План-конспект заняття ТЕМА: Знання про Євросоюз. Місія та структура


Скачати 135.36 Kb.
Назва План-конспект заняття ТЕМА: Знання про Євросоюз. Місія та структура
Дата 22.04.2013
Розмір 135.36 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Економіка > План-конспект
Координаційний центр Євроклубів «Pu-Re»

Кролевецький районний Будинок дітей та юнацтва

05.02.13, вівторок.

План-конспект заняття
ТЕМА: Знання про Євросоюз. Місія та структура.

Підтема: Новини та аналітика.


Протягом 2013 року очікуємо лише позитивних новин, працюємо задля успішного просування на шляху до мети! Разом! На листопад 2013 року призначено саміт ЄС, на якому заплановано підписання Угоди про асоціативне членство України і Євросоюзі.
Повторимо знання про основні структурні риси Євросоюзу. Обговоримо останні новини на тему.
Європе́йський Сою́з (ЄСЄвропе́йська У́ніяЄвропе́йська Співдру́жність)  — союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄВСЄОВіСЄвратом), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р.
Мета ЄС

Створення економічного союзу (спільна зовнішня економічна політика, спільний ринок послуг, матеріальних благ, капіталу і праці), монетарного (валюта (Екю), від 1999 року — Євро) і політичного (спільна зовнішня політика) союзу, а також впровадження спільного громадянства.

Історія

Ідеї пан'європеїзму, що довгий час висувалися мислителями впродовж історії Європи, з особливою силою зазвучали після Другої світової війни. У післявоєнний період на континенті з'явилися ціла низка організацій: Рада Європи, НАТО,Західноєвропейський союз.

Перший крок у бік створення сучасного Євросоюзу був зроблений в 1951:  ФРН,  Бельгія,  Нідерланди, Люксембург, Франція, Італія підписали договір про заснування Європейського об'єднання вугілля і сталі (ЕОВС, ECSC — European Coal and Steel Community), метою якого стало об'єднання європейських ресурсів з виробництва сталі й вугілля, в дію даний договір вступив з липня 1952 року.

З метою поглиблення економічної інтеграції ті ж шість держав в 1957 заснували Європейське економічне співтовариство (ЄЕС, Спільний ринок) (EEC — European Economic Community) і Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом, Euratom — European Atomic Energy Community). Найважливішим і найширшим за сферою компетенції з цих трьох європейських співтовариств було ЄЕС, так що в 1993 році воно було офіційно перейменоване в Європейські спільноти (ЄС — European Communities).

Процес розвитку і перетворення цих європейських співтовариств в сучасний Європейський союз відбувався шляхом, по-перше, передачі все більшого числа функцій управління на наднаціональний рівень (поглиблення) і, по-друге, збільшення числа учасників інтеграції (розширення).

Члени ЄС

Детальніше: Список країн Європейського Союзу

ЄС-27

Українська назва

оригінальна назва

скорочення ISO 3166-1

 Австрія

Österreich

AT

 Бельгія

België / Belgique / Belgien

BE

 Болгарія

България

BG

 Велика Британія

United Kingdom

GB

 Греція

Ελλάδα

GR

 Данія

Danmark

DK

 Естонія

Eesti

EE

 Ірландія

Éire / Ireland

IE

 Іспанія

España

ES

 Італія

Italia

IT

 Кіпр

Κύπρος / Kıbrıs

CY

 Латвія

Latvija

LV

 Литва

Lietuva

LT

 Люксембург

Lëtzebuerg / Luxemburg / Luxembourg

LU

 Мальта

Malta

MT

 Нідерланди

Nederland

NL

 Німеччина

Deutschland

DE

 Польща

Polska

PL

 Португалія

Portugal

PT

 Румунія

România

RO

 Словаччина

Slovensko

SK

 Словенія

Slovenija

SI

 Угорщина

Magyarország

HU

 Фінляндія

Suomi / Finland

FI

 Франція

France

FR

 Чехія

Česká republika

CZ

 Швеція

Sverige

SE

Країни-кандидати

 Македонія

Република Македонија

MK

 Туреччина

Türkiye

TR

 Хорватія

Hrvatska

HR

 Ісландія

Ísland

IS

 Чорногорія

Crna Gora

ME

Вимоги до кандидатів для вступу в ЄС


Для вступу до Євросоюзу країна-кандидат повинна відповідати Копенгагенським критеріям. Копенгагенські критерії — критерії вступу країн в Європейський союз, які були прийняті в червні 1993 року на засіданні Європейської Ради в Копенгагені і підтверджені в грудні 1995 року на засіданні Європейської Ради в Мадриді. Критерії вимагають, щоб в державі дотримувалися демократичні принципи, принципи свободи і пошани прав людини, а також принцип правової держави (ст. 6, ст. 49 Договору про Європейський союз). Також в країні має бути конкурентоздатна ринкова економіка, і повинні признаватися загальні правила і стандарти ЄС, включаючи прихильність цілям політичного, економічного і валютного союзу.

Подальше розширення

Хорватія розпочала переговори у жовтні 2005 року. У червні 2006 р. чільники Євросоюзу заявили про прогнозований вступ Хорватії до ЄС 2010 року (заява про вступ надійшла 21 лютого 2003 р.). 10 червня 2011 президент Євросоюзу Ж.М. Барозу заявив, що Хорватія буде прийнята до членів Євросоюзу у 2012-му році. Поки що не стала… Через глобальну фінансову кризу процес розширення ЄС призупинився, однак це не пов’язано з перспективою його згортання.


З 14 квітня 1987 р. Туреччина є офіційним кандидатом (англ. Applicant country, candidate country) на вступ до ЄС. Європейські амбіції Туреччини сягають 1963 року, коли у Анкарі було укладено відповідну угоду. Офіційно, попередні переговори розпочалися у жовтні 2005-го року. Однак аналітики прогнозують можливий вступ Туреччини у 2015-му році. Туреччина має здійснити деякі необхідні соціальні і економічні реформи. Інша проблема те, що лише 3% території Туреччини належить до Європейського континенту, хоча формально, відповідно до Копенгагенських критеріїв географічних вимог немає.

Республіка Македонія отримала офіційний статус кандидата у грудні 2005 року.

Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн у різний час також подавали заяви про вступ до Європейського Союзу. Однак через ті чи інші причини (зокрема, негативні результати референдумів у Норвегії) так і не стали його членами. Однак ці країни є членами єдиної економічної зони ЄС без набуття членства.

Чорногорія отримала статус офіційного кандидата 17 грудня 2010 року.

Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія офіційно визнані потенційними кандидатами.

Органи Європейського Союзу і Європейських Спільнот

Європейський Президент

Європейський Союз обрав прем'єр-міністра Бельгії  Германа ван Ромпея своїм першим Президентом. Кандидатуру Ван Ромпея на головний керівний ЄС першими підтримали Франція та Німеччина.

Офіційно такої посади в Європейському Союзі немає. Досить часто називають Голову Європейської Ради Президентом ЄС, скільки він виконує представницькі функції союзу. Однак закріпити за Головою Європейської ради офіційно назву Президент ЄС застерігаються, оскільки це наблизить схожість інституціональної структури до державницької.

Європейський Парламент

Європейський Парламент (англ. European Parliament) — одна з п'яти інституцій Європейського Союзу, асамблея представників його населення. Починаючи з 1979 року Європейський Парламент обирають прямим загальним голосуванням. Число місць у ньому кілька разів збільшувалося і досягло 785 починаючи з 2004 року; ці місця розподілені між країнами-членами відповідно до чисельності населення. Станом на 2009 рік кількість місць в парламенті складала 732. Зараз (на 2011 рік): 736.

Європейська Рада (голів держав і урядів)

Цей термін означає регулярні зустрічі глав держав та урядів країн Європейського Союзу.

Започаткована згідно з комюніке, прийнятому в грудні 1974 р. на закритті Паризького саміту; перше засідання відбулося 10-11 березня 1975 р. в Дубліні. Раніше, від 1961 до1974 р., практикувалися європейські конференції на найвищому рівні. Існування Європейської Ради було юридично визнане в Єдиному Європейському Акті, а офіційний статус підтверджено в Договорі про Європейський Союз.

Європейська Комісія

Унікальна інституція ЄС, що не має аналогів у національних системах урядування.

Європейську комісію часто представляють як виконавчий орган ЄС, хоч насправді вона має обмежені повноваження та можливості втілювати політику ЄС. Точніше роль Комісії відбиває неформальна назва «двигун європейської інтеграції». І не лише тому, що в рамках повноважень першого стовпа вона має майже виняткове право на законодавчу ініціативу, але також і через її історію, склад, культуру й радше європейський, ніж національний світогляд. Крім того, Комісія наглядає за тим, щоб не порушувались угоди, і традиційно захищає інтереси малих держав-членів.

Рада ЄС (міністри певного відомства)

Інституція Європейського Союзу, (Рада або Рада міністрів) головний орган ухвалювання рішень у Європейському Союзі. До її складу входять по одному міністрові від кожної країни Союзу. Залежно від порядку денного, збираються міністри закордонних справ (Рада з загальних справ та зовнішніх відносин), економіки й фінансів (Екофін), сільського господарства тощо — загалом 9 конфігурацій Ради. Кількість засідань протягом року залежить від масштабів та інтенсивності законодавчого процесу в ЄС і політичних рушіїв того чи іншого особливого питання. Деякі конфігурації Ради збираються раз на місяць; інші — раз на півроку. Попри те, що склад Ради міністрів змінюється, це єдина інституція.

Інші органи ЄС

Вищі інституції ЄС доповнюють інші важливі органи: дорадчі — Європейський соціально-економічний комітет (виражає позицію організованого громадянського суспільства з соціальних та економічних питань) і Комітет регіонів (виражає позицію регіональних та місцевих органів влади); фінансові — Європейський центральний банк (відповідає за монетарну політику та євро) та Європейський інвестиційний банк (фінансовий інструмент досягнення цілей Союзу) і з захисту прав людини — європейський омбудсмен(опікується скаргами громадян на інституції та органи ЄС). Є також чимало інших органів і установ, наприклад «Агентства Європейського Союзу», які допомагають досягненню цілей ЄС.

Мови

Офіційними мовами ЄС є всі державні мови його країн-членів за винятком люксембурзької та турецької. Після останнього розширення Союзу 2007 року таких мов є 23:

англійська, болгарська, грецька, данська, естонська, ірландська, іспанська, 

італійська, латиська, литовська, мальтійська, нідерландська, німецька, польська,

португальська, румунська, словацька, словенська, угорська, фінська,

французька, чеська, шведська.

Органи Європейського Союзу і Європейських Спільнот

Виконавча влада

Законодавча влада

Законодавча влада

Судова влада

Європейська Комісія

Рада ЄС

Рада Європейського Союзу

Європейський парламент

Суд Європейського Союзу

















  • законотворча ініціатива

  • виконання бюджету

  • спостерігає за виконанням європейських законів та бюджетів

  • вирішує законодавчі та бюджетні питання

  • заключає міжнародні договори

  • вирішує законодавчі та бюджетні питання

  • контролює Комісію

  • забезпечує одноманітність у інтерпретації європейських законів

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з тактичної підготовки з начальницьким...
ТЕМА ЗАНЯТТЯ №2 : Гасіння пожеж на об’єктах елеваторно-складского господарства, млинових і комбікормових підприємствах
ПЛАН-КОНСПЕКТ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ З ЛІНІЙНОЇ АЛГЕБРИ на тему «Тема заняття.»

ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з професійно-психологічної підготовки...
ТЕМА №2: Психологія особистості працівників МНС України. Поняття особистості в психології. Психологічна структура особистості. Психологія...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з професійно-психологічної підготовки...
ТЕМА №2: Психологія особистості працівників МНС України. Поняття особистості в психології. Психологічна структура особистості. Психологія...
План-конспект уроку з природознавства 6 клас Тема уроку
Мета освітня: закріпити знання учнів про прості механізми, ознайомити з поняттям «складний механізм»; визначити взаємодію простих...
План-конспект проведення заняття із медичній підготовці з особовим...
Навчальна мета: Вдосконалити знання особового складу для надання долікарської допомоги постраждалим, вивчити визначення ознак життя,...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці з співробітниками...
Тема 18: „ Про законодавче врегулювання питання боротьби з корупцією в Україні”
План-конспект Тема: «Команди DOS, їхня структура»
Застосування внутрішніх і зовнішніх команд DOS відноситься до області системного програмування
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з особовим...
Тема Соціально-психологічні причини травматизму і загибелі людей на пожежах
План-конспект уроку№1 Тема. Система бази даних, їх типи і характеристики....
Тема. Система бази даних, їх типи і характеристики. Завантаження, структура вікна Microsoft Access
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка