Івано-Франківська обласна державна адміністрація


Скачати 0.55 Mb.
Назва Івано-Франківська обласна державна адміністрація
Сторінка 1/4
Дата 26.03.2013
Розмір 0.55 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4

УКРАЇНА

Івано-Франківська обласна державна адміністрація





Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації




Головне управління освіти

та науки обласної державної адміністрації



НАКАЗ

від 14.11.2012р. № 693/422
Про затвердження порядку

проведення обов’язкових

медичних профілактичних

оглядів дітей шкільного віку
На виконання рішень Ради регіонів від 24.05.2012р. № 1-1/1465 та підпункту 7 пункту 3 Комітету ВР України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму «Про дотримання Міністерством соціальної політики України, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України вимог законодавства щодо формування та реалізації державної політики з питань сім’ї та дітей, молоді, фізичної культури та спорту», листа МОЗ України від 20.08.2012р. № 04.01-08/489/9917, Постанови КМ України від 27.08.2010р. №788 «Про внесення змін до пункту 4 Порядку здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів», відповідно до наказів МОЗ України від 16.08.2010р. №682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.09.2010р. за № 794/18089), від 23.05.2012р. № 382 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 16 серпня 2010р.№682» (зареєстровано Міністерством юстиції України 12 червня 2012 р. за №941/21253), від 02.08.2012 №599 « Про затвердження примірного переліку питань при проведенні щорічного опитування учнів загальноосвітніх навчальних закладів, їх батьків (законних представників) щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем», спільного наказу МОЗ та МОН України від 29.07.2009р. № 518/674 «Про забезпечення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів загальноосвітніх навчальних закладах» (зареєстровано Міністерством юстиції України від 17.08.2009р. за № 773/16789), розпорядження обласної державної адміністрації від 30.08.2012р № 637 «Про готовність шкіл області до нового 2012-2013 навчального року», з метою удосконалення медичного забезпечення в загальноосвітніх навчальних закладах та залучення батьків до процесу формування здоров’я дитини
НАКАЗУЄМО:


  1. Затвердити Порядок проведення обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів початкових класів у загальноосвітніх навчальних закладах (в подальшому – Порядок, - додаток 1).




  1. Затвердити форму Медичного паспорту загальноосвітнього навчального закладу (додаток 2).




  1. Затвердити табель оснащення медичних пунктів шкіл устаткуванням, обладнанням, виробами медичного призначення, табель оснащення медикаментами та перев’язувальними матеріалами та перелік лікарських засобів для надання невідкладної допомоги (додаток 3) згідно із Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01; від 14 серпня 2001р. № 63).




  1. Перелік невідкладних станів та алгоритм надання допомоги на догоспітальному етапі (додаток 4).




  1. Головним лікарям ЦРЛ, ЦМЛ мм. Болехова, Яремче, ЦМКЛ:

    1. Проводити на базі загальноосвітніх навчальних закладів профілактичні огляди учнів 2-4 класів в присутності батьків або осіб, що їх заміняють, при створенні умов для їх проведення відповідно до ДСанПіНу 5.5.2.008-01 та Порядку, затвердженого п.1 даного наказу, з дотриманням вимог чинного законодавства. У випадку відсутності умов для проведення профілактичних оглядів дітей у загальноосвітньому навчальному закладі огляд проводити у найближчому лікувально-профілактичному закладі (фельдшерсько-акушерський пункт, лікарська амбулаторія).

    2. Проводити на базі міських дитячих поліклінік та консультацій, лікарських амбулаторій обов’язкові медичні щорічні огляди дітей 5-9 та 10-11 класів, а у віддалених школах сільської місцевості забезпечити проведення повноцінних виїзних оглядів бригадами спеціалістів ЦРЛ/ЦМЛ.

    3. Визначити в дитячих поліклініках та консультаціях «день школяра» для проведення медичних оглядів дітей у зручний для батьків час, в тому числі в суботу, та внести і затвердити чинним порядком відповідні зміни в графіки роботи спеціалістів.

    4. Складати сумісні графіки проведення щорічних обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів та затверджувати підписами керівника місцевого органу управління освітою та головного лікаря ЦМКЛ, ЦРЛ, ЦМЛ. Копію завірених графіків подавати головному спеціалісту ГУОЗ ОДА з педіатрії Л. Сенюті до 01 жовтня щорічно.

    5. Інформувати місцеві органи управління освітою, педагогічні колективи загальноосвітніх навчальних закладів і населення міста/району через засоби масової інформації та на батьківських зборах про Порядок проведення щорічних обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, запровадження «дня школяра» та графіки роботи спеціалістів.

    6. Щорічно створювати виїзні бригади у складі досвідчених лікарів-педіатрів, сімейних лікарів та середнього медичного персоналу (з врахуванням територіального принципу обслуговування) для проведення якісних оглядів учнів початкових класів в умовах загальноосвітніх навчальних закладів.

    7. Залучати до проведення поглиблених профілактичних щорічних оглядів підлягаючих контингентів учнів у віддалених школах сільської місцевості відповідних вузькопрофільних спеціалістів ЦРЛ/ЦМЛ (відповідно до вимог наказу МОЗ України від 16.08.2010р. №682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів»).

    8. Забезпечувати бригади спеціалістів, що здійснюватимуть огляди учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, транспортом та паливно-мастильними матеріалами.

    9. Дотримуватись чіткого виконання графіків виїздів.

    10. Розробити та затвердити графіки щорічного навчання медперсоналу, задіяного у профілактичних оглядах школярів із наступною здачею заліку.

    11. Максимально охопити вакцинацією та своєчасною ревакцинацією, туберкулінодіагностикою школярів згідно з календарем щеплень за наявності відповідних імунобіологічних препаратів в області.

    12. Взяти під особистий контроль організацію оглядів дітей із сімей соціального ризику та забезпечити їх 100% охоплення щорічними обов’язковими медичними оглядами.

    13. Щорічно контролювати наявність статистичних медичних форм (ф.026/о, ф.086-1/о, ф.086-2/о) в загальноосвітніх навчальних закладах до 05 вересня. Про всі випадки відсутності документації інформувати місцеві органи управління освітою та головного спеціаліста ГУОЗ ОДА з педіатрії Л. Сенюту.

    14. Подавати у місцеві органи управління освітою та відділи у справах сім’ї та молоді, відділи у справах дітей (з питань багатодітних сімей, дітей під опікою, кризових сімей) РДА/міськвиконкомів списки учнів, які не були оглянуті під час проведення обов’язкових щорічних профілактичних оглядів дітей шкільного віку у зв’язку із неявкою батьків або осіб, які їх заміняють, за фактом невиконання батьками обов’язків по збереженню здоров’я дітей, за підписом головного лікаря ЦМКЛ, ЦРЛ, ЦМЛ та директора школи, копію - головному спеціалісту ГУОЗ ОДА з педіатрії Л. Сенюті.

    15. Подавати щороку до 10 вересня поіменні списки дітей, які не мають довідки про проходження медогляду по школах і класах (1, 2, 3 і т.д.) за підписом заступника головного лікаря ЦРЛ, ЦМЛ, ЦМКЛ та директора школи головному спеціалісту ГУОЗ ОДА з педіатрії Л. Сенюті та головному спеціалісту ГУОН ОДА В. Палійчуку.

    16. Завершити проведення обов’язкових щорічних профілактичних оглядів дітей шкільного віку до 01 жовтня.

    17. Про результати проведених обов’язкових щорічних профілактичних оглядів дітей шкільного віку інформувати (з дотриманням принципу конфіденційності):

  • місцеві органи управління освітою та керівників загальноосвітніх навчальних закладів письмово;

  • населення міста/району через засоби масової інформації та на батьківських зборах;

  • головного спеціаліста ГУОЗ ОДА з педіатрії Л. Сенюту щороку до 01 жовтня згідно форми, яка додається (додаток 5).




  1. Заповнити до 01.12.2012р. та створити на місцях базу даних Медичних паспортів загальноосвітніх навчальних закладів (додаток 2) та два рази на рік забезпечити моніторинг даних і внесення відповідних змін та доповнень (до 01.06. та до 01.01. щорічно).

  2. Спільно із місцевими органами управління освітою розробити графіки підвищення кваліфікації медичних працівників загальноосвітніх навчальних закладів різного підпорядкування відповідно до чинного законодавства та здійснювати контроль за їх дотриманням.




  1. Начальникам місцевих органів управління освітою:

    1. Перевірити наявність та комплектацію медичних кабінетів згідно табелю оснащення згідно ДСанПіНу 5.5.2.008-01 від 14 серпня 2001р. та забезпечення лікарськими засобами для надання невідкладної медичної допомоги.

    2. Спільно із заступниками головних лікарів ЦМКЛ, ЦРЛ, ЦМЛ, рай/міськпедіатрами розробити та затвердити графіки проведення обов’язкових щорічних профілактичних оглядів дітей шкільного віку у школах та в умовах закладів охорони здоров’я на підпорядкованих територіях.

    3. Взяти під особистий контроль виділення приміщень для проведення обов’язкових щорічних профілактичних оглядів дітей шкільного віку з дотриманням вимог Порядку, затвердженого п.1 даного наказу, та дотримання умов конфіденційності при їх проведенні.

    4. Забезпечити зарахування дітей на навчання до загальноосвітніх навчальних закладів району/міста тільки після проходження медогляду та за наявності форми 026/о.

    5. Укомплектувати шкільні медпункти обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення відповідно до вимог ДСанПіНу 5.5.2.008-01 від 14 серпня 2001р. (додаток 3).




  1. Директорам загальноосвітніх навчальних закладів:

    1. Виділити приміщення для проведення медичного профілактичного огляду відповідно до вимог ДСанПіНу 5.5.2.008-01 від 14 серпня 2001р.

    2. Забезпечити щорічне систематичне інформування батьків або законних представників дитини про необхідність проведення щорічних профілактичних медичних оглядів дітей згідно із затвердженим графіком.

    3. Забезпечити дотримання умов конфіденційності при проходженні профілактичного медогляду та щодо його результатів.

    4. Забезпечити щорічне систематичне інформування батьків або законних представників дитини про те, що профілактичний медичний огляд дітей проводиться винятково в присутності батьків та за наявності карти амбулаторного хворого (форма 112/о).

    5. Учнів 2-11 класів, які не пройшли медичного обстеження, до навантажень на уроках фізичного виховання не допускати (інформацію довести до відома батьків).

    6. Посилити роботу працівників загальноосвітніх закладів стосовно неухильного дотримання медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах на уроках фізичної культури.

    7. Подати пропозиції щодо проведення в навчальних закладах «дня школяра» для дітей молодших класів головним лікарям ЦРЛ, ЦМЛ, ЦМКЛ і інформувати батьків.

    8. Провести роботу з педагогічним персоналом закладів освіти щодо питань контролю за станом здоров’я учнів та порядку дій (скерування за допомогою, інформування батьків) у разі виникнення хворобливого стану у дітей під час перебування в шкільному закладі.

    9. Не допускати до фізичних навантажень на уроках фізвиховання хворих дітей, дітей, які не пройшли медичний огляд та без визначення групи з фізичного виховання, без проведення та оцінки проби Руф’є.

    10. Забезпечити на підставі зібраних форм 026/о, 086/1/о та 086/2/о формування листків здоров’я дітей покласно шкільною медичною сестрою та своєчасне розміщення списків у класних журналах.

    11. Забезпечити формування списків дітей підготовчої групи, спеціальної групи з фізичного виховання та звільнених від занять з фізичного виховання.

    12. За місяць до закінчення терміну перебування учня в спеціальній або підготовчій групі, закінчення терміну висновку ЛКК про звільнення від занять з фізичного виховання забезпечити письмове повідомлення класними керівниками учня та його батьків про необхідність проходження повторного медичного огляду з метою визначення групи для занять фізичною культурою.


8. Координацію роботи покласти на заступників головних лікарів з питань охорони материнства та дитинства і відповідальних працівників місцевих органів управління освітою.
9. Головному спеціалісту ГУОЗ ОДА з педіатрії Л. Сенюті узагальнювати інформацію про результати обов’язкових щорічних профілактичних медичних оглядів школярів та подавати заступнику начальника З. Ціхонь та в МОЗ України щороку до 05 жовтня.
10. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника начальника ГУОЗ ОДА З. Ціхонь та заступника начальника ГУОН ОДА М. Мрічко.


Начальник головного

управління освіти і науки облдержадміністрації

_____________ Микола Олінійчук





Начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації

______________ Зінаїда Болюк


Додаток 1

«Затверджуємо»

Наказ УОЗ та УОН ОДА

від 14.11.2012р. № 693/422
ПОРЯДОК

проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів

учнів початкових класів у загальноосвітніх навчальних закладах

  1. З метою дотримання санітарно-епідемічних вимог та конфіденційності оглядів необхідно забезпечити відповідні умови їх проведення: окреме приміщення довжиною не менше 6-7м, температура не нижче 22°С, умови для миття рук, миючі та дезінфікуючі засоби, одноразові рушники, ростомір, вага, таблиця для визначення гостроти зору тощо (ДСанПіН 5.5.2.008-01 від 14 серпня 2001р.).

  2. Класні керівники зобов’язані провести роз’яснювальну роботу з батьками щодо необхідності проведення щорічних профілактичних медичних оглядів та попередити про необхідність наявності під час огляду дитини Ф 112/о («Амбулаторна карта»).

  3. Огляди учнів початкових класів проводяться у загальноосвітніх навчальних закладах в присутності батьків або осіб, які їх заміняють, (окрім дітей 1-го класу, які пройшли поглиблений медичний огляд і мають медичну форму встановленого зразка Ф 026/о та дітей, які подали відомості про проходження профілактичних оглядів у лікувально-профілактичних закладах Ф 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного огляду» терміном дії до 1-го року від дати видачі та Ф 086-2/о «Карта профілактичної роботи з учнями загальноосвітніх навчальних закладів, їх батьками або законними представниками щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем»).

  4. У випадку відсутності батьків або осіб, що їх заміняють, учні не можуть бути оглянуті лікарем і підлягають тільки долікарському огляду (проведення проби Руф’є, плантографії, вимірювання антропометричних даних, тиску, пульсу, визначення гостроти зору).

  5. Списки дітей, які не були оглянуті у зв’язку із відсутністю під час огляду батьків або осіб, які їх заміняють, за підписом лікаря, який проводив огляди, та керівника загальноосвітнього навчального закладу подаються у відділи освіти, ЦМКЛ, ЦРЛ, ЦМЛ та у відділи у справах сім’ї та молоді, служби у справах дітей, з метою проведення спільної роботи щодо виконання батьками своїх обов’язків щодо збереження здоров'я дітей.

  6. Медичні працівники, які здійснюють огляд, зобов’язані надати батькам або особам, що їх заміняють, повну і вичерпну інформацію про стан здоров'я дитини та надати необхідні рекомендації щодо режиму, дієти, лікування, необхідного дообстеження та спостереження у відповідних спеціалістів.

Додаток 2

Затверджуємо

Наказом УОЗ та УОН ОДА

від 14.11.2012р. № 693/422
МЕДИЧНИЙ ПАСПОРТ ЗОСШ ________________ __________________району

станом на ______________
  1   2   3   4

Схожі:

УКРАЇНА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004 тел.: (0342)55-22-72, 55-21-34, e-mail
У КРАЇНА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ГОЛОВНЕ...
Начальникам управлінь (відділів) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), керівникам закладів обласного підпорядкування, професійно-технічних...
Філія "АВЕ Коломия" Товариства з обмеженою відповідальністю «АВЕ...
Юр адреса: 78294, Івано-Франківська обл, Коломийський р-н, с. Залуччя, вул. Клубна,9
Територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Івано-Франківській області
Вано-Франківська обласна організація Добровільного пожежного товариства України
ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Правил проведення І- ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів в Івано-Франківській області, затверджених...
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Правил проведення І- ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів в Івано-Франківській області, затверджених...
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Правил проведення І- ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів в Івано-Франківській області, затверджених...
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів в Івано-Франківській області, затверджених наказом головного управління...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка