ЧОПСЬКА МИТНИЦЯ


Скачати 0.74 Mb.
Назва ЧОПСЬКА МИТНИЦЯ
Сторінка 1/7
Дата 13.05.2013
Розмір 0.74 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7


ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ЧОПСЬКА МИТНИЦЯ

Порядок митного оформлення

товарів та речей громадян

Ужгород 2012

Юридична клініка ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Чопська митниця

2012 р.

Довідник: Порядок митного оформлення товарів та речей громадян // Укладач Дорофеєва Л.М. – м. Ужгород, Видавництво УжНУ «Говерла». – 2012. – 46 с.

У довіднику зібрані матеріали з питань здійснення митного оформлення товарів та речей, які переміщуються через митний кордон України громадянами.

Широкий діапазон інформації та її актуальність (використано законодавство з урахуванням змін станом на 01.12.12) дозволяють знайти вирішення практичних ситуацій, пов’язаних із ввезенням та вивезенням за межі митної території України товарів, валюти, транспортних засобів та особистих речей громадян.

Читачі знайомляться із основними принципами переміщення предметів через кордон, поняттями митного контролю та митного оформлення, нормами та заборонами щодо пропуску окремих товарів та речовин, порядком застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання.

Приділено увагу порушенням законодавства з питань державної митної справи, розкрито повноваження митних органів щодо виявлення, документування та здійснення провадження в таких справах, охарактеризовано основні правопорушення, що можуть бути вчинені громадянами, види адміністративних стягнень та порядок їх застосування.

Зміст
1. Загальні положення митного контролю та митного оформлення………………. 5

2. Основні терміни та поняття митного законодавства ………………..…….……..6

3. Державна митна справа …………………………………………………………….8

4. Інформування з питань митної справи……………………………………..………9

5. Оскарження дій та рішень посадових осіб митних органів…………………...…10

6. Митне оформлення ………………………………………………………………...11

7. Декларування…………………………………………………………….………....12

8. Здійснення митного контролю………………………………………….…….….13

9. Форми митного контролю……………………………………………….……..….15

10. Особистий огляд…………………………………………………………………..16

11. Митні платежі ………………………………………………………………….…17

12. Пропуск та оподаткування товарів, що переміщуються громадянами………..18

13. Спрощена система митного контролю…………………………………………..19

14. Переміщення товарів………………………………………………………..…….20

15. Переміщення особистих речей громадян…………………………………….….20

16. Умови вивезення товарів громадянами…………………………………….……22

17. Особливості тимчасового вивезення товарів……………………………….….23

18. Умови ввезення громадянами товарів …………………………………………..24

19. Звільнення товарів від оподаткування…………………………………….…….26

20. Ввезення алкогольних напоїв та тютюнових виробів…………………….…….29

21. Особливості митного оформлення транспортних засобів…………………..…...29

22. Обмеження щодо ввезення товарів громадянами…………………………….….30

23. Тимчасове ввезення та ввезення транзитних товарів громадянами………….…30

24. Тимчасове ввезення транспортних засобів особистого користування………....31

25. Ввезення транспортних засобів з метою транзиту……………………………….33

26. Порушення митних правил………………………………………………..………34

27. Окремі види порушень митних правил та відповідальність за них …..….…….36

28. Провадження у справах про порушення митних правил…………….………….39

29. Порядок застосування адміністративного затримання……………….………….41

30. Компроміс у справі про порушення митних правил……………………………..42

31. Розгляд справи про порушення митних правил …………………………………43

32. Порядок виконання постанови в справі про ПМП………………………………44

33. Перелік товарів, вивезення яких громадянами не допускається ………………..45

1. Загальні положення митного контролю та митного оформлення
Митне оформлення товарів та речей, що переміщуються через кордон громадянами, відбувається у відповідності до законодавство України з питань державної митної справи, яке складається з Конституції України, Митного кодексу, інших законів України, що регулюють ці питання, з міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також з нормативно-правових актів, виданих на основі та на виконання Митного кодексу та інших законодавчих актів.

Відносини, пов'язані із справлянням митних платежів, регулюються Митним кодексом, Податковим кодексом України та іншими законами України з питань оподаткування.

Якщо міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Митним кодексом та іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору України.

Закони України з питань державної митної справи, нормативно-правові акти з питань державної митної справи, видані Кабінетом Міністрів України та центральним органом виконавчої влади, набирають чинності через 45 днів з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самим законом або нормативно-правовим актом, але не раніше дня їх офіційного опублікування.

Офіційним опублікуванням закону України з питань державної митної справи, нормативно-правового акта з питань державної митної справи, виданого Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, вважається опублікування його повного тексту в одному з періодичних друкованих видань, визначених законодавством України як офіційні. Днем офіційного опублікування закону України з питань державної митної справи, нормативно-правового акта з питань державної митної справи, виданого Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, вважається день виходу в світ номера того офіційного друкованого видання, в якому повний текст зазначеного закону України або нормативно-правового акта опубліковано раніше, ніж в інших офіційних друкованих виданнях.

Закон України або інший нормативно-правовий акт з питань державної митної справи, який набирає чинності з дня офіційного опублікування, вважається чинним з 0 годин дня, наступного за днем офіційного опублікування зазначеного закону України або нормативно-правового акта.

При здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, чинні на день прийняття митної декларації митним органом України.

Норми законів України, які пом'якшують або скасовують відповідальність особи за порушення митних правил, передбачені Митним кодексом, мають зворотну дію в часі, тобто їх норми поширюються і на правопорушення, вчинені до прийняття цих законів. Норми законів України, які встановлюють або посилюють відповідальність за такі правопорушення, зворотної дії в часі не мають.

У разі якщо норми законів України чи інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків підприємств і громадян, які переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України або здійснюють операції з товарами, що перебувають під митним контролем, чи прав та обов'язків посадових осіб митних органів, внаслідок чого є можливість прийняття рішення як на користь таких підприємств та громадян, так і на користь митного органу, рішення повинно прийматися на користь зазначених підприємств і громадян.
2. Основні терміни та поняття митного законодавства
У Митному законодавстві України терміни і поняття вживаються в такому значенні:

вантажне відправлення - товари, що надходять в Україну на адресу осіб або відправляються ними за межі України, або переміщуються транзитом через митну територію України, крім товарів, що належать громадянам та переміщуються ними у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі;

ввезення товарів, транспортних засобів на митну територію України, вивезення товарів, транспортних засобів за межі митної території України - сукупність дій, пов'язаних із переміщенням товарів, транспортних засобів через митний кордон України у будь-який спосіб у відповідному напрямку;

випуск товарів - надання митним органом права на користування та/або розпорядження товарами, щодо яких здійснюється митне оформлення, відповідно до заявленої мети;

вільний обіг - обіг товарів, який здійснюється без обмежень з боку митних органів України;

громадяни - фізичні особи: громадяни України, іноземці, особи без громадянства;

декларант - особа, яка самостійно здійснює декларування або від імені якої здійснюється декларування;

зона митного контролю - місце, визначене митними органами в пунктах пропуску через державний кордон України або в інших місцях митної території України, в межах якого митні органи здійснюють митні формальності;

митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є вартість товарів, що використовується для митних цілей, яка базується на ціні, що фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари. Відомості про митну вартість товарів використовуються для нарахування митних платежів; застосування інших заходів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності України; ведення митної статистики та розрахунку податкового зобов'язання, визначеного за результатами документальної перевірки.

митна декларація - заява встановленої форми, в якій особою зазначено митну процедуру, що підлягає застосуванню до товарів, та передбачені законодавством відомості про товари, умови і способи їх переміщення через митний кордон України та щодо нарахування митних платежів, необхідних для застосування цієї процедури;

митне оформлення - виконання митних формальностей, необхідних для випуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення;

митний контроль - сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах своїх повноважень з метою забезпечення додержання норм Митного кодексу, законів та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, міжнародних договорів України, укладених у встановленому законом порядку;

митні платежі: мито; акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції); податок на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів (продукції);

несупроводжуваний багаж - товари, що відправляються їх власниками - громадянами з оформленням багажних або інших перевізних документів та переміщуються через митний кордон України окремо від цих громадян;

особисті речі - товари, нові і такі, що були у вжитку, призначені для забезпечення звичайних повсякденних потреб фізичної особи, які відповідають меті перебування зазначеної особи відповідно в Україні або за кордоном, переміщуються через митний кордон України у ручній поклажі, супроводжуваному та несупроводжуваному багажі, міжнародних поштових та експрес-відправленнях і не призначені для підприємницької діяльності, відчуження або передачі іншим особам;

перевізник - особа, яка здійснює перевезення товарів через митний кордон України та/або між митними органами на території України або є відповідальною за такі перевезення;

постійне місце проживання - місце проживання на території будь-якої держави не менше одного року громадянина, який не має постійного місця проживання на території інших держав і має намір проживати на території цієї держави протягом будь-якого строку, не обмежуючи таке проживання певною метою, і за умови, що таке проживання не є наслідком виконання цим громадянином службових обов'язків або зобов'язань за договором (контрактом);

ручна поклажа - товари, що належать громадянам і переміщуються через митний кордон України разом з цими громадянами або уповноваженими ними особами без оформлення багажних чи інших перевізних документів;

супроводжуваний багаж - товари, що належать громадянам і переміщуються через митний кордон України у багажних відділеннях транспортних засобів, якими прямують ці громадяни, з оформленням багажних або інших перевізних документів;

товари - будь-які рухомі речі, у тому числі ті, на які законом поширено режим нерухомої речі (крім транспортних засобів комерційного призначення), валютні цінності, культурні цінності, а також електроенергія, що переміщується лініями електропередачі;

транспортні засоби - транспортні засоби комерційного призначення, транспортні засоби особистого користування, трубопроводи та лінії електропередачі;

транспортні засоби особистого користування - наземні транспортні засоби товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепи до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД, плавучі засоби та повітряні судна, що зареєстровані на території відповідної країни, перебувають у власності або тимчасовому користуванні відповідного громадянина та ввозяться або вивозяться цим громадянином у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію виключно для особистого користування, а не для промислового або комерційного транспортування товарів чи пасажирів за плату або безоплатно.
3. Державна митна справа
Державну митну справу становлять: порядок і умови переміщення товарів через митний кордон України, їх митний контроль та митне оформлення, застосування механізмів тарифного і нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, справляння митних платежів, ведення митної статистики, обмін митною інформацією, ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, здійснення відповідно до закону державного контролю нехарчової продукції при її ввезенні на митну територію України, запобігання та протидія контрабанді, боротьба з порушеннями митних правил, організація і забезпечення діяльності митних органів та інші заходи, спрямовані на реалізацію державної політики у сфері державної митної справи.

Державна митна справа здійснюється на основі принципів:

1) виключної юрисдикції України на її митній території;

2) виключних повноважень митних органів України щодо здійснення державної митної справи;

3) законності та презумпції невинуватості;

4) єдиного порядку переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України;

5) спрощення законної торгівлі;

6) визнання рівності та правомірності інтересів усіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності;

7) додержання прав та охоронюваних законом інтересів осіб;

8) заохочення доброчесності;

9) гласності та прозорості;

10) відповідальності всіх учасників відносин, що регулюються Митним кодексом.
4. Інформування з питань митної справи
Митні органи інформують заінтересованих осіб про митні Інформація щодо законодавства України з питань державної митної справи надається у встановленому законом порядку. При цьому митні органи надають не тільки інформацію, яку запитувала заінтересована особа, а й будь-яку іншу інформацію, яка стосується запиту, якщо її доведення до відома заінтересованої особи вважається митним органом доцільним.

За зверненнями підприємств та громадян, що переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України, митні органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства.

Консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи надаються митницями за місцем розташування підприємств або за місцем проживання або тимчасового перебування громадян, або Державною митною службою України, в усній, письмовій або, за бажанням заінтересованої особи, електронній формі у строк, що не перевищує 30 календарних днів, наступних за днем отримання відповідного звернення. Консультації в письмовій формі надаються у вигляді рішень митних органів.

Консультація з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи має індивідуальний характер і може використовуватися виключно особою, якій надано таку консультацію.

Не може бути притягнуто до відповідальності особу, яка діяла відповідно до консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи, наданої в письмовій або електронній формі, а також до узагальненої консультації, зокрема, на підставі того, що у подальшому такі консультації були змінені або скасовані.
  1   2   3   4   5   6   7

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка