Найдавнішими гребінцями, якими користувалися жителі Землі, можна вважати риб'ячі кістяки. Невідомо, де і коли був зроблений перший гребінець, але один з самих


Скачати 103.53 Kb.
Назва Найдавнішими гребінцями, якими користувалися жителі Землі, можна вважати риб'ячі кістяки. Невідомо, де і коли був зроблений перший гребінець, але один з самих
Дата 19.03.2013
Розмір 103.53 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Цікаво про звичайні речі

Гребінець

Найдавнішими гребінцями, якими користувалися жителі Землі, можна вважати риб'ячі кістяки. Невідомо, де і коли був зроблений перший гребінець, але один з самих древніх екземплярів було знайдено при розкопках на території Давнього Риму.

Він був зроблений з широкої кістки тварини з ручкою і вісьмома вручну вирізаними зубчиками, що розташовувалися на відстані 0,2 см один від одного. Згодом гребінці робилися також з дерева, коралів, слонової кістки, черепашачого панцира і рогів різних тварин. Цей матеріал для гребенів використовувався аж до середини XIX століття.

У 1869 році два брати - Ісая і Джон Хайатт - винайшли целулоїд, що цілком змінило виробництво гребінців. Слони і черепахи були врятовані від повного знищення, а люди одержали більш дешеві гребені з матеріалу, зовні дуже схожого і на корали, і на слонову кістку, і на панцир черепахи.



Туалетний папір

Як же доводилося викручуватися нашим предкам, щоб після справлення природних потреб зробити елементарну гігієнічну процедуру!

Франсуа Рабле вважав, що приємніше за все робити це за допомогою живого каченя. У Давньому Римі для цих потреб пристосували губку: вона кріпилася на палицю і після використання містилася в чашу з солоною водою.

Вікінги підтиратися грудками вовни, корінні американці - всілякими листям і качанами кукурудзи.

Французькі королі підходили до цього питання дуже вишукано і робили це мереживом і лляними ганчірочками.

Використовувати в цій справі папір першими стали китайці, але не прості смертні, а виключно імператори. Багато пізніше на папір перейшли всі інші і в усьому світі: у хід пішли старі газети, каталоги, альманахи.

Тільки в 1857 році ньюйоркців Джозефу Гайетті спало на думку нарізати папір акуратними квадратами і пакувати в пачки. Він так пишався своїм винаходом, що на кожному листочку друкував своє ім'я. Встановити ім'я людини, який придумав звертати туалетний папір у рулони, не представляється можливим: вперше такі рулони стала випускати американська паперова фабрика "Scott Paper" в 1890 році.



Зубна щітка

Про гігієну порожнини рота дбали ще за три тисячі років до Різдва Христова древні єгиптяни: у їх саркофагах були знайдені прообрази зубних щіток, зроблені з гілочок дерев з розпушеними кінцями. Але винахідником сучасних щіток вважається китайський імператор, спорудив першу щітку в 1498 році.

Щетина китайських зубних щіток була зроблена з волосся з загривку сибірського дикого кабана, а ручки були або з дерева, або з кістки тварини. Коли в XVII столітті цей винахід дійшов до Європи, де в той час чистити зуби було не прийнято, жорстка шерсть кабана була замінена на більш м'яку кінську гриву. До цього охайні європейці використовували зубочистки, зроблені з гусячих пір'я, а ті, хто багатший, - з міді або срібла, або просто протирали зуби ганчірочкою.

Вовна і щетина тварини, зокрема того ж кабана, використовувалася при виробництві зубних щіток аж до ХХ століття. У 1937 році винайшли нейлон, і з 1938 року ворсинки щітки почали робити з нього.

Однак щітки "тваринного походження" продовжували користуватися більшою популярністю, тому що були м'якше і не дряпали ясна, на відміну від штучних. Нейлонова щетина зубних щіток стала такою м'якою, як зараз, тільки в 1950 році.



З історії зубної пасти

А чи знаєте ви, що перша згадка про зубну пасту зустрічається на єгипетському папірусі, що датується IV століттям до н.е. Давньоєгипетська зубна паста (точніше тоді це був порошок) складалася з однієї драхми кухонної солі, двох драхм м'яти, двадцяти зерен перцю і однієї драхми сухого листя ірису (драхма дорівнює приблизно 0,3 грама).

Рецепт цей набагато випередив свій час і, як це було з багатьма іншими винаходами, був міцно забутий на багато століть. Аж до 1873 року, коли компанія «Колгейт» налагодила виробництво зубної пасти, якою ми звикли користуватися сьогодні, людство чистили зуби сумішшю з солі і мила.

5000-3000 до н.е.

Згадка про догляд за зубами і відповідні засоби зустрічається вже в письмових джерелах Стародавнього Єгипту. Так, наприклад, в одному із знайдених манускриптів описується рецепт якогось засобу, до складу якого входили наступні інгредієнти: попіл нутрощів бика, мирра, розтерта яєчна шкаралупа і пемза. На жаль, спосіб застосування даного засобу залишився загадкою, але за припущеннями вчених, отримана суміш повинна була втиратися в зуби пальцями, оскільки, наскільки відомо, спеціальні палички, попередниці зубних щіток, на той час ще не були винайдені. Але початок було покладено.

Дотримання гігієни порожнини рота було актуально не тільки в Давньому Єгипті. В іншій частині світу, в Індії, це було навіть частиною філософської системи. Як свідчать історичні джерела, Будда займався не тільки активним просуванням всяких ідей і учень в неосвічені індійські маси, а й приділяв увагу деяким практичним аспектам, які вважав вельми важливими, і зокрема догляду за зубами. Наприклад, він використовував "паличку для зубів" від бога Сакка як частину свого гігієнічного ритуалу.

23-79 н.е.

Але заслуга подальшого вдосконалення безпосередньо зубної пасти належить грекам і римлянам. Про це говорить, наприклад, винахід свинцевого інструменту для видалення зубів. Грецькі і римські лікарі першими навчилися зв'язувати разом розхитані зуби і утримувати штучні за допомогою золотого дроту. Увага приділялася і таким моментам, як свіжість дихання, для підтримки якої рекомендувалося вживати козине молоко.

Але ефективність деяких з рекомендацій по догляду за зубами викликала б у нас сьогодні великі сумніви:

1) Втирання попелу спалених частин тварин (мишей, кроликів, вовків, биків і кіз) в ясна допоможе зробити їх здоровими.

2) Намисто з вовчої кістки вважалося талісманом, що захищає від зубного болю.

3) Полоскання зубів кров'ю черепахи три рази на рік напевно позбавить вас від всіх зубних хвороб.

4) Для полоскання рота застосовувалося чисте біле вино або настій ... сечі, що зберігається спеціально для цієї мети.

Розвиток засобів по догляду за порожниною рота після падіння Римської імперії залишається загадкою аж до 1000 року н.е.

1000 н. е..

Після свій внесок у вдосконалення зубної пасти внесли перси. Знайдені інструкції по догляду за порожниною рота застерігали проти використання дуже жорстких зубних порошків і рекомендували застосування порошку з оленячого рогу, роздрібнених раковин равликів і молюсків, а також обпаленого гіпсу. Інші персидські рецепти включали склади з різних сушених частин тварин, трав, меду, мінералів, ароматичного масла і ін.

Петро I звелів боярам чистити зуби товченою крейдою і вологою ганчірочкою. А в народі був відомий інший спосіб: вугілля з березової деревини відмінно відбілює зуби. Ось тільки рот полоскати після такого чищення слід особливо ретельно.

Після цієї знаменної дати добру справу розвитку зубної пасти було відсунуто на задній план, мабуть, зважаючи на настання важких для всього людства темних, середніх та інших невеселих століть в очікуванні більш сприятливого часу, яке настало лише в 18 столітті.

18 століття

Зубний порошок, а потім і зубна паста, найбільш наближені до сучасних, вперше з'явилися в кінці 18 століття у Великобританії. Цей засіб для чищення зубів продавалося в керамічному посуді в двох формах: у вигляді порошку і пасти. Люди хорошого достатку мали можливість використовувати для його нанесення спеціальну щітку, а ті, хто був бідніші, робили це за допомогою пальців.

Але, незважаючи на те, що порошки складалися лікарями, дантистами і хіміками, вони часто містили надмірно абразивні речовини, які могли завдати шкоди зубам: цегляний пил, подрібнений фарфор і глиняні осколки, а також до їх складу входили мило і крейда.

Найстарішу зубну щітку в Європі виявили німецькі археологи, що проводили розкопки на місці колишньої лікарні в місті Мінден. Вік предмету складає 250 років. Довжина щітки - 10 см. Вона зроблена з кістки тварини. Щітка схожа на ту, що була знайдена неподалік кількома місяцями раніше, тому фахівці припускають, що в тих місцях в середині 18 ст. діяла майстерня з виробництва кістяних щіток, оснащених свинячою щетиною. Саме в ті часи в Європі почалося поширення знаряддя для чищення зубів, у зв'язку з тим, що багаті європейці почали вживати в їжу цукор.

19 століття

Більшість засобів для чищення зубів залишалися у формі порошку. Тепер його мета полягала не тільки у видаленні нальоту, але й надання диханню свіжості. Робилося це в основному за допомогою різних натуральних добавок типу екстракту полуниці.

Щоб зробити ці суміші більш приємними на смак, в зубні порошки стали додавати гліцерин. В кінці 19 століття стала застосовуватися бура, як спінює суміші. Проте найпопулярнішим народним засобом було звичайне вугілля.

У 1873 році компанія «Колгейт» представила на американському ринку ароматизовану зубну пасту в банці. А в 1892 році був винайдений розкладний тюбик, а в 1984 - тюбик з насосною подачею, дуже схожий на ті, якими ми користуємося сьогодні.

20 століття

До другої світової війни більшість зубних паст містило мило, хоча і було відомо про його численні побічні ефекти. З розвитком хімічних технологій мило поступово замінювалося такими сучасними інгредієнтами, як лаурилсульфат натрію і ріцінолеат натрію.

Все більшої популярності набували не тільки зубні пасти, а й засоби для полоскання. Вони часто містили хлорофіл для додання свіжого зеленого кольору. У 1915 році до складу засобів починають вводити екстракти з деяких дерев, що ростуть в південно-східній Азії, наприклад, евкаліпта. А також використовуються "натуральні" зубні пасти, які містять м'яту, полуницю і ін рослинні екстракти. (Чимось нагадує склад паст на початку 19 століття.)

Увага звертається не тільки на хвороби зубів, але і кровоточивість ясен. Крім цього, пасти все більше відрізняються за метою застосування та іншим, менш важливим характеристикам, таким як колір, смак, запах і т.п.

І, напевно, найбільш важливим відкриттям 20 століття в цій області можна вважати введення до складу зубних паст з'єднань фтору, які сприяють зміцненню емалі - в 1956 році компанія «Proctor & Gamble» представила першу пасту (Crest) з фтором.

21 століття

Якщо в 21 столітті збережуться тенденції століття 20-го, ми будемо користуватися зубними пастами, які грають активну роль в профілактиці захворювань зубів і ясен, мають відбілюючий або інший додатковий ефект, не викликають подразнення слизової і перетворюють чищення зубів на справжнє задоволення.



Залишається тільки додати, що, незважаючи на всю складність історії розвитку зубної пасти і деякий дух експериментаторства, властивий нашим предкам, зуби у людей продовжували рости, і це вселяє надію. На те, що коли-небудь людство доживе-таки до того щасливого дня, коли ми забудемо, що таке карієс.

Цікаві факти про мило

Археологи встановили, що вже 6 тисяч років тому існувало налагоджене виробництво мила з лужної солі, рослин, золи, тваринних жирів. Так, скіфські жінки розтирали в порошок деревину кипариса і кедра, додаючи до нього воду і ладан. Виходила мазь, якою натирали тіло, шкіра ставала ароматною, а після видалення мазі ставала чистою і доглянутою.

2. Під час археологічних розкопок Помпеї були виявлені приміщення миловарень. Мило в ту пору було напіврідким. Ним не тільки милися, але і фарбували волосся в жовтий, рожевий і червоний колір. Мило довго було предметом розкоші і цінувалося поряд з дорогими ліками і зіллям. Але навіть заможні люди не могли собі дозволити прати ним білизну. Для цього використовували різні глини, рослини (наприклад, мильний корінь). Прання була важкою справою, і займалися нею найчастіше чоловіки.

3. В античному світі мило виготовляли з козячого або бичачого жиру з домішкою золи бука. Воно було трьох сортів: тверде, м'яке і рідке. Ним можна було не тільки вмиватися, але і фарбувати волосся в жовтий, рожевий чи червоний кольори.

4. Мило спочатку використовувалося кельтами і стародавніми римлянами в основному у вигляді помади для волосся і як ліки від шкірних захворювань.

5. Араби робили мило з рослинної олії, такої як оливкове масло і трохи ароматичних масел, таких як масло чебрецю. З початку 7-го сторіччя мило виробляли в Наблусі (Палестина), Куфі (Ірак) і Басрі (Ірак). Мило, таке як ми знаємо сьогодні, є нащадком історичних аравійських мил. Аравійське мило було ароматним і кольоровим, деякі з мил були рідиною, а інші були твердими, існувало також і спеціальне мило для гоління. Це мило продавалося за 3 дирхама (0.3 динара) в 981 році нашої ери. Рукопис Аль-Разі містить рецепти для виробництва мила.

6. За часів Гомера мило ще не було відомо. Стародавні греки очищали тіло піском - особливо дрібним, привезеним з берегів Нілу. Стародавні єгиптяни вмивалися за допомогою пасти з бджолиного воску, розчиненої у воді. Довгий час для миття вживали деревну золу і соду. Фінікійці ж виготовляли мило з козиного сала і букової золи, саме цей рецепт перейняли римляни.

7. Першими торговими знаками мила можна вважати зображення лілій, ялинових шишок і півмісяців на ароматизованих кульках, які лицарі і купці привозили з Венеції в XV-XVI століттях.

8. У середні століття мило цінувалося на вагу золота і було абсолютно недоступно для більшості людей. Так, королева Іспанії Ізабелла Кастильська зізнавалася, що милом вона користувалася лише два рази в житті: при народженні і напередодні весілля.

9. У XIV столітті в Англії правила Миловарний гільдії забороняли миловарам ночувати під одним дахом зі звичайними людьми - настільки ця професія була оповита таємницею!

10. Англійський король Генріх IV з династії Ланкастерів в 1399 році заснував особливий орден. Кожен, хто вступив у нього, отримував привілей митися з милом.

11. У 1636 році Зоряна палата (Вищий королівський суд Англії) випустила указ, згідно з яким будувати миловарні мануфактури заборонялося на відстані менше ніж 1 милі від Лондона і Брістоля. Наслідки цього указу виявилися плачевними. Так обсяги виробництва мила в Брістолі скоротилися до 600 тонн на рік. Для порівняння, Вестмінстерське миловарне суспільство виробляло 5000 тонн на рік.

12. Промислове виробництво мила вперше було розпочато французами в IX столітті. Марсель був головним постачальником мила в різні країни. Тверде мило першою випустила Італія в 1424 році.

13. Ранок французького короля Людовика XIV починався з дуже короткого вмивання. Йому підносили велику чашу, на дні якої хлюпала вода. Король змочував кінчики пальців і злегка доторкався ними до повік. На цьому процедура закінчувалася - митися, а тим більше милитися цілком у ті часи було не прийнято.

14. У другій половині XVII століття у Франції був виданий королівський указ, що дозволяв варіння мила тільки в літній час і тільки із золи і оливкового масла.

15. На Русі мило варили і в майстернях, і в домашніх умовах. Для виготовлення мила використовували яловиче, бараняче, свиняче сало. До наших днів дійшла стара приказка: «Сало було, стало мило». Для м'якості додавали рослинні олії, наприклад, льняну. Займалися «поташним промислом» - саме так у ті часи називали миловаріння - цілими селами.

16. У Росії мило почали робити за часів Петра I, але аж до середини XIX століття ним користувалася тільки знать. Селяни прали і милися лугом - деревну золу заливали окропом і розпарювали в грубці, або замість мила використовували картоплю, «не цілком зварену, проте ж більш варену, ніж сиру».

17. Нікола Леблан (1742-1806) був першим, хто відкрив спосіб сучасного масового виробництва мила - спосіб ХІМІЧНОГО виробництва сильного лужного розчину. До цього лужний розчин видобувався складним методом із золи.

18. У 1841 році в Мексиці мило було в такому дефіциті, і коштувало так дорого, що виконувало функцію грошей.

19. Деякі сорти мила використовуються для приготування вибухових речовин напалмового типу.

20. Вчені з Університету Мічигану, які провели власне дослідження, довели, що антибактеріальне мило захищає від інфекцій точно так само, як звичайне.

Висновок зроблений на основі вивчення тривіальної процедури - миття брудних рук. Як виявилося, на руках після використання антибактеріального мила залишається стільки ж бактерій, скільки і після вживання мила традиційного.

Схожі:

Найдавнішими гребінцями, якими користувалися жителі Землі, можна...
Стки тварини з ручкою і вісьмома вручну вирізаними зубчиками, що розташовувалися на відстані 0,2 см один від одного. Згодом гребінці...
Л. М. Поштова, вихователь Черкаської санаторної школи-інтернату №14 Я людина, але яка?
Ми живемо в одній класній родині, але чи знаємо ми один одного, та й самих себе. Нашу годину спілкування я хотіла б розпочати словами...
Релігія і наука про походження людини
Населення землі нараховує 6 млрд жителів. Розмірковуючи над долею людства й планети,замислюєшся над питанням походження людини,виникнення...
ТЕОРЕТИЧНИЙ ОГЛЯД Порожнини тіла. Топографія внутрішніх органів риб. Плавальний міхур
«Анатомія риб». При вивчені цього розділу закладаються основи пізнання травної системи риб у видовому аспекті. Основною метою вивчення...
УРОК Значення риб у житті людини
Освітні цілі: сформувати в учнів поняття призначення риб у народному господарстві, використання як цінних продуктів харчування, вченими-біологами;...
Був час, коли людина вже була людиною, але лічити ще не вміла. Точніше,...
Уявіть собі: люди вже робили чудові кам’яні знаряддя, шили одяг із шкур, виявляючи дива винахідливості. А ось лічити ще не вміли
Viktor Kharchenko, b. January 21, 1921, on a
Коли приїхали туди в ті бараки, то мій батько теж в скорості помер. Один що з голоду, а друге, так як говорили дорогою, що добрих...
Спробуємо дати відповідь на запитання: які дні в нашому житті можна вважати змарнованими?
«не дуже», і оцінка з вчорашньої контрольної могла би бути кращою Одним словом — невдалий день Саме такою буде твоя відповідь про...
Він був високий ростом, вищий від свого брата, але ніжно збудований,...
Очей сих не наслідив він ані від тата, ані від мами. Коли очі Івоніки були дзеркалом самої доброти серця й чесноти, погляд у Марійки...
Тема: Щасливе місце на Землі Мета
Мета: дати уявлення про те, яке місце у довкіллі можна вважати щасливим, а яке – ні; викликати бажання робити своє довкілля прекрасним,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка