Тема заняття


Скачати 80.53 Kb.
Назва Тема заняття
Дата 12.11.2013
Розмір 80.53 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
8 клас

Тема заняття. Термічна обробка металів.
Дидактична мета: сформувати поняття про термічну обробку металу;

Розвиваюча мета: розши­рити уяву про сталь, її властивості та види;

Виховна мета: виховувати увагу, акуратність в роботі.

Тип уроку. Комбінований.

Наочність: «Термічна обробка металів»

Обладнання та матеріали: муфельна піч, посуд з водою, головка воротка

Між предметні зв’язки: фізика, математика.

Профорієнтація: професії слюсаря, токаря

Хід уроку
І. Організаційний момент: перевірка присутніх у класі, перевірка спецодягу.

ІІ. Перевірка вивченого матеріалу

1) Актуалізація опорних знань.

• для нарізання якої різьби використовують плашки?

• з яких частин складається плашка?

• із якої сталі виготовляють мітчики і плашки?

• які виготовляють плашки?

2). Робота з картками.
Картка № 1

1. Скільки канавок, для утворення різальних кромок, має плашка?

2. Що в плашці позначають – ×1?

3. Що означає напис на плашці М6?
Картка2

1. Чому різьба виходить рваною?

2. Чому різьба виходить тупою?

3. Що означає напис на плашці М 14 х 1,5
Картка № 3

1. Які види різьб ти знаєш?

2. Як нарізають різьбу на верстаті?

3. Що означає напис на плашці М 8 × 1?


ІІІ. Мотивація навчальної діяльності, повідомлення теми та мети уроку.
ІV. Викладення нового матеріалу.
1). Пояснення з елементами бесіди:

• термічна обробка
Термічною обробкою металів і сплавів називають процес зміни їх внутрішньої будови (структури) нагріванням, видержкою і наступним охолодженням для одержання необхідних властивостей. Термічній обробці піддають деталі та інструменти для надання їм твердості, міцності, стійкості проти спрацювання. Залежно від температури нагрівання і швидкості охолодження розрізняють такі види термічної обробки: підпалювання, гартування і відпускання Температура нагрівання при відпалюванні і гартуванні залежить від вмісту вуглецю

Відпалювання полягає у нагріванні металу чи сплаву до певної температури, видержці при цій температурі і наступному повільному охолодженні. Відпалювання підвищує оброблюваність сталі різанням, оброблюваність без зняття стружки і знижує внутрішні напруги.

Гартуванням називають операцію термічної обробки, під час якої метал нагрівають до відповідної температури, видержують при цій температурі і потім швидко охолоджують у воді, маслі, водних розчинах солей тощо. Гартування допомагає підвищити експлуатаційну надійність і довговічність оброблюваних деталей та інструменту.

Відпускання здійснюється після гартування і являє собою нагрівання до деякої температури з наступним охолодженням (у воді, на повітрі). Відпускання дає змогу зменшити крихкість сталі, зняти внутрішні напруги, знизити твердість, збільшити пластичність і тим самим поліпшити оброблюваність деталей.

Вуглецеві сталі, що містять 0,25 ... 0,3% вуглецю, не загартовують через незначне збільшення твердості й міцності. Сталі, що містять понад 0,3% вуглецю, після гартування в кілька разів підвищують свою твердість і міцність. Структура їх з крупнозернистої переходить у дрібнозернисту.


Кольори розжарювання, за якими можна наближено контролювати температуру нагрівання металу, подано в табл. 1.
Таблиця 1


Кольори розжарення

Температура,

0 С

Кольори розжарення

Температура, ° С

Темно-коричневий


550

Яскраво-червоний

900

Коричнево-

червоний

700

Синьо-червоний

950

Вишневий

770

Жовтий

1150

Яскраво- або

світло-




Світло-жовтий

1200

вишневий

808

Білий

1300

Світло-червоний

808








У табл. 2 наведено кольори мінливості сталі при відпусканні та відповідні їм температури.
Таблиця 2


Кольори мінливості

Температура,

° С

Кольори мінливості

Температура, °С

Світло-жовтий Солом'яно-жовтий Коричневий Коричнево-червоний

220

230

240

265

Фіолетовий Синій Світло-синій Сірий

280

300

320

330... 350


• гартування сталі
Помістивши досліджуваний зразок в електричну (муфельну) піч, нагріту до 800° С, видержують його потягом 15...20 хв. Температуру вимірюють пірометром. Якщо пірометра немає, температуру нагрівання визначають за кольорами розжарювання (див. табл. 1). Роз­жарений зразок опускають у воду або масло.

Охолодивши зразок, визначають його твердість: HRC = 58...61,


НВ = 5664 ...6145 МН/м2, тобто твердість сталі після гартування значно підвищилась.

Після гартування зразок гірше обробляється напилком або зовсім не обробляється. Швидкість охолодження при гартуванні висока, оскільки протягом кількох хвилин температура знижується від 800°С до кімнатної (20°С).
• відпускання сталі
Внаслідок швидкого охолодження сталь стає крихкою. Щоб усунути крихкість, сталь піддають відпусканню: зразок нагрівають у муфельній печі до температури 400... 550°С (темно-коричневий колір розжарення), видержують при цій температурі 15...20 хв і охолоджують у воді або на повітрі, оскільки під час відпускання швидкість охолодження не впливає на механічні властивості сталі.

Перевіривши твердість зразка після відпускання, знаходимо HRC= 38... 43 або НВ=3440 .. .3940 МН/м2. Твердість стала трохи меншою, ніж: при гартуванні, але крихкість зникла.

При загартуванні та відпуску деталей на якість роботи впливає правильне занурення деталей у рідину для охоло­дження. Прийоми занурення деталей показано на мал. 1.
2). Виконання термічної обробки:

• робочий кінець зубила зачищають від окалини

• нагріваємо рівномірно до температури 760-780° ( світло-вишневого кольору розжарення )

• нагріте зубило вертикально опускаємо у воду на глибину 15-20 мм і переміщують його

• розжарювана частина потемніла, зубило виймають з води, зачищають поверхню, спостерігають по кольорам мінливості

( фіолетовий )

• при появі даного кольору мінливості його опуска­ють у воду (спочатку на половину, а потім на всю довжину) для остаточного охолодження.



3). Правила безпечної роботи під час термічної обробки сталі:
• піч для нагрівання деталей повинна бути в пожежо - безпечному місці

• для укладання деталей треба користуватись спеці­альними кліщами з довгими ручками

• працюючий повинен користуватися теплоізоляційни­ми рукавицями

• охолоджувані деталі треба класти на підставки із термостійких матеріалів.
V. Закріплення нового матеріалу
VІ. Практична робота:

1. Вступний інструктаж: загартування головки воротка.

2.Поточний інструктаж: постійний обхід робочих місць

з метою виявлення та усунення типових помилок, допу­щених учнями:

1) не достатня температура нагрівання деталі;

2) неправильно опускають деталь у воду;

3) не зачищають поверхню деталі;
3.Заключний інструктаж: перевірка робіт

VІІ. Підведення підсумків уроку:

1) виставлення оцінок з коментарем якості виконаної роботи;

2) загальна оцінка виконаної роботи.

VІІІ. Домашнє завдання: вивчити види термічної обробки металів, причини браку.

ІХ. Прибирання робочих місць: після закінчення роботи учні повинні прибрати свої робочі місця, чергові по майстерні приймають робоче місце кожного, після чого прибирають всю майстерню.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з тактичної підготовки з начальницьким...
ТЕМА ЗАНЯТТЯ №2 : Гасіння пожеж на об’єктах елеваторно-складского господарства, млинових і комбікормових підприємствах
Тема заняття: Модель здоров’я. Мета заняття
Мета заняття: розширити інформацію про поняття «здоров’я», та фактори, що впливають на його формування
ПЛАН-КОНСПЕКТ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ З ЛІНІЙНОЇ АЛГЕБРИ на тему «Тема заняття.»

Тема заняття
Мета заняття: навчити учнів створювати WEB- документи засобами текстового редактора Word
ЗАНЯТТЯ
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Організація роботи ГДЗС при високих і низьких температурах. Відпрацьовування нормативів ГДЗС №5; 7
ТЕМА: Вступне заняття. Інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки
Мета заняття: ознайомити з інструкцією з охорони праці для працівників бухгалтерії
ТЕМА: Форми бухгалтерського обліку
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Правила ведення облікових регістрів. Виправлення помилок в бухгалтерських записах
План-конспект заняття Тема заняття: Приготування виробів з дріжджового тіста різних країн світу
Тип заняття: удосконалення та закріплення умінь та навичок з приготування фаршів та начинок, приготування дріжджового тіста; набуття...
ТЕМА: Облік господарських процесів
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Розрахунок розподілу транспортно-заготівельних витрат, визначення торгової націнки на реалізовані товари
ТЕМА: Облік господарських процесів
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Розрахунок розподілу транспортно-заготівельних витрат, визначення торгової націнки на реалізовані товари
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка