Україна ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ


Скачати 30.42 Kb.
Назва Україна ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Дата 05.05.2013
Розмір 30.42 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи










Україна

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

Управління освіти і науки



НАКАЗ

від „15” січня 2009р. №10


Про проведення інформаційно-просвітницьких заходів в навчальних закладах області щодо профілактики туберкульозу у 2009 році





За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у світі щороку реєструється 8,9 мільйонів хворих на туберкульоз, від якого помирає 1,7 мільйонів осіб. Загальна кількість людей, які страждають від туберкульозу, становить 50-60 мільйонів. Ця хвороба займає перше місце у структурі смертності від інфекційних та паразитарних хвороб. В Україні епідемію туберкульозу було оголошено з 1995 році. Темпи поширення захворюваності серед населення України на сьогодні одні з найвищих в Європі. Щогодини реєструється чотири нових випадки захворювання та один випадок смерті. Відзначається збільшення кількості дітей та підлітків, хворих на туберкульоз. За останнє десятиріччя захворюваність їх збільшилась на 100%. Загалом протягом останніх 15 років цей показник збільшився у 2,4 разів. До погіршення становища призводить поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією (СНІДом): один пришвидшує розвиток іншого. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіє на туберкульоз, а близько 40% з числа хворих на СНІД від цього помирає. Слід зауважити, що більшість смертних випадків від цієї хвороби припадає на вік від 15 до 44 років.

Основними причинами, що призвели до масштабного поширення туберкульозу в Україні, є, в першу чергу, збільшення числа соціально-дезадаптованих осіб в країні (жебраків, бродяг, мігрантів, переселенців, алкоголіків, ВІЛ-інфікованих, наркоманів та ін.), безвідповідальне ставлення населення до свого здоров’я. Крім того, необізнаність, непоінформованість громадян щодо шляхів уникнення захворювання на туберкульоз, важливості його своєчасного лікування та профілактики у повсякденному житті.

У серпні 1993 року ВООЗ оголосив туберкульоз «глобальною надзвичайною небезпекою), а день 24 березня – «Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом». Його мета – проведення санітарно-освітньої роботи серед населення та залучення урядів країн до боротьби з туберкульозом.

На виконання Закону України «Про затвердження загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках» від 8 лютого 2007 року №648-V, Наказу Міністерства освіти і науки України «Про заходи щодо виконання Закону України «Про затвердження загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках» від 11 квітня 2007 року №297 та з метою запобігання захворюванню на туберкульоз і формування здорового способу життя серед учнівської та студентської молоді забезпечення освітньо-профілактичної та медико-гігієнічної роботи

НАКАЗУЮ:

  1. Начальникам райміськ відділів (управлінь) освіти, директорам професійно-технічних навчальних закладів, керівникам вузів І-ІV р.а.:

    1. Забезпечити виконання заходів загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках (наказ Міністерства освіти і науки України від 11 квітня 2007 року №297); інформаційно-просвітницьких заходів щодо профілактики туберкульозу, зокрема: до Всесвітнього дня боротьби із туберкульозом щороку у березні – місячник санітарно-гігієнічного виховання та формування усвідомленого ставлення до свого здоров’я; конкурси стіннівок та санітарних бюлетенів; зустрічі учнів з лікарями-фтізіатрами; під час вивчення програмового матеріалу на уроках біології, основ здоров’я, охорони і безпеки життєдіяльності, валеології організовувати вікторини, конкурси малюнків та рефератів; написання диктантів учнями загальноосвітніх (усіх типів), професійно-технічних та вищих (І-ІІ р.а.) навчальних закладів з питань профілактики туберкульозу.

    2. Широко залучати до інформаційно-просвітницької роботи громадські, міжнародні організації та благодійні фонди.

  2. Рекомендувати обласному інституту післядипломної педагогічної освіти (Якухно І.І.) впроваджувати в програми перепідготовки педагогічних працівників соціальні теми стосовно способів і заходів профілактики туберкульозу та формування навичок здорового способу життя.

  3. Наказ опублікувати в «Інформаційному збірнику управління освіти і науки облдержадміністрації».

  4. Про вжиті заходи за звітний період проінформувати управління освіти і науки облдержадміністрації до 01.06.2009 року.

  5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.


Заступник начальника

управління О.Г. Липовецька


Схожі:

Україна ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Про заходи щодо попередження епідемії вірусних захворювань в закладах та установах освіти області
УКРАЇНА ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ Управління освіти і науки
Про проведення семінару-практикуму для керівників гуртків декоративно-прикладної творчості
УКРАЇНА ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ Управління освіти і науки
Про направлення та склад команди для участі у Всеукраїнському турнірі юних біологів
Україна ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Про забезпечення контролю за ходом вступної кампанії до вищих і професійно-технічних навчальних закладів у 2009 році
УКРАЇНА ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ Управління освіти і науки
Про направлення та склад делегації для участі у Всеукраїнському колоквіумі «Космос. Людина. Духовність»
УКРАЇНА ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ Управління освіти і науки
Про проведення обласних масових заходів науково-технічного напрямку у 1 кварталі 2012 року
Україна ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Про порядок закінчення 2009/2010 навчального року та проведення державної підсумкової атестації в загальноосвітніх навчальних закладах...
УКРАЇНА ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ Управління освіти і науки
Про проведення другого обласного фестивалю-конкурсу вокального мистецтва учнівської молоді «Кришталеві нотки»
УКРАЇНА ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ Управління освіти і науки
Провести 28 квітня 2009 року у м. Житомирі другий обласний фестиваль учнівської молоді «Лідери Житомирщини»
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка