Бізнес, що займає настільки невдалі стратегічні ринкові позиції та/або має такі низькі економічні показники, які ніколи не покращать навіть найталановитіші


Скачати 310.74 Kb.
Назва Бізнес, що займає настільки невдалі стратегічні ринкові позиції та/або має такі низькі економічні показники, які ніколи не покращать навіть найталановитіші
Сторінка 1/3
Дата 03.04.2013
Розмір 310.74 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Банк > Документи
  1   2   3
«Безнадійний» бізнес бізнес, що займає настільки невдалі стратегічні ринкові позиції та/або має такі низькі економічні показники, які ніколи не покращать навіть найталановитіші менеджери, що мають достатньо інвестиційних коштів.

«Збирання врожаю» — навмисне або вимушене скорочення масштабів виробництва компанії та скорочення її долі ринку з метою отримання короткострокових прибутків, так би мовити «продаж» деякої долі ринку.

«Зняття вершків» — встановлення компанією високої ціни на товар з метою «поласувати вершками» з першої хвилі покупців, які готові придбати продукт за максимальною ціною.

«Кризові зони» матричних моделей розробки продуктово-товарних стратегій складові матричних моделей, які визначають неприбуткові (збиткові) бізнес-напрямки, які необхідно вилучити з «портфеля» підприємства.

«Кризові точки» визначені в організації «слабкі місця», на які ще й негативно впливають фактори зовнішнього середовища («загрози»). Для забезпечення своєчасної реакції для них встановлюються відповідні нормативні параметри, що постійно відслідковуються.

«Портфель» підприємства — сукупність відносно самостійних господарських підрозділів (стратегічних одиниць бізнесу), напрямків діяльності з випуску продукції і/або надання послуг, що належать одному й тому самому власнику.

«Собаки» — термін, введений БКГ для визначення виробництва, продукція якого має низьку відносну частку ринку (не належить до лідерів ринку) на повільно зростаючому ринку. Таке виробництво рекомендувалось продавати.

Абсолютна неплатоспроможність — це неспроможність боржника повернути борги кредиторам без застосування процедур банкрутства.

АВС-аналіз один із варіантів математично-статистичних методів аналізу, що використовується для дослідження частоти певних економічних явищ і фактів (варіант концентраційного аналізу), інструмент визначення частки певних груп у сукупності.

Антикризова програма координуючий плановий документ, який містить систему заходів, що дозволяє вивести підприємство з кризи, (пом’якшити кризу, уникнути кризи, попередити кризу, усунути наслідки кризи тощо), зміст якого залежить від типу кризових явищ та можливостей підприємства.

Антикризове управління це система заходів та засобів спрямованих на недопущення банкрутства, забезпечення процвітання підприємств, що були у тяжкому фінансовому становищі [6]

Антикризове управління підприємством тип управління, спрямований на виявлення ознак кризових явищ та створення відповідних передумов для їх своєчасного запобігання, послаблення, подолання з метою забезпечення життєздатності суб’єкта підприємницької діяльності, недопущення виникнення ситуації його банкрутства.

Антикризове управління підприємством це спеціальним чином організована підсистема управління, яка має комплексний, системний характер, націлена на найбільш оперативне виявлення ознак кризи та створення відповідних передумов для їх своєчасного подолання з метою забезпечення відновлення життєздатності суб’єкта підприємницької діяльності, недопущення виникнення ситуації його банкрутства та запобігання її виникненню в майбутньому

Арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) — фізична особа, яка має ліцензію, видану у встановленому законодавством порядку, та діє на підставі ухвали Господарського суду. На різних етапах судового провадження арбітражний керуючий виконує одну з зазначених функцій у відповідній справі про банкрутство.

Банкрутство визнана Господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Безпека (у широкому розумінні) — стан об’єкта, за умов, коли йому не загрожує небезпека, зберігається його незалежність, надійність, цілісність, наявна захищеність від небезпеки та загроз, що існують [43].

Бенчмаркінг процес порівняння продуктів (товарів), виробничих процесів, методів, форм та систем управління, інших характеристик організації в цілому та її окремих частин (підсистем) з подібними елементами виробничо-управлінського типу інших організацій. Виокремлюють такі види бенчмаркінгу: стратегічний, продуктовий, внутрішній, функціональний, з компанією-конкурентом, загальний.

Виробнича потужність підприємства — це максимально можливий за певний період обсяг випуску продукції заданої номенклатури та асортименту за повного використання усіх елементів виробничого потенціалу.

Виробнича реструктуризація — процес змін у сфері технології та виробничих процесів. Рівень і глибина виробничої реструктуризації залежить від характеру та масштабу змін, котрі треба здійснювати у виробничому потенціалі підприємства з метою вдоволення потреб ринку за рахунок випуску та продажу необхідної продукції чи послуг.

Виробничий конфлікт результат зіткнення інтересів при розподілі ресурсів, протиріччями у завданнях керівників виконавцям з одночасною взаємозалежністю задач, протилежністю у ціннісних орієнтирах та, пов’язаних з нею, докорінними розбіжностями у розумінні цілей спільної діяльності та шляхів їх досягнення, відсутністю ефективної комунікації тощо.

Виробничий потенціал підприємства — система взаємозв’язаних ресурсів, що виконують виробничі функції у процесі забезпечення випуску продукції та досягнення інших цілей підприємства.

Виробничо-технологічна криза — це стан функціонування виробничої підсистеми, що характеризується збоями, які негативно впливають на діяльність інших підсистем підприємства та перешкоджають або унеможливлюють досягнення ним встановлених цілей.

Виробничо-технологічна реструктуризація зміна основних характеристик виробничо-технологічної підсистеми підприємства (асортимент продуктів, перелік технологій та склад обладнання, що використовуються), які здійснюються з метою пристосування підприємства до впливу чинників зовнішнього середовища (споживчого та ресурсних ринків). Полягає в перетворенні елементів виробничої підсистеми: виробничої структури підприємства, методів та форм організації виробництва, технічної бази, технологічних процесів.

Відносна неплатоспроможність — це неспроможність боржника повернути борги кредиторам внаслідок тимчасових фінансових труднощів. Активи боржника перевищують суму заборгованості. Кредитори, в цьому випадку, реалізують свої майнові права через процедуру виконавчого впровадження (звернення стягнення на майно).

Відтворювальний цикл — цикл виробництво — розподіл — обмін — споживання, стадії якого характеризують стани, що їх проходить створюваний економічний продукт із плином часу.

Власник майна (орган уповноважений управляти майном) боржника є учасником у справі про банкрутство, але фактично не має повноважень.

Внутрішні причини формування кризи виробництва — фактори внутрішнього середовища підприємства, що спричиняють збої у його виробничій підсистемі.

Внутрішні симптоми виникнення кризи виробництва — сигнали, які відображають зміни всередині підприємства, спроможні чинити негативний вплив на його виробничу підсистему.

Внутрішні симптоми виникнення кризи постачання — сигнали, які відображають зміни всередині підприємства, спроможні чинити негативний вплив на його постачальницьку сферу діяльності.

Галузі, що занепадають — галузі, що приносять не прибутки, а збитки, оскільки продукція, яка ними виробляється, не має попиту, через що спостерігається скорочення сумарних обсягів виробництва, а підприємства, що входять до складу галузі, залишають її або перепрофілюючись, або ліквідуючись взагалі.

Галузь сукупність підприємств, які випускають однорідну продукцію, використовують однотипну сировину та матеріали, характеризуються спільністю виробничо-господарської діяльності (технологічних процесів, складу обладнання, близьким складом та кваліфікацією кадрів).

  • гостре утруднення з будь-чим, тяжке становище [7].

Диверсифікація постачання — урізноманітнення джерел постачання ресурсів з метою зменшення залежності від одного постачальника, страхування від ланцюгового банкрутства на ресурсних ринках.

Динамічна технологія — технологія, яка впродовж життєвого циклу попиту на продукт певного призначення, вимагає заміни не лише виробів, але й базових технологій.

Договір постачання — угода, що містить умови, на яких одна сторона (продавець) передає іншій стороні (покупцеві) будь-який товар в уречевлено-матеріальній формі, або знання, досвід, результати творчої діяльності, надає послуги, здійснює будівництво об’єкта, виконує інші роботи за певну плату.

Доступність ресурсів визначається ступенем їхньої унікальності, а також складністю постачання. Рівень складності оцінюється силою впливу підприємства-споживача на постачальників: чим вищий рівень впливу (наприклад, шляхом вертикальної інтеграції «назад»), тим менша складність постачання ресурсу.

Економіка зі знижуваною діловою активністю — економіка, в якій чистий обсяг приватних внутрішніх інвестицій менший від нуля (валовий обсяг приватних внутрішніх інвестицій менший, ніж загальна сума амортизаційних відрахувань).

Економічний ризик — втрати, ймовірність яких пов’язана із невизначеністю, а також можливі вигоди та прибутки, які можна отримати лише за умов проведення дій, пов’язаних із ризиком [1].

Економічний цикл — піднесення та спади в діловій активності, повторювані протягом кількох років.

Ефективність антикризового управління у підсистемі постачання полягає у об’єктивній оцінці ресурсного потенціалу підприємства, завчасному формуванні його високого рівня та розробці ефективних заходів з подолання кризи постачання у разі її об’єктивної невідворотності.

Життєвий цикл галузі часовий інтервал, протягом якого сукупність підприємств, що виготовляють однорідну продукцію або надають послуги, мають змогу досягти своїх соціально-економічних цілей, вдовольняти інтереси власників за допомогою виготовлення та реалізації кінцевого продукту.

Життєвий цикл конкурентної переваги підприємства часовий інтервал, упродовж якого підприємство продуктивно використовує матеріальний або нематеріальний ресурс (або сукупність ресурсів), що дає йому змогу ефективно конкурувати на ринку [71].

Життєвий цикл підприємства — період його існування, починаючи з розробки концепції бізнес-системи та закінчуючи моральним або фізичним застаріванням, який завершується ліквідацією або перетворенням на нову систему з іншими цільовими орієнтирами.

Життєвий цикл попиту — це часовий інтервал, який поділяється на кілька стадій, кожна з яких вирізняється характером процесу змін у часі попиту на певний вид продукції

Життєвий цикл продукції у сфері виробництва — певний відрізок часу, від початку виробництва до зняття продукції з виробництва.

Життєвий цикл продукції у сфері споживання — певний відрізок часу, протягом якого триває виготовлення та експлуатація виробу споживача.

Життєвий цикл технології — часовий інтервал, що складається з кількох стадій, кожна з яких вирізняється характером процесу змін у часі обсягів використання тієї чи іншої технології, зорієнтованої на виробництво певної продукції.

Завдання подолання організаційної кризи за допомогою організаційних заходів, це, у першу чергу, вибір такої ОСУ, яка найбільшою мірою відповідала б новим цілям та завданням підприємства.

Загальні симптоми виникнення кризи виробництва — відхилення загальних техніко-економічних показників діяльності підприємства, які можуть бути наслідком формування кризи будь-якого типу, у тому числі і виробництва.

Загальні симптоми виникнення кризи постачання — сигнали, що відбивають зміни (відхилення) загальних техніко-економічних показників діяльності підприємства, його становища на певному ринку, які можуть бути наслідком формування кризи у сфері постачання.

Закони розвитку організації закони, що відображають внутрішньо необхідні, сталі та суттєві зв’язки між елементами організації та властивими їх (зв’язкам) суперечностями, що є рушійними силами її (організації) розвитку.

Збитковий лідер — продукт, який реалізується за ціною меншою, ніж витрати на його виробництво, для того, щоб звернути увагу покупців до інших товарів даного виробника. Термін часто застосовується відносно товарів, які реалізуються за цінами, що не забезпечують середнього рівня рентабельності, хоча й не збитковими.

Збій — порушення запланованого перебігу подій локального рівня, який усувається на основі самоорганізаційних процесів або підпадає під стандартні процедури координації та корегування.

Значущість ресурсів визначається важливістю того чи іншого ресурсу в досягненні цілей підприємства, можливостями його заміни, рівнем впливу цін окремих ресурсів на показники ефективності роботи підприємства.

Зовнішні причини формування кризи виробництва — фактори зовнішнього середовища, що спричиняють збої у виробничій підсистемі підприємства.

Зовнішні симптоми виникнення кризи виробництва сигнали, що відображають вплив на виробничу підсистему підприємства зовнішніх стосовно нього чинників.

Зовнішні симптоми виникнення кризи постачання — сигнали, що відбивають вплив на систему матеріально-технічного постачання підприємства зовнішніх стосовно нього чинників.

Зона стратегічних ресурсів — сегмент ресурсного ринку, де діє певна сукупність постачальників, які можуть забезпечити виведення на ринок продуктового асортименту підприємства й сприяти безперебійному його функціонуванню.

Зріла галузь — галузь, в якій сповільнились темпи зростання виробництва [23].

Інвестор — фізичні особи та (або) юридичні особи, які виявлять бажання взяти участь у процедурі санації боржника.

Індекс споживчих настроїв — результуюча характеристика загальних оцінок розвитку економічної, політичної, соціальної та криміногенної ситуацій у зовнішньому середовищі.

Кадровий аудит — перевірка відповідності персоналу підприємства цілям, цінностям підприємства та вимогам до нього з боку зовнішнього середовища.

Катастрофа — процес, при якому взаємовплив зовнішніх та внутрішніх чинників призводить до втрати керованості в організації, не дозволяє вийти з кризи та веде до руйнування (загибелі) системи.

Керуючий санацією, за Законом — це фізична особа, яка відповідно до рішення Господарського суду організовує здійснення санації боржника, і має відповідну ліцензію державного органу з питань банкрутства.

Ключові фактори успіху — характерний для певної галузі (підприємства) перелік чинників, що приносять їй (йому) переваги над іншими галузями (підприємствами).

Кон’юнктура товарних ринків — стан окремих товарних ринків, зумовлений взаємодією різних факторів (економічних, соціально-політичних, природніх), що проявляється в існуючому та прогнозованому співвідношенні попиту та пропозиції, рівні ринкових цін.

  1   2   3

Схожі:

Ринкові реформи пов’язані із змінами в системі правового регулювання...
Ринкові реформи пов’язані із змінами в системі правового регулювання економічних відносин. Такі процеси обумовлюють розвиток донедавна...
«Ніколи знову!» Права людини в Євросоюзі
Якщо влада або її представник (наприклад, державний службовець) порушить чиїсь права або свободи, громадянин має право звернутися...
«Ніколи знову!» Права людини в Євросоюзі
Якщо влада або її представник (напр., державний службовець) порушить чиїсь права або свободи, громадянин має право звернутися до...
ПРОГРАМА БІЗНЕС-ЗУСТРІЧІ
Бізнес-зустріч розрахована для громадян країн не членів ЄС, які потенційно розглядають можливість інвестувати свої кошти, час та...
ОСНОВНІ ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ РОБОТИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Порушення порядку подання або використання даних державних статистичних спостережень тягне за собою відповідальність, яка встановлена...
Це особа, яка займає перші позиції у політ структурах: держ владі,...
Політичний лідер – це особа, яка займає перші позиції у політ структурах: держ владі, органах місц самоврядування, політ парітях,...
Соціально-економічні показники м. Бердянськ за січень-березень 2013 року
Обсяг реалізованої промислової продукції підприємств склав 373,2 млн грн., або 80,2% до відповідного періоду 2012 року. У розрахунку...
Реферат на тему: МІЖНАРОДНИЙ БІЗНЕС
Кожна форма міжнародних економічних відносин відображена в міжнародному бізнесі, і виходячи з них можна говорити про такі види міжнародного...
І. Альтернативні тести (1-8)
Чи є серед філософських систем такі, які не можна визначити ані як матеріалістичні, ані як ідеалістичні? Немає. Філософія може бути...
В залежності від кількості властивостей, які характеризуються, показники якості поділяються на
Показники призначення (характеризують пристосованість виробів до використання та область використання)
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка