Рогов Георгій Костянтинович


Скачати 27.97 Kb.
Назва Рогов Георгій Костянтинович
Дата 26.03.2013
Розмір 27.97 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фінанси > Документи
УДК 336

Рогов Георгій Костянтинович

Національний університет кораблебудування, м. Миколаїв

КОНЦЕПЦІЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ

ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ І ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ

Суспільна потреба у соціальному та екологічному спрямуванні бізнесу останнім часом реалізувалась у формі концепції корпоративної соціальної відповідальності (КСВ).

Проблематика КСВ освітлюється в роботах К.Девіса, П. Друкера, Ф.Котлера, І. Акімової, А. Костіна, Р.Краплича, С. Перегудова, Г. Тульчинського, П. Яницького та інших зарубіжних і українських авторів. Однак, серед невирішених проблем залишається створення концепції КСВ із врахуванням особливостей соціально-економічного розвитку України. Одним із важливих критеріїв соціальної і екологічної спрямованості бізнесу в Україні сьогодні є його відношення до інтересів місцевих громад у процесі приватизації земельних ділянок комунальної власності.

Цілями даної роботи є визначення умов та форм застосування концепції КСВ до сучасної практики земельних відносин.

Аналіз економічних, екологічних та соціальних наслідків приватизації земельних ділянок комунальної власності виявив наступне:

1. Приватизація земельних ділянок відбувається за цінами значно нижчими за ринкові. Так, у Миколаєві в 2007р. викуп землі відбувався за середньою ціною 42 грн за 1 кв. м., тоді як ринкові ціни становили від 40 – 80 доларів на окраїні до 500 – 1000 доларів у центрі міста.

2. Конкурентні методи продажу земельних ділянок комунальної власності застосовуються рідко.

3. Вельми розповсюдженим способом відстроченої приватизації земельних ділянок є отримання їх в оренду на неконкурентній основі з майже символічною орендною платою. Так, середня орендна плата у Миколаєві у 2007 р. становила одну гривню 86 копійок за 1 кв. м. на рік, а загальна сума заборгованості з орендної плати – 4 606 959 грн.

4. Обсяги продажу, оренди та резервування земельних ділянок дуже значні.

5. Приватизація земельних ділянок часто має негативні екологічні наслідки, пов’язані із знищенням зелених зон і заподіянням шкоди навколишньому середовищу новоствореними підприємствами, а також негативні соціальні наслідки, зумовлені руйнуванням звичного середовища проживання. Тому виникають чисельні конфлікти з громадськими організаціями та міськими жителями.

Для неформального застосування концепції КСВ до сучасної практики земельних відносин, перш за все, необхідно створення наступних умов:

1. Законодавче закріплення процедури перевірки фінансової спроможності орендарів, тобто відповідності їх фінансових можливостей критеріям безризикової реалізації заявлених проектів (фінансова експертиза).

2. Впровадження податку на нерухомість для створення реального механізму реприватизації для суспільних потреб забудованих земельних ділянок.

3. Корегування методики нормативної оцінки землі з урахуванням результатів земельних аукціонів.

4. Виділення зон розвитку малого бізнесу в центрі міст.

5. Створення дієвого механізму визнання договорів оренди фіктивними за наявності фактів перепродажу приватних підприємств, на яких оформлені договори оренди земельних ділянок, інших схем завуальованого перепродажу права оренди з урахуванням результатів фінансової експертизи.

Компаніям та банківським установам доцільно використовувати наступні форми управління КСВ. Соціальні звіти компаній повинні передбачати застосування показника наявності або відсутності конфліктів із стейкхолдерами стосовно володіння, розпорядження і використання земельних ділянок. Аналогічний показник доцільно використовувати у банківських методиках визначення кредитоспроможності підприємств, що значно знизить ризик кредитування. З метою розвитку соціальної відповідальності малого та середнього бізнесу було б доцільно, щоб вимоги щодо узгодження земельних питань з місцевими жителями включались у правила, які встановлюються великими компаніями для постачальників у системі управління ланцюжками постачань.

Схожі:

Васи́ль Костянтинович Королів (Старий)
Васи́ль Костянтинович Королів (Старий) (4 лютого 1879, с. Ладин Прилуцького пов. Полтавської губернії. – †2 грудня 1941, Прага) —...
Я, Фізична особа підприємець Вагатович Олександр Костянтинович, мешкаю...

Раніше судимий за розбій Федоров, а також Хромов, Ніколаєва та Рогов...
Оми карате, повинні були на деякий час відключати клієнта шляхом нанесення ударів, від яких той втрачав свідомість, після чого забирати...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка