Уроку: Сонячна система. Рух планет навколо Сонця


Скачати 91.58 Kb.
Назва Уроку: Сонячна система. Рух планет навколо Сонця
Дата 21.12.2013
Розмір 91.58 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Астрономія > Урок
Тема уроку: Сонячна система. Рух планет навколо Сонця.

Мета: Навчальна: Поглибити знання учнів про Сонце та Сонячну систему;навчити учнів розрізняти планети, розвивати вміння працювати з додатковою літературою, робити цікаві повідомлення, працювати в навчальних парах, групах.

Розвивальна : Розвивати мовлення, пам'ять, увагу, спостережливість, мислення, продовжити формування вміння порівнювати, аналізувати, формувати інтерес до вивчення природознавства.

Виховна: Виховувати спостережливість, старанність , інтерес до наукових знань.

Обладнання: підручник, робочий зошит, мультимедійна презентація.,міні-проекти , сигнальні картки, тестові завдання,картки-схеми сонячної системи.

Тип уроку: урок – подорож з використанням інтерактивних технологій та мультимедійної презентації.

Методи і методичні прийоми: інформаційно-рецептивний(бесіда контрольна-перевірна природничий диктант, робота з підручником, пояснення, наочний (мультимедійна презентація),Інтерактивні вправи «Світлофор», «Третій зайвий», частково-пошуковий (групова робота).

Основні терміни та поняття: Сонячна система, планети земної групи, планети-гіганти, орбіта.

Хід роботи

1. Організаційний момент (2 хв.)

Вступ-привітання.

Добрий день, юні дослідники! Я рада бачити ваші розумні та добрі обличчя! Нас чекає цікава робота . А урок у нас сьогодні незвичний, ми здійснимо подорож в те місце, яке залишається загадкою для багатьох дослідників - у космос. Для того, щоб здійснити посадку, давайте згадаємо те, що нам уже відомо.

2. Перевірка знань

Природничий диктант ( Доповни речення) Слайд 1.

1.Всі тіла, що знаходяться за межами Землі: зорі, планети, комети це (небесні тіла)

2.Розжарені небесні тіла, що випромінюють світло це (зорі)

3. Ділянки небесної сфери з розташованими на них зорями та іншими небесними тілами називають(Сузір я).

4. Небесні тіла, що не випромінюють світла і рухаються своїми орбітами називають (Планетами).

5. Небесні тіла що обертаються навколо планет називають (Супутникими)

6. Малі небесні тіла це( Астероїди , комети , метеороїди)

7. Складається з твердого ядра - крижаної брили,заморожених газів і хвоста (комета)

8. Небесне тіло, що не згоріло у повітряній оболонці Землі і впало на її поверхню називають (Метеоритом)

9. Червоні зорі за температурою є( Найхолодніші)

10. Найбільш розжарені зорі (блакитні)

11. Наше Сонце належить до( жовтих зір)

12. Найближча до нас зоря це ( сонце)

Взаємоперевірка ( робота в парах)

3. Мотивація навчальної діяльності учнів. (2 хв)

В усі віки усі народи обожнювали Сонце. Наші предки слов’яни поклонялися богові Сонця, називали його Даждь- бог, або Ярило. Промовляючи назву нашої країни, ми теж згадуємо Сонце, тому що слово Україна означає «породженні Сонцем». Сонцю вклонялися, присвячували свята , складали пісні, легенди. Чому? Якби Сонце перестало існувати, що сталося б із життям на Землі? Чи знаєте ви, що таке Сонячна система? Які тіла входять до її складу? Яку будову має Сонячна система? Чи далеко ми від Сонця?

4. Повідомлення теми, мети, завдання уроку.(2 хв.)

Отримати відповіді на ці питання допоможе матеріал нашого уроку.

Тема: Сонячна система. Рух планет навколо Сонця.(Слайд 2.) (записати у зошит).

Мета: Сьогодні на уроці: ви пригадаєте, яке значення має сонце для життя на землі; ви дізнаєтесь будову сонячної системи; ви поглибите знання про планети Сонячної системи; ви переконаєтесь в унікальності Сонячної системи (слайд 3).

План (слайд4)

. 1. Значення Сонця.

2.Будова Сонячної системи.

3. Рух планет навколо Сонця.

5. Сприйняття та осмислення учнями нового матеріалу.

Яке ж значення має Сонце для життя на Землі? У нас гарне сонечко, ми будемо називати значення,і малювати йому промінчики.

  1. Прийом «Мозковий штурм». Слайд 5.


зірка

життя

рослини

світло

тепло

тварини

Газова гуля


Отже Сонце єдине джерело світла і тепла в Сонячній системі для всього живого на Землі.

Ми щойно подолали озоновий шар і виходимо у відкритий космос. Для того, щоб здійснити подорож планетами ми повинні дізнатись що таке Сонячна система. (Слайд 6.перегляд відеофільму про сонячну систему).

  1. В зошитах записати визначення.

Що таке сонячна система? Знайдіть відповідь у підручнику на с. 80.

А чому сонячна система називається – сонячна?Чому планети сонячної системи,обертаючись навколо Сонця не відлітають у космічний простір На це запитання дав відповідь учений Ньютон,який відкрив закон всесвітнього тяжіння Будова Сонячної системи є унікальною,одночасно навколо Сонця рухається багато небесних тіл по своїх орбітах, підпорядковуючись математичним законам та фізичному закону всесвітнього тяжіння,завдяки цьому планети не стикаються і не сходять з своїх орбіт . Унікальність — утримання Сонцем цих планет завдяки силі сонячного тяжіння. Слайд 7.

Сонячна система – планетна система утворена центральною зорею Сонцем і всіма небесними тілами, що обертаються навколо нього.

Отже, Планети – це небесне тіло, що обертається навколо Сонця, має свою орбіту, кулясту форму, не випромінюють світла, розташовані на різній відстані від Сонця.

Фізкультхвилинка.Ой як ми дуже стомились і на бік всі похилились,може нам всім відпочити фізкультхвилинку запросити

Сонце спортом зайнялося, (руки вгору,потягнутись)

М’яч вхопило й подалося (імітація ударів руками по м’ячу)

У футбола в хмари грати, ( стрибки на місці з плесканням)

Щоб спортивну форму мати. (Руки на поясі, колові рухи тулубом, тазом)

По м’ячеві лупцювало,

Ноги вгору піднімало – (Руки за спину в замок,почергове піднімання колін до грудей)

Праву,ліву,ліву,праву,

Ще руками помахало. ( руки прямі,вперед. «ножиці»)

Потім тричі присідало,

і на місці пострибало.(присідання, стрибки «жабенята»)

І так личком розпашіло, (руки вгору, через різні боки вниз,плечі розслабити)

Що навколо посвітліло.

Пошукайте в підручнику і випишіть : Планети Земної групи. Планети гіганти.(слайд8)

Ми продовжуємо подорожувати зоряним небом. Наші групи отримали завдання і підготували міні-проекти про планети. Отже, ласкаво просимо на першу планету – Меркурій.

Слайд Меркурій. Астроном 1.

Меркурій – символ грецького бога торгівлі та подорожей. Найближча до Сонця планета. Маса в 20 разів менша від маси Землі, швидко рухається навколо Сонця, рік триває 88 земних днів. Немає води, є атмосфера. У планети яскрава особливість – завжди обернена до Сонця одним і тим самим боком, це означає що на одній півкулі завжди день, а на іншій – ніч. Температура досягає до +430С вдень, а в ночі - 200С.

Слайд Венера . Астроном 2.

Найгарніша з планет – Венера – має ім’я богині любові, краси, родючості. Це найближча до Землі планета Сонячної системи. Вона першою з’являється на небі ввечері, коли ще світить сонце. За яскравістю на небі Венера третя після Сонця та Місяця. Доба на Венері становить близько 117 земних діб. Води немає, кисню практично теж. Вночі температура сягає +450С.

Слайд Земля. Астроном 3.

Земля – це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій існує життя. На нашій планеті є атмосфера придатна для дихання. Повітря і рідка вода – два найважливіші фактори, завдяки яким на Землі виникло життя. Земля обертається навколо своєї осі за 24 години( одну добу), а навколо Сонця за 365 днів — це є календарний рік. Супутником Землі – є Місяць. Навколо нашої планети місяць здійснює оберт за 28 діб.

Слайд Марс. Астроном 4.

Марс – четверта від сонця планета, назвали його на честь бога війни за його криваво-червоний колір. А ще його називають Червоною планетою. На ньому є пори року, а його доба триває всього на півгодини довше земної доби. На Марсі є гори, найвища – Олімп. Планета має два супутники Фобос (страх), Демос (жах). Марс – планета земного типу з розрідженою атмосферою. Узимку температура опускається до -100С, тому вуглекислий газ замерзає до твердого стану і утворює сухий лід.

Слайд Юпітер. Астроном 5.

Юпітер, названий честь давньоримського бога – громовержця. Це найбільша з усіх планет Сонячної системи, важить він удвічі більше, ніж усі інші планети разом взяті і майже в 318 разів важча за Землю. Навколо Сонця планета проходить за 12 років, рухаючись за 13,06 км за секунду. Температура становить -140С. За хімічним складом планета нагадує Сонце. Жовтогарячий колір атмосфері надають сполуки фосфору або сірки, для людей вона згубна, тому що містить отруйний аміак. У Юпітера є 12 супутників.

Слайд Сатурн. Астроном 6.

Сатурн – це шоста за віддаленістю від Сонця і друга за розмірами планета Сонячної системи. Назван ім’ям давньогрецького бога землеробства і врожаю. Його візитною карткою є велетенське кільце, що нагадує крислатий капелюх, яке складається з частинок криги, пилу і кам’яних уламків. Навколо планети обертається 62 супутника, найбільший Титан. Це другий за розмірами супутник у Сонячній системі. На планеті дуже холодно, а доба на Сатурні триває 10 годин, повний оберт навколо Сонця здійснює за 30 земних років.

Слайд Уран. Астроном 7.

Уран – сьома за віддаленістю від Сонця, третя за діаметром і четверта за масою планета Сонячної системи, належить до планет - гігантів. Назван ім’ям давньогрецького бога неба. Він тьмяний і повільно рухається. Навколо Урана обертається кілька десятків супутників. Доба триває 17 годин, а температура не піднімається вище -200С. Один оберт навколо Сонця здійснює за 84 земні роки.

Слайд Нептун. Астроном 8.

Нептун – планета, яку відкрили за допомогою розрахунків і законів, якими користується наука астрономія. Носить ім’я давньоримського бога морів. Це восьма за віддаленістю від Сонця, четверта за розміром, і третя за масою планета. Доба триває 16 годин, тривалість року становить 164,8 земного року., температура -200С Відкрито 6 супутників.

Донедавна ( до серпня 2006р) вченні вважали, що в Сонячній системі дев’ять планет. Дев’ята планета – Плутон, названа ім’ям міфічного бога підземного царства, був відкритий 1930року. Вчені з’ясували, що за Плутоном рухається багато небесних тіл, схожих на нього за розмірами, загалом їх понад 100тисяч.

А тепер послухаємо вірш і запам’ятаємо, що в Сонячній системі 8 планет

Меркурій по першій доріжці йде, 
По другій Венеру веде,
А рідна Земля ось по третій біжить
А Марс по четвертій за ними спішить.
Юпітер за Марсом на п’ятій орбіті 
По сьомій орбіті Уран ось біжить,
Нептун за Ураном по восьмій спішить. Слайд 9

6. Узагальнення та систематизація знань.

Ми здійснили захоплюючу подорож зоряним небом, час повертатись додому. Щоб здійснити посадку, давайте пограємо в гру «Світлофор». Бо на нашій планеті Земля ми повинні дотримуватись правил дорожнього руху. Учні карткою зеленого кольору сигналізує «так», червоного – «ні».

  1. Усі планети рухаються навколо Сонця по одній орбіті? (Ч)

  2. Час повного обертання планети навколо Сонця називається роком. (3)

  3. Тривалість року на всіх планетах однакова. (Ч)

  4. Нині вчені виокремлюють вісім планет сонячної системи, що рухаються навколо Сонця по своїх орбітах. (З)

  5. Найвіддаленіша від Сонця планета — Марс. (Ч)

  6. Найближче до Сонця розташована планета Мер­курій. (3)

  7. До планет земної групи належить Венера. (3)

  8. Планети відрізняються від зір тим, що самі не випромінюють світла. (З)

  9. До планет-гігантів належить Сатурн. (3)

  10. Сонце — найбільша планета Сонячної системи. (Ч)

Наступна гра « Знайди зайве»

У запропонованих ланцюжках знайдіть зайве слово і поясніть причину за якою його необхідно виключити. Слайд 10.

Сонце – Юпітер – Сатурн. (Сонце)

Меркурій – Фобос – Венера. (Фобос – супутник Марса)

Сатурн – Юпітер – Місяць. ( Місяць)

Демос – Фобос – Місяць – Сонце. ( Сонце)

Наступне завдання робота з картками-схемами. Пригадай планети всі, і їх назви запиши. Слайд 11



7. Рефлексія (Підбиття підсумків уроку).

Метод «Незакінчене речення» Слайд 12

Сьогодні на уроці мені було цікаво (нецікаво), тому що…..

Найбільше мені запам’яталось……

Я поповнив свої знання про….

Найважче мені було впоратись з завданням……

Я розповім своїм батькам про…..

Аргументація оцінювання учнів.

Хто на вашу думку найкраще працював на уроці,чиї відповіді були послідовними ,науковими,повними,

8. Домашнє завдання. Слайд 14

Вітаю, ми повернулися додому на планету Земля. Вдома ви ознайомитесь з параграфом 20. Приготувати міні проекти про Галактики.

Для тих хто любить складати вірші скласти вірш про сонячну систему

Для тих хто любить малювати----намалювати малюнок сонячної системи

Для тих хто любить майструвати -----зробити модель Сонячної системи

Схожі:

УРОК № Тема: Сонячна система. Рух планет навколо Сонця
Сонця; уявлення про причини зміни пір року; вміння висловлювати передбачення, доводити їх правильність, міркувати за аналогією, узагальнювати...
Урок 1 Сонце. Сонячна система. Рух планет навколо Сонця
Ми уже познайомилися з нашою Галактикою і небесними тілами, дізналися, як людство почало освоювати космос. Давайте пригадаємо те,...
Урок 1 Сонце. Сонячна система. Рух планет навколо Сонця
Ми уже познайомилися з нашою Галактикою і небесними тілами, дізналися, як людство почало освоювати космос. Давайте пригадаємо те,...
Додатки до уроку «Материки Землі» Додаток Історичні відомості про виникнення материків
Земля — одна з 9 планет, якi обертаються навколо Сонця i утворюють Сонячну систему
Зробіть висновок оснований на вашій точці погляду: Чи має Всесвіт початок і кінець?
Перше — відкриття Миколаєм Коперником того, що Земля обертається навколо Сонця, разом із Землею навколо Сонця обертаються й інші...
Урок природознавства. 4 клас Тема. Сонячна система
Мета : ознайомити учнів з елементами астрономії; на доступних прикладах розкрити поняття : зорі, Всесвіт, планети, Сонячна система;...
Презентація «Сонячна планета в міфах» Слайд 3
Меркурій у римській міфології бог торгівлі, покровитель мандрівників. Меркурій дуже швидко обертається навколо Сонця. Мабуть тому...
Земля́ третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на...
Земля́ — третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Земля належить до планет...
Планета Земля Всі тіла, що рухаються навколо Сонця, утворюють в сукупності планетну систему
До її складу входять: вісім великих планет; понад вісімдесят їхніх супутників; напевне, кілька десятків тисяч малих тіл або астероїдів...
Урок тренінг. Тема уроку: Сонце. Сонячна система
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка