ПЕРШИЙ РОБОЧИЙ ВІЗИТ ГУБЕРНАТОР ПРОВІВ У НОВОМИРГОРОДІ


Скачати 148.23 Kb.
Назва ПЕРШИЙ РОБОЧИЙ ВІЗИТ ГУБЕРНАТОР ПРОВІВ У НОВОМИРГОРОДІ
Дата 09.04.2013
Розмір 148.23 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
ПЕРШИЙ РОБОЧИЙ ВІЗИТ ГУБЕРНАТОР ПРОВІВ У НОВОМИРГОРОДІ

Відбувся перший робочий візит Ніколаєнка Андрія Івановича на посаді голови Кіровоградської ОДА і проходив він у Новомиргородському районі. І нагода випала приємна - у Коробчиному врочисто відкривали дитячий садочок.

Втім, головним для нового очільника області, як він сам відмітив в інтерв’ю для преси, важливо самому подивитися ”чим живе і дихає“ кожна адміністративна одиниця, послухати керівників територій про їхні плани на майбутнє. Очевидно, слід очікувати своєрідного перезавантаження програми “Центральний регіон-2015”, адже життя продовжується, а задовольнятися реалізованим - не в правилах команди, сформованої С. М. Ларіним.

Керівник області разом з народним депутатом України В. А. Грушевським оглянули недобудоване приміщення школи у Коробчиному, зустрілися з колективом поліклінічного відділення районного територіального медичного об’єднання (РТМО) “Новомиргородське”, ознайомилися з роботою центру ранньої діагностики (на знімку), з ходом капітального ремонту пологового відділення РТМО, нещодавно введеного в експлуатацію пілетного цеху “Новомиргородського Новобуду”.

Відповідали на запитання голови облдержадміністрації та народного депутата України голови держадміністрації і райради Ковтун О. С. та М. В. Чепіжак, керівники підрозділів РДА, трудових колективів.

З усього було видно, що і відповіді, і побачене нового керманича області задовольнили, принаймні, він на власні очі побачив і оцінив уже здійснене, отримав інформацію для подальшого прийняття відповідних рішень в інтересах жителів району і області.
за матеріалами газети «Новомиргородщина»

Фото В. Піскового.


Школа у Коробчиному:

вітання старшокласників


Ознайомлення з роботою центру ранньої діагностики поліклінічного відділення РТМО «Новомиргородське»




Ознайомлення з роботою пілетного цеху підприємства «Новомиргородський Новобуд»

У РАЙОНІ - УЖЕ ДВА «СОНЕЧКА»
На відкриття сільського дитячого садочка з’їхалося чимало чиновників і журналістів з району та області. Приїхав і народний депутат, приїхали й ті, хто доклав сил, енергії, коштів, щоб у Коробчиному засвітило “Сонечко” - дошкільний заклад. Це - О. В. Правиленко (голова фермерського господарства), І. В. Михліченко (голова фермерського господарства), О. М. Пшеничний (голова фермерського господарства), Ю. А. Ткаченко (житель с. Коробчине), В. І. Сажевський (депутат Коробчинської сільради), О. В. Санжара (житель с. Коробчине), М. П. Гриценко (підприємець), Г. В. Ларжевська (фінансовий директор ТОВ «Вентура»), А. Д. Кожухар (голова фермерського господарства), О. А. Кожухар (директор ТОВ «Вентура»), А. І. Задриборода (житель с. Коробчине), М. С. Бабак (директор ТОВ «Берегиня»), М. А. Михайлик (голова фермерського господарства), С. М. Михайлик (підприємець), В. С. Геворгян (підприємець), виробничий директор ТОВ ВКФ «Велта» Ю. В. Вольський, генеральний директор ТОВ ВКФ «Велта» А.В.Бродський.

Після традиційного перерізання стрічки (на знімку), офіційних виступів і поздоровлень, вручення подарунків дошкільнята для гостей показали невеличкий концерт (на знімку внизу). Маленьких артистів було небагато, але віриться, що в такому гарно відремонтованому приміщенні з часом їх буде більше, що тут дітлахів підготують добре до школи, яка теж буде побудована. Віри в це коробчинцям додає увага до проблем села, яку демонструє обласна та районна влада. Слід зазначити що це четвертий дитсадок відкритий у районі під егідою програми «Центральний регіон – 2015» , започаткованою командою Ларіна.
за матеріалами газети «Новомиргородщина»

Фото В. Піскового





ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

НОВОМИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ У 2013 РОЦІ
Сьогоднішня наша зустріч, присвячена перспективам розвитку Новомиргородського району у 2013 році, думаю, з огляду на команду, яка зібралася в цій залі, команди однодумців - це на даний час є головним питанням. Політика нашої команди проста, прозора і зрозуміла, за рахунок відродження економіки, промисловості району – достойні соціальні гарантії. Всі ми присутні в цьому залі є єдина команда, ми будемо обговорювати розвиток району, враховуючи ті моменти які вже досягнуто було протягом останніх двох років та прорахунки, які було допущено за цей час.

В цілому, я вважаю, що для району це були успішні роки. І не тільки тому, що район чітко закріпив свої позиції в рейтингу показників всієї області, маючи лідируючі позиції в плані соціально-економічного розвитку серед районів, а тому, що ми дійсно заявили про себе як не про депресивний, а район, який стабільно розвивається і має перспективи. Безумовно не все вдалось, але якщо ми втримаємо ці темпи і будемо відкривати в рік 3-4 дитячі садочки, відкривати нові відділення в лікарні, то район буде розвиватися. Ключовою для нас як у 2012, так і в 2013 році, була і буде Програма "Центральний регіон-2015" та Стратегія соціально-економічного розвитку до 2020 року. Чільне місце займають 10 регіональних ініціатив губернатора Ларіна С.М.

Президент України робить акцент на створенні в Україні нової інфраструктури, на перебудові економіки, на формуванні загальнонаціональної інфраструктури культури та здорового способу життя. Всі ці напрямки актуальні і для районної влади і є сьогодні для нас пріоритетними.

Сьогодні це все проходить в ракурсі реформ. Але на мою думку, здійснення реформування – це не бездумне знищення, а більш доцільний підхід до вирішення проблем, які накопичилися. Це є для нас першочерговим. Ось чому сьогодні як ніколи актуально набирають значення єднання, поняття та важливість діяльності громадян, почуття єдиної команди, позитиву від програми "Центральний регіон-2015" лише за умови коли влада, громада, депутати, місцевий бізнес реально проаналізують територію, можливості, потреби і узгоджено, професійно складуть план дій і механізми його реалізації по кожному пункту. Ми за 2 роки не закрили жодної школи, жодного закладу охорони здоров’я.

Безперечно всі наші ініціативи і системний підхід до вирішення проблем дали позитивні результати. На сьогоднішній день район має 18 інвестиційних проектів різної ступені готовності. Взагалі, інвестиційну діяльність ми вважаємо пріоритетним напрямком, бо саме завдяки впровадженню інвестиційних проектів у нас з’являються суттєві надходження до бюджету, які за цей період збільшено практично у 2 рази. Як наслідок, розвивається соціальна сфера, створюються нові робочі місця, зростає добробут населення. Наприклад, минулого року завдяки чіткій позиції губернатора запрацювало підприємство, яке не вдавалося ввести в дію протягом 10 останніх років. Це товариство "Велта" – 500 нових робочих місць та майже 800 млн.грн. інвестицій, і це тільки на першому етапі.

Ми ставили перед собою амбітне завдання, кожного року відкривати одне-два нових підприємства. Це завдання ми виконуємо. Завдяки підтримці обласної влади вже у цьому році розпочне працювати ще одне нове підприємство ТОВ "ІС-Кар’єри" – видобуток лабрадориту та його переробка, а це ще додатково більше 70 робочих місць.

Динамічно розвиваються і інші підприємства. Товариство "Новомиргородський цукор" щорічно в модернізацію вкладає більше 10 млн.грн. Це одне з найкращих цукрових підприємств не тільки області, а й держави в цілому. Підприємство переробило 310,7 тис.тонн цукрового буряка , з яких 150,4 тис.тонн вироблено в районі та виробило цукру-піску 37,4 тис.тонн, що на 10 відсотків більше проти 2011 року.

Товариство "Велта" у 2012 році продовжує видобуток ільменіту та набирає обертів. Видобуто продукції у звітному періоді 23 тис.тонн, що значно покращило економічний показник району. Розпочато роботи над будівництвом другої черги гірничо-збагачувального комбінату.

Продовжується модернізація нещодавно відкритого підприємства з виробництва води мінеральної товариства "Росина". В цьому році розпочнеться виробництво нової продукції на приватному підприємстві "Шаруня". Стабільно працює товариство "Культурний гриб". Практично всі наші підприємства приймають участь у акції "Купуй Кіровоградське", завдяки якій значно розширено асортимент та збільшено обсяги реалізації продукції.

Розвиток економічної діяльності сприяв створенню 722 нових робочих місць, або на 27 відсотків більше до завдання програми. Відмічається позитивна тенденція зі створення робочих місць, так як кількість ліквідованих складає 310 місць.

Це лише коротка характеристика тих інвестиційних проектів, які вже реалізовано і які діють.

Більш детально хочу зупинитись на підприємствах, які повинні запрацювати в найближчий час, а саме:

ТОВ "ІС Кар’єри" планує розпочати видобуток лабрадориту та його переробку, а також створити ще додатково більше 70 робочих місць;

передбачається будівництво елеватора "Нібулон" потужністю 70 тис.тонн.;

розпочнеться будівництво свинарника на 5 тис. голів та корівника на 200 голів.

Ми працювали і будемо працювати над проектом із розробки Новомиргородського буровугільного родовища. Цим проектом особисто опікується голова обласної державної адміністрації Ніколаєнко А.І. Зараз шахти практично немає, доведеться все розпочинати з нуля. На сьогоднішній день є напрацювання із трьома різними зацікавленими сторонами. Ми впевнені, що цей проект обов’язково спрацює.

Завдяки інвесторам ми маємо досить потужні фінансові надходження, які постійно збільшуватимуться, що дозволятиме нам і в подальшому робити вагомий внесок у розвиток соціальної сфери. За 2 роки ми освоїли більше 20 млн.грн. Ці кошти було витрачено з таким розрахунком, щоб найближчим часом вони принесли користь усім жителям нашого району. Район із сільськогосподарського перетворився у багатогалузевий – це металургія, харчова промисловість, легка промисловість та сільське господарство, яке також є основним наповнювачем бюджету.

Більше 60 відсотків валового виробництва – продукція сільського господарства. Галузь рослинництва постійно модернізується, а от галузь тваринництва поки що є депресивною. Постійне зменшення поголів’я тварин – це головна проблема в сільському господарстві. Поліпшенню ситуації частково сприяє державна дотація на утримання молодого поголів’я, але цього недостатньо, щоб призупинити негативні тенденції в галузі. Тому необхідним є впровадження потужних інвестиційних проектів, одним з яких є будівництво свинарника на 2-5 тис.голів.

Практично тільки у Новомиргородському району розпочато та практично закінчено широкомасштабну системну роботу по упорядкуванню земельних відносин. Проведено суцільну інвентаризацію та грошову оцінку земель державної та комунальної власності на території практично усіх населених пунктів району, на що було використано більше 2 млн.грн. Це дасть можливість практично збільшити в двічі надходження до бюджету відрахувань від використання земельних ділянок.

Закінчуючи питання сільського господарства я декілька разів націлював і націлюю про надання земель сільськогосподарським виробникам та підприємствам, які є соціально-активними. А їх переважна більшість в районі.

Президент України націлює на використання альтернативних енергоресурсів у всіх сферах діяльності. Це важливе питання, ми це розуміли і розуміємо, та будемо розвивати. Але, на мою думку, недостатньо працює в цьому напрямку Капітанівська селищна рада, маючі такі можливості. Наголошую на активності голів місцевих рад. Звертаю увагу керівників територій і чекаю від них пропозицій щодо вирішення цих питань.

Одним із пріоритетів ми вважаємо активне використання власних енергоресурсів та розвиток енергозбереження. Ми маємо унікальну власну програму, так звана програма розвитку елементів зеленої енергетики. Унікальність її полягає в тому, що практично за власні кошти для потреб соціального сектору закуплено обладнання для виробництва місцевих альтернативних видів палива. Але це є лише один аспект в галузі енергозбереження. До цього питання ми підходимо комплексно, і це завдання кожного присутнього тут у залі. Встановлення нового високоефективного енергозберігаючого котельного обладнання ніщо без комплексного підходу до питань санації закладів соціальної сфери. В цьому напрямку розпочато широкомасштабну роботу практично по всіх закладах освіти сільської місцевості. Для цього використовуються можливості як бюджетів усіх рівнів так і кошти донорських організацій. Район співпрацює із проектами "Місцевий розвиток орієнтований на громаду" та практично один в області із проектом людської безпеки японської програми "Кусаноне".

Болючим є питання житлово-комунального господарства, якому у 2013 році буде приділятися значна увага. В районі була одна із найвищих вартість 1 Гкал тепла, виробленого на центральній котельні міста. Але це питання вирішено шляхом встановлення нового енергозберігаючого газового котельного обладнання вартістю майже 800 тис.грн. Вирішуються проблеми із водопостачанням, будуються нові водогони у місті та сільській місцевості, зокрема, в с.Пурпурівка. В рамках ініціативи Ларіна С.М. "Світла Кіровоградщина" відновлено зовнішнє освітлення в селах Листопадове, Йосипівка, Панчеве, Каніж. Частково в місті Новомиргороді. Такі роботи тривають практично в усіх населених пунктах району.

З року в рік на території району зростає інтенсивність руху транспорту на автодорогах та збільшується вантажопідйомність рухомого складу автотранспорту, що призводить до прискорення руйнування дорожнього полотна. Стан доріг постійно погіршується. Фінансові ресурси, які надходять в район на розвиток дорожнього господарства не відповідають тим обсягам робіт, що необхідно виконати для приведення дорожнього господарства району в належний стан. Жоден із напрямків автомобільних доріг не відремонтовано.

Автомобільна дорога "Новомиргород – Капітанівка - Пастирське" не ремонтувалася вже понад 2 роки. Є і такі дороги, які не ремонтувалися по 30 років .

В сусідніх районах вищезазначена ситуація виглядає по-іншому, а тому викликає незадоволення місцевого населення і як результат маємо чисельні звернення громадян та депутатські звернення з цього питання. Тому, одним із головних завдань на сьогодні є співпраця із соціально-відповідальним бізнесом у напрямку поліпшення стану дорожньої інфраструктури. Велику надію покладаємо на співпрацю з Народними депутатами.

Одним із пріоритетних напрямків соціальної сфери є освітня галузь, адже діти – наше майбутнє. Ми відійшли від методів, які практикувалися протягом останніх 15 чи більше років, відмовилися від поверхневих косметичних ремонтів. Ми надаємо пріоритет капітальним ремонтам і новому будівництву об’єктів. Вдумайтеся лише у таку цифру, за останні півтора-два роки ми відкрили три нові дитячі садки, і сьогодні відкрили ще один – четвертий в с.Коробчине. В цей об’єкт вкладено більше 1 млн.грн. коштів районного та місцевого бюджетів. Наші новостворені дошкільні навчальні заклади отримали високу оцінку від обласних фахівців під час комплексної перевірки галузі освіти наприкінці 2012 року.

Ставимо завдання у поточному році відкрити дитячі садки у селах Мартоноша, Панчеве, Турія, Дібрівка та будівництво другого корпусу у місті Новомиргороді. Наголошую, що громади, які вважають за потрібне відкриття дитячих садків, отримають 100-відсоткову підтримку від влади.

Добре зарекомендували себе навчально-виховні комплекси, і ми будемо йти цим перспективним шляхом. У цьому році планується відкрити такі комплекси у Дібрівці та Турії.

Активно впроваджено в життя ініціативу Ларіна С.М. "Шкільна парта". Замінюємо парти як для першокласників так і старших учнів, купуємо для шкіл комп’ютерну техніку. В цьому напрямку маємо велику підтримку від благодійного фонду "Відродження покоління". Придбано 49 комплектів шкільних меблів, 100 стільців, 100 кришок для парт, 51 комплект шкільних меблів для першокласників, а також 10 парт для комп’ютерного класу.

У 2013 році ми ставимо завдання посадити всіх першокласників за нові парти.

Досить вдало впроваджується ініціатива губернатора "Шкільний автобус". За два роки придбано 4 автобуси, два з яких за кошти соціально-відповідального бізнесу. Останній – отримала Дібрівська школа на Новорічні свята.

Одним із завдань, яке не вирішувалось роками є облаштування теплих туалетів у всіх школах. Перед нами поставлено завдання забезпечити у цьому році всі школи теплими туалетами. Адже це здоров’я наших дітей .

Це тільки основні штрихи, адже освіта перебуває у полі нашого зору постійно, але на жаль не по всіх територіях. Є проблеми по відношенню до освіти на територіях Листопадівської, Пурпурівської, Дібрівської сільських та Капітанівської селищної ради. Деякі заявляють, що їм школа взагалі не потрібна. Я не думаю, що це позиція всієї громади. Пріоритетність відношення до шкіл полягає не в кількості листів та прохань направлених до різних інстанцій.

Наступний не менш важливий соціальний напрямок – медицина. На початку минулого року було відкрито першими в області діагностичний центр в поліклінічному відділенні, а наприкінці року за ініціативи голови облдержадміністрації його укомплектовано найсучаснішим медичним обладнанням вартістю більше 1 млн.грн. Капітально відремонтовано дитяче відділення, відкрито 4 палати для ветеранів Великої Вітчизняної війни, на черзі ремонт гінекологічного відділення, з метою створення на його базі найсучаснішого перинатального центру ІІ рівня. Звертаю увагу, і для нас це дуже болюче питання, на якість та культуру обслуговування медичними працівниками населення району. Необхідно докорінно змінювати відношення до власної справи. За кількістю звернень медицина стоїть на першому місці. Це викликає велику тривогу, і нам є над чим працювати.

Однією з найгостріших проблем у медицині є дефіцит кадрів. Для покращення кадрової ситуації ми маємо унікальну програму "Лікар", за якою 10 студентів, за рахунок коштів районного бюджету, навчаються у вищих навчальних закладах та повернуться в район і матимуть можливість отримати житло.

Увага приділяється не тільки закладам районного рівня, а й сільським медичним установам. Практично в усіх них зроблено поточні ремонтні роботи. Таку тенденцію буде продовжено і в подальшому. Панчівська громада вийшла із пропозицією зробити дільничну лікарню, і ми її підтримаємо.

Хотілося б сказати про майбутнє медицини у ракурсі створення госпітальних округів. І ще раз повторюю, що наша лікарня краща у порівнянні з іншими районами . Це вимірюється не листами і зверненнями, а конкретними діями.
Наша українська ментальність – це гуртування, і тому культурна діяльність для нас дуже важлива. На жаль фінансування культури завжди було на останньому місці. Ми кардинально змінили відношення до цього питання, і, як приклад, практично в усіх закладах культури сільської місцевості проводяться ремонтні роботи, оновлюється матеріальна база та здійснюється придбання сценічних костюмів, які не оновлювалися більше 10 років.

З ініціативи голови облдержадміністрації розпочався ремонт сільського будинку культури в с. Панчеве. Відновлюється після пожежі сільський будинок культури в с. Мартоноша.

Прикладом серйозного підходу до розвитку культури є Йосипівська, Панчівська, Мартоноська сільські ради, де зроблено величезний обсяг робіт у даному напрямку.

Вкрай незадовільне відношення у підході до справи у голів Дібрівської, Шпаківської та Коробчинської сільських рад.

Голови сільських рад повинні розуміти, що будинки культури - це їх обличчя. Але культура – це не тільки будинки культури, це діяльність бібліотек, аматорських колективів, просвітницької діяльності.

Важливою подією в культурному житті району стало відкриття музею воїнам-афганцям у повністю відремонтованому приміщенні.

Запорукою здорового способу життя є розвиток фізичної культури та спорту. Тут зроблено дуже багато, але цього завжди буде мало. Я переконаний: ми повинні відтягнути дітей і молодь від комп’ютерів, кафе, барів. В економічному майбутньому району я впевнений, а от у вихованні підростаючого покоління прогалин багато. Сьогодні вирішено ввести у всіх сільських радах посаду спеціаліста по роботі з молоддю, але не всі це зробили. Потрібно зрозуміти, що це вимога часу сьогодні.

У нас професійно працюють тренери по всіх видах спорту. За останні роки є серйозні досягнення у футболі, легкій атлетиці, класичній боротьбі, що викликає повагу не тільки у області, але й на теренах України. Нам необхідно розвиватися далі, необхідно розвивати дитячий футбол та інші види спорту.

Для більш масового охоплення населення спортом практично повністю відремонтовано районний стадіон, відремонтовано всі спортивні майданчики в освітніх закладах. За сприяння фонду "Відродження покоління" в населених пунктах району встановлено більше 10 нових спортивних та гральних майданчиків. Розпочато масштабну роботу по ремонту спортивних залів. Причому ставиться завдання проведення капітальних ремонтів. Прикладом є спортивний зал Златопільської гімназії. На жаль не всі сільські ради відгукнулися на проведення ремонту спортивних майданчиків.
Велике значення надається духовному відродженню. За останні два роки відкрито три нових храми, на черзі відкриття ще одного. Встановлено нові купольні хрести та відремонтовано куполи у Свято-Іллінському та Свято-Миколаївському храмах міста Новомиргорода та селі Коробчине. Розпочато роботи у селі Панчеве. Практично у всіх школах запроваджено уроки християнської етики. Придбано близько чотирьох тисяч підручників з цього предмету.
Виходячи із реального стану розвитку економіки району по всіх галузях, передбачається збільшення рівня заробітної плати на 12,6 відсотки та доведення її 2,6 тис.грн. Готується широкомасштабний проект «Соціальний магазин».

Планується розпочати капітальний ремонт у будинку для престарілих у с.Панчеве. Із дев’яти таких будинків у області, два знаходиться на території нашого району. Це велике навантаження на бюджет , але ми розуміємо, що у цьому є потреба, і налаштовуємо на це соціально відповідальний бізнес.
2012 рік був дуже непростим, а 2013 – буде ще складнішим. Одним із головних завдань, які ми ставимо на 2013 рік є утримання тих темпів, які район набрав за попередні два роки. Загалом нам усім разом у 2013 році доведеться добре попрацювати, щоб довести спроможність і дієздатність нашого району. При системній і активній роботі усі складнощі можна вирішити. Усі здобутки, які сьогодні є і які ще будуть попереду стали можливими лише завдяки тому, що влада, громада і бізнес працюють однією потужною командою. І всі зусилля команди спрямовані на поліпшення життя людей.

Буває, нам дорікають: щось не встигли зробити. Дійсно, проблеми в районі є, але ми разом працюємо над їх вирішенням. І, що найголовніше, у нас є велике бажання рухатися вперед. Ми не закриваємо закладів і не руйнуємо приміщень, а навпаки - відновлюємо, будуємо і вводимо в дію.

Я прагматик і розумію, що державний бюджет напружений, і допомогу з нього у тих масштабах, яку хотілося б, очікувати не слід. Тому актуальним сьогодні є питання взаємодії з районом сільських територій. Кожен з нас повинен розуміти, що район сьогодні знаходиться напередодні адміністративної реформи, і питання самодостатності району, як ніколи звучить актуально.

Ми сподіваємось на підтримку тих політичних сил, які перемогли на виборах. Ми готові до співпраці з ними, адже програма «Центральний регіон-2015» є широким полем діяльності, і кожен може зробити свій внесок.

Схожі:

В Новомиргороді вшанували воїнів-інтернаціоналістів
Новомиргороді відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 23-ю річницю виведення радянських військ...
1. Робочий стіл. Робочий стіл розташований над панеллю завдань. Будь-яка...
Навіть назва вказує на те, що цей робочий стіл виконує ту ж функцію, що і ваш звичайний дерев'яний або пластиковий стіл, на якому...
Інформація від нашого партнера – порталу UNISTUDY (від 30 вересня)
Візит в Європейські установи від ELSA (13-26. 11, Austria, Belgium, Czech Republik, France, the Netherlands)
Мій візит до Польщі
Кракові. Сказати що це місто мені сподобалося це просто не сказати нічого! Краків чудове місто зі старовинною архітектурою, веселими...
ПЛАН роботи Жовтневого районного відділу УМНС України в Миколаївській...
Розробити аналізи підрозділу по усім напрямкам робіт службової діяльності за перший квартал 2012 року
Свято «Мій перший найкращий зошит» Мета
Обладнання: оформлення виставки «Мій перший найкращий зошит», малюнки, телеграма, костюми «Король Зошит», «Фея», «Листоноша», «Міс...
І місце
Львівський обласний дитячий еколого-натуралістичний центр провів обласний етап Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку «Зоологічна...
НАКА З
Львівський обласний еколого-натуралістичний центр з 25 грудня 2010 року до 25 січня 2011 року провів обасний етап Всеукраїнської...
Українці Латвії. Які вони?
Щоб прояснити це питання автор при підтримці інших українських громадських товариств провів опитування в кількох населених пунктах...
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
Львівський обласний дитячий еколого-натуралістичний центр провів очний тур обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка