Всеукраїнський тиждень дитячого читання


Скачати 374.24 Kb.
Назва Всеукраїнський тиждень дитячого читання
Сторінка 1/4
Дата 09.10.2013
Розмір 374.24 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4


Інформаційний бюлетень 2013

Долинської ЦБС №2 (16)

Методично-бібліографічний відділ
Інформаційно-бібліографічна діяльність є важливою складовою діяльності бібліотек, яка спрямована на оперативне задоволення інформаційних потреб користувачів. В умовах розвитку інформаційних технологій вона набуває особливого значення та вимагає ефективного використання накопиченого документального потенціалу.

Бібліографічна діяльність бібліотек складається з двох основних процесів. Перший називається бібліографуванням творів друку, або підготовкою бібліографічної інформації (БІ) для розповсюдження та використання, другий – бібліографічним обслуговуванням, або доведенням БІ до споживачів. Розрізняють три форми обслуговування: рекомендаційно-бібліографічне (РБО), довідково-бібліографічне (ДБО), інформаційно-бібліографічне (ІБО).

Під довідково-бібліографічним обслуговуванням розуміють два види роботи:

1) виконання довідок, що містять фактографічний матеріал і бібліографічну інформацію;

2) проведення консультацій, пов’язаних з пошуком бібліографічної інформації.

ІБО – це доведення інформації до споживачів відповідно до їх постійнодіючих запитів.

Розрізняють три типи бібліографічної інформації – масову, групову, індивідуальну.

Найбільш ефективною формою БІ справедливо вважається індивідуальне інформування (картотека індивідуальної інформації: абонент ПІБ, посада, тема інформації та видача літератури).

Масова БІ – інформація про нові надходження літератури, Дні інформації (перегляд літератури, огляд літератури відповідної тематики, бесіди-консультації по даній літературі), перегляди, огляди літератури, Дні нової книги, Дні періодики, Дні цікавого журналу, інформаційні години, бібліодайджести, списки нових надходжень тощо.

Групова БІ – інформація для окремих груп читачів. Це здебільшого популяризація галузевої літератури, задоволення професійних потреб користувачів-спеціалістів.

Активне застосування інформаційних технологій у практиці обслуговування користувачів змінює образ бібліотеки, зумовлює переосмислення поняття професіоналізму бібліотечних працівників, змінює мотивацію їхньої діяльності. Усе це позитивно впливає на імідж бібліотеки, спонукає розглядати її як один із соціальних інститутів, що виправдовує сподівання користувачів, забезпечує задоволення їхніх інформаційних потреб.

Події, факти, ювілеї
Всеукраїнський тиждень дитячого читання




Бібліотека-філія с. Гошів



Бібліотека-філія
с. Сенечів

Щорічно під час весняних канікул у бібліотеках України для дітей проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання, започаткований в 1993 року. Це свято тих, хто творить книгу і тих, хто любить читати, свято письменників і видавців, бібліотекарів і читачів, веселих пригод і літературних відкриттів, зустрічей з цікавими людьми та героями книг. Традиції Тижня дитячого читання – це яскраве оформлення бібліотеки, проведення численних конкурсів і літературних зустрічей з тими, хто творить книгу.

Цього року Тиждень був для нас особливим, адже стартував він у Івано-Франківській обласній бібліотеці для дітей ім. П. Козланюка. Привітати дітей Прикарпаття приїхала делегація з міста Київ: представник Міністерства культури України Височанська Марія Григорівна, заступник генерального директора НБУ для дітей Турбаніст Тамара Миколаївна, завідуюча відділом соціокультурної діяльності та гурткової роботи цієї ж бібліотеки Гудзима Галина Іванівна, письменники – члени національної спілки письменників України Анатолій Качан, Сергій Іванюк, видавець Вадим Карпенко.




Бібліотека-філія с. Княжолука



РДБ



Бібліотека-філія с. Раків



Бібліотека-філія с. Оболоня
Відзначили Тиждень дитячого читання і бібліотеки Долинської ЦБС, організувавши та провівши: бібліотечні виставки, рейтинги, хіт-паради, викладки літератури, конкурси, перегляди літератури, екскурсії-презентації, бліц-опитування, літературні сміхо-панорами, інформаційні хвилинки, години розваг, вікторини, 5 хвилин з періодикою, години творчості, прес-калейдоскопи, літературні мандрівки, майстер-класи, презентації, обговорення книг, літературні мозаїки, мандрівки по сторінках енциклопедій, вернісажі літературних новинок, бібліографічні ігри, літературні кругозори, бесіди, віртуальні мандрівки, посвячення в читачі «Чи знаєте ви казку?», «Світ, побачений крізь книгу», «Дорога нам книга кожна», «У гості до Відгадайка», «Мандруємо разом з дитячими журналами», «Книжковий водограй», «Світ, що поруч нас», «Чи знаєш ти героїв улюбленої казки?», «До знань золотої скарбниці», «Казковий вернісаж», «На крилах поезії», «Від сторінки до сторінки презентуємо новинки», мандруємо книжковим Всесвітом», «Ці книги знають все на світі», «Пані Газета та Його Величність Журнал», «В гості до улюблених героїв казок», «Царство української книжки», «Диво поряд – ось воно, книгою звемо його», «Запрошуємо в царство книги», «Мій улюблений журнал», «Ми тепер не просто діти, ми – маленькі читачі», «У Читалії веселій», «На гостину до книжок-чомучок», «Твори! Вигадуй! Спробуй!», «Мандрівка казковими стежинами», «Кому належать ці слова», «Рідної природи дивосвіт», «Пташиний світ України» (за книгою О. Ільченка «Наші птахи»), «Мрії, втілені в казку», «Смійтеся на здоров’я» (Белеїв, Кропивник, Вишків, Гошів, М. Тур’я, Солуків, Тростянець, Гериня, Новоселиця, Княжолука, Раків,




Бібліотека-філія с. Надіїв
Липа, Вигодська селищна та міська дитячі бібліотеки-філії, РДБ). Втіленням почуттів і прагнень працівників і користувачів бібліотек була і спільна назва Тижня – «Під Карпатським небокраєм книгу люблять і читають». Креативні карнавали літературних героїв улюблених книг, фестивалі дитячого читання та творчості й інші заходи, приурочені до цього свята книги, стали заохоченням дітей до читацької культури, спілкування, радісних відкриттів світу літератури та поштовхом до творчого пошуку цікавих ідей серед наших відвідувачів.
1 квітня – Міжнародний день сміху

У багатьох країнах світу відзначається День сміху або День дурнів (April Fools ‘Day). Цей день не внесено до жодного календаря знаменних та святкових дат, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки звичай веселитися, жартувати й обманювати один одного саме 1 квітня існує в дуже багатьох країнах. У язичницькій Русі 1 квітня відзначали як День пробудження Домового. Вважалося, що Домовик впадав на зиму у сплячку, як багато лісових духів та звірів. На 1 квітня люди жартували, веселилися, сміялися, зустрічаючи Домового зі сплячки. Було прийнято вбиратися у безглуздий одяг, розігрувати один одного і валяти дурня. Як припускають науковці, до нас це свято прийшло з Німеччини, ймовірно, на початку XVIII ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою – одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської – святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Того дня дівчата дурили людей, аби верховодити майбутнім чоловіком. 1 квітня кожен не проти пожартувати з оточуючих, ніхто не застрахований від розіграшів і навіть найсерйозніші мимоволі посміхаються. Долучились до святкування і бібліотеки-філії Долинської ЦБС, провівши зі своїми користувачами хвилинки сміху, літературні диліжанси та організувавши виставки-розвали «Я – веселий, добрий сміх, мене вистачить на всіх», «Смійтесь на здоров’я», «Хай лунає сміх навкруг – сміх для всіх найкращий друг!», «Щирий сміх продовжує життя» (Надіїв, Підліски, М. Тур’я, Белеїв, Княжолука).
3 квітня – 95 років від дня народження Олеся Гончара




Вигодська селищна
публічна бібліотека




ЦРБ
Є в літературі такі імена, без яких не можна уявити саму літературу. Так неможливо уявити українську літературу без фундаментальної постаті Олеся Гончара, письменника високої совісті, глибокого життєвого досвіду, художньої майстерності. Незаперечним стало те, що в літературі XX століття письменник посідає почесне місце класика, людини, що створила справжні шедеври реалістичної прози. Міжнародний біографічний центр у Кембріджі (Англія) визнав О. Гончара «Всесвітнім інтелектуалом 1992-1993 років». Вшанували ювілей письменника і бібліотеки, організувавши та провівши: виставки-портрети, тематичні викладки літератури, літературні та літературно-мистецькі години й бесіди «Титан думки», «Не згасне свічка пам’яті народної», «Бережімо собори людських душ», «Його душа – мов тронка у степах» (Оболоня, Витвиця, Раків, Сл. Болехівська, Рахиня, Белеїв, Вигодська селищна публічна бібліотека-філія, ЦРБ).

4 квітня – 60 років від дня народження Квітки Цісик

Про життя співочої української дівчини з далекої Америки Україна знає не так багато, хоча її талантом захоплюються мільйони. Впродовж усього свого життя Квітка часто повторювала, що вона – дочка української землі. Побувавши один раз на батьківщині (1983), вона мріяла приїхати сюди знову із концертом. Та важка хвороба завчасно обірвала її життя і знищила всі задуми… За свої неповні 45 років Квітка за власні кошти записала два україномовні альбоми – «Пісні з України» та «Два кольори», рівних яким немає в українській естрадній музиці і дотепер. Дізнатися про життєву стежину співачки, її непереборну любов до рідної землі, вилиту в піснях, ознайомитися з творчістю цієї непересічної особистості мали змогу присутні під час мистецької години «Українка, що співала душею» на засіданні клубу «Золота осінь» в літературно-мистецькому залі центральної районної бібліотеки. На заході були використані записи пісень Квітки Цісик, які супроводжувались показом слайдів про життя і творчість співачки.
12 квітня читачам районної бібліотеки для дітей та багатьом шанувальникам поетичного слова випала нагода поспілкуватися з цікавими людьми, причетними до написання і видання книг. Тут відбулась прем’єра дитячої книги Надії Дички «Футбольна абетка». Присутніми на прем’єрі були: Володимир Грабовецький, депутат обласної ради, правозахисник і меценат, голова Всеукраїнського благодійного фонду Юрія Дерев’янка, який і спричинився до видання книги; авторка – член Національної спілки письменників України Надія Дичка; літературний критик, кандидат філологічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України – Євген Баран; долинська поетеса, автор збірки «Народження квітки» Оксана Сподар; начальник відділу культури РДА Володимир Гібчинський; директор Долинської ЦБС Людмила Фреїв, учні та вчителі міських шкіл. Велику зацікавленість у присутніх глядачів викликало прочитання віршів з «Футбольної абетки» за участю учнів 5 класу Долинської ЗОШ №5. Діти ознайомили шанувальників поезії з деякими віршами абетки, а на слова вірша про футбол заспівали пісню. Нікого байдужим не залишила прем’єра книги. На прощання глядачі висловили побажання зустрітись на наступній презентації, адже Надія Дичка перебуває постійно в творчому пошуку і не зупиняється на досягнутому. «Футбольна абетка» є її тринадцятою поетичною збіркою.
23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права

Те, що книга – джерело знань, сьогодні знають навіть наймолодші читачі. Але, крім цього, книга є «Унікальним засобом самовираження, просвіти й комунікації». Так заявляє колишній Генеральний директор ЮНЕСКО Коітіро Мацуура. Символічно, що день 23 квітня був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія дарували троянду за кожну куплену книжку. А для світової літератури цей день є символічним. Свято, ідея організації якого належить Організації об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури, сьогодні відзначається в 190 країнах світу. 23 квітня – знаковий день для світової літератури: в цей день окрім Сервантеса померли Шекспір, Інка Ґарсіласо де ла Веґа, Михайло Коцюбинський. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник. Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права.

УДолинській ЦРБ цьому дню була присвячена ретро-виставка «Парад бабусиних книг» та свято книги «Сутність людської душі», учасники якого мали змогу віртуально побувати біля пам’ятників книзі по всьому світу завдяки мультимедійній презентації та стати учасниками презентації нової збірки учасників літературної студії «Слово», яка працює при ЦРБ, – «Проза молодих».
  1   2   3   4

Схожі:

Всеукраїнський тиждень дитячого читання
У бібліотекознавчій науці бібліотечна виставка – це публічна демонстрація спеціально підібраних і систематизованих творів друку та...
Для чого ми проводимо Конкурс дитячого читання?
...
В УМОВАХ ДИТЯЧОГО БУДИНКУ
РОЗДІЛ ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ДІТЕЙ-СИРІТ В Умовах ДИТЯЧОГО БУДИНКУ
М ІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Про Всеукраїнський тиждень права”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2011 року №777-р “Про затвердження плану...
2. (З. М. №3) Методика читання. Уроки класного читання
Добукварний період навчання грамоти. (З. М. №1) Тема (З. М. №3) Методика читання. Уроки класного читання
«Права людини. Право та обов’язок»; урок з учнями 8 класу Чуднівської...
В Чуднівському районі відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 14. 08. 2013 року №611-р «Про затвердження плану...
Українське читання. 3 клас
Мета. Учити дітей самостійно добирати тексти для позакласного читання на задану тему, розвивати усне мовлення, удосконалювати техніку...
Психологічна просвіта для батьків «Ідемо до дитячого садку»
Якщо дитина погоджується ненадовго відпустити маму від себе, це одна з ознак того, що дитина зможе відвідувати дитячий садок. Щоб...
ПРОГРАМА з літературного читання
Читання у сучасних початкових класах є пропедевтичним курсом до освоєння в основній школі навчального предмета “Література”. Таке...
Тема уроку: Читання. Ю. Ярмиш. Їжачки Розвиток мовлення. Слова ввічливості. Діалог Мета
Мета: читання: вдосконалювати навички правильного виразного читання; розвивати усне мовлення шляхом обґрунтування відповідей, групового...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка