Тема: Робота із стандартними програмами ОС Windows. Конфігурування ОС Windows


Скачати 143.62 Kb.
Назва Тема: Робота із стандартними програмами ОС Windows. Конфігурування ОС Windows
Дата 03.01.2014
Розмір 143.62 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА

Тема: Робота із стандартними програмами ОС Windows. Конфігурування ОС Windows.

Мета: формування практичних навичок по роботі зі стандартними програмами Windows – WordPad, Проводник; формування практичних навичок по роботі з основними об’єктами Windows – вікнами, файлами, папками, ярликами; ознайомлення з основними настройками Windows, формування практичних навичок по налагодженню та конфігуруванню ОС Windows. 3.

План:  

Ознайомитись з теоретичними відомостями;

Виконати завдання до лабораторної роботи;  

Оформити звіт.

4. Теоретичні відомості:

Операційна система (ОС) – це комплекс програм (модулів), що організовують діалог з користувачем, здійснюють управління комп’ютером, його ресурсами, запускають інші програми на виконання. Зараз найбільш розповсюдженими є операційні системи сімейства Windows: Windows 98, Windows Millennium, Windows XP Home Edition, Windows XP Professional. Навчившись працювати з однією версією Windows, можна легко перейти до роботи з іншою. Засоби для підтримки діалогу між користувачем і операційною системою називаються інтерфейсом операційної системи. Діалог відбувається за допомогою команд, які дає користувач. Якщо команди треба вводити з клавіатури у командний рядок, то інтерфейс називається командним, (як, наприклад, у MS-DOS і Unix), а якщо за допомогою миші та графічних зображень команд на екрані, то інтерфейс називається графічним (Windows).

4.1. Зміна зовнішнього вигляду Windows.

Ви можете легко міняти зовнішній вигляд системи шляхом зміни її теми. Кожна тема включає фоновий узор або картинку для робочого столу, колірну гамму, типи шрифтів, значки для графічної характеристики деяких програм, звуки, пов'язані з конкретними діями, і інші елементи. Попередні версії Windows містили довгі списки всіляких тем, а додаткові можна було викачати з Інтернету. Процес вибору теми в Windows XP спрощений: пропонуються дві основні теми, Windows XP і Windows Classic, а інші доступні в мережі.

Щоб змінити оформлення  Windows виконайте наступні дії.  

  1. Якщо ви ще не ввійшли в Windows, зробіть це.  

  2. З меню Пуск відкрийте Панель управления. Відкриється вікно Панель управления.  

  3. Клацніть на значку Оформление и темы. Відкриється вікно Оформление и темы.

  4.  Клацніть на пункті Изменить тему оформления. З'явиться діалогове вікно Cвойства: Екран з відкритою вкладкою Темы. У вікні Образец показаний зразок даної теми.

  5. Клацніть на стрілці, направленій вниз, праворуч від вікна Тема, а із випадаючого списку виберіть Классическая. Вікно зміниться, щоб показати зразок вашого вибору.  

  6. Натисніть OK, щоб закрити діалогове вікно і застосувати зміни. Ви повернулися в діалогове вікно Оформление и темы, яке тепер відкрите на білому фоні. Панель задач і меню Пуск також змінилися.  

  7. Щоб повернутися на робочий стіл, натисніть кнопку Закрыть вікна. Класичний робочий стіл в порівнянні з робочим столом Windows XP виглядає набагато менш привабливо!  

  8. Повторіть кроки з другого по четвертий, щоб повернутися до вкладки Темы діалогового вікна Свойства: Экран.  

  9. Праворуч від вікна Темы натисніть стрілку, направлену вниз. Із випадаючого списку виберіть Windows XP.  

  10. Натисніть OK, щоб повернутися до вікна Оформление и темы, яке тепер має зовнішній вигляд Windows XP.  

  11. Натисніть кнопку Закрыть, щоб закрити вікно Оформление и темы.


4.2. Зміна фону робочого столу.
За умовчанням робочий стіл Windows XP Professional виглядає як пейзаж, де в правому кутку вказаний логотип і версія операційної системи Windows XP. Якщо цей фон вам не подобається, його легко можна змінити. Ваш вибір фону, як правило, відображає ваш особистий смак. Деякі віддають перевагу простому фону, який гармонував би із значками, іншим подобаються фотографії членів сім'ї, домашніх тваринних або улюблених місць. У Windows XP є більше тридцяти фонів для робочого столу. Деякі з них - фотографії, а інші - геометричні узори. Ви також можете вибрати звичний фон, наперед вибравши його колір. Можна вибрати яку-небудь фотографію з власної колекції. Для зміни фону робочого столу виконайте наступні дії.  З меню Пуск відкрийте Панель управления. Відкриється вікно Панель управления.  Клацніть на значку Оформление и темы. Відкриється вікно Оформление и темы.  Клацніть на пункті Изменить фоновый рисунок рабочего стола. Відкриється діалогове вікно Свойства:Экран з відкритою вкладкою Робочий стол. Зразок поточного фону відображений у верхній частині діалогового вікна. Вікно Фоновый рисунок містить список варіантів фонових малюнків.  Клацайте по кожному з доступних варіантів. Як тільки ви вибираєте варіант, він відображається у верхній частині діалогового вікна. Виберіть потрібний фоновий малюнок з уже запропонованих або натисніть на кнопку Обзор і знайдіть на жорсткому диску файл з малюнком, який вам до вподоби.  Натисніть ОК і фоновий малюнок зміниться.

4.3. Вибір заставки.

Заставки - це нерухомі або анімовані зображення, які з'являються на екрані вашого комп'ютера після якогось часу бездіяльності. Початкове призначення заставок було у тому, що вони оберігали монітор від фіксації на ньому одного і того ж зображення, коли його залишали без зміни на довгий час. Сучасні монітори не такі схильні до цієї небезпеки, але все таки ідея автоматичного включення енергозберігаючого режиму або заставки після певного періоду бездіяльності залишається актуальною. Використоання заставки - це непоганий спосіб утримати комп'ютер від даремної роботи в той момент, коли ви не знаходитеся на своєму робочому місці. Щоб захистити конфіденційність ваших персональних даних, можна зробити так, щоб комп'ютер кожного разу після повернення до роботи запрошував пароль, щоб зняти блокування з екрану.

Щоб змінити заставку виконайте наступні дії.  

  1. З меню Пуск відкрийте Панель управления. Відкриється вікно Панель управления.  

  2. Клацніть на значку Оформление и темы. Відкриється вікно Оформление и темы.  

  3. Клацніть на пункті Выбор экранной заставки. Відкриється діалогове вікно Свойства: Экран з відкритою вкладкою Заставка.

  4. Праворуч від вікна Заставка клацніть на стрілці, направленій вниз.  У спадаючому списку виберіть потрібну заставку. Також змініть інтервал часу, через який ваша заставка буде з’являтися на екрані.

  5. Натисніть OK, щоб закрити діалогове вікно і прийняти зміни.

4.4. Зміна спеціальних елементів інтерфейсу.

Ви можете робити маленькі поліпшення і уточнення до різних частин вашого робочого середовища, наприклад, наступні:  

  • вибирати для кнопок і вікон стиль як Windows XP, так і Windows Classic;  

  • вибирати звичне, велике або максимальне відображення шрифтів;  

  • встановити ефекти для меню і спливаючих підказок;  

  • згладжувати краї шрифтів, використовуючи стандартну технологію або технологію ClearType;  

  • використовувати великі значки;  

  • показувати тінь під меню;  

  • відображати вміст вікна у момент перетягування;  

  • приховувати "гарячі" комбінації клавіш в меню.

Всі ці опції можуть бути змінені на вкладці Оформление в діалоговому вікні Свойства:Экран.

4.5. Зміна настройок монітора.

Коли ви купуєте монітор, один з параметрів, які ви враховуєте - це його розмір або екранний простір, який вимірюється точно так, як і екран телевізора - в дюймах по діагоналі. Після того, як монітор встановлений, ви можете зайнятися настройкою його дозволу, або екранного простору, який вимірюється в пікселях в довжину на пікселі завширшки. Коли персональні комп'ютери тільки увійшли до моди, більшість моніторів мала дозвіл лише 640 пікселів в довжину на 480 пікселів в ширину (або просто 640x480). Тепер більшість комп'ютерів може підтримувати дозвіл 800x600 пікселів і 1024х1200 пікселів і навіть вище. Насправді, в процесі того, як дозвіл збільшується, розмір пікселя зменшується, і все більший екранний простір може поміститися в просторі дисплея.

Щоб змінити дозвіл виконайте наступні дії.  

  1. В меню відкрийте Панель управления. Відкриється вікно Панель управления.  

  2. Клацніть на значку Оформление и темы. Відкриється вікно Оформление и темы.  

  3. Клацніть на пункті Изменить разрешение экрана. Відкриється діалогове вікно Свойства:Экран з відкритою вкладкою Параметры.  

  4. Встановіть курсор на повзунок смуги Разрешение экрана, утримуйте кнопку миші і перетягуйте повзунок управо, щоб досягти максимального дозволу. Зміни відіб'ються на екрані попереднього перегляду.

Порада. Поки ви переміщаєте повзунок управо, якість колірних настройок може мінятися. Часто максимальний дозвіл не супроводжуватиметься найвищою якістю кольору.  

  1. Натисніть Применить. Дозвіл вашого екрану змінився. З'явилося діалогове вікно Параметры монитора, пропонуюче вам підтвердити зроблені зміни. Вам дається 15 секунд на ухвалення рішення. Якщо ви натиснете Да, дозвіл збережеться. Якщо натиснете Нет або не натиснете нічого, дозвіл повернеться до колишніх настройок.  

  2. Натисніть Да. Діалогове вікно закриється, а ваш екран тепер володіє максимальним дозволом.

4.6. Зміна дати і часу системи.

За умовчанням Windows XP відображає системний час у області заміток в правому кінці панелі задач. Коли ви зупиняєте курсор на часі, системна дата відображається у вигляді спливаючої підказки. Системний час контролює безліч внутрішніх установок, а також використовується Windows і іншими програмами для ведення запису всього, що відбувається на комп'ютері.

Порада. Якщо ви вважаєте за краще, щоб час не відображався, клацніть правою клавішею миші по вільному місцю на панелі задач, виберіть з пункт Свойства, а потім приберіть галочку поряд з пунктом Отображать часы в діалоговому вікні Свойства панели задач и меню "Пуск".

Для зміни дати і часу системи виконайте наступні дії.  

  1. Встановіть курсор на годинник. Поточна дата відобразиться на спливаючій підказці.  

  2. Клацніть правою клавішею миші по області заміток, а потім виберіть з швидкого меню пункт Настройка даты\времени. З'явиться діалогове вікно Свойства: Дата и время.

Поточна системна дата показана на календарі зліва. Поточний системний час показаний як в цифровому, так і в аналоговому форматі справа, і час міняється кожну секунду. Поточна часова зона показана в нижній частині вкладки.  

  1. Перетягуйте курсор за часом, позначеному в цифровому форматі, щоб виділити годинник. Потім використовуйте стрілки, направлені вгору і вниз, праворуч від годинника, щоб змінити годину. Аналоговий годинник відіб'є зміни. І тей, і інший годинник припинить відлік часу.  

  2. Натисніть OK, щоб закрити діалогове вікно і застосувати зміни. Годинник на панелі задач зміниться відповідно до зроблених змін.

4.7. Зміна настройок мови і регіону.

Різні країни відображають числові значення, такі, як дата, час, валюта, дроби і так далі, різними способами. Ваш комп'ютер може бути набудований виробниками відповідно до того регіону, де він імовірно буде використаний. Більшості ніколи не знадобиться міняти ці настройки. Проте якщо ви знаходитеся в країні, для якої настройки виробника виявилися невірними, або якщо ви пересуваєтеся, контактуєте з іноземними клієнтами, або вирішили просто поекспериментувати - ви можете змінити ваші регіональні настройки. Windows XP забезпечує настройки чисел, валюти, часу, дати і мови для більш ніж 90 регіонів світу.

Виконайте наступні дії:  

  1. Закрийте всі працюючі програми і відкриті вікна.  

  2. З меню Пуск відкрийте Панель управления. Відкриється вікно Панель управления.  

  3. Клацніть на значку Дата, время, язык и региональные стандарты. Відкриється вікно Дата, время, язык и региональные стандарты.  

  4. Клацніть на значку Язык и региональные стандарты.

Відкриється діалогове вікно з аналогічною назвою.  

  1. У області Языковые стандарты и форматы клацніть на поточній країні, щоб відкрити спадаючий список.  

  2. Скористайтеся смугою прокрутки, щоб проглянути список і знайти пункт наприклад Русский.  

  3. Клацніть на пункті Русский. Настройки в області Образцы зміняться, щоб показати відповідні числа, валюту, час і дату для російської мови.  

  4. У області Расположение клацніть на поточній країні, щоб відкрився спадаючий список, а потім виберіть Россия.  

  5. Відкрийте вкладку Языки.  

  6. У області Языки и службы текстового ввода виберіть Подробнее. З'явиться діалогове вікно Языки и службы текстового ввода.

Якщо на вашому комп'ютері встановлені додаткові мови, вони будуть вказані в списку.  

  1. Натисніть Добавить. З'явиться діалогове вікно Добавление языка ввода.  http://5fan.ru/files/2/5fan_ru_13152_6990e0509e6e936b3333abc5e10df348.html_files/0.jpg

  2. Натисніть стрілку, направлену вниз, праворуч від вікна Язык ввода, і із спадаючого списку виберіть наприклад Шведський. Вибір клавіатури зміниться відповідно до вибору мови.  

  3. Натисніть стрілку, направлену вниз, поряд з вікном Раскладка клавиатуры или метод ввода, а потім із спадаючого списку виберіть вашу початкову настройку, щоб переконатися, що клавіатура працюватиме, як раніше.  

  4. Натисніть OK, щоб закрити діалогове вікно. Пункт Шведський доданий тепер до списку встановлених опцій в спадаючому списку Язык ввода по умолчанию. Ваша початкова мова все ще залишається вибраною за умовчанням. Помітьте, що кожна мова у вікні представлена також особливою двохбуквеною комбінацією в маленькому зеленому квадраті.  

  5. У області Настройка клацніть на Языковая панель. З'явиться діалогове вікно Параметры языковой панели.  

  6. Прогляньте настройки мовної панелі, а потім натисніть Отмена, щоб закрити діалогове вікно.  

  7. Натисніть декілька разів OK, щоб закрити всі діалогові вікна.

5. Хід роботи:

5.1. Вивчити необхідний теоретичний матеріал.

5.2. Запустити текстовий редактор WordPad. (Пуск/Программы/Стандартные/ WordPad) Ознайомитися з інтерфейсом вікна.

5.3. За допомогою WordPad створити текстовий документ, який містить: Заголовок - Лабораторна робота №2; тему, мету, завдання до роботи та висновок; підпис - «Студент групи №  (Прізвище та Ім'я) лабораторну роботу виконав»; дату та час.

5.4. Виконати наступні форматування тексту: Заголовок: шрифт - Times New Roman; розмір - 20; зображення - жирний; колір - синій; вирівнювання - по центру. Тема: шрифт - Times New Roman; розмір - 18; зображення - курсив; колір - чорний; вирівнювання - по центру. Інші підзаголовки (мета, завдання, висновок): шрифт - Times New Roman; розмір 16; зображення - жирний, підкреслений; колір - чорний; вирівнювання-зліва. Весь текст: шрифт - Times New Roman; розмір - 14; зображення - звичайний; колір - чорний; вирівнювання - зліва. Підпис: шрифт - Times New Roman; розмір -  16;  зображення - курсив; колір —червоний: вирівнювання    по центру. Дата та час: шрифт - Comic Sans MS; розмір - 16; колір - зелений; вирівнювання - зліва.

5.5. Встановити такі параметри сторінки: Розмір аркуша: А4. альбомний. Поля: зліва - 30, справа - 20, зверху - 15, знизу - 15. Зробити попередній перегляд документу

5.6. Зберегти даний документ на диску в папці Students диска D під назвою Звіт.

5.7. Запустити  програму  Проводник. (Пуск / Программы / Стандартне / Проводник) Ознайомитися з інтерфейсом вікна. В лівій частині вікна по черзі виділити: Рабочий стол Мой комп'ютер Диск D 

Записати до зошита, що при цьому відображається в правій частині вікна Проводник.

5.8.  За допомогою програми Проводник перемістити файл Звіт до власної папки/

5.9. За допомогою пункту Выполнить... виконайте програму з відомою назвою, а саме: cmd.exe. Натисніть на кнопку Пуск. Виберіть пункт Выполнить... У текстовому полі (де миготить курсор) введіть назву програми cmd (можна без ехе) і натисніть на кнопку ОК. На екрані з’явиться інформаційне вікно. Введіть назву програми systeminfo. Перегляньте інформацію про систему. Занотуйте у звіт назву та версію операційної системи та інформацію про процесор. Закрийте вікно програми.

5.10. Відшукайте папку за відомою назвою, а саме: папку з назвою Students.

Виберіть пункт Пуск → Найти → Файлы и папки. Введіть назву students і виберіть диск, на якому шукатимете папку. Натисніть кнопку Найти. Якщо папку знайдете, то на екрані побачите її назву і властивості. Відкрийте папку (клацніть один раз або двічі на назві). Перепишіть у звіт місцезнаходження цієї папки. Закрийте усі вікна. Якщо папки на диску немає, побачите напис: Поиск результатов не дал, — повторіть пошук на іншому диску.

5.11. Виясніть, якими мовами володіє ваш комп'ютер і яка комбінація клавіш перемикає розкладку клавіш на іншу мову. Занотуйте у звіт.

5.12. Виконайте програму Язык и региональные стандарты і виясніть, який символ (крапка чи кома) використовується для розмежовування цілої і дробової частини числа та формат дати і часу, що використовує ОС. Занотуйте у звіт.

5.12. Відкрийте довідкову систему Windows. В меню виконайте пункт Справка и поддержка і здійсніть пошук довідки по очищенню корзини. Для цього в області Поиск, введіть ключове слово Корзина і натисніть кнопку пошуку. Знайдіть інформацію, що стосується очищення кошика і занотуйте її у звіт Закрийте вікно довідки.

5.13. За допомогою пункту Настройка → Панель задач и меню Пуск подивіться вкладку Панель задач і занотуйте у звіт її настройки. Також розгляньте вкладку Меню „Пуск” та з'ясуйте які опції обрано. Відповіді занотуйте у звіт.

5.14. Змініть оформлення ОС Windows. Увійдіть у меню Пуск → Настройка → Панель управления → Экран. Встановіть тему – Класическая, Фоновый рисунок – нет, Цвет – голубий.

6. Вимоги до оформлення звіту:

  • Звіт повинен містити  номер та назву роботи;

  • мету роботи;  вихідні дані та отриманий результат;  

  • висновки щодо отриманих результатів;  

  • відповіді на контрольні питання;  

  • висновки по роботі.


Контрольні запитання:


  1. Як відкрити стандартні програми Windows?  

  2. Інтерфейс програми Проводник?  

  3. Яка інформація розташовується у середній частині вікна Проводник?  

  4. Що означають кнопки “+”  і “-” біля об’єктів у Проводнику?  

  5. Функції програми Проводник?  

  6. Інтерфейс і функції програми WordPad?  

  7. Які можливості щодо форматування документів має WordPad?  

  8. Яким чином можна виділити текст у WordPad?  

  9. Яким чином відкривається головне меню?  

  10. Які команди має головне меню?  

  11. Для чого використовують команди головного меню?  

  12. Як знайти потрібну інформацію, використовуючи довідкову систему?  

  13. Як відшукати файл чи папку за відомою назвою?  

  14. Які значки використовуються під час пошуку файлів?  

  15. Як змінити властивості клавіатури?  

  16. Як встановлюються нові стандарти роботи з числами?  

  17. З допомогою якої програми і яким чином можна виконати дії з числами?



Схожі:

Тема «Конфігурування системи Windows XP Professional»
Мета: Навчитися конфігурувати операційну систему шляхом налагоджування наступних параметрів
Windows XP Windows XP
Вона була випущена 25 жовтня 2001 року і є розвитком Windows 2000 Professional. Назва XP походить від англ experience (досвід, враження,...
3 МОДЕЛЮВАННЯ РАДІОЕЛЕКТРОННИХ ПРИСТРОЇВ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОГРАМНОГО...
Для роботи з програмним комплексом Electronics Workbench V 0C необхідний IBM сумісний персональний комп’ютер з процесором I486 (рекомендується...
План лекції
«Добро пожаловать в Windows 7 (Руководство по продукту Windows 7)». Microsoft, 2010. – 140 с
Робота з операційною системою Windows і JAWS Запуск і завершення роботи JAWS
Щоб працювати за комп'ютером в операційній системі Windows в озвученому режимі, необхідно запустити програму JAWS. Ця програма намагається...
Знайомство з інтерфейсом Windows, панель задач і головне меню
Мета: Засвоєння знань про інтерфейс Windows, панель задач і головне меню. Формування вмінь працювати з пошуковою системою Windows....
ТЕМА: Операційні системи Windows. Технологія роботи з файловою системою. Програма
Сформувати навички виконання основних операцій: перегляду, копіювання, перейменування, створення папок і документів, переміщення,...
ТЕМА: Операційні системи сімейства Windows. Вивчення об’єктів Робочого столу
МЕТА: вивчити об’єкти Робочого столу та їх властивості, набути навички застосування технології Drag & Drop для виконання різноманітних...
Створення локальних Windows-застосунків
Виберіть з головного меню File|New|Project і шаблон проекту Windows Forms Application. Буде створена форма з іменем Form1 – головне...
Тема. Комплексна робота “Операційна система Windows”
Створити в кореневому каталозі диску А: текстовий файл SOFT. Текст, який входить до нього, повинен бути таким: “Комплексна практична...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка