Коломийська центральна районна лікарня


Скачати 123.79 Kb.
Назва Коломийська центральна районна лікарня
Дата 07.08.2013
Розмір 123.79 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
УКРАЇНА

Міністерство охорони здоров’я

Коломийська центральна районна лікарня

_____________________________________________________________________________

78200, м. Коломия, Івано-Франківська обл., вул. Р. Крушельницьких, 26, тел. 2-05-90
Довідка

на розгляд сесії районної ради по питанню

«Про перспективи реформування галузі охорони здоров’я в районі»
Погіршення стану здоров'я населення, високі показники смертності осіб працездатного віку, зменшення середньої тривалості життя, нерівність у доступності медичної допомоги призводять до об'єктивного збільшення потреби у медичній допомозі, яку існуюча система охорони здоров'я задовольнити не в змозі.

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, підготовленими на основі кращого світового досвіду, лише розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини дасть змогу істотно вплинути на поліпшення демографічної ситуації, досягнути справедливого розподілу і раціонального використання бюджетних коштів.

У більшості держав світу на частку первинної медико-санітарної допомоги припадає до 90 відсотків загального обсягу медичних послуг, а питома вага чисельності лікарів загальної практики - сімейної медицини серед лікарів галузі охорони здоров'я становить 30-50 відсотків.

Первинна медико-санітарна допомога є на сьогодні частиною спеціалізованої амбулаторної допомоги, тому управління первинною допомогою із застосуванням економічних важелів практично неможливе.

Протягом багатьох років на утримання закладів охорони здоров'я, що надають первинну медико-санітарну допомогу, витрачалося лише 10 відсотків коштів, виділених з державного бюджету для охорони здоров'я, що, зважаючи на низький рівень матеріально-технічного забезпечення зазначених закладів, є вкрай недостатньо.

Не застосовуються принципи комплексності та наступності у наданні медичної допомоги. Не приділяється достатня увага профілактиці захворювань та диспансеризації населення. Це призводить до несвоєчасного виявлення хвороб та їх ускладнень, а отже, до збільшення потреби населення у спеціалізованій та високоспеціалізованій медичній допомозі.

На даний час в Коломийському районі медичну допомогу надають 77 закладів охорони здоров’я, серед яких 47 ФАПів, 18 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, центральна районна лікарня з поліклінікою, 2 районних лікарні (Отинія, Гвіздець), Печеніжинська міська поліклініка, 4 лікувальних заклади (дитяча лікарня, пологовий будинок, стоматполіклініка, станція швидкої медичної допомоги), 4 лікувальних заклади обласного підпорядкування (фтізіопульмодиспансер, онкодиспансер, шкірвендиспансер, інфекційна лікарня).

Первинна медико-санітарна допомога для сільського і міського населення району надається закладами первинного (АЗПСМ, ФАПи) та вторинного (Центральна районна поліклініка, дитяча поліклініка, поліклініка Отинійської та Гвіздецької районних лікарень, Печеніжинська міська поліклініка) рівня, фінансування яких здійснюється за рахунок районного бюджету.

Для вирішення завдань наближення медичної допомоги до кожної людини є необхідність створення відокремлених юридичних структур – районного центру первинної медико-санітарної допомоги, яий фінансується з районного бюджету і міського центру первинної медико-санітарної допомоги, фінансування якого буде здійснюватись з міського бюджету.

Вторинна медична допомога забезпечується на рівні поліклініки (спеціалізована амбулаторна допомога) та стаціонару. У зв’язку з відсутністю чіткого роз­межування амбулаторної допомоги на первинному та вторинному рівнях назріла потреба відокремити спеціалізовану амбулаторну допомогу і для її надання створити потужний консультативно-діагностичний центр, будівництво якого на даний час на етапі завершення та оснастити його сучасним обладнанням, створення централізованої клініко-діагностичної лабораторії з належним оснащенням, яка на даний час вже відкрита та функціонує. Це дасть можливість суттєво наблизити медичну допомогу до населення, оскільки всі необхідні обстеження і консультації з рекомендаціями подальшого лікування кожен громадянин зможе отримати в межах свого району.

Для поліпшення стаціонарної допомоги, якості її роботи постала необхідність створення на базі Коломийської ЦРЛ госпітального округу із потужними багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування, в яких буде сконцентровано висококваліфікований кадровий потенціал та матеріально-технічне обладнання. Після створення та оснащення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, необхідно провести диференціацію в наданні медичної допомоги на вторинному рівні, зокрема перевести потік пацієнтів, які потребують інтенсивного лікування, в багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування (стаціонар ЦРЛ, дитяча лікарня, пологовий будинок), а районні лікарні перепрофілювати у лікарні для проведення планового стаціонарного лікування з оптимальною кількістю ліжок, в яких надаватиметься стаціонарна допомога хворим із хронічними захворюваннями, здійснюватиметься проведення повторних курсів протирецидивної терапії або доліковування з використанням стандартних схем лікування. Доцільним є те, щоб у структурі лікарні планового лікування створити такі відділення: приймально-діагностичне відділення з палатами інтенсивної терапії, цілодобовим чергуванням лікаря-анестезіолога і сучасною діагностичною базою (рентген, УЗД-діагностика, ендоскопія, кабінети функціональної діагностики, ургентна лабораторія), соматичні відділення для дорослих та дітей.

Для забезпечення своєчасного надання невідкладної допомоги населенню потребує суттєвої реорганізації служба швидкої та невідкладної медичної допомоги. На даний час значні території сільських населених пунктів у районах області перебувають поза межами нормативної потреби в наданні швидкої медичної допомоги. Необхідне збільшення мережі станцій, пунктів швидкої медичної допомоги постійного та тимчасового базування і забезпечення їх відповідним обладнанням і спеціальними транспортними засобами.
Надання медичної допомоги в районі будуть здійснювати Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги, Коломийський госпітальний округ, консультативно-діагностичний центр та швидка медична допомога.

1. Організація первинної медико-санітарної допомоги

Основним підрозділом в наданні первинної медико-санітарної допомоги буде районний центр первинної медико-санітарної допомоги для організації надання населенню територіальної громади району безоплатної первинної медико-санітарної допомоги та забезпечення організаційно-методичної роботи.

Основними функціями центру первинної медико-санітарної допомоги є: надання невідкладної медичної допомоги населенню, проведення диспансеризації населення, здійснення профілактики захворювань, в тому числі й імунопрофілактики, проведення санітарно-просвітницької роботи, забезпечення виконання лікарських призначень.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 01.11.2012 року №671 ініційовано, а рішенням сесії районної ради від 08.11.2012 року №291-XI/12 створено комунальну установу «Центр ПМСД Коломийської районної ради».

Районний центр ПМСД включає в себе лікарські амбулаторії змішаного типу, де можуть працювати на першому етапі лікарі-терапевти і педіатри, амбулаторії ЗПСМ, ФАПи.

Адміністративний корпус Центру пропонується розмістити в приміщенні жіночої консультації по вулиці Театральній.

Необхідно врахувати те, що на першому етапі до 2020 році в містах (Отинія, Гвіздець, Печеніжин) дозволяється створення лікарських амбулаторій змішаного типу (на базі їх поліклінік), тобто лікарських амбулаторій, де первинну медико-санітарну допомогу населенню будуть надавати,паралельно з лікарями загальної практики-сімейної медицини, лікарі-терапевти і лікарі-педіатри.

На базі поліклініки Отинійської РЛ №1, з кількістю обслуговуючого населення 15 209 осіб (з них 5 274 проживає в смт.Отинія, решта – в приписних до поліклініки селах) створити дві лікарські амбулаторії, а саме: Отинійська міська лікарська амбулаторія з ФАПом с.Ворона (7 018 осіб) і Отинійськасільська лікарська амбулаторія з ФАПами сіл Грабич, Голосів, Сідлище, Молодилів, Станіславівка, Торговиця, Закрівці, Угорники, з кількістю обслуговуючого населення 7 788 осіб, забезпечивши в них надання ПМСД за змішаним типом лікарями ЗПСМ, терапевтами та педіатрами.

Враховуючи територіальну розміщеність с.Богородичин, ФАП даного села доцільніше підпорядкувати АЗПСМ с.Коршів. Для максимального наближення лікарської допомоги до сільських жителів буде доцільніше відкриття АЗПСМ в с.Ворона, де проживає 1 744 особи і в с.Торговиця, підпорядкувавши їй ФАПи сіл Грабич та Закрівці, з кількістю обслуговуючого населення 2 808 осіб.

По Гвіздецькій РЛ№2, на базі поліклініки з кількістю обслуговуючого населення 5 087 осіб (з них 1 939 міських жителів) організували лікарську амбулаторію за змішаним типом надання медичної допомоги з підпорядкованими ФАПами сіл Ст.Гвіздець, М.Гвіздець та Остапківці.

На базі Печеніжинської МП, з кількістю обслуговуючого населення 12 655 осіб (з них 5 218 проживає в смт.Печеніжин) створити лікарську амбулаторію за змішаним типом надання медичної допомоги, підпорядкувавши їм ФАПи сілРунгури, Слобода, Молодятин, Марківка та М.Ключів.

Для наближення лікарської допомоги до сільських жителів надалі доцільним є відкриття АЗПСМ на базі ФАПус.Рунгури, в якому проживає 2 451 житель, підпорядкувавши їй ФАП села Слобода із зоною обслуговування 3467 жителів гірської місцевості .

Всі інші, тепер діючі АЗПСМ, з підпорядкованими їм ФАПами, залишаються без змін

Щодо лікарів-стоматологів, а їх 17.5 посад в АЗПСМ, мабуть доцільніше залишити в штаті АЗПСМ, що дасть можливість кращого проведення профілактичної роботи стоматологічних захворювань населення, хоча згідно наказу МОЗ України від 05.10.2012 року №646 в лікарських амбулаторіях та ФАПах повинні бути створені тільки умови для продовження функціонування існуючих стоматологічних кабінетів, що повинні увійти до складу стоматполіклініки.

Згідно наказу МОЗ України від 23.02.2012 року № 129 «Про затвердження примірних штатних нормативів Центру ПМСД» проведено розрахунок штатних посад Коломийського районного Центру ПМСД, який складає, враховуючи адміністративний склад 473,0 посади, з них лікарі – 108,75 посад, медичні сестри – 248,25 посад, молодші медичні сестри – 52,5 посад, інші – 63,5 посад.

Для забезпечення надання первинної медичної допомоги населенню району необхідно підготувати 105 лікарів загальної практики сімейної медицини , з них, наданий час, мають спеціалізацію і працюють сімейними лікарями 38 лікарів, 3 лікарі проходять спеціалізацію по загальній практиці сімейної медицини.

Серед працюючих лікарів-терапевтів і лікарів-педіатрів, яких необхідно перевчити на лікарів загальної практики на період до 2020 року:

  • по Отинії

серед 6 працюючих терапевтів 2 (33,3%) пенсійного віку, 2 (33,3%) – які пропрацювали 20 і більше років, перекваліфікації підлягає 2 особи;

серед 4 працюючих педіатрів 1 пенсійного віку і 1 пропрацював 20 і більше років, перекваліфікації підлягає 2 особи;

Разом по Отинії4лікарі, при потребі в лікарях загальної практики сімейної медицини 13 осіб.

  • по Гвіздцю

серед 2 працюючих терапевтів 1 пенсійного віку, 1 пропрацював 20 і більше років;

серед 2 працюючих педіатрів 1 пенсійного віку і 1 пропрацював 20 і більше років;

Потреба в лікарях загальної практики сімейної медицини 5 осіб.

  • по Печеніжину

серед 3 працюючих терапевтів, 1 пропрацював 20 і більше років;

серед 4 працюючих педіатрів 1 пенсійного віку;

Перекваліфікації підлягає 5 лікарів, при потребі в лікарях загальної практики сімейної медицини 12 осіб.

Всього необхідно організувати проходження спеціалізації по загальній практиці сімейної медицини 9 лікарів.

В 2012 році прийнято на роботу 3 лікаря загальної практики-сімейної медицини в АЗПСМ сіл Сопів, Лісний Хлібичин, раківчик.

На даний час проходять інтернатуру по сімейній медицині 10 лікарів, які приступлять до роботи в 2013 році – 3 лікаря в АЗПСМ сіл Залуч, Турка, Перерів, в 2014 році – 2 лікаря в АЗПСМ сіл Сопів, Лісний Хлібичин.

Для належного забезпечення відповідних закладів лікарями загальної практики сімейної медицини керівникам необхідно проводити поступову заміну лікарів, в першу чергу пенсійного віку на лікарів загальної практики сімейної медицини з числа випускників медичних навчальних закладів та залучення лікарів інших спеціальностей до отримання кваліфікації сімейного лікаря.

Щодо підготовки медичних сестер загальної практики сімейної медицини та інших спеціалістів, було б доцільнішим відкриття відділу післядипломної підготовки медичних сестер при Коломийському медичному коледжі.

Провівши попередні приблизні розрахунки коштів, а приблизні тому, що складно на даний час прорахувати витрати на енергоносії по Отинійській, Гвіздецькій і Печеніжинській лікарських амбулаторіях, які є в складі поліклінік установ.

Потреба в коштах для районного Центру ПМСД складає 17,7 млн.грн., що складає 35,9% від доведених міністерством фінансів коштів на утримання медичних закладів району (49,4 млн.грн.). Якщо врахувати добавлені районом 8,1млн.грн. то відсоток на фінансування первинної медичної допомоги складатиме 30,8%. згідно пункту 2.2 рішення колегії ГУОЗ ОДА від 30.11.2012 року «Про створення Центрів ПМСД в області» передбачити при формуванні бюджету фінансування Центрів в розмірі 25-30% від загального обсягу витрат.

Оснащення закладів первинного рівня медико-санітарної допомоги повинно бути здійснено згідно з наказом МОЗ України від 23.02.2012 № 132 “Про затвердження Примірного табеля оснащення лікувально-профілактичних підрозділів закладів охорони здоров’я що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу”.

Додатково, крім нормативного, належним є оснащення всіх амбулаторій загальної практики – сімейної медицини району: обладнання для ЕКГ-діагностики з можливостями дистанційної передачі результатів ЕКГ у кардіологічне відділення госпітальної бази, зворотним отриманням результатів розшифрування ЕКГ та рекомендацій лікаря-кардіолога; технічне обладнання для забезпечення можливості відеоконсультацій лікарів і пацієнтів з працівниками госпітальної бази.

Обов’язковим є також встановлення у кожному фельдшерському, фельдшерсько-акушерському пункті стоматологічного обладнання, передбачивши у визначені дні години прийому пацієнтів закріпленим за дільницею лікарем-стоматологом.

Окремо при амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських, фельдшерських і медичних пунктах необхідно передбачити наявність житлового блоку зі всіма зручностями: центральне опалення, центральне водопостачання та водовідведення.

2. Організація та надання швидкої медичної допомоги.

Центр екстреної медичної допомоги організовується на базі обласної лікарні.

Прийнято рішення Коломийської районної ради від 6 грудня 2012 року №303-XII/12 «Про реорганізацію Коломийської станції швидкої медичної допомоги, пунктів швидкої медичної допомоги Печеніжинської міської поліклініки, Отинійської РЛ №1 та Гвіздецької РЛ №2». На виконання рішення створено комісію по передачі матеріальних цінностей Коломийської станції швидкої медичної допомоги, пунктів швидкої медичної допомоги Печеніжинської міської поліклініки, Отинійської РЛ №1 і Гвіздецької РЛ №2 та передачі кадрового, транспортного та матеріально-технічних ресурсів, крім нерухомого майна у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.

На даний час є доцільною підготовка документів на оформлення юридичної особи «Коломийська станція швидкої медичної допомоги».

Коломийська станція швидкої медичної допомоги включає пункти швидкої медичної допомоги Отинійської РЛ №1, Гвіздецької РЛ №2 і Печеніжинської міської поліклініки та пункти їх тимчасового базування (доцільним є відкриття відповідного пункту на базі АЗПСМ с.Коршів). Бригада заступає на чергування на станції або пункті швидкої медичної допомоги з наступним переміщенням до кінця зміни у пункт тимчасового базування із відповідно окресленою територією обслуговування. Така організація забезпечить доступність і своєчасність екстреної і невідкладної медичної допомоги сільським мешканцям відповідно до існуючих нормативів.

3. Консультативно-діагностичний центр району забезпечить надання кваліфікованої медичної допомоги (вторинний рівень амбулаторно-поліклінічної допомоги) всім жителям району.

Консультативно-діагностичний центр повинен включати такі підрозділи і кабінети:

- Консультативне відділення, в якому працюють спеціалісти вторинного рівня медичної допомоги. Створюються доросле і дитяче консультативні відділення.

- Жіноча консультація.

- Дений стаціонар для проведення діагностики і лікування при гострих захворюваннях або загостренні хронічних хвороб за умови відсутності показань до цілодобового лікарського нагляду.

- Операційна для виконання амбулаторних оперативних втручань.

- Перев’язочна.

- Маніпуляційна.

- Відділення функціональної діагностики.

- Стоматологічне відділення, яке повинно включати кабінети для надання допомоги дорослому і дитячому населенню: кабінет стоматолога-терапевта, кабінет стоматолога-хірурга, кабінет дитячої стоматології.

- Рентгенологічне відділення, яке має бути оснащене стаціонарною рентгенустановкою для рентгеноскопії, рентгенографії, пересувним рентгенапаратом, цифровим флюорографом, дентальним рентгенапаратом, комп’ютерним томографом, мамографом.

- Відділення ультразвукової діагностики, яке має забезпечити належне обстеження органів черевної порожнини, щитоподібної залози, молочних залоз, органів таза, серця, вагітних та жінок. Спеціалісти і технічне забезпечення даного відділення повинні мати можливості та володіти методиками проведення ультразвукової діагностики у дітей. У містах, де будуть розташовані лікарні інтенсивного лікування, дане відділення повинно проводити обстеження суглобів і кровоносних судин.

- Ендоскопічне відділення повинно включати ендоскопічний кабінет для виконання езофагогастродуоденоскопії, ендоскопічний кабінет для обстеження дітей, ендоскопічний кабінет для виконання ректороманоскопій і колоноскопій. У містах з лікарнею інтенсивного лікування – додатково ендоскопічний кабінет для виконання бронхоскопії.Для уточнення патології шлунково-кишкового тракту проводити біопсію за показаннями. У даному відділенні повинні бути створені можливості відеоконсультацій зі спеціалістами кафедри патологічної анатомії або обласного патологоанатомічного бюро.

- Лабораторне відділення (новостворена централізована лабораторія).

- Реабілітаційне відділення з кабінетами масажу, ЛФК та фізіотерапії.

4. У структуру Коломийської госпітальної медичної бази увійдуть: багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування (стаціонар Коломийської ЦРЛ, дитяча лікарня, пологовий будинок), лікарні планового і відновного лікування, хоспіс (заклад для надання паліативної допомоги та психологічної підтримки безнадійно хворим) .

Головний лікар

центральної районної лікарні І.Д.Садов’як

Схожі:

КОЛОМИЙСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ
Коломийському районі цільової Програми „Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015року”
УКРАЇНА Міністерство охорони здоров’я Коломийська центральна районна лікарня
...
УКРАЇНА Міністерство охорони здоров’я Коломийська центральна районна лікарня
«Про хід виконання рішення районної ради від 05. 04. 2012р. №213 – VIII/12 «Про районну програму розвитку первинної медико-санітарної...
Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня»

МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Про стан харчування хворих в стаціонарних відділеннях Комунальної установи «Вознесенська центральна районна лікарня»
Петрівська центральна районна лікарня
Підрозділ(и) (особа(и)), яких планується залучити до підготовки документації конкурсних торгів (запиту цінових пропозицій, кваліфікаційної...
Петрівська центральна районна лікарня
Підрозділ(и) (особа(и)), яких планується залучити до підготовки документації конкурсних торгів (запиту цінових пропозицій, кваліфікаційної...
Петрівська центральна районна лікарня
Підрозділ(и) (особа(и)), яких планується залучити до підготовки документації конкурсних торгів (запиту цінових пропозицій, кваліфікаційної...
Районна цільова соціальна програма протидії ВІЛ -інфекції /СНІДу...
ВІЛ-інфекції/СНІДу серед осіб віком 12-24 років з метою підвищення рівня їх обізнаності щодо безпечної статевої поведінки, що дасть...
УКРА Ї Н А КОЛОМИЙСЬКА РАЙОННА РАДА
На виконання вимог статті 16 Закону України “Про доступ до публічної інформації”
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка