Кам'янець-Подільський по праву вважається Меккою туристичної України. Навколо міста багато об'єктів, які як і Кам'янець також являються скарбами для тих, хто


Скачати 42.98 Kb.
Назва Кам'янець-Подільський по праву вважається Меккою туристичної України. Навколо міста багато об'єктів, які як і Кам'янець також являються скарбами для тих, хто
Дата 20.03.2013
Розмір 42.98 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
Кам'янець-Подільський по праву вважається Меккою туристичної України. Навколо міста багато об'єктів, які як і Кам'янець також являються скарбами для тих, хто шукає яскравих вражень.

Містечко Жванець Кам'янець-Подільского району всього за 20 км від Кам'янця, і по дорозі до Хотина можна оглянути знамениту Жванецьку фортецю. Побудована в16 ст Кам'янецьким воєводою Калиновським в противагу Хотинській фортеці, яка в цей час належала войовничим волохам, а згодом турецьким завойовникам. Жванецька фортеця мала бути перед бастіоном, фортеці Кам'янця. Жванецька фортеця пам'ятає славну перемогу козацького війська під проводом Богдана Хмельницького у 1653року. Тоді тут було оточено і га третину знищено 80 тисячне військо польського короля Яна Казимира. У Жванці в церкві вдячно молився гетьман Хмельницький, отримавши звістку про те, що Росія згодна на союз з козацькою Україною, звідки гетьман поїхав готуватися до переяславської Ради. Жванецька фортеця залишками своїх 5 башт гордо височить над високим урвищем, яке утворила річка Іванчик.

В Жванецькій фортеці стояли на смерть патріоти Польщі - Барські конфедерати у 1769 році, які виступали проти польського короля Станіслава Августа, який на вимогу Російської імператриці Катерини ІІ хотів, щоб сейм затвердив демократичні свободи для українців і литовців стосовно віросповідання та виборних прав.

Хоч перша письмова згадка про Жванець датується 1431р, але поселення дуже давнє. На Лисій горі знайдено було горни гончарні ще ІІІ ст. до н.е. На території Жванця впродовж віків проживали народи різних національностей: українці, поляки, вірмени, греки, росіяни, турки, цигани, татари.

З пам'яток давнини привертає увагу побудований у 1786 році на руїнах вірменської фортеці вірменський храм, нині католицький костел.

У 1930 -х роках на території Жванця на березі Дністра, а також в фортеці побудовано два радянських дота, які прострілювали долину аж до Дністра. Ці доти складові «Лінії Сталіна», системи укріплень на західному кордоні колишнього СРСР.

В 4 км від Жванця можна відвідати с. Окори, Тернопільської обл. і побачити залишки фортеці, яка побудована ще у 1679-1692рр. Львівська та Кам'янецька башти-брами відреставровані в 20роках, ХХ ст, гарно збереглися і розташовані коло автомобільного шляху. Відстань між ними 460м. Колись цю територію займала фортеця, земляні вали її і сторожова вежа і зараз вражають могутністю і гарним видом на річку Збруч, а навпроти широко плинний Дністер. Збудована за наказом польського короля Яна Собеського коронним гетьманом Польщі Станіславом Яблонським за проектом інженера Тільмана ван Гамерена, ця фортеця «Окопи Св. Трійці» успішно виконала своє завдання: блокувати доставку продовольства і боєприпасів в турецький гарнізон, який з 1672 до 1699 року перебував в Кам'янці.

Після 1699 року в фортеці с. Окопи знаходився один з найбільших арсеналів Речі Посполитої. В с. Окопи можна оглянути недіючий костел (1693р) та церкву (1780р). А по дорозі в Скалу-Подільську можна сфотографуватись біля оригінального пам'ятника-флюгера «Півень, що співав на три держави». Адже упродовж своєї історії ці землі були прикордонними між Австрією, Угорщиною і Росією, пізніше між Польщею, Румунією та Радянським Союзом., а зараз тут дружній Кордон Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької обл..

Перед тим як відвідати печеру «Кришталеву» в c. Кривче завітаємо в дивовижне мальовниче містечко Скала Подільська, яке було відоме ще з 12 століття. Тут туристи оглядають і п'ють смачну воду з «Королівської криниці», викопаної воїнами згідно наказу князя Данила Галицького (який був згодом коронований).

Майже в центрі міста Скала -Подільська розкішний парк площею 26 га, закладений в ландшафтному стилі в середині 18 століття. В парку ростуть понад 100 видів дерев, в тому числі екзотичні. В парку є 500-річні липи і дуб, під яким проводив раду Богдан Хмельницький, пам'ятник гетьману в центрі міста. У парку розташована тур база в приміщеннях колишньої панської садиби. Туристів у Скалу притягують численні легенди про фортецю, яку декілька раз відбудовували з поч.16 ст. Залишки замку, палацу 18 ст будять уяву допитливих, оповідають непросту давню історію селища, біля якого знайдено в 1878 році, найбільший скарб золота, вражаючий своєю вагою - 12 кг. Є думка, що це скарб царя Дарія, утікаючого після поразки в бою з військами Олександра Македонського.

В Скалі гарний костел (1719р). Є також і церква Св. Миколая, ця церква 1882р зберігає пам'ять, як в ній вінчався зі своєю нареченою у 1896р Михайло Грушевський, видатний історик та політичний діяч України.

Захоплення туристів викликає сучасний шикарний готель «Тридев'яте царство». Унікальні рідкісні дерева і кущ, прекрасні скульптури у саду коло готелю. «Мін Версалем» називають цей прекрасний і ззовні і в інтер'єрі -готельний комплекс.

В районному центрі, в м. Борщів можна відвідати краєзнавчий музей, де цінні експонати розповідають про повну тривожних змін історію краю. Борщів вперше згадується у 1456 р. Назва походить від слова «Борщівник»- назви трав'янистої рослини, молоде листя та стебла якої вживають в їжу. Замок 17 ст перебудований у 18 ст (коли зникла загроза татарських набігів) на палац, які до наших днів не збереглись. Це була до 1712 року територія Польщі . У 1655р в місто вступили козаки під проводом Богдана Хмельницького. З 1672 року - 27 років тут хазяйнували турки. У 1744році в Борщові народний месник Олекса Довбуш покарав лютого пана К. Злотницького. З 1712 року Борщів приєднано до Австрійської імперії. З 1809 по 1815рр під владою царської Росії. Згодом знову під владою Австрії і Польщі. У 1914-1917рр тут перебували російські війська. У 1918р після розпаду Австро-Угорщини мешканці міста в загонах січових стрільців захищали проголошену на цих теренах Західноукраїнську Народну Республіку.

З 1922 року знову під владою польських панів. У 1939 році в місто ввійшли частини Червоної армії. Всі ці події яскраво представлені в міському краєзнавчому музеї.

А дорога вздовж Дністра кличе на екскурсію в одну із самих популярних печер Тернопільської обл., в печеру «Кришталеву»в с. Кривче Борівського району.

Річка Циганка поділяє Кривче на Верхнє і Нижнє село. У Верхньому Кривче височать 2 башти з чотирьох баштової фортеці побудованої в 1639-1650рр. Башти відреставровані у 20-х роках 20 століття. Коло башти в ліску костел 17 ст. Недалеко церква Покрови Пресвятої Богородиці - 1856 року .Замок у с. Кривче сповнений цікавих розповідей про непересічні місцеві буремні події. У 1628 році козацьке військо вигнало з фортеці польський гарнізон, що охороняв кордони польського королівства. У 1672 році фортеця була захоплена турецьким султаном Магометом 4. У 1675 році польський король Ян ІІІ Собеський відбив у турків замок , але в 1687 році турки вернули його. З 18 по 19 століття в с. Кривче був маєток пана Галійовського. Руйнації фортеці завдав у ІІ половині 19 століття власник Зейдман, який з каміння фортеці збудував винокурню в с. Кривче.

межах Нижнього Кривче розташована горизонтальна гіпсова печера. Загальна довжина лабіринтів становить 27 км, середня температура+10+1 градусів. Печеру щорічно відвідує значна кількість туристів. Три кілометри печери-це електрифікований , впорядкований для загального відвідування маршрут. В прекрасних гротах, залах печери дивні кристали залишать у вашій пам'яті незабутні враження.

Схожі:

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОН

Mykola Pavlovych Kovalevs'kyi, b. Dec. 28, 1918, at Kholodna Hora...
Отак батько переїхав у Кам'янець—Подільський, біля Кам'янець— Подільського —кілометрів, не далеко містечка Смотрич, там я ріс. Закінчив...
Навчально-виховний комплекс №3 Т. В. Пілець Веселкове різнобарв '...
Бондарчук О. М., вчитель початкових класів, спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист
Укладач: Сторожук А. В. · Самостійні роботи · Літературні диктанти...
...
Шепетівський навчально-виховний комплекс №1 Хмельницької області...
...
Філія ТОВ «Альянс М» в м. Кам`янець-Подільському

Методика використання історичних джерел при вивченні історії України в 7 класі В. М. Підгірний
Схвалено на засіданні методичної ради Кам’янець-Подільського районного методичного кабінету (протокол №5 від 15. 09. 2011р)
В. М. Синьов дійсний член НАПН України, доктор педагогічних наук, професор
Рекомендовано до друку ухва тою вченої ради Кам'янець Подільського національного університету імені Івана Опенка, протокол №5 від...
Запрошуємо до співпраці науковців, викладачів вищих навчальних закладів
...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
В Кам’янець-Подільській міській лікарні зареєстровано 28,75 штатних посад лікарів акушер-гінекологів, в т ч. 1 дитячого лікаря гінеколога,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка