Вдячні славетній землячці


Скачати 26.26 Kb.
Назва Вдячні славетній землячці
Дата 12.04.2013
Розмір 26.26 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
Вдячні славетній землячці
4 жовтня у Гадяцькій гімназії проведено день пам’яті феноменальної особистості із роду Драгоманових Олени Пчілки, чиє ім’я носить наш навчальний заклад . Майже півстоліття трудилася Олена Пчілка на ниві української літератури і культури як прозаїк, поет, драматург, перекладач, літературний критик, фольклорист, етнограф, видавець, редактор, громадський діяч, вчений-педагог, член-кореспондент АН України. Ми вдячні славетній землячці за талант, безсмертну спадщину, любов до рідного краю.

У гімназії проведено велику роботу по вивченню життєвого шляху та відродженню творчої спадщини Олени Пчілки. Під час екскурсії «Шляхами Олени Пчілки» учні та вчителі відвідали Волинську обласну універсальну бібліотеку імені Олени Пчілки, побували у музеї-садибі в с. Колодяжному, де жила сім’я Косачів, у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки в Новограді- Волинському та Музеї видатних діячів української культури в м. Києві.

Завдячуючи колишньому випускнику школи №1 , актору і режисеру кіностудії імені Олександра Довженка, автору книжки «Гадяч у старовинній листівці» В.С. Костюку, нам вдалося налагодити зв'язки з Інститутом української літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України. Гостями закладу були Гоян Я.П. - директор видавництва дитячої літератури "Веселка", Бойко І.П. - заступник директора видавництва "Веселка", Ясиновський В.К. - заступник головного редактора газети "Сільські вісті", Щукіна І.А. - директор музею Лесі Українки, Іванченко Л.П. - письменниця, автор підручників "Історія України", Диба А.Г., Цілуйко І. - наукові співробітники Інституту української літератури АНУ, Шалагінова О.І. - науковий дослідник музею Лесі Українки, Титаренко Г.В. – краєзнавець, кореспондент НАН України, Сулима М.М., головний редактор журналу "Слово і Час", Скупейко Л.І. та інші.

Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України було ініційовано проведення у Гадяцькій гімназії наукової конференції «Олена Пчілка і Гадяч». Лариса Мірошниченко у стінах нашого навчального закладу представила збірку «Золоті дні золотого дитячого віку» . Гімназисти організували презентацію книги.

Відбулись історико-літературні читання "Олена Пчілка: через столітній погляд", у яких узяли участь наукові співробітники Інституту літератури НАН України імені Т.Г.Шевченка, письменники, науковці Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка та Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського.

З ініціативи та за підтримки В. С. Костюка у гімназії створено кімнату-музей літературного і творчого шляху Олени Пчілки. У ній - понад 50 планшетів із рідкісними світлинами, пов'язаними з життям нашої землячки. Вони зроблені С. Гавришкевичем (Інститут літератури) з оригіналів, які зберігаються у відділі рукописних фондів Інституту літератури.

Нещодавно музей поповнився іще одним розділом «Лауреати Літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки». Премію заснувало видавництво «Веселка» в 1991 році. Її присуджується щороку письменникам і художникам, громадським діячам, які активно працюють у галузі дитячої літератури та образотворчого мистецтва за найкращі твори, що сприяють національному відродженню, виховання в дітей палкої любові до України.

З 2012 року премія, співзасновниками якої стали Гадяцька районна державна адміністрація, Гадяцька районна та міська рад, присуджується у Гадячі.

За рішенням журі, членом якого є директор Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки Зозуля Олександр Олексійович, цьогорічними лауреатами стали наукові співробітники Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук України Лариса Мірошниченко та Алла Ріпенко за упорядкування й оформлення автобіографічного нарису Олени Пчілки "Золоті дні золотого дитячого віку…", який побачив світ у видавництві "Веселка".

Запрошуємо учнів та вчителів району відвідати кімнату-музей життєвого шляху Олени Пчілки та дізнатися про лауреатів літературно-мистецької премії.

Вінцковська Валентина Петрівна ,

учитель Гадяцької гімназії імені Олени Пчілки

Схожі:

Дата Місце розташування Директори Грошові внески Дивізіони Вагові категорії
Щиро вдячні компанії спортивного обладнання у підтримці Чемпіонату Світу ІРА 2008 року
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка