар для керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів української мови і...
Використання сучасних педагогічних технологій контролю навчальних...

Реалізація соціокультурної змістової лінії на уроках
Троцька В. К. Реалізація соціокультурної змістової лінії на уроках української мови. Складнопідрядне речення. 9 клас. – Кременчук,...
РОБОЧИЙ ЗОШИТ
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка