Галина Пагутяк. Новели "Ранок без вечора", "Потрапити в сад", "Душа метелика"


Скачати 114.44 Kb.
Назва Галина Пагутяк. Новели "Ранок без вечора", "Потрапити в сад", "Душа метелика"
Дата 12.04.2013
Розмір 114.44 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
Тема. Галина Пагутяк. Новели "Ранок без вечора", "Потрапити в сад", "Душа метелика".

Мета: ознайомити учнів із життям і творчістю Галини Пагутяк, проаналізувати новели, дослідити тематику творів; розвивати в учнів навички самостійного читання, висловлювати враження від прочитаного, робити висновки й узагальнення, складати відгук щодо прочитаного; виховувати інтерес до творчого доробку письменників сьогодення, плекати почуття гордості за творчих людей; формувати естетичні смаки учнів.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: портрети Галини Пагутяк, тексти її новел, мультимедійна презентація.

Проблемне питання: "Чому та людина, яка вміє шанувати духовні цінності, зможе побудувати майбутнє?"

Епіграф:
Людське безсмертя з роду і до роду

Увись росте з коріння родоводу,

І тільки той, у кого серце чуле,

Хто знає, береже своє минуле

І вміє шанувать сучасне, -

Лиш той майбутнє

Вивершить прекрасне.

Л. Гавриленко

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Слово вчителя

Під літературним процесом розуміють своєрідність і самобутність розвитку літератури певного періоду, її роль у відображенні національних інтересів народу та світове значення. За історико-хронологічним принципом виділяють чотири періоди в розвитку української літератури.

Бесіда за питаннями

Які ви знаєте періоди в українській літературі?

Назвіть найвідоміші твори та представників кожного з періодів.

ІІІ. Оголошення теми, мети уроку

Слово вчителя

Феномен "жіночої прози", що його нині спостерігаємо в українському письменстві, становить великий інтерес із багатьох точок зору. На уроках літератури ми мали уже можливість простежувати еволюцію жіночої душі, зіставляти долі жінок-митців. Сьогодні ми будемо говорити про жіночу літературу. Жіноча творчість у сучасному українському письменстві спирається на потужну літературну традицію, представлену такими іменами, як Марко Вовчок, Олена Пчілка, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Олена Теліга та інші. Термін "жіноча література" є дещо проблематичним. У працях багатьох дослідників звучить думка про неможливість поділу літератури за статевою ознакою. Показовою тут є пропозиція поділяти літературу на "добру" та "погану", а не "чоловічу" та "жіночу". Але незважаючи на це, ми говоритимемо про творчість жінки-митця Галини Пагутяк.

ІV. Мотивація навчальної діяльності учнів

Слово вчителя

Українська лiтература вiд середини 80 - х рокiв i до сьогоднi – це художнiй масив, що продовжує формуватися. Її репрезентують творчі особистості, створене якими важко порівнювати або зіставляти, настільки воно різниться за стилем, використаними художніми засобами, способом мислення та відтворенням дійсності. Та, незважаючи на протилежність пошуків і одиничних міні-успіхів, українська література сучасної доби ще не набула того світового резонансу, на який вона заслуговує в контексті здобутків попередніх епох. З чим прийдуть на літературний олімп сучасні українські письменники, чи стануть вони всесвітньо відомими, – питання, що має розвязати час і над яким ми подумаємо сьогодні на уроці.

V. Сприйняття й засвоєння навчального матеріалу

Вступне слово вчителя

Творчість Галини Пагутяк належить до сучасної української літератури. За книгу прози "Слуга з Добромиля" стала лауреатом Шевченківської премії 2010 р. Тож, давайте детальніше познайомимося із життям і творчим доробком цієї жінки-літератора

Біографічна довідка. Мультимедійна презентація життєвого і творчого шляху Галини Пагутяк.

(Презентація супроводжується розповіддю учня про письменницю)

Журналіст.

Москалець Галина Василівна (свої твори підписує як Галина Пагутяк) - письменниця і журналіст народилася 26 липня 1958 р.в с. Заколоть Дрогобицького району на Львівщині, згодом родина переїхала у село Уріж.Тато Галини Василівни – Василь Пагутяк (саме батьковим прізвищем письменниця підписує свої твори), мама – Іванна Басараб. Батьки були вчителями. Літераторка наймолодша з трьох доньок в сім'ї. Вважає себе нащадком молдовського господаря Дракули (Влад Цепеш або як ще його називає Галина Влад Басараб).Після десятого класу не поступила до вищого навчального закладу і "з горя" почала писати. Працювала в колгоспі, потім на Бориславському фарфоровому заводі. Закінчила українську філологію Київського державного університету ім. Т. Шевченка (тепер – Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Працювала у школі вчителем української мови та літератури, у Дрогобицькому краєзнавчому музеї, приватній школі, Львівській картинній галереї. Галина Москалець – член Національної спілки письменників України. Живе у Львові, друкується у місцевих газетах, працює в юридичному консультаційному центрі допомоги біженцям. Веде доволі усамітнений спосіб життя. Лауреат обласної комсомольської премії імені Олександра Бойченка. Член Національної спілки українських письменників.

Літературний дебют – повість "Діти", написана письменницею у 17 років під час короткочасної роботи на фарфоровому заводі й опублікована у журналі "Дніпро" в 1981 р. Перша опублікована книга – збірка "Діти" 1982 р.

Інші збірки Галини Пагутяк:

"Господар" 1986 р. (Господар (фантаст. роман); Соловейко (повість) ).

"Потрапити в сад" 1989 р. (Компроміс (роман); Трагічні оповідання (цикл).

"Гірчичне зерно" 1990 р. (повісті).

"Записки білого пташка" 1999 р. (Смітник господаря нашого (роман); Радісна пустеля (роман); Записки білого пташка (повість) ).

"Захід сонця в Урожі" 2003 р. (Книга снів і пробуджень (роман);Захід сонця в Урожі (повісті) ).

"Писар Східних Воріт Притулку" 2003 р. (роман).

"Королівство" 2005 р. (роман).

"Втеча звірів або Новий Бестіарій" 2006 р. (казкова повість).

"Слуга з Добромиля" 2006 р. (роман).

Нагороди і звання:

2007 р. – премія "Форум видавців" (Львів) за роман "Слуга з Добромиля"
2008 р. – номінація на Національну премію України ім. Т. Шевченка за роман "Слуга з Добромиля"

2008 р. – премія "Портал - 2008" за роман "Книгоноші з Королівства"

2010 р. – Національна премія України імені Тараса Шевченка за роман "Слуга з Добромиля"

Слово вчителя

А тепер давайте познайомимося із новелами Галини Пагутяк "Ранок без вечора", "Потрапити в сад", "Душа метелика". Ви поділилися на групи і кожна група окремо працювала над певною новелою письменниці. Отже, перша група презентує нам свою роботу.

Перша група. Ми розглядали твір Галини Пагутяк "Ранок без вечора". За жанром "Ранок без вечора" – це новела.

Літературознавець. Новела (від італійського novella, буквально - новина) - це малий епічний жанр художньої літератури. Динамічна інтрига, напружений сюжет, несподівана розв'язка – ось риси, які підкреслюють істотну відмінність від оповідання. У новелі замість колишніх описів, притаманних оповіданню, головну роль відіграють "внутрішні, душевні конфлікти та катастрофи"

(І. Франко). Вершинні досягнення новели пов'язують з іменами

М. Коцюбинського, В. Стефаника, Г. Косинки, М. Хвильового, Ю. Яновського, Г. Тютюнника та нших.

Перша група. У новелі "Ранок без вечора" розповідається про одну дівчинку. Ім'я героїні ми не знаємо, оскільки письменниця не вказує, як її звати. З бабусиних слів ми знаємо, що "онука йде нечесана" і старенька говорить, що "дівчата з такою шалапутною й гратися не захочуть". От і весь портрет героїні. У дівчинки є обов'язок – вона доглядає за каченятами. Одного літнього дня вона жене каченят до річки, дивиться, як по мосту їдуть машини, як бульдозер риє яму, як баба Орина пасе корову. Дівчинка купається, кришить каченятам хліб, згадує, що мама прийде з роботи, а "малій принесе її улюблене морозиво". Потім вона буде допомагати мамі по господарству, далі повечеряють і дивитимуться телевізор. "І так аж до смерті". Від цієї думки дівчинка злякалася, а ще вона пригадала, як бабуся розповідала, що з річки підіймаються утопленики. Маленька героїня ховається у кущах і уявляє, як за її спиною "поверх води йшли діти, жінки й чоловіки". Коли дівчинка відчуває, що вони пройшли, вона заспокоюється.

Коментар групи. У новелі змальовані почуття дитини, яка раптом відкрила для себе страшне й незбагненне слово. До цього вона жила, допомагала бабусі й мамі, мала свої нехитрі розваги й радощі. Думала, що так буде вічно, що завжди буде ранок, а вечір ніколи не настане. Це відкриття злякало дівчинку, змусило пригадати страшні історії, які бабуся розповідала про утоплеників і тільки рух машини по мосту прогнав страшні видіння. Кажуть, що діти щасливі, поки думають, що вони безсмертні. Нікому ще не вдалося відмінити одвічні закони природи, тому треба, мабуть, цінувати кожну хвилину, вміти радіти життю - найвищій цінності, яка є в людини.

Друга група. Ми працювали над новелою "Потрапити в сад". Якщо у новелі "Ранок без вечора" головна героїня маленька дівчинка, то в нашій новелі головний герой - Грицько. Грицько не мав ні хати, ні жінки. Все, що в нього було - це гармошка та чорна хвороба від переляку ще з війни. Німець так пожартував із хлопцем: вистрілив йому над вухом, хотів злякати. Правда у Грицька ще була сестра Нуська, але не міг він сидіти в неї із своєю хворобою. Грицько пробував описати свою жалісливу історію на папері, але не дав йому Бог таланту, як Сковороді. Гармошка давала Грицькові заробіток. Він ходив по вагонах електрички і грав на гармошці. Кожному, хто кидав йому копійки, він казав: "Цілую руку". Потім ішов до буфету за пивом з копченою рибою - це його найулюбленіша їжа. "Голови й шкіри забирав із собою - для котів чи собак". Хоча сам Грицько волоцюга, але турбується про тварин. Його турбота проявляється і до людей. Зустрівши Стьопку, який хотів похмелитися, Грицько "тільки потилицю пошкріб. Що з чоловіком зробили? Золоті ж руки мав..." Грицько приходить до хворого Микольця (лагодив людям черевики). Микольця хоче, щоб Грицько залишився із ним і він віддасть чоловікові свою хату й собаку. Хворий чоловік відчуває свій близький кінець і чимось хоче допомогти Грицькові. Микольця просить, щоб Грицько не кидав собаку Боска, "бо заберуть його на буцегарню". Грицько залишився у Микольця, але довго не спав вночі, бо думав про сад. Він уявляв, що "однієї теплої ночі вилізе з останньої електрички і, йдучи до вокзалу, побачить відчинені двері, увійде в сад, ляже в сплутану траву, притулиться до матінки-землі й спитає, у кого він вдався такий нещасний та волоцюга".

Коментар групи. Неприкрита й неприкрашена правда життя. Як часто ми відвертаємося від жебраків, інвалідів, безпритульних, зневажаємо їх. Можливо, хтось і заслуговує такого ставлення. А якщо це жертви непереможних обставин? Нещасний Грицько, невезучий, та у нього є свої поняття про честь, гордість, товариську взаємодопомогу, тяга до філософських роздумів про життя. Такий же і Микольцьо. Зворушливе їхнє ставлення один до одного, до собаки, до духовних цінностей. Письменниця закликає завжди пам'ятати, що ми - люди, берегти й шанувати в людині її внутрішній потенціал.

Третя група. У новелі "Душа метелика" письменниця по-філософському осмислює людське життя. Вона рекомендує надвечір говорити тихо, щоб не збудити дощ, бо тоді він "йтиме цілу ніч і не дасть нікому заснути. Не треба сердитися на вітер, бо він може вдарити в обличчя... Коли запалимо світло, біймося за комах, бо вони тільки народилися й можуть сплутати сонце з лампою..." "Один за одним, так і не встигнувши пізнати, відходять в інший світ метелики.. У навколишньому скільки завгодно таких аналогій, які вчать жити і вмирати, бути потрібними або ні. Вони кличуть нас бачити в розрізненому - ціле, в цілісному - розрізнене, у собі - інших... Дитинство, розквіт, старість - це не дім часу, а стан душі, ніби гра... Як добре все-таки не бути людиною, бо це найбільш неприродна істота".

Коментар групи. У новелі письменниця подає картину людського життя - скороминущого, ніжного, яке легко може розбитися, загинути, як метелик, що летить на світло лампи і згорає. Тому треба намагатися жити в гармонії з природою, про що ми дуже часто забуваємо. Необхідно бути відповідальними за свої вчинки та дії. Сучасний світ досить жорстокий, і людина часто ціною неймовірних зусиль прагне досягти сумнівнох за своєю цінністю мети, отримати матеріальні блага, будь-що, забуваючи про цінності духовні.

Слово вчителя.

Наші групи дуже гарно попрацювали над змістом новел Галини Пагутяк. Ви коротко переказали зміст творів і проаналізували їх. Тож, давайте підсумуємо почуте.

Бесіда за питаннями

Що об'єднує проаналізовані вами новели письменниці?

Від чого застерігає нас Галина Пагутяк?

Чи згодні ви з її застереженнями?

Як ви думаєте, чому письменниця вибрала жанр новели для цих творів?

Слово вчителя

Для творів Галини Пагутяк характерний фантастичний, філософський стиль письма. В її творах важко відмежувати фантазію і реальність. Письменниця звертається до "видуманого світу", до містики, шукає спасіння людської душі в жорстокому, часто несправедливому світі, закликає нас берегти духовні цінності. Попри всі життєві негаразди і прикрощі залишатися завжди Людиною.

Виконання тестових завдань (діти письмово виконують у зошитах)

1. Хто говорить про героїню новели "Ранок без вечора": "нечесана... дівчата з такою шалапутною й гратися не захочуть"?

а) мама;

б) баба Орина;

в) бабуся героїні.*

2. Дівчинка кришила каченятам:

а) хліб;*

б) кропиву;

в) лободу.

3. Головного героя новели "Потрапити в сад" звали:

а) Микольцьо;

б) Стьопка;

в) Грицько.*

4. Микольцьо допомагав людям тим, що:

а) мав золоті руки;

б) лагодив черевики;*

в) лагодив покрівлі.

5. На якому музичному інструменті грав головний герой новели "Потрапити в сад" ?

а) гармошці;*

б) скрипці;

в) сопілці.

6. Улюблена їжа головного героя новели "Потрапити в сад":

а) борщ;

б) пиво і копчена риба;*

в) вареники з картоплею.

7. Чому надвечір треба розмовляти тихо ("Душа метелика")?

а) щоб не розбудити батьків;

б) щоб не розбудити дітей, які тільки що заснули;

в) щоб не розбудити дощ.*

8. Можуть сплутати сонце з лампою ("Душа метелика"):

а) метелики;

б) комахи;*

в) хрущі.

9. Письменниця називає людину в новелі ("Душа метелика"):

а) неприродною істотою;*

б) найщасливішою істотою;

в) найдосконалішою істотою.

10. По-філософському Галина Пагутяк осмислює людське життя у новелі:

а) "Душа метелика";*

б) "Потрапити в сад";

в) "Ранок без вечора".

11. Головний герой новели "Потрапити в сад" казав людям за копійки, кинуті до його капелюха:

а) Дякую;

б) Спасибі;

в) Цілую руку.*

12. Головна героїня новели "Ранок без вечора" злякалася слова:

а) вечір;

б) смерть;*

в) ранок.

* – позначені правильні відповіді.

VІ. Підсумок уроку. Рефлексія

Проблемне питання: "Чому та людина, яка вміє шанувати духовні цінності, зможе побудувати майбутнє?"

Робота з епіграфом

Як ви розумієте вислів Л. Гавриленка?

Чи погоджуєтеся ви з цим висловом?

Як він стосується нашого уроку?

Ділова гра «Продовж речення»

На сьогоднішньому уроці ми...

Я зрозумів, що...

Найбільш цікавим для мене було...

Я взяв для себе корисне....

Я замислилась...

Я вважаю, що...

Найбільш мене вразило...

Я б хотіла ще попрацювати...

VІІ. Мотивація оцінювання

VІІІ. Домашнє завдання

1. Написати твір "Духовні цінності в житті лидини"

2. Підготувати повідомлення про особливості сучасної жіночої прози (за бажанням)

3. Написати відгук на будь-яку прочитану новелу Галини Пагутяк (за бажанням)

4. Написати своє закінчення новели "Потрапити в сад" (за бажанням)

Література

1. Довідник школяра: Гуманітарні науки: 5 - 11 класи. - К.: ТОВ "КАЗКА", 2003.

2. Домбровська В. О. Позакласне читання // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2010. - № 6.

3. Рижкова Галина-Параскева. Новітня "жіноча проза": жанрові ознаки // Дивослово. - 2008. - № 3.

4. Хода Г. Я. Феномен жіночої прози в сучасній українській літературі // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2011. - № 2.

5. htth://pahutjak.boom.ru/index.htmi

Схожі:

28. 12. Новорічний ранок
На новорічний ранок прийшли батьки, бабусі, учні 1 -4 класів, діти дошкільної групи. З Дідом Морозом, Снігуронькою і казковими героями...
Пісня – любов моя
«Є у світі прозорий, як ранок, спів Сольвейг Грига, мудрість Баха, сумна принадність Чайковського, драматизм Бетховена, духовність...
ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей» Проект Автор...
Улюблений колір відображається при виборі гардеробу, оформленні інтер’єру квартири. Я люблю білий колір, він мені приносить радість,...
Заняття №5 Привітання психолога. Правила поводження в пісочниці
Учень обернувшись відповідає кого тут бракує. Гра може уcкаднюватися, якщо додати ще якусь тварину без відома учня. За аналогічним...
Сценарій шкільного математичного вечора для учнів 5-9 класів
Підготовка до вечора починається з формування команд. Складаємо команди з п’яти учнів 8-9 класів у виборі учасників команди беруть...
Урок позакласного читання 7 клас За творчістю Б. Лепкого. Новела «Цвіт щастя»
Мета уроку: проаналізувати зміст новели «Цвіт щастя», розкрити образ маленького хлопчика, головного героя новели, показати внутрішній...
2 інституціоналістський (вивчення впливу факторів внутрішнього політичного...
Проте, не потрібно забувати, що українське суспільство вийшло з 70-річного періоду перебування в колишньому СРСР без передумов цивілізованого...
«Крихітка Цахес» шедевр романтичної казки-новели. Протистояння митця...
«Крихітка Цахес» шедевр романтичної казки-новели. Протистояння митця та філістера – основний конфлікт твору
Правила поводження в лісі
Не пошкоджуй кору дерев. Через ранку витікає сік, під кору можуть потрапити мікроби і дерево загине
Р ущак Галина Василівна, освіта вища, закінчила Дрогобицький державний...
Рущак Галина Василівна, освіта вища, закінчила Дрогобицький державний педагогічний інститут ім. І. Франка. Працює в Міжгірському...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка