ТЕМА: «А ПАМ'ЯТЬ СВЯЩЕННА…»


Скачати 115.34 Kb.
Назва ТЕМА: «А ПАМ'ЯТЬ СВЯЩЕННА…»
Дата 28.10.2013
Розмір 115.34 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
Сценарій позакласного заходу до дня визволення України від німецько-фашистських загарбників
ТЕМА: «А ПАМ'ЯТЬ СВЯЩЕННА…»
Мета: закріпити знання учнів про події Великої Вітчизняної війни та про визволення України від німецько-фашиських загарбників, здійснити демонстацію архівних документів періоду Україна в ІІ світовій війні, вшанувати память загиблих визволителів; розвивати вміння висловлювати власну точку зору, вміння коментувати події, спияти формуванню у свідомості учнів значимість перемоги для українського народу, величину вкладу кожного ветерана даної війни у здобутті перемоги; виховувати повагу, шанобливе ставлення до учасників ІІ світової війни, любов до країни, в якій ми живемо, до рідного краю, прагнення бути патріотом своєї держави.
Оформлення:

1. Надписи:

6.11.1943 р. — визволення Києва.

28.10.1944 р. — завершення визволення України.

2. Стіл, а на ньому — рушник, свічка, калина, фотографії загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни.
Обладнання: ПК, проектор
Форма проведення: урок пам”яті
Звучать пісні та музика тематики Великої Вітчизняної війни.

(на фоні мелодії)
Викладач. Гула, стогнала і ревла земля,

Сивіли в горі мати і кохана.

В огні була Вкраїнонька моя —

Була війна жорстока. Вітчизняна.

Живі і мертві, мертві і живі

Герої наші — воїни-солдати.

Ми знаємо: у тій страшній війні

Змогли либонь ви ворога здолати.
Вступне слово викладача. Шановні учні! Шановна молодь! Шановні молоді громадяни України! В ці останні дні жовтня 1944 року міста і села України були остаточно звільнено від німецько-фашиських загарбників. Пам'ять про тих ,хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе і нині. Сьгоднішні урок пам'яті «А пам'ять священна…»ми присвячуємо 66-тій річниці визволення України від німецько-фашиських загарпників. Линемо синіською памяттю в минуле і згадаємо про наших визволителів. Одним з таких визволетів був еаш земляк, учасник Великої Вітчизняної війни – Кутковий Олександр Васильвович.
Пісня «Моя Україна»

На фоні пісні та музики тематики Великої Вітчизняної війни.
Протягом 17 липня – 22 вересня 1943р. радянські війська здобули перемогу на Курській дузі, вийшли на землі України і провели ряд наступальних операцій на Лівобережжі, вийшли до р.Дніпро, найбільшої та найскладнішої перешкоди для наступаючих військ в Україні.

1 учень. 66 років відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не прошло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

Лише за перші дні війни з нашого району пішли на фронт понад сім тисяч чоловік. З приходом фашистів у жовтні 1941 року для населення Лебединщини настали страшні дні і ночі окупації, коли за найменше порушення режиму загрожували розтрілу, шибениця чи катування. За час свого перебування в Лебедині фашисти закатували 486 чоловік, 3356 чоловік, переважно юнаків і дівчат вивезли до Німеччини. Згорілі середня школа №1, де потім у тому згарищі окупанти розмістили табір смерті радянських військовополонених.

У лісах Лебединського району діяв партизанський загін К.Карпов, місцеве підпілля очолив М.Роєнко, а секретарем підпільного обкому партії став С.Антонов.

Перше визволення прийшло до Лебединщини 23 лютого 1943 року. Та сили були нерівними ворог пішов у наступ і вже 10 березня довелося залишити Лебедин радянським військам. Остаточно день визволення Лебедина настав 19 серпня 1943 року, коли частини 40-ї Армії під командуванням генерала – полковника Москаленка звільнили місто.

Наші земляки мужньо воювали на фронтах Великої Вітчизняної Війни, були нагороджені орденами та медалями, 16-стали Героями Радянського Союзу, а наш земляк із Малого Висторопа Маршал бронетанкових військ П.С.Рибалко удостоєний цього звання двічи.
Учень 2. Ми не були в бою, та бій той відчуваєм.

Чому і як жеве у нас незнаний бій?

Чому до ворога ми, як вогонь, палаєм?

І день той в пам'яті тримаємо своїй.
Викладач запрошує до слова учасника Великої Великої війни.
Протягом вересня – листопада розгорнулася гігантська битва за Дніпро. Ставка Верховного Головнокомандування поставила завдання радянським військам захопити невеликий плацдарм у с. Букрин на правому березі Дніпра. Двічі робилися спроба військами Воронезького фронту (з 20 жовтня – Перший Український) під командування генерала М.Ватутіна прорвати оборону ворога з Букринського плацдарму. Тільки в боях за Букринський плацдарм загинуло понад 250 000 радянських воїнів.

Командування фронту перекинуло війська з плацдарму на північ від Києва під селом Лютіж.
3-й учень. На напрямі головного удару було зосереджено понад 2 000 гармат і 500 установок реактивної артилерії— «КАТЮШ». З лис­топада 1943 р. з району Лютізького плацдарму почався вирішальний наступ. Столиця України мала бути звільнена до 2б-ої річниці Жовтня. Жорстокі бої точилися день і ніч, у Пущі-Водиці при нічному наступі танки в бойових порядках ішли із ввімкненими фарами, ревом сирен. 6 листопада 1943 р. Київ був звільнений від ворога. Тисячі воїнів були удостоєні урядових нагород, 2 438 особам присвоєно звання Героя Ра­дянського Союзу.
4-й учень. Згадую рік сорок третій,

Юність солдатську свою,

Що пронеслась на лафеті

В смертнім, кривавім бою.
Бачу Славутича кручі,

Мінами зритий плацдарм,

В лозах окопи сипучі...

Чую могутній удар.
Хвилі, що гупає глухо

В берег невпинно, щомить...

Глухнуть від вибухів вуха,

Серце в напрузі щемить.
Чую, як гнівом клекоче

Грізний слов'янський потік,

Ворога скинути хоче

З круч непокірних навік.
Силу усяк відчуває

Сивого батька — Дніпра —

І над рікою лунає Воїнів грізне «Ура-а!»
5-й учень. Після визволення Києва Дніпро форсували війська інших фронтів, після чого розгорнулась грандіозна битва за звільнення Правобережжя, а потім і всієї території України. Бої були кровопролитними, ряд місцевостей переходив з рук в руки по кіл ька разів. У боях на Правобереж­ній Україні з обох сторін брали участь війська чисельністю понад чотири мільйони чоловік, 4 200 танків , більше 4 000 літаків.

У результаті великих боїв радянські війська при звільнен­ні України здійснили 35 наступальних операцій. Внаслідок Корсунь- Шев­ченківської операції 24 січня - 17 лютого 1944 року було оточено 10 диві­зій противника.
6-й учень. Хто з нас уцілів і душею не вмер,

У кого ще в серці не смеркло,

Той давнішню пам'ять шанує й тепер

Про Корсунь-Шсвчснківське пекло.
...Стогнала земля від снарядів і мін,

Розорана сотнями танків,

Та раптом фашистам історії дзвін

Прорік западню на світанку.
Могутнім кільцем Українські фронти

Затисли залізну армаду,

І ордам фашистським ніде не пройти,—

Жахає їх тінь Сталінграда.
Не стали здаватись в полон вороги,—

Відкинули наш ультиматум...

І громом озвались Дніпра береги,

Коли «загорлали» гармати.
Викладач. Наступ 22 березня - 16 квітня 1944 року на Півдні став ви­рішальним: звільнено Миколаїв, Одесу, всю Правобережну Україну, вна­слідок чого радянські війська вийшли на кордон з Румунією. Наступ у квітні 1944 року в Криму повністю ліквідував німецьке угрупування на південному відрізку фронту. 9 травня 1944 року було звільнено Севасто­поль.
5-й учень. У ході Львівсько-Сандомирської операції 13липня -27 серпня 1944 року війська Червоної Армії визволили західні області України, вийшли на територію сусідньої області. У вересні - жовтні 1944 року була проведена Східно- Карпатська наступальна операція. 8 жовт­ня було звільнено від фашистів останній населений пункт України — се­лище Лавочне Дрогобицької (нині Львівської) області. 14 жовтня 1944 р. відбулось урочисте засідання в Києві з нагоди визволення України. 28 жовт­ня 1944 р. визволено Ужгород — останній населений пункт у межах сучас­них кордонів України. Таким чином, у результаті проведених у січні - жовтні 1944 року чотирма Українськими фронтами наступальних операцій було звільнено Україну від німецько-фашистських загарбників.
Учень 1: І знов біля братської тихо стою,

І с погад приходить, мов тихе зітхання,

Пливе, наче вічність, здобута в бою,

Хвилина мовчання…

Учень2: Натянуті нерви, немов тетива,

Пронизує пам'ять скурбота прощання,

І сумно згасає і тепло сплива

Хвилина мовчання…

Учень3: І подвиги мужні і дружнє плече,

І роки надій, перемог, сподівання,

І серце сльозою нараз опече

Хвилина мовчання…

Учень4: Встають побратими, відважні бійці,

І знов закіпає Та битва остання…

Вона, як сивина, вона, як рубці,

Хвилина мовчання…
Хвилина мовчання

Звучить тихо пісня «Журавлі».

Викладач. Десь там, в історії, гудуть фронти,

Клекоче пеклом знавісніла битва...

Солдаток плач, й скорбота сироти,

І матерів свята молитва

За тих синів, що не вернулись з бою,

Сміливо йшли в останню штикову

Десь там під Ржевом чи під Лозовою

Й навіки падали в траву...

Десь там, в історії...

Та кров холоне й нині,

В зажурі вічній наші матері...

Я хочу щастя милій Україні,

Я хочу миру на моїй землі!
Пісня «Травневий вальс»

Заключне слово викладачя. Підведення підсумку позакласного заходу.
1 учень. 66 років відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не прошло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

Лише за перші дні війни з нашого району пішли на фронт понад сім тисяч чоловік. З приходом фашистів у жовтні 1941 року для населення Лебединщини настали страшні дні і ночі окупації, коли за найменше порушення режиму загрожували розтрілу, шибениця чи катування. За час свого перебування в Лебедині фашисти закатували 486 чоловік, 3356 чоловік, переважно юнаків і дівчат вивезли до Німеччини. Згорілі середня школа №1, де потім у тому згарищі окупанти розмістили табір смерті радянських військовополонених.

У лісах Лебединського району діяв партизанський загін К.Карпов, місцеве підпілля очолив М.Роєнко, а секретарем підпільного обкому партії став С.Антонов.

Перше визволення прийшло до Лебединщини 23 лютого 1943 року. Та сили були нерівними ворог пішов у наступ і вже 10 березня довелося залишити Лебедин радянським військам. Остаточно день визволення Лебедина настав 19 серпня 1943 року, коли частини 40-ї Армії під командуванням генерала – полковника Москаленка звільнили місто.

Наші земляки мужньо воювали на фронтах Великої Вітчизняної Війни, були нагороджені орденами та медалями, 16-стали Героями Радянського Союзу, а наш земляк із Малого Висторопа Маршал бронетанкових військ П.С.Рибалко удостоєний цього звання двічи.
Учень 2. Ми не були в бою, та бій той відчуваєм.

Чому і як жеве у нас незнаний бій?

Чому до ворога ми, як вогонь, палаєм?

І день той в пам'яті тримаємо своїй.
Викладач запрошує до слова учасника Великої Великої війни.
Протягом вересня – листопада розгорнулася гігантська битва за Дніпро. Ставка Верховного Головнокомандування поставила завдання радянським військам захопити невеликий плацдарм у с. Букрин на правому березі Дніпра. Двічі робилися спроба військами Воронезького фронту (з 20 жовтня – Перший Український) під командування генерала М.Ватутіна прорвати оборону ворога з Букринського плацдарму. Тільки в боях за Букринський плацдарм загинуло понад 250 000 радянських воїнів.

Командування фронту перекинуло війська з плацдарму на північ від Києва під селом Лютіж.

3-й учень. На напрямі головного удару було зосереджено понад 2 000 гармат і 500 установок реактивної артилерії— «КАТЮШ». З лис­топада 1943 р. з району Лютізького плацдарму почався вирішальний наступ. Столиця України мала бути звільнена до 2б-ої річниці Жовтня. Жорстокі бої точилися день і ніч, у Пущі-Водиці при нічному наступі танки в бойових порядках ішли із ввімкненими фарами, ревом сирен. 6 листопада 1943 р. Київ був звільнений від ворога. Тисячі воїнів були удостоєні урядових нагород, 2 438 особам присвоєно звання Героя Ра­дянського Союзу.
4-й учень. Згадую рік сорок третій,

Юність солдатську свою,

Що пронеслась на лафеті

В смертнім, кривавім бою.
Бачу Славутича кручі,

Мінами зритий плацдарм,

В лозах окопи сипучі...

Чую могутній удар.
Хвилі, що гупає глухо

В берег невпинно, щомить...

Глухнуть від вибухів вуха,

Серце в напрузі щемить.
Чую, як гнівом клекоче

Грізний слов'янський потік,

Ворога скинути хоче

З круч непокірних навік.
Силу усяк відчуває

Сивого батька — Дніпра —

І над рікою лунає Воїнів грізне «Ура-а!»

5-й учень. Після визволення Києва Дніпро форсували війська інших фронтів, після чого розгорнулась грандіозна битва за звільнення Правобережжя, а потім і всієї території України. Бої були кровопролитними, ряд місцевостей переходив з рук в руки по кіл ька разів. У боях на Правобереж­ній Україні з обох сторін брали участь війська чисельністю понад чотири мільйони чоловік, 4 200 танків , більше 4 000 літаків.

У результаті великих боїв радянські війська при звільнен­ні України здійснили 35 наступальних операцій. Внаслідок Корсунь- Шев­ченківської операції 24 січня - 17 лютого 1944 року було оточено 10 диві­зій противника.
6-й учень. Хто з нас уцілів і душею не вмер,

У кого ще в серці не смеркло,

Той давнішню пам'ять шанує й тепер

Про Корсунь-Шсвчснківське пекло.
...Стогнала земля від снарядів і мін,

Розорана сотнями танків,

Та раптом фашистам історії дзвін

Прорік западню на світанку.
Могутнім кільцем Українські фронти

Затисли залізну армаду,

І ордам фашистським ніде не пройти,—

Жахає їх тінь Сталінграда.
Не стали здаватись в полон вороги,—

Відкинули наш ультиматум...

І громом озвались Дніпра береги,

Коли «загорлали» гармати.


Викладач. Наступ 22 березня - 16 квітня 1944 року на Півдні став ви­рішальним: звільнено Миколаїв, Одесу, всю Правобережну Україну, вна­слідок чого радянські війська вийшли на кордон з Румунією. Наступ у квітні 1944 року в Криму повністю ліквідував німецьке угрупування на південному відрізку фронту. 9 травня 1944 року було звільнено Севасто­поль.
5-й учень. У ході Львівсько-Сандомирської операції 13липня -27 серпня 1944 року війська Червоної Армії визволили західні області України, вийшли на територію сусідньої області. У вересні - жовтні 1944 року була проведена Східно- Карпатська наступальна операція. 8 жовт­ня було звільнено від фашистів останній населений пункт України — се­лище Лавочне Дрогобицької (нині Львівської) області. 14 жовтня 1944 р. відбулось урочисте засідання в Києві з нагоди визволення України. 28 жовт­ня 1944 р. визволено Ужгород — останній населений пункт у межах сучас­них кордонів України. Таким чином, у результаті проведених у січні - жовтні 1944 року чотирма Українськими фронтами наступальних операцій було звільнено Україну від німецько-фашистських загарбників.
Учень 1: І знов біля братської тихо стою,

І с погад приходить, мов тихе зітхання,

Пливе, наче вічність, здобута в бою,

Хвилина мовчання…
Учень2: Натянуті нерви, немов тетива,

Пронизує пам'ять скурбота прощання,

І сумно згасає і тепло сплива

Хвилина мовчання…
Учень3: І подвиги мужні і дружнє плече,

І роки надій, перемог, сподівання,

І серце сльозою нараз опече

Хвилина мовчання…
Учень4: Встають побратими, відважні бійці,

І знов закіпає Та битва остання…

Вона, як сивина, вона, як рубці,

Хвилина мовчання…
Хвилина мовчання

Звучить тихо пісня «Журавлі».

Викладач. Десь там, в історії, гудуть фронти,

Клекоче пеклом знавісніла битва...

Солдаток плач, й скорбота сироти,

І матерів свята молитва

За тих синів, що не вернулись з бою,

Сміливо йшли в останню штикову

Десь там під Ржевом чи під Лозовою

Й навіки падали в траву...

Десь там, в історії...

Та кров холоне й нині,

В зажурі вічній наші матері...

Я хочу щастя милій Україні,

Я хочу миру на моїй землі!

С. Савон

Заключне слово викладачя. Підведення підсумку позакласного заходу.


Схожі:

Завадський І. О. та ін. Інформатика: 9 кл.: Підруч для загальноосвіт...
Тема. Пам'ять комп'ютера. Внутрішня пам'ять. Зовнішня пам'ять. Дисководи. Новітні пристрої пам'яті. Практична робота №1. Робота з...
УРОК ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ 1КЛАС ТЕМА: СТОРІНКАМИ ПРОЧИТАНИХ КНИГ МЕТА
МЕТА: Активізувати читацьку пам’ять дітей,пробудити бажання читати книги самостійно;розвивати пам’ять,монологічне мовлення; виховувати...
«Не звільняється пам'ять, відлунює знову роками…» Такими словами...
До читальної зали центральної районної бібліотеки для дорослих прийшли учні Чуднівської гімназії, військові строкової служби в/ч...
Увага і пам’ять, їх зв’язок із здоров’ям людини
Формувати поняття «увага» і «пам’ять», встановити їх зв’язок із здоров’ям людини, розкрити залежність результатів навчання від здоров’я...
“Герої живуть доти, поки про них пам’ятають” Мета заходу
...
Урок №5. Тема: Пам'ять комп’ютера
Мета: ознайомити учнів з видами пам’яті комп’ютера; зовнішніми запам’ятовуючими пристроями комп’ютера
Урок №5. Тема: Пам'ять комп’ютера
Мета: ознайомити учнів з видами пам’яті комп’ютера; зовнішніми запам’ятовуючими пристроями комп’ютера
Тема. «І пливуть білі тіні…». Вечір-реквієм присвячений вшануванню...
Мета: вшанувати пам'ять жертв голодомору 1932-33років, виховувати співчуття і кращі людські якості
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками...
Тема : Пізнавальні процеси. Пам’ять. Мислення. Уява. Мовлення. Відчуття. Сприймання. Увага
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками Жовтневого ЗМПО. Тема
Тема : Пізнавальні процеси. Пам’ять. Мислення. Уява. Мовлення. Відчуття. Сприймання. Увага
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка