Аудиторська фірма «КОНСУЛЬТАНТ»


Скачати 3.99 Mb.
Назва Аудиторська фірма «КОНСУЛЬТАНТ»
Сторінка 1/41
Дата 14.10.2013
Розмір 3.99 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   41


Аудиторська фірма

«КОНСУЛЬТАНТ»


Свідоцтво про внесення в Реєстр суб’єктів аудиторської діяльності №0202 видане рішенням

Аудиторської Палати України від 26 січня 2001 р. №98, продовжене рішенням АПУ до 04.11.2015 р.

Юридична адреса: Україна, 03113, м. Київ, Пр-т Перемоги,68/1,офіс 62,

Фактична адреса: Україна, 01133, м. Київ, бул. Л. Українки, 23/а, офіс 33, тел./факс: 569-09-50

Сайт: www.afconsul.com.ua Електрона адреса: [email protected]

ЗВІТ (ВИСНОВОК)
незалежної аудиторської фірми «Консультант» за наслідками аудиту фінансової звітності Публічного акціонерного товариства

«Дельта Банк» за 2012 рік

Акціонерам та Раді Директорів

АТ «Дельта Банк»
Нами була проведена аудиторська перевірка річних фінансових звітів АТ «Дельта Банк» (надалі-Банк), що додаються, які включають звіт про фінансовий стан (баланс), звіт про прибутки і збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), звіт про зміни у власному капіталі (звіт про власний капітал), звіт про рух грошових коштів, опис основних важливих аспектів облікової політики та інші пояснювальні примітки до фінансової звітності за рік станом на (кінець дня) 31 грудня 2012 р.
Відповідальність управлінського персоналу за фінансову звітність
Управлінський персонал несе відповідальність за складання й достовірне подання цієї фінансової звітності у відповідності з порядком ведення бухгалтерського обліку в банках України та відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності та за такий внутрішній контроль, який управлінський персонал визначає потрібним для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилок.

Відповідальність управлінського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрішнього контролю стосовно підготовки та достовірного представлення фінансових звітів, які не містять суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки; вибір та застосування відповідної облікової політики, а також облікових оцінок, які відповідають обставинам.
Відповідальність аудитора
Відповідальністю аудитора є висловлення думки щодо цієї фінансової звітності на основі результатів нашого аудиту. Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Ці стандарти вимагають від нас дотримання відповідних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.

Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів щодо сум і розкриттів у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилок. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання фінансової звітності, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також оцінку відповідності використаної облікової політики, прийнятність облікових оцінок, зроблених управлінським персоналом та загального подання фінансової звітності.

Ми вважаємо, що отримали достатні і прийнятні аудиторські докази для висловлення нашої думки.
Підстава для висловлювання умовно – позитивної думки
Розбалансованість активів та пасивів за строками погашення та наявність кредитів за якими доформовувався резерв, за результатами аудиту, на суму 19 614,7 тис.грн.
Умовно-позитивна думка
На нашу думку, за винятком впливу питання, викладеного у параграфі «Підстава для висловлення умовно-позитивної думки», фінансова звітність відображає достовірно, в усіх суттєвих аспектах фінансовий стан Банку на кінець дня 31.12.2012 р., його фінансові результати та рух грошових коштів за рік, що закінчився, відповідно до Облікової політики Банку, Міжнародних стандартів фінансової звітності та нормативно-правових вимог Національного банку України.
Параграф з інших питань
Аудитори фіксують, що в 2012 Банк вперше застосував Міжнародні стандарти фінансової звітності у відповідності до МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності».

Фінансову звітність було складено управлінським персоналом з урахуванням обмежень, що накладаються МСФЗ 1 «Перше застосування МСФЗ», включаючи: розкриття впливу переходу згідно вимог нормативно-правових актів Національного банку та П(С)БО на МСФЗ; відсутність порівняльної інформації (крім балансу); допущення, прийняті керівництвом щодо стандартів та інтерпретацій, які, як очікується, вступлять в силу, і політик, які, як очікується, будуть прийняті на дату підготовки керівництвом першого повного пакету фінансової звітності за МСФЗ за станом на 31.12.2013 р.

ЗВІТ

щодо вимог інших законодавчих та нормативних актів, відповідно до вимог Постанов Правління Національного банку України від 9 вересня 2003 р. № 398 (у редакції Постанов Національного банку України № 341 від 21 вересня 2011 р. та № 16 від 18 січня 2013 р.) та № 510 від 10.12.2012 р.


  1. Завдання та представлення.


Згiдно з договором № 25 вiд 19 жовтня 2012 р., укладеним мiж аудиторською фiрмою ТОВ «Аудиторська фірма «Консультант» (Свiдоцтво Аудиторської Палати України про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів № 0202 вiд 26 сiчня 2001 р. № 98 та Свідоцтво Національного банку України про включення до реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків №0000027, виданого на підставі рішення Комітету з питань аудиту банків від 27.09.2012р. № 40) та АТ «Дельта Банк», надалi (Банк), проведена перевiрка рiчної фінансової звiтностi Банку за перiод 01.01.2012 р. по 31.12.2012 р. включно.

Масштаб аудиторської перевiрки визначається аудиторами у вiдповiдностi до статті 69 Закону України «Про банки та банкiвську дiяльнiсть» та п.3.3. «Положення про порядок подання банками до Нацiонального банку України аудиторських звiтiв за результатами щорiчної перевiрки фiнансової звiтностi», затвердженого Постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 9 вересня 2003 № 389 (у редакції постанов Правління Національного банку України від 21.09.2011 р. № 341 та від 18.01.2013 р. № 16).

Метою нашої роботи було отримання пiдтверджень щодо:

- вiдповiдностi складання рiчної фiнансової звiтностi Банку за 2012 рiк згiдно вимогам Iнструкцiї «Про порядок складання та оприлюднення фiнансовї звiтностi банкiв України», яка затверджена Постановою Правлiння Нацiонального банку України № 373 вiд 24.10.2011 р.;

- вiдповiдностi обсягу активiв та зобов’язань Банку за строками погашення, яка базується на пiдставі аналізу статистичної форми № 631 «Звiт про структуру активiв та пасивiв за строками», затвердженої Постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.03.2003 р. № 124 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 07.05.2003 р. за № 353/7674 (зi змiнами);

- якостi управлiння активами та пасивами;

- якостi кредитного портфеля та портфеля цiнних паперiв, стану дебiторської заборгованості;

- достатності резервів та капіталу Банку, у тому числi, щодо вiдповiдностi формування капiталу Банку, фондiв, резервiв вимогам нормативно-правових актів Національного банку України;

- оцінки ризиків банківських операцій та операцій з iнсайдерами/пов’язаними особами;

- адекватностi бухгалтерського облiку, процедур внутрiшнього аудиту та заходiв контролю Банку.

При формуваннi аудиторського висновку застосовувався принцип суттєвостi, який визначається в залежностi вiд впливу вказаних аспектiв на прийняття рiшень користувачами фiнансової iнформацiї.

Джерелом iнформацiї, яка використана в цьому звiтi, є данi рiчної фiнансової звiтностi Банку за 2012 рiк. Аудиторська перевірка планувалась i проводилась шляхом тестування залишку по рахунку або класу операцiй та застосування аудиторської вибiрки.

Цей звiт призначено для iнформацii та використання керiвництвом Банку та Нацiональним банком України і не може бути використаний будь-якою iншою стороною. При ознайомленнi з цим звiтом необхiдно враховувати обмежений характер процедур з оцiнки питань, пов’язаних з дiяльнiстю Банку та органiзацiєю системи бухгалтерського облiку та внутрiшнього контролю.

Крiм того, потрібно враховувати, що критерії оцінки цих питань, пов’язаних з дiяльнiстю Банку та органiзацiєю системи бухгалтерського облiку можуть вiдрiзнятись вiд критеріїв, що застосовуються Нацiональним банком України.
2. Процедури та Висновки.

2.1. Аудит вiдповiдностi складання рiчної фiнансової звiтностi Банку за 2012 рік згідно вимог Iнструкцiї «Про порядок складання та оприлюднення фінансової звiтностi банкiв України», яка затверджена Постановою Правлiння Нацiонального банку України № 373 від 24.10.2011р. та Постанови Правління Національного банку України № 510 від 10.12.2012 р.
Процедури: Пiд час проведения аудиту нами було охоплено всi важливi аспекти дiяльностi Банку.

Підтверджуємо, що фінансова звiтнiсть підготовлена вiдповiдно до Законiв України «Про банки i банкiвську діяльність», «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Україні» та ґрунтується на основних вимогах щодо розкриття iнформацiї у фiнансовiй звiтностi вiдповiдно до мiжнародних стандартів бухгалтерського обліку (МСБО) та міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) і нормативно-правових актів Нацiонального банку України.

При проведенні аудиторських процедур щодо фінансової звітності нами були розглянуті заходи стосовно процесу трансформації фінансової звітності Банку відповідно до МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності», та «Порядку застосування методу трансформації фінансової звітності банків України», затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 10 грудня 2012 р. № 510 з метою визначення активів, зобов’язань, капіталу, доходів і витрат у сумах, що відповідають МСФЗ, а також формування трансформаційних таблиць, за якими здійснювалися суми коригувань між даними бухгалтерського обліку та вимогами МСФЗ.
Висновок. Ми зазначаємо, Банк належним чином розкрив Загальну інформацію про свою діяльність, основні засади бухгалтерського обліку і фінансової звітності та умови здійснення банківської діяльності в примітках до фінансової звітності № 4 «Принципи облікової політики» та № 2 «Економічне середовище, в умовах якого банк здійснює свою діяльність». Надана фінансова річна звітність, в усіх суттєвих аспектах, відображає результати діяльності Банку, його майновий і фінансовий стан. Банк дотримується фінансової дисципліни при виконанні передбачених статутом операцій та є забезпеченим відповідним джерелом коштів для своєчасного виконання зобов’язань і розвитку Банку. Відмітимо, що річна фінансова звітність Банку за 2012 р. відображає поточну оцінку управлінським персоналом можливого впливу умов здійснення діяльності на операції та фінансовий стан Банку. Майбутні умови здійснення банківської діяльності можуть відрізнятися від цієї оцінки.

2.2. Аудит вiдповiдностi обсягу активiв та зобов’язань Банку за строками погашення.

Процедури: За основу критерiїв розкриття iнформації вiдповiдностi обсягу активiв та зобов’язань Банку за строками погашення, було прийнято форму звiтностi № 631 «Звiт про структуру активiв та пасивiв за строками погашення», затвердженої Постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.03.2003 р. № 124.

Дані вказаного звіту свідчать, що невідповідність за строками погашення активів і зобов’язань станом на кінець дня 2012 року в цілому складає 4776067 тис. грн. як перевищення активів. Вказана невідповідність не перекривається й власним капіталом, розмір якого (3639134 тис. грн.), на суму 1136 933 тис. грн. (4776 067 – 3639 134).

Невідповідність характерна тільки для строків погашення понад 1 рік. Для строків до 1 року вона як в цілому так і для більшості строків відсутня.

По короткострокових періодах до 1 року невідповідність відсутня і зобов’язання навіть перевищують активи на 546 354 тис. грн. Це і давало можливість Банку на протязі року виконувати свої зобов’язання як перед клієнтами так і контрагентами, та дотримувати виконання встановлених НБУ нормативів ліквідності, які станом на кінець дня 31.12.2013 року становили: миттєвої (Н 4) – 74,37 % (за вимогами НБУ не < 20 %), поточної (Н 5) – 66,32% ( за вимогами НБУ не < 40 %), короткострокової (Н6) – 76,74% (за вимогами НБУ не < 60 %).

Висновок:

а) наведені дані форми № 631 «Звіт про структуру активів та пасивів за строками» свідчать в цілому про їх невідповідність, яка сформувалася впливом строків більше 1 року та неперекривається власним капіталом, але певною мірою компенсується перевищенням короткострокових зобов’язань до 1 року;

б) управління (відповідністю) активів і пасивів за строками вимагає вдосконалення.

2.3. Аудит якості управління активами та пасивами Банку.

Під час проведення аудиту ми провели аналіз системи управління активами та пасивами Банку у тій мірі, в якій це було необхідно для надання аудиторського висновку щодо фінансової звітності взагалі. Такий аналіз не мав за мету визначити всі недоліки або інші порушення, і таким чином, не має розглядатися як свідчення про відсутність будь-яких недоліків та упущень у системі управління активами та пасивами.

Обсяг активів Банку за 2012 рік зріс на 36,9 % ( з 21 655 153 тис.грн. на 01.01.2012 р. до 29 647 897 тис. грн. на 01.01.2013 р. або на 7 991 744 тис. грн.), переважно за рахунок кредитного портфеля – з 13 556 124 до 18 694 545 тис. грн. або на 37,9% і грошових активів з 2 735 939 до 5 400 040 тис. грн. або на 97,4%).

Управління активами було направлено на забезпечення прибутковості, дотримання нормативів ліквідності та контролю притаманних Банку ризиків.

Обсяг зобов’язань в 2012 році також мав позитивну тенденцію до зростання з 19 529 903 тис. грн. до 26 686 909 тис. грн. або на 36,6 %, що забезпечило Банк кредитними ресурсами.

Розкриття інформації за видами активів та зобов’язань у фінансовій звітності Банку, відповідає вимогам Національного банку України, МСБО та МСФЗ.

На думку аудиторів, за результатами проведених аудиторських процедур, з перевірки достовірності фінансових результатів діяльності Банку за 2012 рік, управління активами та пасивами забезпечило отримання Банком у 2012 році чистого прибутку в розмірі 159 738 тис. грн.
Висновок:

Якість управління активами і пасивами Банку в цілому задовільна, але вимагає вдосконалення з орієнтацією на зростання надійності, прибутковості та підтримування ліквідності балансу і банку.

2.4. Аудит якості кредитного портфеля, портфеля цінних паперів та стану дебіторської заборгованості.

2.4.1. Якість кредитного портфеля.

За останні три роки він зріс з 12,1 млрд. грн. в 2010 році до 22,0 млрд. на кінець 2012 року або 1,8 рази за 2012 рік.

В структурі кредитного портфеля переважають кредити фізособам ─ 51,0%, тоді як 2010 р. ─32%, а в 2011 р. ─ 43%.

Іпотечні кредити фізичних осіб за рік скоротилися 1,5 до 1,3 млрд. грн., а в загальній структурі кредитів з 8,2 до 6,1%.

Позитивним є незначний обсяг забезпечення (0,3%) цінними паперами.

Якість кредитного портфеля за категоріями на кінець 2012 року склала: I–ої -49,16%; II – ої – 24,32%; III-ої – 6,53%; IV-ої – 2,52% і V-ої – 17,47%.

Згідно аудиту, встановлені факти недоформування резервів: по фізичних особах на суму 63,7 тис.грн. і по юридичних ─ на 19551,0 тис.грн., а разом на 19614,7 тис.грн., які були донараховані в процесі аудиту.

Рекомендуємо Банку постійно працювати над вдосконаленням системи аналізу і оцінки фінансового стану позичальників, як на стадії розгляду та надання кредитів так і під час їх супроводження та погашення.

Станом на 31 грудня 2012 року, за даними Банку, значення нормативів кредитного ризику відповідно становлять:

- норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента Н7 складає - 20,89 % (нормативне значення не > 25 %);

- норматив великих кредитних ризиків Н8 складає – 153,26 % (нормативне значення не > 800 %);

- норматив максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру Н9 складає – 2,92 % (нормативне значення не > 5%);

- норматив максимального сукупного розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих інсайдерам Н10 – 3,19 %(нормативне значення не >30%).
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   41

Схожі:

Аудиторська фірма «КОНСУЛЬТАНТ»
Свідоцтво про внесення в Реєстр суб”єктів аудиторської діяльності №0202 видане рішенням Аудиторської Палати України від 26 січня...
Аудиторська фірма «Інсайдер» надає наступні послуги
Аудиторська група фірм «Інсайдер» містить декілька аудиторських фірм, в тому числі ТОВ "Аудиторська фірма "Інсайдер", яка працює...
ТОВ «Аудиторська фірма «НІКО-АУДИТ» щодо фінансової звітності товариства...
Незалежна аудиторська фірма Товариство з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «НІКО-АУДИТ», за дорученням Товариства з обмеженою...
«Компанія «Термінал-Реєстр» ЗВІТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА
Найменування аудиторської фірма: Товариство з обмеженою відповідальністю “Аудиторська фірма “Міла – аудит”
АУДИТОРСЬКА ФІРМА «АУДИТ К» 20300 м. Умань Черкаська обл вул. Енгельса...
Товариство з обмеженою відповідальністю Аудиторська фірма "Аудит К" м. Умань Черкаської області на підставі договору від 22. 03....
«Успіх-Аудит» ЗКПО 33231186 Рах. 260093017648 В ПАТ «Промінвестбанк» Аудиторська фірма
Реєстру суб’єктів аудиторської діяльності від 27. 01. 2005 р. №3519, виданого Аудиторською Палатою України, та Товариством з обмеженою...
«Успіх-Аудит» ЗКПО 33231186 Рах. 260093017648 В ПАТ «Промінвестбанк» Аудиторська фірма
Реєстру аудиторських фірм та аудиторів України від 27. 01. 2005 р. №3519, виданого Аудиторською Палатою України, та Товариством з...
"Аудиторська фірма "Аудит-сервіс"
Сімферополь, пров. М. Підпільників, б. 7 95050, м
КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ
Назва : Товариство з обмеженою відповідальністю “Аудиторська фірма “Паритет аудит”
АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
Повна назва: товариство з обмеженою відповідальністю “Аудиторська фірма “Донбас Аудит Сервіс”
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка