ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей» Проект Автор проекту: Рижко В. Л. майстер в/н


Скачати 121.42 Kb.
Назва ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей» Проект Автор проекту: Рижко В. Л. майстер в/н
Дата 11.02.2014
Розмір 121.42 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Міністерство освіти і науки України

ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей»


Проект



Автор проекту:

Рижко В.Л. – майстер в/н

Житомир – 2012
Актуальність проекту:

Про характер людини можна дізнатися, якщо відома найулюбленіша квітка або колір, якому вона віддає перевагу. Улюблений колір відображається при виборі гардеробу, оформленні інтер’єру квартири. Я люблю білий колір, він мені приносить радість, підіймає настрій і тому я вирішила створити проект «Білий сад» - сад безперервного цвітіння, де домінуючим кольором є білий.

Білий колір символізує чистоту, невинність, траур. Білий – найясніший та одночасно найневибагливіший з кольорів. На білому фоні яскравіше виглядають усі інші квіти. Квіти – це передусім забарвлення, а вже потім форма. Ми віддаємо перевагу тому кольору, який відповідає нашому характеру або настрою. Прикрашаємо квітами, тобто барвами життя і одночасно відкриваємо себе навколишньому середовищу.

Мета проекту:

Створити білий сад, який не залишить байдужим жодного відвідувача.

Завдання проекту:

  • на основі знань про біологічні особливості квіткових рослин підібрати рослини, які цвітуть білим кольором так, щоб цвіт їх милував око з ранньої весни до пізньої осені, тобто клумбу безперервного цвітіння;

  • встановити порядок і протяжність цвітіння кожної з відібраних рослин;

  • підібрати рослини для саду, враховуючи поєднання кольорів квіток і листя;

  • підбір рослин здійснити з врахуванням способів розмноження і технології вирощування;

  • розмістити квіткові рослини і кущі в квітнику у відповідності висоті даних рослин;

  • ознайомити із зібраними матеріалами учнів своєї групи, керівників навчального закладу, де я навчаюсь;

  • розвивати потребу у творчій самореалізації.

Очікувані результати:

  • в учнів змінюватиметься ставлення до квіткових рослин і їх застосування;

  • учні навчаться співпрацювати з працівниками бібліотек, магазинів, квітникарями-любителями;

  • учні навчаться знаходити необхідну інформацію з різних джерел;

  • учасники проекту дізнаються про проблеми квітникарів-любителів і шляхи їх рішення;

  • розвиватимуться комунікативні вміння й навички;

  • навчаться оформлювати результати пошуково-дослідницької діяльності із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій.

Місце реалізації:

Державний професійно-технічний навчальний заклад «Житомирський професійний технологічний ліцей»
Необхідні ресурси:

Фотоапарат, мультимедійне обладнання, комп’ютер, інтернет-ресурси, насіння квітів, посадковий матеріал кущів і квітів.

Шляхи реалізації:

№ з/п

Заходи



Обговорення плану реалізації проекту



Підготувати бібліографічний показник науково-методичної літератури з проблеми



Розглянути та затвердити план підбору ілюстрацій рослин для саду



Розробити план придбання насіння і посадкового матеріалу для саду



Пошуки контактів з квітникарями-любителями



Скласти перелік квіткових рослин, які мають біле забарвлення квіток або листя



Встановити термін і протяжність цвітіння кожної з відібраних рослин



Здійснити підбір рослин з врахуванням способів розмноження і технології вирощування



Створити атлас рослин з білім забарвленням квіток, листя в ілюстраціях



Скласти план саду з врахуванням висоти рослин і умов вирощування



Створити слайдові презентації проекту



Придбати насіння і посадковий матеріал декоративних рослин для саду



Реалізувати частину проекту при озелененні приліцейної території


Ми живемо в складний час, але завжди існували і будуть існувати вічні цінності, які дають відчуття гармонії і щастя. Створений з любов’ю білий сад, який радує красою, свіжістю, ароматом дерев, кущів, квітів додає сили та наснаги, гармонізує життя і побут.

Серед усього розмаїття квітів особливе місце займають цибулинні, які ми усі дуже любимо. Вони починають квітувати рано навесні, коли природа пробуджується від зимового сну.

Дрібноцибулинні рослини широко використовуються у ландшафтному дизайні для квіткового оформлення саду. Їх висаджують в найрізноманітніших композиціях. До них відносяться підсніжники, крокуси, білоквітники, гіацинти. Усі дрібно цибулині рослини невисокі, тому для них необхідно підбирати гарний фон. Особливий ефект створюється у разі висаджування їх куртинами біля невеликих вічнозелених рослин, трав’янистих багаторічників, поблизу кущів і стовбурів дерев.

Умасовому насадженні краса окремої рослини непомітна. Їх краще висаджувати невеликими групами в таких місцях, де їх можна проглянути з близької відстані, а саме: крокуси, примули. Ця «малеча» виглядає дуже привабливо, пробиваючись до сонця через торішнє листя і траву. Їх не лякають ні весняні приморозки, ні запізнілі снігопади. Групи крокусів, ніби розкидані в садку створюють незмінне захоплення красою і життєздатністю цієї рослини.

Квітування примули передають таким весняним квітам, без яких не обходиться жоден квітникар. Звісно – це нарциси і тюльпани – «лідери» весни. Нарциси і тюльпани мають багато сортів з білим забарвленням. Біле забарвлення мають такі сорти нарцисів: Гласьє, Тібет, Тутанхамон, Актея, Амор, Роколл, Акрополіс, гей Челленджер, Треполо, Кассата, Флоралі, Худспорт, Кул Флейт; тюльпанів: Діана, Мурільйо, Бланка, Росинка, Фарадей.

Братки, не звертаючи увагу на мініатюрні розміри, а може і завдяки цьому бажані у квітниках будь-якого типу на передньому плані. Селекціонери різних країни давно і успішно працюють з цією рослиною, завдяки чому отримано величезну кількість сортів самих небачених забарвлень і різних розмірів – від мініатюрних до гігантів.

Маргаритки або наукова назва стокротки люблять сонячні місця. Низькоросла рослина 10-20 см заввишки. Листки лопатеві, зібрані в прикореневу розетку. З розетки листків виходять лише квітконоси. Суцвіття – кошики 2-8 см у діаметрі з великими язичковими або трубчастими квітками. Цвітуть маргаритки у квітні-липні, восени буває повторне цвітіння. Сучасний асортимент стокроток досить різноманітний. Найбільш поширені сорти з великими суцвіттями напівмахрових і махрових форм Шнеєбаль, Голіаф білий.

Білу тему продовжує півонія. Нікого байдужим не залишать кущі півонії в цвіту. Вони чарують надзвичайно красивими квітами, тонким ароматом і гарним декоративним виглядом куща. Кущі висотою 60-80 см потребують підв’язки. Це рослини багаторічні, надземна частина щорічно відмирає. Декоративність мають молоді кущі з великими двічі-тричі розсіченими листками. Півонії добре ростуть на відкритих сонячних місцях з родючим суглинковим ґрунтом і на одному місці 10-15 років.

Багато є сортів півонії з білим забарвленням: Сінет, Голд Стандарт, Мінні Шейлор, Білий парус.

Всаду біля дерев можна висадити конвалію. Цвіте конвалія в кінці травня. Листки у конвалії великі, овальноеліптичної форми. Висота рослин досягає до 20 см. Фарфорово-білі дзвоники з ніжним, надзвичайно приємним ароматом, зібрані в рихлі китиці. Полюбляє напівтінь, добре оброблені ґрунти.

Найбагатший вибір білих квітів пропонує пізня весна та літо. Це чубушник садовий, дейція шорстка, біла деревоподібна гортензія, троянди, бузок…

Чубушник – це високорослий красиво квітучий кущ з ароматними білими квітами. Різні форми рослини квітують з кінця травня по серпень. Зимостійкий, вологолюбивий, потребує сонячного місцезнаходження.

Гортензія деревоподібна – це кущ заввишки до 3 м, має великі овальні листки до 20 см довжини. Білі квіти зібрані в щитковидні або шаровидні суцвіття. Цвіте рясно з червня до вересня.

Дейція – це красиво квітучий листопадний чагарник з супротивно розміщеними листками і рясними білими квітами без аромату, зібрані в верхівкові суцвіття кисті. Рослина потребує поживну зволожену землю, світлолюбива, посухостійка, добре переносить пересадку, стійка до диму і газів.

Бузок – один і з відомих поширених красиво квітучих кущів. Високорослі, розкидисті чагарники, щедро квітують в травні-червні, ароматні, зібрані в великі суцвіття. В наш час багато відомо сортів бузку звичайного з різноманітними забарвленнями, серед яких чільне місце займає білий. Кущ бузку прикрасить любий сад.

Аякий сад може обійтись без троянд? Адже троянду по-праву величають королевою квітів. Серед троянд є багато сортів з білими квітами: Гранд Норд, Айсберг, Кіто, Едельвейс, Маунт Шаста, Уайт Дороті, Піксі Рітаусма, Карл Ферстер, Шванензеє.

Влітку білу тему підтримують алісум, петунія, ешольція, іберійка, дельфіній, майорці, ротики.

Найкраще для бордюрів квітника використати алісум. Це поширена у квітництві однорічна рослина 8-20 см заввишки, утворює густо розгалужений компактний сланкий або напівкулястий кущ. Рослини утворюють килим, покритий дуже дрібними білими квітами, запашний (пахнуть медом). До ґрунту рослина невибаглива. Віддає перевагу відкритим сонячним місцям. Щоб цвітіння було ряснішим та тривалішим, суцвіття, що відквітували, бажано підстригати або обламувати.

Цвітіння петунії приносить радість і піднімає настрій кожній людині. Цвіте з червня до жовтня-листопада надзвичайно пишно та рясно. У більшості сортів петунії стебло сланке, густо гіллясте, 20-40 см заввишки. Квітки поодинокі, прості або махрові, воронковидні різних відтінків, іноді пістряві, ароматні. Існує понад 600 сортів. Поширені сорти з білим забарвленням: Шнеєглоке, Белое облако, Мереживна вуаль, Рейн-Голд.

Ешольція або каліфорнійський мак полюбляє сухі сонячні місця. Крім багаточисельних великих квіток ешольції, прикрасою служать сизувато-сірі трійчастороздільні листочки. Ешольція легко відновлюється самосівом.

Чудово виглядають у численних китицях дрібні квітки іберійки. Ця рослина з родини капустяних, заввишки до 40 см. Листки дрібні, ланцетні, цілокраї. Цвіте іберійка з червня по серпень. Рослини невибагливі, але найкраще цвітуть на відкритих сонячних місцях з легким суглинистим ґрунтом.

Невибагливість дельфінію дає право його часто використовувати у квітниках. Стебло у рослини прямостояче, слабо розгалужене, від 20 до 80 см заввишки. Квіти різних забарвлень, але можна відібрати рослини з білими квітами, 2,5-3 см у діаметрі, простими або махровими, з торцем. Квіти зібрані в нещільну або щільну китицю до 30 см заввишки. Квітує у червні-вересні. Рослина світлолюбна, холодостійка, добре росте на родючих суглинкових ґрунтах, на захищених від вітру ділянках.

Любителі майорців мають можливість відібрати на свій квітник рослини з білими квітами. В Україні досить популярні майорці стрункі та вузьколисті. Ці рослини дуже теплолюбні, ушкоджуються першими заморозками, найкраще ростуть на відкритих сонячних місцях з легким родючим садовим ґрунтом і за достатнього поливу.

Ротики широко поширено використовуються у квітниках, адже квіти їх зібрані у суцвіття китицю. Особливо привабливо споглядяється низькорослий найпопулярніший сорт Шнеєфлокс.

Любителі чорнобривців можуть використати у своєму квітнику чорнобривці з білим забарвленням – Білосніжка.

Серед декоративно листяних рослин відома рослина молочай облямований, який у народі отримав назву «невеста». Листки у цієї рослини овальні, блідо-зелені з білою облямівкою. Квіти дрібні, непоказні. Цвіте у липні-вересні. Найкраще росте на легких, родючих ґрунтах.

Використання хости у саду надасть привабливості. Це декоративнолистяна кореневищна рослина, має листки прикореневі, довгочерешкові. Квітки трубчасті на високих квітконосах, зібраних у багатоквіткову китицю. Цвіте хоста у червні-серпні.

Найпопулярніші хости подорожникові, із серцевидно-овальними, світло-зеленими листками і чисто білими запашними квітками. Хоста – одна із тіневиносливих багаторічних рослин. Використовують для посадок біля дерев, як бордюрну рослину.

Улілій із групи Азіатських гібридів зустрічаються сорти як чисто білого, так у поєднанні з рожевим, червоним кольором. Лілії, висаджені групою з 5-20 екземплярів, обов’язково зупинять погляд глядачів на протязі двох тижнів. Серед сортів з білим забарвленням відомі такі: Навола, Альбатрос, Лолліпоп, Женева, Сорбенто, Марсель,Метель, Маргарита Кіреєва,Євгенія Мірошниченко, Юрій Гагарін, Вікторс Орєховс.

Білий колір асоціюється обов’язково з ромашками. Найбільш поширена в садах великоквіткова садова форма нивяника звичайного, який часто називають садовою ромашкою. Це кореневищний багаторічник з розеткою прикореневих листків з міцними стеблами. Висота рослин від 30 до 100 см. Суцвіття-кошик, великі від 5 до 15 см у діаметрі. Цвітуть ромашки з червня по вересень.

Любителям ірисів бородатих і гладіолусів сучасний ринок пропонує значну кількість сортів з білими квітами. Подібна будова листя, терміни цвітіння, змінюючи один одного, ефектний вигляд – ці фактори стимулюють до ідеї створення композицій, в яких би ці квіти були супутниками. А якщо до них додати виразні декоративно-листяні рослини (наприклад, хости) одержимо картину, яка може здивувати навіть творця.

Сорти гладіолусів з білим забарвленням: Біч Саксес, Байд Букет, Дівініті, Віче, Скайскрейке, Істе Мон, Сноу Бьюрд, Сноуфлейк.

Сорти ірисів: Зимнее утро.

Любителі зимніх букетів мають можливість вирощувати у своєму саду один з популярних сухоцвітів – амобіум. Кожна рослина біля основи утворює розетку листя,

з якої виростає кілька прямостоячих, дуже гіллястих стебел висотою до 50 см. Суцвіття-кошик, оточений обгорткою з білих листочків. Потребує багато сонця та розпушених піщаних ґрунтів. Квітує з липня до заморозків.

Флористи полюбляють використовувати при створенні композицій і оформленні букетів гіпсофілу. Це однорічна ажурна рослинка з надзвичайно розгалуженим стеблом заввишки 40 см. Квіти дрібні, білі, зібрані у вигляді китиі, квітують в червні-липні.

Для білого саду можна підібрати дзвоники з білим забарвленням. Серед них є як дворічні, так і багаторічні рослини. Обидва види утворюють велику прикореневу розетку листків. Квіти дзвоникуваті, великі, 2,5 см-5 см у діаметрі. Квітують у червні-липні.

Якщо в саду є місця, які необхідно сховати від глядачів, можна посадити клематис або ломиніс. Ця рослина має виткі стебла, не дуже вибаглива до ґрунту, стійка до посухи і низьких температур, відзначається швидким ростом, яскравим і тривалим цвітінням. Людина, котра вперше побачила квітуючий клематис, захоплюється пишнотою білих квіток. Скільки красив клала в них природа!

Зацвітають айстри – готуйся до осені. Адже айстри асоціюються з школярами, які несуть букети цих квітів в школу на 1 вересня.

Айстри мають широку гаму кольорів. Серед них є і білі.



Міцні великі кущі жоржин, ніби відчувають швидше відмирання перед морозами, демонструють себе величаво. Недарма в нашій країні завжди були прихильники цієї рослини. І ентузіастів не зупиняє тяганина з щорічним викопуванням, зберіганням і посадкою жоржин – вона дійсно відплачує своєю неповторною красою за працю.

Зхризантемою набагато складніше, тому що великоквіткові хризантеми в основному вирощують професіонали на зріз у теплицях, а в звичайних садах використовують хризантему корейську.

Дрібноквіткова хризантема приваблює глядачів як масовістю, так і терміном цвітіння. В наших садах можна вирощувати випробувані в умовах Києва такі сорти з білими барвами квітів: Бєлоснєжка, Жемчужная, Гізель, Снігурочка, Сноу ельф, Царівна-лебедь.

Білі квіти неначе випромінюють світло з середини на тлі зеленого листя. А пізно восени прикрашають сад білі ягоди сніжноягідника. Це невисокий чагарник з дрібним листям. Квіти біло-рожеві, зацвітають в липні. В жовтні на гілках появляються білі круглі ягоди, які зберігаються на кущах всю зиму, звідси і назва. Надзвичайно зимостійка рослина.






1



cloudcloud
2


2





3


3

4




8

plant
3

4

cloud
5


9

7

cloud
6




7

11

plantplant
9


7


5

5

10


  1. Деревовидна півонія

  2. Хоста

  3. Нарциси, поверху гладіолуси.

  4. Хризантеми

  5. Білоквітники, поверху ротики.

  6. Ромашка

  7. Тюльпани, поверху молочай облямований.

  8. Майорці

  9. Підсніжники, поверху алісум.

  10. Примула, поверху айстра.

  11. Лілії.

Схожі:

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
Х Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика (далі Конкурс) серед учнів ПТНЗ області на базі ДПТНЗ „Житомирський професійний...
Основними завданнями методичної роботи ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей» є
Розвиток педагогічної та професійної майстерності педагогічного колективу, його загальної культури, створення мотивації і умов для...
ДНЗ «Димитровський професійний гірничий ліцей» Підготувала і провела...
Клімова Т. В. – майстер виробничого навчання І категорії, керівник ансамблю «Червона калина» Фестиваль народної пісні „Пісня моя,...
Димитровський професійний гірничий ліцей Матеріал підготувала: Клімова...
Дорогі друзі! У цьому випуску ми розповімо вам про дуже потрібну і цікаву професію продавця
План навчального проекту Автор навчального проекту
Якщо ваш навчальний проект виберуть для збереження у базі даних програми „Intel® Навчання для майбутнього”, чи бажаєте ви, щоб було...
План навчального проекту Автор навчального проекту
Якщо ваш навчальний проект виберуть для збереження у базі даних програми „Intel® Навчання для майбутнього”, чи бажаєте ви, щоб було...
План навчального проекту Автор навчального проекту
Якщо ваш навчальний проект виберуть для збереження у базі даних програми „Intel® Навчання для майбутнього”, чи бажаєте ви, щоб було...
План навчального проекту Автор навчального проекту
Якщо ваш навчальний проект виберуть для збереження у базі даних програми „Intel® Навчання для майбутнього”, чи бажаєте ви, щоб було...
План навчального проекту Автор навчального проекту
Якщо ваш навчальний проект виберуть для збереження у базі даних програми „Intel® Навчання для майбутнього”, чи бажаєте ви, щоб було...
План навчального проекту Автор навчального проекту
Якщо ваш навчальний проект виберуть для збереження у базі даних програми „Intel® Навчання для майбутнього”, чи бажаєте ви, щоб було...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка