ПРОЕКТ


Скачати 4.04 Mb.
Назва ПРОЕКТ
Сторінка 1/27
Дата 31.03.2013
Розмір 4.04 Mb.
Тип Державний стандарт
bibl.com.ua > Фізика > Державний стандарт
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   27


Міністерство освіти і науки України

ПРОЕКТ

Дозволено до апробації



Державний стандарт

професійно-технічної освіти


ДСПТО 7244.1.000000-2008

(позначення стандарту)

Професія — Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку

та проводового мовлення
Код — 7244.1
Кваліфікація: 3,4,5,6,7 розряди

Видання офіційне

Київ

2008


Міністерство освіти і науки України

Державний стандарт

професійно-технічної освіти

ДСПТО 7244.1.000000-2008

(позначення стандарту)

Професія — Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку

та проводового мовлення
Код — 7244.1
Кваліфікація: 3,4,5,6,7 розряди

Видання офіційне

Київ

2008


Розробники:




Муссурі Тетяна Тимофіївна

- директор навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у м. Севастополі

Мелешко Ірина Валерієвна

- методист навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у м. Севастополі

Євдокимов Володимир Миколайович

– майстер виробничого навчання Севастопольського вищого професійного училища засобів зв’язку та інформаційних технологій

Рудаков Володимир Михайлович

– начальник бюро з підготовки робітничих кадрів Севастопольської філії ВАТ „Укртелеком”

Муссурі Віталій Олександрович

– начальник відділу технічної експлуатації Севастопольської дирекції ВАТ „Укртелеком”

Яковенко Юрій Миколайович

– заступник директора Севастопольської філії ВАТ „Укртелеком”

Науковий консультант




Кожаєв Єфім Олександрович

– заступник декана факультету автоматики та обчислювальної техніки Севастопольського Національного технічного університету

Рецензенти:




Навроцький Юрій Валентинович

- директор Севастопольської філії ВАТ „Укртелеком”

Крив’якіна Лариса Миколаївна

– начальник відділу професійної орієнтації та профпідготовки Севастопольськог Міського центру зайнятості

Літературний редактор




Яковлева Світлана Костянтинівна

– старший викладач Севастопольського економіко-гуманітарного інституту Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського

Технічний редактор




Новиков Валерій Павлович

– заступник директора Севастопольського центру професійно-технічної освіти

Керівники проекту:




Муссурі Тетяна Тимофіївна

– директор навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у м. Севастополі

Паршина Надія Петрівна

– начальник відділу методичного забезпечення професійно-технічної освіти та державних стандартів Інституту інноваційних технологій і змісту навчання Міністерства освіти і науки України

__________________________________________________________

Зауваження та пропозиції щодо змісту державного стандарту з професії „Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку та проводового мовлення”, замовлення на його придбання просимо надсилати за адресою:

04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, 37.

Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України.

Телефони: (044)2393935, (044)2393936

Заступник директора, начальник Відділення змісту професійно–технічної освіти Паржницький Віктор Валентинович.
*Примітка. Цей стандарт не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований та розповсюджений без дозволу Інституту інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти і науки України.

Загальні положення

Державний стандарт професійно-технічної освіти для підготовки (підвищення кваліфікації) робітників з професії 7244.1 “ Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку та проводового мовлення” III, IV, V, VI, VII розрядів розроблено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 р. № 1135 та ст.32 Закону України “Про професійно-технічну освіту” (103/98 -вр) і є обов’язковим для виконання усіма професійно-технічними навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями, що здійснюють або забезпечують підготовку (підвищення кваліфікації) кваліфікованих робітників, незалежно від їх підпорядкування та форми власності.

Державний стандарт професійно-технічної освіти містить:

освітньо-кваліфікаційну характеристику випускника професійно-технічного навчального закладу;

типовий навчальний план підготовки кваліфікованих робітників;

типові навчальні програми з навчальних предметів, виробничого навчання і виробничої практики, передбачених типовим навчальним планом;

критерії кваліфікаційної атестації випускників;

перелік основних обов’язкових засобів навчання;

список рекомендованої літератури.

У професійно-технічних навчальних закладах першого атестаційного рівня тривалість професійної підготовки на 3 розряд складає 786 годин, на 4 розряд – 540 годин, на 5 розряд – 511 годин, на 6 розряд – 358 годин, на 7 розряд – 358 годин.

У професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів тривалість первинної професійної підготовки встановлюється відповідно до рівня кваліфікації, яку набуває учень, що визначається робочим навчальним планом.

Нормативні терміни навчання на другому ступені професійно-технічної освіти не повинні перевищувати:

для осіб, які мають повну загальну середню освіту, - 1,5 року;

для осіб, які мають базову загальну середню освіту і здобувають повну загальну середню освіту, - 4 роки;

для осіб, які мають базову загальну середню освіту або, як вийняток, не мають її і поки що не здобувають повної загальної середньої освіти, - 2 роки.

При організації перепідготовки і підвищення кваліфікації за робітничою професією термін професійного навчання встановлюється на основі термінів, передбачених для первинної професійної підготовки робітників з відповідної професії, при цьому навчальна програма перепідготовки і підвищення кваліфікації може бути скорочена до 50% за рахунок виключення раніше вивченого матеріалу за наявності у слухача документа про присвоєння робітничої професії.

У разі необхідності зазначені терміни навчання можуть бути подовжені за рахунок включення додаткового навчального матеріалу відповідно до вимог сучасного виробництва, конкретного робочого місця, замовників робітничих кадрів тощо.

Типовим навчальним планом передбачено резерв часу для вивчення предметів за потребою ринку праці («Техніка пошуку роботи», та інші).

У професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів наприкінці вивчення предмета «Спеціальна технологія» проводиться атестація за рахунок часу, відведеного на його вивчення.

Освітньо-кваліфікаційні характеристики випускника складені на основі кваліфікаційної характеристики Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП, випуск 70 „Транспорт та зв’язок” робітники, Краматорськ 2005р.), досягнень науки і техніки, впровадження сучасних технологічних процесів, передових методів праці, врахування регіональних особливостей галузі, потреб роботодавців і містять вимоги до рівня знань, умінь та навичок. Крім основних вимог до рівня знань, умінь та навичок, до кваліфікаційних характеристик включено вимоги, передбачені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, „Загальні положення”, п. 7. вип.1, розд.2, Краматорськ, 2005р.

Професійно-практична підготовка здійснюється у навчальних майстернях, лабораторіях, навчально-виробничих підприємствах та безпосередньо на робочих місцях підприємств.

Професійно-технічний навчальний заклад, підприємство, установа, організація мають право, відповідно до змін у техніці, технологіях, організації праці тощо, самостійно визначати варіативний компонент змісту професійно-технічної освіти у робочих навчальних планах (до 20 відсотків у межах загального часу) та робочих навчальних програмах (до 20 відсотків навчального предмета і виробничого навчання). Зміни затверджуються згідно діючої нормативної бази.

Типовими навчальними планами передбачено тижневе навантаження учнів/слухачів не більше 36 годин при денному навантаженні не більше 8 академічних годин теоретичного навчання і 6 годин виробничого навчання. Під час проходження виробничої практики можливе навантаження учнів/ слухачів до 40 годин при досягненні ними 18-річного віку.

Після завершення навчання кожний учень/слухач повинен уміти самостійно виконувати всі роботи, передбачені освітньо-кваліфікаційною характеристикою, технологічними умовами і нормами, встановленими у відповідній галузі.

До самостійного виконання робіт учні/слухачі допускаються лише після навчання і перевірки знань з охорони праці.

Кваліфікаційна пробна робота проводиться за рахунок часу, відведеного на виробничу практику. Перелік кваліфікаційних пробних робіт розробляється професійно-технічними навчальними закладами відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційних характеристик.

Критерії державної кваліфікаційної атестації випускників визначаються 12-ти бальною шкалою оцінювання навчальних досягнень учнів/слухачів. Присвоєння освітньо-кваліфікаційного рівня „кваліфікований робітник” відповідного розряду можливе за умови отримання учнем/слухачем не менше чотирьох балів за критеріями кваліфікаційної атестації.

Особі, яка опанувала курс професійно-технічного навчання і успішно пройшла державну кваліфікаційну атестацію, присвоюється освітньо-кваліфікаційний рівень „кваліфікований робітник” з набутої професії відповідного розряду та видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

Випускнику професійно-технічного навчального закладу другого та третього атестаційних рівнів, якому присвоєно освітньо-кваліфікаційний рівень „кваліфікований робітник”, видається диплом, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.

Особі, яка не закінчила повний курс навчання у професійно-технічному навчальному закладі другого та третього атестаційних рівнів, але за результатами кваліфікаційної атестації їй присвоєно освітньо-кваліфікаційний рівень „кваліфікований робітник” з набутої професії відповідного розряду, видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації, зразок якого затверджується Кабінетом Міністрів України.
Міністерство освіти і науки України

Міністерство праці та соціальної політики України

Державний стандарт

професійно-технічної освіти


ДСПТО 7244.1.000000-2008

(позначення стандарту)

Професія — Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку

та проводового мовлення

Код — 7244.1

Кваліфікація — 3 розряд


Видання офіційне

Київ

2008

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА

випускника професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку

кваліфікованих робітників)

1. Професія — 7244.1 „Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку

та проводового мовлення”

  1. Кваліфікація — 3 розряд

  2. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

основи електротехніки; методи вимірювання ліній зв'язку постійним струмом; основи телефонії і методи випробування проводів; функціональні та монтажні схеми таксофонів; порядок оформлення актів на розкрадання таксофонів; загальні знання про джерела електроживлення; правила ведення технічної документації; «Правила охорони ліній зв'язку та умови проведення робіт у межах охоронних зон кабельних і повітряних ліній зв'язку та проводового мовлення»; «Правила безпеки при роботах на повітряних лініях зв'язку і проводового мовлення», «Правила безпеки при роботах на кабельних лініях зв'язку і проводового мовлення», «Правила перетину повітряних ліній зв'язку та радіотрансляційних мереж з лініями електропередач».

На повітряних лініях: будову повітряних ліній зв'язку і правила їх експлуатації; обладнання перехрещень ліній зв'язку з лініями електропередачі; правила роботи поблизу перехрещень ліній електропередачі з повітряними лініями зв'язку; основні типи і профілі опор і стояків, їх призначення; порядок нумерації опор; правила користування механізованим інструментом.

На кабельних лініях: правила технічної експлуатації; порядок утримання кабельних ліній під постійним надлишковим повітряним тиском; правила користування газоаналізатором та правила перевірки загазованості кабельних колодязів і шахт; основні уявлення про корозію; нумерацію пар у кабелі, в розподільних і кінцевих пристроях; завантаження кабелів, що знаходяться в експлуатаційно-технічному обслуговуванні; правила охорони ліній зв'язку та умови проведення робіт в охоронній зоні.

У разі обслуговування лінійних споруд СТЗ і проводового мовлення: основні принципи проводового мовлення, будову і правила технічної експлуатації ліній проводового мовлення, сільського телефонного зв'язку, внутрішньобудинкових мереж і радіотрансляційних точок; будову абонентських гучномовців: схему і будову телефонного апарата.

У разі обслуговування таксофонів: функціональну схему і принцип дії таксофона; порядок роботи з черговим столу контролю таксофонів; маршрути інкасації; правила будови таксофонного абонентського пункту.

У разі роботи з технічної паспортизації: основні положення з паспортизації і обліку лінійних споруд; порядок ведення документації на телефонні шафи; правила обстеження і складання паспортів на колодязі різних типів; порядок оформлення документів на установку, перестановку і зняття телефонів.

Повинен уміти:

На повітряних лініях: бере участь в експлуатаційно-технічному обслуговуванні повітряних ліній електрозв'язку. Бере участь у визначенні характеру і місця пошкоджень на повітряних лініях, на абонентських лініях та абонентських пристроях і в усуненні пошкоджень. Встановлює, замінює та ремонтує опори, стояки, траверси та приставки. Оснащує опори і траверси арматурою. Підвішує, перекладає та зрощує проводи. Нумерує опори. Чистить ізолятори на стовпах і стояках. Випробовує проводи з контрольних опор. Здійснює заземлення на повітряних лініях і абонентських пунктах. Виготовляє та фарбує допоміжні пристрої (попереджувальні знаки, замірні стовпчики). Виконує земляні роботи, розчищає траси. Здійснює установку і перестановку телефонних апаратів та радіоточок. Веде документацію на виконані роботи. Перевіряє роботу абонентських та колективних гучномовців.

На кабельних лініях: бере участь у визначенні та усуненні пошкоджень кабелів, у захисті кабелів від корозії, ударів блискавки та електромагнітних впливів. Щоденно перевіряє шахти і кабельні колодязі на загазованість, результати перевірки записує в журнал. Перевіряє герметичність отворів каналів введених в дію блоків кабельної каналізації. Виконує роботи з герметизації отворів каналів. Перевіряє отвори труб у стельовому перекритті шахти. Обслуговує прилади та обладнання для утримання кабелю під постійним надлишковим повітряним тиском. Бере участь у визначенні траси кабелю з допомогою технічної документації, шурфування та трасопошукових приладів. Здійснює нагляд за збереженням кабельно-каналізаційних споруд. Виконує земляні роботи. Встановлює телефонні апарати, прокладає абонентські лінії; з кабельного вводу, встановлює додаткові апарати за схемою «директор-секретар», додаткові дзвінки, безобривні розетки для спарених телефонних апаратів. Переставляє телефонні апарати в одному будинку з кабельного та повітряного вводу в інший будинок. Переставляє телефонні апарати в одній кімнаті, виносить їх у коридор, установлює додаткові телефонні апарати. Замінює телефонні апарати і розеточні шнури. Знімає телефонні апарати і блоки НЧ-А, ВЧ-А та блоки абонентських високочастотних пристроїв (АВП). Пробиває наскрізні отвори, сходинкові перекриття і робить борозни в цегляних стінах. Відновлює абонентські лінії з заміною і без заміни (1 х 2) проводів з кабельного вводу.

У разі обслуговування таксофонів: обслуговує таксофони, оглядає зовнішній стан таксофонів та таксофонних кабін. Бере участь в усуненні пошкоджень в таксофонах (перевіряє роботу таксофонів на наявність зумера, замінює мікротелефонні трубки, замінює електронні блоки «телекарт», номеронабирачі, карткоприймачі). Обслуговує абонентську лінію від кінцевого кабельного пристрою до абонентського пункту (таксофона). Ремонтує мікротелефоні трубки в майстерні (розбирає, збирає, замінює телефонні та мікротелефоні капсули, замінює мікротелефоні шнури, металеві шланги, стальні троси, перевіряє мікротелефоні трубки). Встановлює і замінює електролампи, вимикачі, світлове скло, гачки, полички, таблички в таксофонних кабінах. Замінює таксофони на лініях. Бере участь в установці і обладнанні абонентських пунктів таксофонів (встановлює кабіни, вирівнює їх, закріпляє, обладнує фундамент та ін.). Установлює телефонні апарати в переговорних пунктах. Пломбує копилки, готує і замінює копилки в таксофонах, здійснює інкасацію копилок. Реєструє отримання та повернення копилок і ключів, перевіряє сигналізацію копилок. Складає акти на розкрадання копилок таксофонів, їх деталей і акти на заміну обладнання. Аналізує доходність таксофонів на закріпленій дільниці.

У разі роботи з технічної паспортизації: обстежує наземні лінійні споруди, кабельні та повітряні вводи і розподільні коробки, кабельні колодязі на відповідність схемам і паспортам. Робить нескладні ескізи. Обстежує траси телефонної каналізації, траси броньованих кабелів. Веде документацію на телефонні шафи і вносить зміни в документацію після виконання нарядів. Продзвонює магістральні та розподільні кабелі, готує документацію. Обробляє дані протоколів вимірювань. Обновлює технічну документацію. Складає плани кросів на АТС малої ємності. Обстежує кабелі, що прокладені по стінах споруд і в каналах схованої проводки, виконує ескізи (схеми) та складає електричні паспорти на ці кабелі. Перевіряє електричні паспорти і технічну документацію на відповідність існуючому стану. Перевіряє дані на нові установки та перестановки телефонів. Оформляє наряди на зняття телефонів. Складає і обробляє рапорти переключень. Складає відомості для формулярів. Складає технічну документацію і паспорти на кабельні колодязі, колектори та інші лінійні споруди


  1. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

  1. раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

  2. дотримуватись норм технологічного процесу;

  3. не допускати браку в роботі;

  4. знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишноього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

  5. використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, тощо);

  6. знати інформаційні технології;

  7. знати правові питання галузі.




  1. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:

- повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

6. Сфера професійного використання випускника:

Обслуговування споживачів електронного зв’язку;

Експлуатація засобів електрозв’язку та проводового мовлення, передачі інформації засобами електронного зв’язку



7. Специфічні вимоги

7.1 Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років.

7.2 Стать: жіноча, чоловіча.

7.3 Медичні обмеження.

Типовий навчальний план

підготовки кваліфікованих робітників

Професія - 7244.1 Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку та проводового мовлення”

Кваліфікація — 3 розряд

Загальний фонд навчального часу - 786 годин



з/п

Навчальні предмети

Кількість годин

Всього

З них на лабораторно-практичні роботи

1.

Загальнопрофесійна підготовка

74

6

1.1.

Основи правових знань

17

-

1.2.

Основи галузевої економіки і підприємництва

17

-

1.3.

Інформаційні технології

17

6

1.4.

Правила дорожнього руху

8

-

1.5.

Резерв часу

15

-

2.

Професійно-теоретична підготовка

256

8

2.1.

Спеціальна технологія

90

-

2.2.

Лінійні споруди електрозв’язку

44




2.3.

Електрорадіоматеріалознавство

34

-

2.4.

Електротехніка з основами промислової електроніки

41

8

2.5.

Читання креслень

17

-

2.6.

Охорона праці

30

-

3.

Професійно-практична підготовка

449

-

3.1.

Виробниче навчання

246

-

3.2.

Виробнича практика

203

-

4.

Консультації

30

-

5.

Державна кваліфікаційна атестація (або поетапна кваліфікаційна атестація при продовженні навчання)

7

-

6.

Загальний обсяг навчального часу (без п.4)

786

14


Перелік кабінетів, лабораторій (майстерень, полігонів) для підготовки кваліфікованих робітників за професією „Електромонтер лінійних споруд електрозв’язку та проводового мовлення”

  1. Кабінети

  • Основ правових знань

  • Основ галузевої економіки і підприємництва

  • Інформаційних технологій

  • Спеціальної технології

  • Охорони праці

  • Електротехніки з основами промислової електроніки

  • Лінійних споруд електрозв’язку

  1. Лабораторії

  • Інформаційних технологій

  • Електротехніки з основами промислової електроніки

  1. Майстерні

  • Електромонтерів лінійних споруд електрозв’язку та проводового мовлення


ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з предмета "Основи правових знань"

№ з/п
Тема

Кількість годин

Всього

З них на практичні роботи

1.

Право — соціальна цінність, складова частина загальнолюдської культури. Поняття та ознаки правової держави

3




2.

Конституційні основи України

10




3.

Правові основи професійно-технічної освіти

1




4.

Цивільне право і відносини, що ним регулюються

2




5.

Господарство і право

1







Всього годин:

17





Тема 1. Право — соціальна цінність, складова частина загальнолюдської культури. Поняття та ознаки правової держави

Право у житті кожного з нас. Право — цінність — одна з засад державного і суспільного життя. Принципи права — його провідні основоположні ідеї. Морально-етична природа права. Той, хто пору­шує юридичні закони, порушує і закони совісті. Правомірна поведін­ка і правопорушення. Юридична відповідальність.

Поняття правосвідомості як регулятора правомірної поведінки, чинника зміцнення правопорядку і законності.

Загальна характеристика держави. Держава і громадянське суспільство. Засади правової держави: повне народовладдя; верховенство права; полі­тичний, економічний та ідеологічний плюралізм; розподіл державної вла­ди на законодавчу, виконавчу і судову; забезпечення прав людини. Зна­чення правосвідомості і правової культури у побудові правової держави.
Тема 2. Конституційні основи України

Визначення державного (конституційного) права. Поняття Кон­ституції як Основного Закону держави. Загальні засади Основного Закону України. Україна — суверенна і незалежна, демократична, со­ціальна, правова держава. Державні символи України.

Громадянин і держава. Поняття громадянства в Україні. Правове становище громадян України, їхня рівноправність. Права осіб, які на­лежать до національних меншин, — невід'ємна частина загальнови­знаних прав людини. Гарантування громадянам України права на на­ціонально-культурні надбання та мову.

Основні особисті, соціально-економічні, культурні та політичні права і свободи громадян України.

Особисті права і свободи громадян: право кожної людини на жит­тя, на повагу до гідності, на свободу та особисту недоторканість; не­доторканість житла кожного; таємниця листування, телефонних роз­мов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на захист від втручання в особисте і сімейне життя тощо. Соціально-економічні та культурні права і свободи громадян: право приватної власності; право на підприємницьку діяльність; право користуватися об'єктами права дер­жавної та комунальної власності; право на освіту; право на працю; право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбаче­них законом та ін. Політичні права і свободи громадян: право брати участь в управлінні державними справами; право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації тощо. Єдність прав і обов'язків громадян. Вільність і рівність усіх людей у своїй гідності і правах. Невідчужуваність і невід'ємність прав і свобод людини.

Вибори, референдум в Україні. Здійснення волевиявлення народу через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії в Україні. Основні засади виборів народних депутатів України. Понят­тя про референдуми, їх види. Проголошення та призначення Всеукра­їнського референдуму.

Верховна Рада України (парламент). Верховна Рада — пред­ставницький орган державної влади в Україні, її склад, структура, пов­новаження і порядок роботи. Народний депутат України — повноваж­ний представник народу України у Верховній Раді України та відпові­дальний перед ним.

Президент України. Президент України — глава держави. Обран­ня Президента України та його повноваження. Припинення повнова­жень Президента України.

Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади. Кабі­нет Міністрів України — вищий орган у системі органів виконавчої вла­ди. Відносини між виконавчою владою — Кабінетом Міністрів України і Президентом та Верховною Радою України. Місцеві державні адмініс­трації — складові системи органів державної виконавчої влади.

Прокуратура.

Правосуддя. Конституційний Суд України. Здійснення правосуддя в Україні винятково судами. Система судів в Україні. Основні засади судочинства. Статус суддів, їх незалежність та недоторканість. Вища рада юстиції. Конституційний Суд України — єдиний орган конститу­ційної юрисдикції в Україні. Склад Конституційного Суду України. Порядок призначення та строк повноважень його судців. Повноважен­ня Конституційного Суду України

Територіальний устрій України. Автономна Республіка Крим.

Місцеве самоврядування. Поняття місцевого самоврядування в Україні, його система та повноваження.
Тема 3. Правові основи професійно-технічної освіти

Законодавство України про освіту та його завдання.

Закон України «Про освіту». Право громадян на освіту. Основні принципи освіти. Державна політика в галузі освіти.

Професійно-технічна освіта — невід'ємна складова частина освіти України.

Закон України «Про професійно-технічну освіту та його завдання. Мета професійно-технічної освіти. Права, обо­в'язки та відповідальність учнів, слухачів професійно-технічного навчального закладу. Особливий соціальний захист учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів. Документи про професійно-технічну освіту.

Тема 4. Цивільне право і відносини, що ним регулюються

Поняття цивільного права України. Цивільне законодавство. Цивільні правовідносини та їх регулювання. Суб'єкти цивільних правовідносин. Юридичні особи. Об'єкти цивільних правовідносин.

Право власності. Захист права власності. Поняття, зміст і принципи приватизації.

Цивільно-правові угоди. Поняття, види та форми угод. Договір як різновид угоди. Договірні зобов'язання. Окремі види зобов'язань.

Цивільно-правова відповідальність. Поняття та мета цивільно-правової відповідальності. Зобов'язання, що виникають у разі заподіяння шкоди. Цивільно-правова відповідальність неповнолітніх. Спадкове право.

Підстави спадкоємства. Спадкоємство за законом. Спадкоємство за заповітом.

Тема 5. Господарство і право

Поняття господарського права та його роль у регулюванні гос­подарських відносин. Система господарського права. Господарське законодавство, господарські правовідносини. Суб'єкти господарського права. Правове становище господарських організацій. Правове ста­новище підприємств і об'єднань.

Правові основи приватизації державних підприємств. Правове стано­вище кооперативів, господарських товариств, господарських об'єднань. Правовий режим майна господарських організацій. Зобов'язання у госпо­дарському праві. Господарський договір. Основні типи і види господарсь­кого договору. Зміст і порядок укладання господарських договорів.

Підприємництво в Україні. Законодавство про підприємницьку діяльність. Поняття підприємництва. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності. Державна реєстрація підприємництва. Припинення підприємницької діяльності.Відповідальність у господарських відносинах. Види відповідальності за порушення господарського законодавства.Правове регулювання неспроможності, банкрутства суб'єктів під­приємницької діяльності.

Правове регулювання окремих галузей господарства. Правове ре­гулювання промисловості. Правове регулювання господарських відносин у капітальному будівництві. Правове регулювання госпо­дарських відносин у сфері транспорту. Правове регулювання гос­подарської діяльності у сільському господарстві.Правове регулювання господарських відносин у галузі торгівлі, побутового обслуговування в закладах ресторанного господарства.

ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ПРЕДМЕТА

«Основи галузевої економіки та підприємництва»



№ з/п

Тема

Кількість годин

Всього

З них на лабораторно-практичні роботи

1.

Наука економіка. Економіка та її галузева структура. Наука галузева економіка, економіка зв’язку

2




2.

Місце зв’язку в суспільному виробництві. Послуги зв’язку, як різновид товару

3




3.

Фундаментальні поняття ринкової економіки. Розвиток ринкових відносин в зв’язку

3




4.

Економічні відносини власності. Реформування власності в зв’язку в ринкових умовах

3




5.

Підприємство та підприємництво в системі ринкових відносин

2




6.

Заробітна плата в умовах ринку. Форми та системи оплати праці в зв’язку

3




7.

Підсумкове заняття

1







Всього

17






Тема 1. Наука економіка. Економіка та її галузева структура. Наука галузева економіка, економіка зв’язку


Розвиток економічної науки.

Економіка як господарство держави.

Галузева структура економіки

Об’єкт, предмет, та зміст науки галузева економіка, економіка зв’язку.

Тема 2. Місце зв’язку в суспільному виробництві. Послуги зв’язку, як різновид товару


Потреби споживачів та їх класифікація.

Споживче благо, як засіб задоволення потреб які задовольняє зв'язок.

Суспільне виробництво, економічні ресурси.

Фактори виробництва в зв’язку.

Особливості зв’язку та їх продукції, тобто послуги , як різновиду товару.

Класифікація послуг, які надають галузеві служби зв’язку.

Тема 3. Фундаментальні поняття ринкової економіки. Розвиток ринкових відносин в зв’язку


Ринок зв’язку, їх суб’єкти та об’єкти.

Попит, пропозиція та конкуренція в зв’язку, конкурентоспроможність їх продукції.

Тема 4. Економічні відносини власності. Реформування власності в зв’язку в ринкових умовах


Економічний зміст власності, її види, суб’єкти та об’єкти.

Реформування власності в Україні в період переходу до ринку.


Роздержавлення та приватизація в зв’язку.

Реалізація програми реструктуризації зв’язку в Україні.

Тема 5. Підприємство та підприємництво в системі ринкових відносин


Суть, види підприємств , цілі їх діяльності .

Характеристика, структура та основні завдання підприємств зв’язку. Підприємництво в системі ринкових відносин, його суб’єкти та об’єкти.

Розвиток підприємництва в зв’язку.
Тема 6. Заробітна плата в умовах ринку. Форми та системи оплати праці в зв’язку

Заробітна плата, її види, форми та системи.

Тарифна система.

Форми та системи оплати праці на підприємствах зв’язку.

Індексація доходів населення.

ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ПРЕДМЕТА

"Інформаційні технології"

з/п

Тема

Кількість годин


Всього

З них на практичні роботи

1.

Вступ. Поняття про інформаційні технології

2




2.

Засоби інформаційних технологій

4




3.

Комп’ютерні технології обробки інформації

11

6




Всього годин:

17

6


Тема 1. Вступ. Поняття про інформаційні технології

Поняття про сучасні інформаційні технології, компоненти інформаційної системи та їх функціональне призначення. Нові інформаційні технології як нетрадиційне джерело отримання інформації: експертні системи, гіпертекст і мультимедіа. Застосування персонального комп’ютера з метою отримання нової інформації.
Тема 2. Засоби інформаційних технологій

Пристрої введення, виведення, збереження інформації. Пристрої для організації комп’ютерного зв’язку. Основні характеристики та функції.
Тема 3. Комп’ютерні технології обробки інформації

Електронні таблиці, їх можливості та використання для розрахунків. Формат комірки. Створення елементарних формул. Призначення та основні характеристики комп'ютерних мереж. Глобальна мережа Інтернет. Поняття про “сайти”, “веб-сторінки”, “браузери”, “пошукові системи”. Пошук інформації в Інтернет.

Практичні роботи:

1. Складання замовлення.

2. Робота з кишеньковим персональним комп’ютером.

3. Робота в глобальній мережі Інтернет.


ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з предмета "Правила дорожнього руху”


№ з/п

Тема

Кількість годин

Всього


З них на практичні роботи

1.

Загальні положення, терміни та визначення

1




2.

Обов’язки та права пішоходів і пасажирів

1




3.

Вимоги до водіїв мопедів, велосипедів, осіб, які керують гужовим транспортом, і погоничів тварин

1




4.

Регулювання дорожнього руху

1




5.

Рух транспорту й безпека пішоходів і пасажирів

1




6.

Особливі умови руху

1




7.

Надання першої медичної допомоги під час дорожньо-транспортних пригод

1




8.

Відповідальність за порушення правил дорожнього руху

1




Всього годин:

8






  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   27

Схожі:

Виконання певних дій у певній послідовності, проміжного контролю...
Будь-який проект передбачає унікальність свого результату,якщо цей результат уже досягається іншими, такий проект не варто навіть...
Комплекс №49 „Надія” Проект, спрямований на розвиток і реалізацію...
Проект, спрямований на розвиток і реалізацію творчого потенціалу учнів у сфері дослідницької діяльності
Конкурс «Марафон-проект» Проект у номінації «Духовність народжується від духовності»
Дмитро Павличко – один із провідних сучасних українських поетів. Відтоді, як з’явилася перша його збірка поезій «Любов і ненависть»...
Проект PR -Відділу Студентської Ради НТУУ «КПІ»
Школа Ораторського Мистецтва – це проект PR-Відділу Студентської Ради НТУУ «КПІ», покликаний створити необхідні умови для студентів...
Проект Ліги старшокласників «Сім духовних святинь малої Батьківщини»
Батьківщини (надалі – проект) здійснюється під керівництвом Головного управління освіти і науки облдержадміністрації спільно з обласним...
«ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок» Екологічний проект Проект розробила...
Теоретичні знання, отримані на уроках, повинні стати базою для самостійної оцінки, для проведення власних досліджень, спостережень,...
М. Харків 12 січня 2006 року Були присутні: 7 чол. Голова зборів: Шапаренко С. О. Порядок денний
Шлях у майбутнє", яка виконувалася громадською організацією ІСАР "Єднання" за фінансування Фонду Ч. С. Мотта (США) та фонду ДОЕН...
ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей» Проект Автор...
Улюблений колір відображається при виборі гардеробу, оформленні інтер’єру квартири. Я люблю білий колір, він мені приносить радість,...
Інвестиційний проект Щорічний фестиваль «Весілля Нестора Махна і...
Щорічний фестиваль «Весілля Нестора Махна і Галини Кузьменко» (проект Антошика М. М., Помічнянського міського голови)
Управління освіти Ніжинської міської ради Ніжинська загальноосвітня...
Не можна розраховувати на те, що можна залишитися здоровим, зовсім не докладаючи до цього ніяких зусиль. Здоров’я в усі часи вважалося...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка