Підготувала: вчитель біології,екології


Скачати 120.57 Kb.
НазваПідготувала: вчитель біології,екології
Дата18.12.2013
Розмір120.57 Kb.
ТипДокументи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Чечеліївська загальноосвітня школа І –ІІІ ступенів
Шкільний методичний кабінет

Ф І Т О Ч А Й

Підготувала:

вчитель біології,екології

Чечеліївської ЗОШ І –ІІІ ст

Шам Алла Леонідівна

2013 рік

Історичні відомості про чай …
Слово «чай» прийшло до нас уперше як монгольське «цай» .Японці називали чай «тья» або «тя» - звідси походження латинського ботанічного терміна «теа» Щоправда через 15 хв. вона повертається до тієї самої позначки, яка булла до чаювання. Тому людям, котрі проживають у жарких кліматичних поясах, рекомендується питии гарячий чай невеликими порціями досить часто.

Цей напій відомий і як чудовий потогінний засіб. Тому його успішно застосовують під час лихоманки, спричиненої грипом або гострими респіраторними захворюваннями, а також для їх профілактики.

Відомості з хімії…

Чай дуже багатий за хімічним складом: у ньому виявлено майже 300 речовин.

У свіжому листі чаю є дубильні речовини, алкалоїди (кофеїн, теофілін, теобромін, аденін, ізатин), ефірні олії, білкові речовини, амінокислоти, органічні кислоти, вуглеводи, глюкозиди, пектинові речовини, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, вітаміни Р, РР, мінеральні солі, макро- і мікроелементи.

Свіжозрізане листя чаю, суха чаїнка та чайний напій мають різні хімічні склади. Не всі речовини свіжого листя залишаються в сухих чаїнках після фабричної обробки. Деякі речовини безслідно зникають, інші окиснюються або вступають у хімічні реакції, у результаті яких утворюються нові речовини.

Із чаїнок у гарячий напій і настій переходять лише розчинні у воді речовини. Масова частка екстрактивних, тобто розчинних у воді речовин становить від 30 до 50 %. Зелені чаї містять більше розчинних речовин, ніж чорні- від 40до 50 %.
Відомості з ботаніки…
Чай належить до роду вічнозелених, кущових або деревних родин чайних. Кущ заввишки 50-150 см, у зрілому віці досягає 2-3 м. Дерево розлоге, інколи досягає висоти 15 м з діаметром стовбура 50-60 см. Листки довгастоовальні, цілісні, гострозубчасті, згори темно-зелені, зісподу світло-зелені. Квітки правильні, двостатеві, зі слабким ароматом, білі, а інколи рожеві. За сучасною міжнародною ботанічною номенклатурою, чайна родина має один вид, який називається китайська камелія.

Чай - рослина довговічна, живе й плодоносить протягом 100 років.

Чайні кущі можна культивувати в кімнатних умовах. Вирощують чай заради найніжніших, наймолодших верхівкових частин пагонів з 2-3 недорозвинутими м’якими і соковитими листочками. Ці перші 2-3 листочки з частиною стебла, на

якому вони закріплені, а також бруньку верхнього листочка називають флеші.
Що можуть трави?

За умови правильного харчування безпечні і корисні для дітей чаї й відвари з наступних рослин:

глід-заспокійливий, поліпшує роботу серця, використовується в зборах, що відновлюють діяльність серцево-судинної системи;

валеріана-заспокійливий, спазмолітичний засіб, застосовується при болях шлунково-кишкового тракту (варто пам’ятати. що при застосуванні валеріани можуть спостерігатися парадоксальні реакції у вигляді сильного збудження, неадекватної поведінки, плачу. У цих випадках валеріана протипоказана).

кора дуба - протизапальний, в’яжучий засіб, містить дубильні речовини , застосовується для полоскання порожнини рота й горла;

звіробій - імуностимулятор, протизапальний засіб, має антигельмінтозні і в’яжучі властивості (через сильний вплив на імунну систему звіробій рекомендується застосовувати не більше 7 днів);

калина - полівітамінний, ефективний засіб від кашлю, додається до складу усіх

журавлина - (плоди)- багата на вітамін С, сприяє розширенню коронарних судин серця;

кропива-шлунковий, полівітамінний засіб, поліпшує обмін речовин, має позитивний ефект при анеміях,

мати –й –мачуха -(листя) містить рутин, застосовується як відхаркувальний, протизапальний, антисептичний, пом’якшувальний засіб,

малина - (плоди, листя) - потогінний, бактерицидний, протизапальний засіб, у холодному вигляді застосовується для полоскання горла;

меліса, мята-застосовуються при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, мають заспокійливий ефект,

подорожник - бактерицидний засіб, застосовується при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, збільшує кислотність шлункового соку. Консервований із цукром сік подорожника має протиракову дію, ефективний при виразках, ерозійних гастритах, колітах для дітей і дорослих;

ромашка - спазмолітичний, протизапальний, потогінний засіб, має протигрибковий ефект;

горобина - полівітамінний засіб, має адаптогенні властивості;

смородина -(плоди)- вітамінний засіб, входить до складу вітамінних зборів;

шавлія - протизапальний засіб, використовується при стоматитах та інших захворюваннях порожнини рота у вигляді полоскань;

евкаліпт - бактерицидний, протизапальний засіб, застосовується для полоскання порожнини рота й горла.

Лікарські рослини з високим вмістом ефірних масел використовуються для проведення інгаляції. Це календула, меліса, м’ята, подорожник, ромашка, сосна, чебрець, шавлія, евкаліпт та ін.

Відвар із плодів шипшини відновлює енергетичний статус клітин дитячого організму, що позитивно впливає на обмін речовин і енергії. Він багатий вітаміном С та іншими біологічно активними речовинами. Шипшина є легким адаптогеном.

Спосіб приготування: сухі плоди шипшини перебрати, промити, залити гарячою водою, кип’ятити на слабкому вогні протягом 10 хв. Дати настоятися протягом 10-12 годин. Відвар процідити, додати цукровий сироп.

Пропорції:1 частина плодів шипшини, 10 частин води, 1 частина цукрового сиропу.

Відвар шипшини добре поєднується із соком лимона.
Рецепт полівітамінного чаю.

До його складу входять адаптогені рослини, що добре поєднуються між собою:

- листя брусниці;

- листя кропиви;

- плоди шипшини;

- плоди горобини;

- плоди чорниці;

- плоди малини;

- плоди глоду.

Рослини беруться в рівних пропорціях, заливаються окропом з розрахунку 1 частина збору на 10 частин води. Настоюються 45 хв. Збір може бути рекомендований для прийому в осінньо - весняний період.

Чай для профілактики застудних захворювань:

- трава материнки(1 частина);

- листя мати-й мачухи (3 частини);

- цвіт липи ( 3 частини);

- листя малини (2 частини).Спосіб приготування аналогічний попередньому. Даний збір рекомендовано збирати в зимовий заспокійливий засіб при безсонні, головних болях, частих запамороченнях .

Доцільно поєднувати фітотерапію з іншими фізіотерапевтичними процедурами, наприклад з різними видами гідротерапії , особливо, термотерапією. Встановлено, що застосування у лікуванні дітей лікарських рослин, що мають заспокійливу дію і водночас відновлюють роботу нервової системи, сприяє зниженню психоемоційної напруги, надмірної активності процесів збудження , що виникають, наприклад, після бальнеотерапії. Крім цього фіточаї добре відновлюють мінеральний і водний баланс організму після сауни.

У навчальних закладах можна застосовувати харчові лікарські рослини для виготовлення напоїв, салатів, а також як приправи до різних блюд харчового раціону, наприклад, пастернак, петрушка, кріп, малина, груша, яблуко, буряк, морська капуста є прекрасними природними сорбентами. Вони містять велику кількість пектинів і мають протигнильну дію. При складанні денного раціону рекомендується більш широко використовувати журавлину, брусницю, суницю, малину, чорницю, вишню й інші ягоди.

Лікувальні властивості чаю…

В Україні здавна використовувалися для заварювання чаю квіти з прилистниками липи, м’ята.

М’ята перцева.

В Україні вона дуже популярна. Вважають, що запах м’яти підвищує працездатність і знижує стомлюваність. М’ята поліпшує обмінні процеси в організмі , серцеву діяльність, діє заспокійливо при судомах, тремтінні рук. Це добрий знеболювальний, судинно-розширювальний засіб для внутрішніх органів та головного мозку, що надає організму бадьорості, знижує кров’яний тиск.

М’ята добре допомагає при застудах. Склянка гарячого настою з малиновим варенням-ефективний потогінний засіб. При захворюваннях горла , запаху з рота роблять полоскання міцним настоєм.

Ванни та примочки рекомендують при захворюваннях суглобів, зудах шкіри, як знеболювальне.

Приймають настій м’яти щодня за 20-30 хв. перед вживанням їжі, таким чином можна позбавитися багатьох недуг.

Липа серцелиста .

Відвари , настої квітів і листя мають потогінну, відхаркувальну, сечогінну та заспокійливу дію, а також жовчогінне, бактерицидне значення та вбивають мікробів.

Настої квітів і листя п’ють при застудах, грипі, ангіні, захворюванні верхніх дихальних шляхів як протизапальний, пом’якшувальний, жарознижуючий засіб. Відваром липи полощуть ротову порожнину при захворюваннях слизової оболонки рота, мигдалин. Його рекомендують приймати при спазмах, різях в шлунку, він поліпшує травлення .

Липовий чай допомагає при запаленні сечового міхура, сечокам’яній хворобі, болях у суглобах, ревматизмі, поліпшує кровообіг, обмінні процеси. В народній медицині відвари, настої квітів липи приймають як
Приготування чаю…
Для виготовлення високоякісного й смачного напою потрібно два компоненти-якісний чай та вода. Вода не повинна мати ніяких, навіть незначних, сторонніх запахів. У воді має бути якнайменше домішок хімічного і механічного походження. Тому для чаю непридатна вода мінеральних джерел, болотно-ставкова, із мулистих річок, розпотлених снігу і льоду. Найкращою вважається вода джерельна не мінералізована, вода гірських річок з кам’янисто-піщаним дном або текучих льодовикових озер. Водогінну воду краще використовувати попередньо відстояну протягом доби або пропущену крізь фільтр.

Заварювати чай треба водою, яка щойно закипіла, а не тією, що вже одного разу кип’ятилася. Під час кипіння вода витрачає кисень, і це погіршує смак та аромат чаю.
Секрети зеленого чаю.

У чому користь зеленого чаю?

Будь - який чай корисний. Окрім чудового смаку та аромату, він містить значну кількість речовин, потрібних людині: вітаміни, ефірні олії, танін, кофеїн та інші.

У зеленому чаї у 10 разів більше вітаміну С, ніж у чорному. Дубильних речовин - у 2рази. Порівняно з чорним чаєм, зелений має набагато сильнішу збуджувальну та стимулюючу дії.

Лікувальні властивості цього напою вражають. Наприклад, дво - триденним настоєм зеленого чаю знищують дизентерійні палички. Вітамін Р чудово зміцнює стінки судин, тому його використовують при лікуванні складних крововиливів та старечій крихкості капілярів. Зелений чай виводить з організму важкі метали. Регулярно слід пити зелений чай і тим, хто лікується від виразки дванадцятипалої кишки. Лікарі радять усім без винятку щодня випивати щонайменше шість чашок чаю - він принесе тільки користь.

Зелений чай не має жодних протипоказань, його можна давати дітям-звичайно, слабший настій.

Як правильно вибрати зелений чай?

Найперше, на що слід звернути увагу - ціна. Добрий чай не має коштувати менше 3 гривень за 100 г. Дуже важливо, як він упакований. Чай у жодному разі не має торкатися целофану, найліпший варіант - упаковка з фольги або пергаменту. Листочки доброго чаю обов’язково мають бути скручені, але не плоскі і не різні. Колір - сполучення сріблястого та зеленкуватого відтінків.

Усупереч поширеній думці, великолистовий чай - аж ніяк не найліпший вибір: грубі листочки не скручуються і є швидше напівфабрикатом. Якісний напій має ніжний оливковий відтінок, він прозорий, та постоявши трохи, стає мутним. Тому, кого закачує у транспорті, слід жувати сухий зелений чай - він пригнічує нудоту. Допоможе цей чудо-засіб і у разі кон’юктивіту та при запаленні очей.

Для цього слід змішати міцний холодний настій зеленого та чорного чаїв з червоним сухим вином (одна чайна ложка на склянку чаю) та промити ним очі. Будь-які сторонні запахи перебивають, псують смак зеленого чаю. До нього не можна додавати цукор або пити його з цукерками, бутербродами. Зелений чай чудовий сам по собі.
Тест на якість зеленого чаю.

Після того як чай настоявся, натисніть на листочки, що лишилися після заварювання. Що м’якші вони та ніжніші, то якісніший чай. І ще один секрет : добрий чай має бути свіжим, адже смак він зберігає лише впродовж двох років.
Як правильно заварювати зелений чай?
Так само, як і чорний. Візьміть чай із розрахунку одна чайна ложка на чашку плюс чайна ложка на заварний чайник, залийте його окропом і настоюйте впродовж 5-7 хв. Проте найліпше заварювати зелений чай в окремій чашці. У спеку його можна поставити у холодильник і пити охолодженим. Обов’язкова у мова-заварюють лише свіжою водою. До речі, зелений чай можна заварювати багато разів.

Висловлювання великих людей про чай…

«Чай есть растение чрезвычайно полезное, он удаляет все недуги, прогоняет сонливость; головная боль от чая уменьшается и излечивается совершенно».

Давній китайський рукопис.

«Чай придает человеку решимость, увеличивает способность перерабатывать впечатления, располагает к сосредоточенному мышлению».

Я. Молешотт,німецький вчений.
«Я должен был пить много чая, ибо без него не мог работать. Чай высвобождает те возможности, которые дремлют в глубине моей души

Л.Н Толстой

«Чай- мой любимый напиток. Других не признаю»

Ш. Муслімов, довгожитель, 120 років.

Корисні поради від фітотерапевтів

Настоянка меліси

Беруть 1 столову ложку подрібненого сухого листя меліси, заливають склянкою окропу, настоюють 10 хвилин. Цей запашний чай застосовують як заспокійливий засіб.
Настоянка чабрецю

Беруть 1 столову ложку сухої подрібненої сировини, заливають однією склянкою окропу, настоюють 10 хвилин. Застосовують як дезінфікуючий засіб у разі захворювань дихальних шляхів, для підвищення апетиту.
Вітамінний збір

Одну столову ложку подрібненого листя липи й 1 столову ложку ягід шипшини заливають двома склянками окропу, настоюють 10 хвилин. Застосовують як джерело вітамінів.
Вітамінний збір

Дві столові ложки суміші подрібненого листя кропиви, ягід смородини та шипшини заливають двома склянками окропу, настоюють 10 хвилин. Застосовують як джерело вітамінів.
Вітамінний чай

Одну столову ложку плодів калини заливають склянкою окропу, настоюють 1 - 2 години, проціджують. Цей запашний чай застосовують як заспокійливий засіб.
Настоянка чорної смородини

Дві столові ложки ягід заливають двома склянками окропу, настоюють 1 годину. Чорна смородина дуже багата на вітамін С.
Настоянка ромашкова

Одну столову ложку сировини заливають 200 мл окропу, настоюють ЗО хвилин. П'ють по 70 мл за годнтіу до прийому їжі. Застосовують при безсонні.
Настоянка звіробою

Одну столову ложку сировини заливають склянкою окропу, кип'ятять 15 хвилин на слабкому вогні і проціджують. Приймають при мігренях по 1/4 стакана 3 рази надень.

Настоянки полину звичайного

Чайну ложку сировини заливають склянкою окропу, настоюють 3-4 години, проціджують. Приймають при мігренях по 1/3 стакана 3 рази на день.
Настоянка малини

Чотири чайні ложки сировини заливають двома склянками окропу і залишають на декілька годин в термосі. Приймають теплим по 1/2 стакана 4 рази на день при застудних захворюваннях. Настоянкою з листя малини можна також полоскати горло.
Настоянка шипшини

Дві столові ложки подрібнених плодів шипшини прокип'ятити в 0,5 л води 15 хвилин на слабкому вогні, потім процідити. Пити приготовану настоянку шипшини з медом протягом дня як чай. Застосовують як джерело вітамінів.

Схожі:

Анотації до матеріалів обласної виставки претендентів до нагородження вчителів біології
Юрченко Людмила Петрівна, вчитель біології Черкаської гімназії №31 Черкаської міської ради, старший вчитель
Адреси ППД – 2010 Біологія Список претендентів на нагородження
Творча група вчителів біології м. Умані (керівник Небикова Тетяна Андріївна, вчитель біології Уманської загальноосвітньої школи I-III...
Сценарій екологічної агітбригади «Пролісок» Качанівської ЗОШ І-ІІІ...
Червона книга розбухає від нових і нових назв, які заносяться під звуки траурних маршів екологічної катастрофи
Спарений урок хімії у 8 класі Підготувала Рибченко Людмила Василівна,...
Тема: Класифікація оксидів. Відношення оксидів до води. Способи добування оксидів
«Формування інтелектуальних вмінь та навичок учнів на уроках біології»
Криворучко Мар’яна Володимирівна, вчитель біології, заступник директора з навчально-виховної роботи Смілянського навчально-виховного...
«Азбука здоров’я» методичний посібник для вчителя
Григорович Віра Михайлівна, вчитель біології,спеціаліст вищої кваліфікації, вчитель – методист
Досвіду: «Навчально-дослідницька робота учнів на уроках біології...
Громова Тетяна Василівна, вчитель біології Черкаської спеціалізованої школи №33 ім. Василя Симоненка Черкаської міської ради
Урок біології 9 клас. Склала: вчитель біології Пугачівської ЗОШ І-ІІІ...
Мета. Узагальнити й закріпити знання про особливості будови, функціонування дихальної системи людини
Найкращі матеріали, представлені на ХIII обласній педагогічній виставці
...
Підготувала вчитель початкових класів І категорії

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка