Колекція музею нараховує понад 800 предметів. Щорічна кількість відвідувачів понад 3 000 осіб


Скачати 67.35 Kb.
Назва Колекція музею нараховує понад 800 предметів. Щорічна кількість відвідувачів понад 3 000 осіб
Дата 10.12.2013
Розмір 67.35 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Військова справа > Лекція
Краєзнавчий музей Гайсинщини, м. Гайсин

http://photos.wikimapia.org/p/00/02/30/60/74_big.jpg

Міський краєзнавчий музей Гайсинщини — музей у м. Гайсин Вінницької області, що створений ветеранами Міністерства оборони України в 1995 р. як музей ветеранської спілки. Початком його колекції стали особисті речі її членів. Розміщений у колишньому будинку директора чоловічої гімназії — пам'ятці архітектури поч. ХХ ст.

Музейна колекція нараховує понад 2 500 предметів. Щороку музей відвідує
майже 7 000 чоловік.

Основу колекції музею складають зразки зброї часів Великої Вітчизняної війни, військового одягу II пол. ХХ ст., предмети міського і сільського побуту ХХ ст., ікони XVIII–XX ст., народна кераміка Бубнівського заводу, твори українського декоративно-ужиткового мистецтва.

Музейна експозиція має виставковий характер, основними темами якої є «Історія Української державності», «Партизанський і підпіль-ний рух на Гайсинщині», «Велика Вітчизняна війна на Гайсинщині», «Природа рідного краю», «Традиційний народний побут гайсинчан»

Музей гончарного мистецтва (музей-садиба братів Герасименків), с. Новоселівка

http://irp.vn.ua/!_imgs/images/38_2.jpg

За допомогою колективу бубнівської гончарної майстерні, вчителів, учнів і працівників культури було зібрано колекцію гончарних виробів і в 1988 р., з нагоди 100-річчя від дня народження Якима Герасименка, відкрито музей братів Герасименків у хаті, де жив і працював Яким.

Колекція музею нараховує понад 800 предметів. Щорічна кількість відвідувачів - понад 3 000 осіб.

Музей репрезентує відомий Бубнівський гончарний осередок Поділля. Основу колекції складають гончарні вироби братів Герасименків, їхньої небоги Фросини Міщенко, Миколи Бабака, Тетяни Шпак, Валентини Живко, Тетяни Дмитренко, а також пред-мети побуту українського населення с. Бубнівка та Новоселівка.

На базі музею кожні два роки проводиться Всеукраїнський гончарний симпозіум, пленери. Директор музею Тетяна Іванівна Шпак, народний майстер України, проводить майстер-класи з гончарного мистецтва.      

Експозиція розташована у двох приміщеннях: світлиці і кухні меморіального будинку. Колекцію гончарних виробів майстрів бубнівської кераміки розміщено у світлиці. В кухні розташована піч,  розписана орнаментом характерним для бубнівської кераміки. Тут знаходяться колекції одягу, рушників та предмети побуту селян.

Музей фольклору Г. Танцюри, м. Гайсин

музей-садиба видатного фольклориста і етнографа україни, педагога гната трохимовича танцюри

Танцюра Гнат Трохимович народився в с. Зятківці Гайсинського району Вінницької області 10 червня 1901 р... Помер 12 листопада 1962 р... в м. Гайсин, де й похований.

Багаторічне систематичне вивчення історії, економіки, матеріальної та духовної культур Зяіківців дозволило Г. Танцюрі написати двотомне дослідження, епопею народного життя на прикладі одного села: Гнат Трохимович Танцюра ,,ЗЯТКІВЦІ».


Пристрасний літописець свого села, Гнат Трохимович Танцюра простежував не тільки найважливіші події, що розгорталися в рідних краях, а й вивчав те, як вони відображалися на долях людей. Для цього на кожну родину ним було заведено хронологічну картку, що розпочиналася 1833 роком – першою датою в церковній книзі. Ґрунтовне дослідження Г. Танцюри оригінальне тим, що побудоване як на достовірних документальних свідченнях, так і на багатющому матеріалі переказів, спогадів зятківчан, на джерелах пам'яті поколінь.

Музей відкрито 12 березня 1990 р. у меморіальній хаті Гната Танцюри.
Музейна колекція нараховує понад 4 500 предметів. Щороку музей відві-дує близько 4 000 осіб.

Основа фондової збірки — особисті речі збирача фольклору Г. Танцюри, його епістолярна спадщина, архівні та фотоматеріали.

Музей ветеранів Афганістану, м. Гайсин

http://gayrayrada.gov.ua/wp-content/uploads/2013/05/%d0%91%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-2.png

Гайсинський музей ветеранів війни в Афганістані був створений і відкритий до 10—ї річниці виводу Радянських військ з території Афганістану 13 лютого 1999 року. Перший у Вінниччині, один з перших в Україні, його було створено з ініціативи, ради районної спілки ветеранів Афганістану руками і коштами самих воїнів-інтернаціоналістів за сприяння районної ради.

Кожен музейний експонат, стенд – то своєрідна дань воїнам-землякам: загиблим, померлим і живим. Екскурсантам представлені матеріали про саму війну, особисті дані, листи, нагороди, секретні військові карти, фото, зброя. В усіх цих речах і досі відчувається біль і жахіття афганської війни.

25 вересня 2002 року музеєві було присвоєно звання «народний» за патріотичне виховання молоді та велику проведену роботу.

Музей В. Стуса, с. Рахнівка

http://cs10814.vkontakte.ru/u5118667/133888446/y_c8df1d2a.jpg

Вибір місця під розбивку стусівського парку зумовлений історичними фактами. Поруч – хата збудована самим Стусом на місці зруйнованого будинку, де народився поет. Обласна влада планує перенести туди музей великого подолянина, який нині тулиться в одній з кімнат місцевої загальноосвітньої школи. Олександр Домбровський повідомив, що має намір винести на розгляд сесії питання про впорядкування музею з тим, аби підтримати справу фінансово. Йдеться про створення своєрідної духовної «Мекки» українства поряд із центром зеленого туризму. Не випадково обраний і час створення парку. 2008 року нескоренному українцю з Вінниччини виповнилося б 70 років.


Звертаючись до місцевої громади, автор ідеї закладення парку губернатор Домбровський підкреслив: «Здавалось би, ми щороку висаджуємо дерева, парки, але сьогодні важлива, унікальна і символічна подія. Адже саме ця земля дала нашому народові великого патріота Василя Стуса, який став саме тією постаттю, навколо якої об’єднується Україна».

Коростовецький ландшафтний заказник

http://mykrai.files.wordpress.com/2012/04/d0b4d183d0b1-d187d0b5d180d0b5d188d0b0d182d0b8d0b9.jpg?w=640&h=413

Ландшафтний заказник “Коростовецький” заснований згідно рішення обласної ради від 29.04.1999 р. Розташований у Басалачівському лісництві кв. 108-113. Охороною заказника опікується Ладижинсько – Хуторянська сільська рада.

В межах заказника переважають лісові ландшафти, вони займають близько 96 % території. На крутих південно-західних схилах із слаборозвинутими дерновими ґрунтами з близьким (5-40 см) заляганням подільських гранітоїдів сформувався характерний екологоценотичний ряд дубових лісів. 

Тут навіть в тріщинах, заповнених дрібноземом, серед скельних виходів розселюються дуб черешатий, клен польовий, в’яз з оригінальними формами крони. плазунів найбільш поширені: мідянка, вуж звичайний, гадюка лісова, ящірка прудка.Чисельними є також земноводні та комахи.

Успенська церква Гранівського монастиря (1867), с Тишківська Слобода

http://irp.vn.ua/!_arts/images/239_2.jpg

Перелік історико – архітектурної спадщини краю продовжує церква Свято-Успенського Гранівського монастиря (1867 р.) в с. Тишківська Слобода). Ця унікальна споруда розписана ликами святих і рядками з молитов. Храм занесений до Державного реєстру пам’яток архітектури України.

Монастир має назву, що походить від назви досить великого села Гранів, хоча розташований він за 10 кілометрів від Гранова, з протилежного боку траси Вінниця – Кіровоград в малесенькому (55 жителів) сільці Тишківська Слобода (раніше воно називалась просто Слобода). З траси потрібно звернути на вказівник «Митків» і, проїхавши далі, ви побачите маківки в російському стилі. Це і є куполи Успенського собору Гранівського монастиря.

Гайсинський музей «Память Чорнобиля», м. Гайсин



Музей заснований з ініціативи Гайсинської громадської організації «Союз Чорнобиль». У 2004 р. створена музейна кімната, а наступного року правління організації ухвалило створити музей. Його урочисте відкриття у новому приміщенні відбулося 26 квітня 2006 р. У 2008 р. музею присвоєно звання народного. Фондова збірка складається з близько 150 предметів. Щороку музей відвідують понад 1 тис. осіб

Експозиція розповідає про одну із найбільших техногенних катастроф в історії людства — аварію на Чорнобильській атомній електростанції 25 квітня 1986 р. На стендах, подіумах, у вітринах представлені фотографії пожежників, які першими почали боротьбу з вогнем на покрівлі і їх приміщенні поблизу зруйнованого реактора 4-го енергоблоку.

Є матеріали про гайсинчан, які брали участь у ліквідації наслідків цієї аварії. Далі йдеться про постчорнобильську ситуацію в Україні загалом та у Вінницькій області зокрема. Особливе місце належить іконі «Чорнобильський Спас». Щороку до річниці Чорнобильської катастрофи та Дня ліквідатора в музеї та біля пам’ятного знаку «Чорнобильцям мертвим і живим» у місті відбуваються спеціальні заходи.

Музей історії, с. Красносілка

Музей створено у 1976 р. Н. Громовим, який протягом 25 років був його директором. У 2004 р. музею присвоєно звання народного.

Фондова колекція нараховує близько 3 тис. предметів. Щороку музей відвідують понад 5 тис. осіб.Експозиція розповідає про заснування села та його перших власників.

Побут та етнографія краснопілчан. Важинські, події національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького, Руїну, Коліївщину, економічний розвиток села, побут XIX — початку XX ст., визвольні змагання 1917-1921 рр., голодомор 1932-1933 рр., створення колгоспу «Більшовик», репресії 1930-х рр., Велику Вітчизняну війну (окупація села, доля остарбайтерів, подвиги земляків, зокрема Героя Радянського Союзу Д. Чути), повоєнну відбудову, подальше життя села та його сьогодення.При музеї діє гурток учениць 4-9 кл. «Вишиванка», їх роботи можна побачити на музейних виставках.

Схожі:

Колекція музею нараховує понад 2 000 музейних предметів. Щороку музей відвідує понад 3 000 осіб
Всеукраїнської АН, відомий мікробіолог Д. Заболотний (1866-1929). Нова експозиція розгорнута в спеціально побудованому приміщенні...
Колекція музею нараховує майже 3 000 музейних предметів. Щорічна...
Впродовж 1989-1991 рр музей був відділом Вінницького обласного краєзнавчого музею. Справу батька продовжив його син Валерій Леонідович,...
Колекція музею нараховує близько 8 000 предметів. Щорічна загальна...
За архівними даними протягом 1813-1835 рр тут тричі був ув'язнений народний месник Устим Кармелюк. В 30-х роках ХХ ст у приміщенні...
Музей відкрито у травні 1985 р. З часом значущість зібраного матеріалу...
Музей відкрито у травні 1985 р. З часом значущість зібраного матеріалу дала можливість розширити тематику експозиції, і музей набув...
УНІКАЛЬНІ РОЗВИВАЮЧІ СD ROM "ВУНДЕРКІНД З ПЕЛЮШОК"
Комплект з ДВОХ дисків "Вундеркінд з пелюшок" включає понад 200 озвучених, автоматизованих для перегляду, розвиваючих україномовних...
Музей історії, с. Вахнівка Музей створений за рішенням і на кошти...
Музей створений за рішенням і на кошти місцевого колгоспу "Росія" в 1981 р. Ініціатором і його організатором був учитель історії...
О. КОБИЛЯНСЬКА З 1 листопада 1883 р упродовж понад семи років Ольга...
З 1 листопада 1883 р упродовж понад семи років Ольга Кобилянська вела щоденник, який добре розкриває її дуже складний, суперечливий...
Microsoft Forefront: Security Products for Business
України з 2005 року й обслуговує понад 300 000 клієнтів. Засновники банку – керуюча компанія Horizon Capital та акціонери, серед...
2/3 жителів України, або 33 млн осіб, були українцями, а решта 1/3...
України, або 33 млн осіб, були українцями, а решта — 1/3 складали національні меншини — росіяни (10%), євреї (понад 4%), поляки,...
[ред.] Характеристика землетрусу
Суматри, Індонезія, 26 Грудня, 2004 о 00: 58: 53 UTC (07: 58: 53 локальний час в Джакарті). Це найбільший землетрус з часу землетрусу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка