Стан довкілля Волинської області за ІІ квартал 2010 року


Скачати 48.11 Kb.
Назва Стан довкілля Волинської області за ІІ квартал 2010 року
Дата 04.06.2013
Розмір 48.11 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Стан довкілля Волинської області

за ІІ квартал 2010 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження (ПЗС) – пост №4 - вул. Шопена, пост №5 – вул, Рівненська, пост №7 – вул. Гордіюк за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі).

В ІІ кварталі 2010 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку по 3 інгредієнтах (двоокису азоту, фенолу, формальдегіду) перевищував середньодобові концентрації.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за ІІ квартал 2010 року не встановлено.

Інформація щодо контролю викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в IІ кварталі 2010 року надана Державною екологічною інспекцією у Волинській області. Інспекцією було перевірено 5 підприємств області. Всього обстежено 19 джерел викиду. По результатах контролю джерел викидів і утворення перевищень нормативів ГДВ не виявлено.
2. Стан водних об’єктів Волинської області


  1. Стан хімічного забруднення поверхневих вод області

В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області за ІІ квартал 2010 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Волинським обласним виробничим управлінням водних ресурсів і водного господарства було відібрано та проаналізовано 36 проб поверхневих вод.

За результатами досліджень р. Західний Буг встановлено наступне: в створах м. Устилуг Володимир-Волинського району перевищення виявлено по нітритах в 1,2 рази, фосфатах в 2,3 рази та амонію сольовому в 1,5 рази; в с. Литовеж Іваничівського району амоній сольовий перевищує норми в 1,2 рази, нітрити в 1,8 рази, фосфати в 4,6 рази та залізо загальне в 1,7 рази; в пункті спостереження с. Ягодин Любомльського району виявлено перевищення по амонію сольовому в 1,4 рази, по фосфатах та залізу загальному в 2,7 рази. В с. Грабове Шацького району норми ГДК перевищували амоній сольовий в 2,6 рази та фосфати в 1,5 рази. Всі інші гідрохімічні показники в межах ГДК (по СанПіН № 4630-88 для водойм рибогосподарського призначення).

Річка Луга контролювалась вище та нижче скиду КОС м. Вол.-Волинська. В створі вище скиду концентрація по залізу загальному вища від допустимих в 1,7 рази, нижче скиду – перевищення виявлено по завислих речовинах в 1,2 рази. В створі вище та нижче скиду Іваничівського ВУЖКГ перевищення норм ГДК виявлено по фосфатах в межах 1,1 – 2,1 рази та залізу загальному в 2,0 рази. В створі м.Устилуг Володимир-Волинського району при впаді в р. Західний Буг концентрація по залізу загальному перевищує норми в 1,9 рази, амонію сольовому в 1,2 рази та по фосфатах в 1,6 рази. Виявлено перевищення норм ГДК вище та нижче випуску о/с смт. Локачі по нітритах в 1,2-1,3 рази, фосфатах в 3,4-3,9 рази.

По р. Путилівка знайдено перевищення норм в створі вище випуску о/с смт. Олика по фосфатах в 1,3 рази, нітритах в 4,0 рази та по залізу загальному в 2,8 рази; в створі нижче випуску о/с перевищення зафіксовано по фосфатах в 1,4, по залізу загальному в 2,7 рази, нітритах в 3,6 рази та амонію сольовому в 1,1 рази.

Вода у р. Вижівка вище та нижче випуску о/с смт. Старавижівського ВУЖГК забруднена сполуками: амонію сольового в 1,2 та 1,5 рази, заліза загального в 2,4 та в 2,7 рази. В створі вище о/с смт.Ратне - по амонію сольовому в 1,8 рази, нітритах в 1,4 рази та по залізу загальному 2,6 рази.

По р. Прип’ять (смт. Ратно) допустимі норми перевищує залізо загальне в 4,8 рази.

Річка Стохід контролювалась в створі с. Зарудчі де виявлено перевищення по залізу загальному в 11,9 рази, амонію сольовому в 3,0 рази та завислих речовинах в 1,1 рази.

Контроль якості вод Стиру проводилися в створі питного водозабору м.Луцька, де зафіксовано перевищення по: залізу загальному в 3,9 рази, фосфатах в 1,1 рази та нітритах 3,3 рази.

По р. Турія (м. Ковель питний водозабір) перевищення зафіксовані по залізу загальному в 5,8 рази та по амонію сольовому в 1,4 рази. В пункті спостереження вище та нижче випуску о/с м. Ковеля перевищення по залізу загальному в 3,4 та 3,5 рази, фосфатах в 1,3 та 1,4 рази. Всі інші показники досліджень в межах допустимих концентрацій.

В р. Серна в створах вище та нижче Брищанського сміттєзвалища зафіксовано перевищення по фосфатах в 1,8-2,1 рази та по залізу загальному 4,8-4,9 рази. Також перевищення норм ГДК виявлено в створах вище та нижче о/с Рожищенського водоканалу по амонію сольовому в 1,9 рази, нітритах в 1,8 рази, фосфатах 4,3-4,8 рази та по залізу загальному 3,0 рази.

По р. Цир в створах вище та нижче випуску о/с Камінь-Каширського ВУЖКГ концентраціяпо амонію сольовому вища від допустимих норм в 2,2-2,7 рази, нітрити -2,2 рази, фосфати 8,4-8,9 рази, залізо загальне 3,1-7,0 рази.

Контроль якості вод Студянка проводився в створі м.Устілуг Володимир-Волинського району при впаді в р. Західний Буг, де виявлено перевищення по нітритах в 1,3 рази.

В усіх проведених дослідженнях гідрохімічних показників поверхневих водойм області в ІІ кварталі рівнів екстримального забруднення не виявлено.
3. Радіаційний стан
Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за ІІ квартал 2010 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 9 до 12 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.
4. Моніторинг відходів
4.1. Державний контроль щодо утворення, розміщення, знешкодження та захоронення відходів
Протягом IІ кварталу 2010 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 254 об’єкти господарювання і надано 246 приписів. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 97 особіб, накладено штраф на суму 18530 грн. (стягнуто 12172 грн.). Тимчасово заборонено (припинено) діяльність одного об’єкта.

Виявлено 4 централізованих складів промислових відходів, непридатних ХЗЗР. Діють 10 полігонів твердих побутових відходів, з них 3 невідповідають екологічним та санітарним нормам. Виявлено 50 несанкціонованих сміттєзвалищ, з них 23 ліквідовано.
4.2 Наявність несанкціонованих сміттєзвалищ
В цілому по області виявлено 50 несанкціонованих сміттєзвалищ, загальною площею 3,7704 га, об’єм накопичених на них відходів – 1912,0 м3.

Ліквідовано 23 виявлених звалищ. Ліквідовано 1352 м3 відходів. Очищена площа від звалища становило 2,0445 га.

Пред’явлених позовів було 3 на суму 22,831 грн, з них стягнуто відшкодувань 12,915 грн. Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 7 осіб, з загальною сумою накладених штрафів – 2,805 грн. Протягом кварталу було стягнуто – 1,360 грн.
4.3. Поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин
На цей час в області залишається невивезеними 61,311 тон непридатних хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються в чотирьох складах: в Камінь-Каширському (43,097 т, в 1 складському приміщенні), Ковельському (3,910 т, 1 складське приміщення), Любомльському (2,088 т, 1 складське приміщення) та Рожищенському (12,216 т, 1 складське приміщення). Всі вище перераховані склади мають задовільний стан.


Схожі:

Стан довкілля області за ІІ квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля області за І квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан довкілля області за ІV квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Стан виробничого травматизму по Волинській області за 3 місяці 2012 року Виробничий травматизм
Виробничий травматизм. Протягом 1 кварталу 2012 року на підприємствах Волинської області травмовано 34 особи проти 25 за відповідний...
ІНФОРМАЦІЯ про стан розгляду звернень та прийому громадян, звернень...
Головним управлінням юстиції у Волинській області узагальнено аналітичні звіти районних, міських та міськрайонних управлінь юстиції,...
ГОЛОПРИСТАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ...
Про стан виконання районного бюджету та бюджетів усіх рівнів за І квартал 2015 року
Підсумки роботи територіального управління Держгірпромнагляду у Волинській...
Виробничий травматизм. Протягом 2011 року на підприємствах Волинської області сталося 4 групових нещасних випадків, в яких травмувалося...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Розробити аналізи підрозділу по усім напрямкам робіт службової діяльності за перший квартал 2012 року
ПЕРЕЛІК договорів оренди, укладених підприємством (установою, організацією)...
Головне управління МНС України в Миколаївській області надає інформацію про перелік договорів оренди та надходження орендної плати...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Виконання заходів передбачених оглядом службової діяльності ТУ МНС за 1-й квартал 2012р
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка