ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ


Скачати 27.35 Kb.
Назва ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ
Дата 14.10.2013
Розмір 27.35 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
УДК: 657:338.48
Богданова Ж.А., к.е.н.,

доцент кафедри Обліку та аудиту

Таврійського національного університету

м. Сімферополь

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ
Туристична галузь є невід’ємною складовою світового ринку, посідає друге місце у світовому господарстві після комп’ютерної та електронної промисловості, випередивши такі галузі, як нафтопереробна та автомобілебудівна.

В Україні є об’єктивні передумови, щоб стати однією з найбільш розвинутих країн світу у туристичному відношенні. Адже держава має вигідне геополітичне розташування, володіє значним туристично-рекреаційним потенціалом [3, с. 23].

Метою даного дослідження є висвітлення особливостей притаманних туристичній сфері та встановлення головних факторів, які впливають на процес бухгалтерського відображення туристичної діяльності.

Першої особливістю є нерозривність процесу виробництва та споживання. На відміну від звичайних споживчих товарів, які постачаються до місця перебування (помешкання) споживача, основні туристичні послуги надаються там, де знаходяться об’єкти інтересу туристів (туристичні об’єкти), що викликає необхідність подорожей з метою таких послуг [1, с. 15].

Друга особливість туристичного споживання пов’язана з ринковим середовищем туристичного бізнесу, яке має особливий, часто культово-інтелектуальний характер, хоча туристичний ринок включає і придбання матеріальних предметів споживання, у тому числі товарів культової і культурологічної спрямованості, що відображають історичну, національну, соціологічну та іншу специфіку місця відвідування туристів.

Третя особливість туристичного споживання пов’язана з тим, що надання туристичних послуг обумовлене договором купівлі-продажу конкретного туру. За таким договором одна сторона (туроператор, турагент) за узгоджену плату зобов’язується забезпечити надання замовленого іншою стороною (туристом) комплексу туристичних послуг, тобто туристичного продукту.

Четверта особливість споживання турпродукту (послуг) пов’язана із зовнішніми ефектами для туристичного ринку. Суть цих ефектів полягає в тому, що виробництво, формування, реалізація та споживання туристичних послуг утворюють зовнішні вигоди для туристичного бізнесу різного рівня і спрямованості.

Важливою особливістю туристичного продукту є те, що багато його складових не можуть накопичуватись і зберігатися для наступного споживання. Це стосується, наприклад, непроданого місця в готелі, каюті на круїзному кораблі, автобусі, поїзді. Якщо продаж не відбувся, це означає, що туристична послуга пропала для її володаря. Ось чому застосовуються знижки або інші пільги при реалізації квитків в останні хвилини перед відправленням транспорту [2].

Значна пов’язаність туристичних підприємств із різними закладами харчування, розміщення робить їх залежними та зумовлює неможливість окремого функціонування. Також якість туристичних послуг буде значною мірою залежати від обслуговуючого персоналу таких закладів.

Отже, туристичній індустрії притаманні певні особливості, які мають вплив як на процес організації діяльності, так і на процес бухгалтерського обліку.
Литература:

  1. Дядечко А.П. Економіка туристичного бізнесу: [навч. посібник] / А.П. Дядечко – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 224 с.

  2. Зайцева Н.А. Финансовый менеджмент в туризме и гостиничном бизнесе: [учебное пособие] / Н.А. Зайцева, А.А. Ларионова. – М.: Альфа-М: ИНФРА-М, 2011. – 320 с.

  3. Чорненька Н.В. Організація туристичної індустрії: [навч. посібник] / Н.В. Чорненька – К.: Атака, 2006. – 264 с.

Схожі:

Ціни на бухгалтерські послуги для юридичних осіб
У вартість послуг включений бухгалтерський облік господарської діяльності до 10 операцій
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік»
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік» / Уклад. І. М. Рацебарська, Ю. Ю. Моісєєва...
Контрольна робота №2
...
Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні
...
" Бухгалтерський облік (загальна теорія)" Київ
Облік, який являє собою систему суцільного, безперервного, документально обґрунтованого відображення господарських засобів та джерел...
ТЕМА 7: Оперативний облік надходження платежів
У 2000 році запроваджено більш досконалий програмний комплекс АІС "Облік податків і платежів", який забезпечує автоматизоване виконання...
З початку XXI ст сільський зелений туризм, за визнанням експертів...
Внаслідок цього серед масових туристів виник попит на види туризму, альтернативні масовому, — т зв зелені подорожі. Згідно з офіційними...
План Документальне ведення обліку операцій з матеріальними активами....
Облік зношення та облік вибуття нематеріальних активів у системі рахунків бухгалтерського обліку
Факультет обліку та аудиту БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК Методичні вказівки...
Бухгалтерський облік. Методичні вказівки до виконання практичних занять для студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»...
Питання до заліку з суд бухгалтерії
Облік надходження виробничих запасів і розрахунків з постачальниками і підрядниками 25. Облік витрат виробничих запасів і контроль...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка