«Видатні постаті краю» Дослідник природи рідного краю (до 100- річчя від дня народження М. П. Чижова)


Скачати 79.08 Kb.
Назва «Видатні постаті краю» Дослідник природи рідного краю (до 100- річчя від дня народження М. П. Чижова)
Дата 24.03.2013
Розмір 79.08 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Заліщицька центральна районна бібліотека

Відділ інформаційно – бібліографічної та методичної роботи
Серія :

«Видатні постаті краю»

Дослідник природи рідного краю

(до 100- річчя від дня народження М. П. Чижова)

2012

Підготували :

бібліограф з питань краєзнавства

та народознавства - Рудик М.,

провідний бібліограф - Пукіш С.




Чижов Макар Панасович - директор Заліщицької середньої школи, вчитель, дослідник природи рідного краю.
Народився Макар Панасович Чижов 19 січня 1912 року в с. Червоне Сумської області, в сім’ї селянина. Батько - столяр, а мати доглядала за дітьми. У сім’ї Чижових виховувалось восьмеро дітей. Макар був п’ятою дитиною.

Макар Чижов з дитинства дуже любив природу. Навчався у сільській школі. Закінчивши десять класів, пішки пішов у місто Глухів, яке знаходилося за 20 км. від села. Знайшов Глухівський інститут і самотужки вступив на природничо – географічний відділ. На період його навчання припав голод, тому вчитися було дуже важко.

Після закінчення Глухівського педінституту був направлений на роботу в м. Ромни, вчителем географії, а пізніше працював завучем.

У 1936 році помер батько. На той час один із братів вчився у технікумі механізації, другий - у школі. Після закінчення 10-ти річки Макар Чижов забрав брата до себе у м. Ромни і допоміг йому вступити в інститут на математичний відділ. Після смерті батька допомагав матері виховувати свої менших братів і сестер, а також грішми.

Макара Чижова, як і всіх інших вчителів, призвали у лави Радянської Армії. Воював на фронті, дійшов до Берліна.

У 1945 році, після демобілізації, повернувся у м. Ромни. За направленням відділу народної освіти Макар Чижов працював у Тернопільській області: вчитель Заліщицької середньої школи, з 1946 року - завуч, а з 20 серпня 1949 року замінив Хрістенко Т. К. на посаді директора школи.

У 1947 році Макар Чижов забрав матір та наймолодшу сестру до Заліщик. Тут Марія Панасівна закінчила 10 класів, згодом вступила у Чернівецький педагогічний інститут на природничий факультет. Після закінчення навчалась у Львівському педагогічному інституті на хіміко - біологічному факультеті.

Залюблений у природу Наддністрянського краю М. Чижов протягом семи років досліджував природу Тернопільської області.

У 1957 році захистив дисертацію у Ленінградському університеті - кандидат географічних наук.

Макар Панасович був ініціатором закладення молодіжного парку в Заліщиках. Організований ним хор учителів середньої школи брав участь в урочистостях до 100-річчя від дня народження Івана Яковича Франка ( 1956 рік), до 140-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича, до 140-річчя Тараса Григоровича Шевченка ( 1954 рік).

У доробку М. Чижова дві книги про природу нашого краю: «Природа Тернопільської області» у 2-х частинах, «Український лісостеп».

У 1961 році переїхав до Тирасполя. Працював викладачем на географічному факультеті Тираспільського університету.

Помер Чижов М. П. у 1964 році. Похований у м. Тирасполі.

М. П. Чижов - у першому ряді, четвертий справа

Вдячні спогади про Макара Панасовича Чижова зберегли і охоче діляться ними педагоги – пенсіонери: М. Ф. Лубкович, Г. С. Лубкович, Г. В. Симотюк, М. П. Канюк, В. М. Поляківська, Л. К. Юрійчук, Г. М. Малашенко та інші.

Зі спогадів Маркіяна Федоровича Лубковича

Життєвим кредо Чижова М. П. були чесність, скромність та справедливість

Директор заздалегідь потурбувався про житло для нас, молодих вчителів. Ми почали працювати у школі з 1951 року. Після тижневої адаптації Макар Панасович запрошував молодих вчителів до себе на уроки, знайомив зі своїми конспектами, радив відвідувати уроки старших колег. Безперечно, все це окрилювало нас, кожен намагався перейняти найкраще у старших. Так народжувалися перші творчі успіхи.

Уже в грудні ми - молоді педагоги проводили перші відкриті уроки для вчителів району. Макар Панасович ніколи не був категоричним при аналізі роботи колег, вважав, що вчитель – особистість з тільки йому притаманним поглядом на навчально-виховний процес. Особисто підтримав ініціативу проведення вечора, присвяченого 140-річчю Маркіяна Шашкевича - зачинателя української літератури. Найактивнішими у цьому заході були учитель музики Я. В. Смеречанський і М. Ф. Лубкович. Чудовий спів учнівського хору, виконання пісень на слова поета не залишали нікого байдужими. Цей вечір-концерт був значною подією в місті, як і багато інших організованих заходів. Директор школи був ініціатором клопотання про оновлення пам’ятників І. Франкові, О. Маковею, Т. Шевченку.

Із колективом Макар Панасович бував у Львові, Чернівцях, Коломиї, де відвідували музеї, могили Івана Франка, Маркіяна Шашкевича, Ольги Кобилянської, Юрія Федьковича, Василя Стефаника, Марка Черемшини, Андрія Чайковського та інш.

Макар Чижов був великим шанувальником творчості Осипа Маковея, систематично відвідував його могилу в рідних Заліщиках. Організовував поїздки вчителів та учнів у Чернівецький драматичний театр ім. М. Заньковецької. З учнями та вчителями проводив екскурсії по Дністру.



Директор М. П. Чижов на шкільному святі

Зі спогадів Канюк Марії Панасівни – вчителя біології,

сестри М. П.Чижова.

Велику увагу директор школи Чижов Макар Панасович приділяв організації навчально-виховної роботи.

За роки його керівництва школою побудовано спортзал, теплицю-оранжерею, створено «живий куток», де учні та вчителі доглядали домашніх і диких тварин, плазунів, риб… Часто ініціював заходи по озелененню міста і школи.

На кожному поверсі були вазони: олеандри, фікуси, китайські рози, арми… Їх доглядали учні. З ініціативи директора у верхній частині міста був закладений молодіжний парк. Школа мала навчальну ділянку, на якій учні працювали, займалися дослідницькою роботою.


М. П. Чижов - у колі учнів школи

Зі спогадів Віри Миронівни Поляківської – вчителя російської мови та літератури
Макар Панасович Чижов старався завжди допомагати вчителям, знаходив спільну мову з учнями. Вчителів навчав методично правильно і цікаво проводити уроки, рекомендував і сприяв їх навчанню, підвищенню кваліфікації.

Працюючи над кандидатською роботою, звернувся до мене з проханням перевірити грамотність її написання. Після захисту дисертації подарував свою книгу з дарчим підписом на згадку.

Директор постійно турбувався про вчителів – пенсіонерів: провідував їх, цікавився потребами та умовами життя, організовував допомогу.

Зі спогадів Ганни Микитівни Малашенко- вчителя географії

У 1953 році Макар Панасович Чижов прийняв мене на роботу у Заліщицьку середню школу на посаду вчителя географії. Ми, молоді вчителі вчилися у нашого директора методики проведення уроків, відвідуючи його уроки. Директор був також вчителем географії, тому для мене його досвід роботи був дуже важливим.

Ерудований, ввічливий, добрий і вимогливий - таким запам’ятався він для усіх нас. Дуже переживав за школу, за дітей. «Діти – наші молодші друзі, тому і маємо бути лагідними у відношенні до них, задовольняти їхні потреби і бажання» - так говорив завжди Макар Панасович Чижов. Він дбав про школу і про кабінет географії, а ще дуже любив людей.

М. П. Чижов досягнув у житті наукових висот, бо працював і захистив дисертацію.


Ранкова зарядка в Заліщицькій середній школі, 1951 р.

Зі спогадів Любові Корнеліївни Юрійчук – вчителя

української мови та літератури

Макар Панасович Чижов був дуже щирою і доброю людиною, чуйним і доброзичливим до людей, ніколи нікого не ображав. До нашої сімї відносився дуже добре. Мій чоловік Роман Антонович також був вчителем географії – вчився заочно в Львові і в Одесі. Макар Панасович допомагав у навчанні і в професійному нашому становленні.

Велич його душі проявлялась щоденно - у вихованні дітей, в турботі до вчителів і про своїх рідних.

«Дай, Боже, царство небесне Людині з великої літери – Макару Панасовичу Чижову», - так сказала у пам'ять про директора, колегу по роботі Любов Корнеліївна.
Зі спогадів Пантелеймона Ггригоровича Хомишина-

педагога, зслуженого вчителя України

В період, коли Макар Панасович Чижов працював на посаді директора Заліщицької середньої школи, а я -директора Будинку дитини, ми завжди співпрацювали. Для дітей, які виховувались у Будинку дитини, а навчались у школі, дирекція організовувала гарячий чай та бутерброди. Спілкування з Макаром Панасовичем для мене були уроками педагогічної майстерності. Багато цікавого та корисного я почерпнув у нього.

Я завжди відвідував педагогічні конференції, педради на яких виступав Макар Чижов.

Педагогічний колектив Заліщицької середньої школи, який був відомим з часів керівництва М. П. Чижова, як професійний, дав путівку в життя багатьом учням. І тепер, славляться педагогічною майстерністю вчителі школи імені Осипа Маковея. Далеко за межами нашого міста, області та й України вдячні за мудру науку, глибокі знання випускники школи зарекомендували себе відомими винахідниками, науковцями, спеціалістами у різних сферах суспільного життя.

Щорічно - учні школи виборюють перемоги – призові місця на олімпіадах, конкурсах, а це завітні мрії кожного вчителя. Цього завжди прагнув і домагався директор школи М. П. Чижов.

У доробку М. Чижова три видрукуваних книги про природу нашого краю:


Природа Тернопільської області. Ч. 1. - Тернопіль, 1957.-72с.
Природа Тернопільської області. Ч. ІІ. - Тернопіль,
1957.-98с.
"Природа Тернопільської області" - це монографія з 7 частин, розділена при підготовці до друку на 2 книги. В першій книзі вміщено такі розділи: географічна будова, рельєф, клімат, гідрографія, грунт. В другій описується рослинний та тваринний світ, ландшафтні райони області.

Праця наповнена цілим рядом карт і таблиць, що доповнюють характеристику природи області. Окрім того праця доповнена великим списком використаної літератури, що буде цікаво для науковців та дослідників природи рідного краю.

Український лісостеп. - Рад. Школа, 1961. - 203 с.

Нарис «Український лісостеп» являє собою першу спробу всебічно висвітлити в науково – популярній формі характерні особливості природи.

В основу нарису покладено як польові дослідження автора. Виконані ним, починаючи з 1950 р., так і численні літературні джерела по окремих компонентах природи українського лісостепу.

Книга ілюстрована картами, схемами, додаються дві кольорові карти – вкладки. Більшість фотографій, зокрема ті, що характеризують природні ландшафти українського лісостепу, автор зробив під час польових досліджень зони.

Автор доклав максимум зусиль, щоб ці книги були корисні для широкого кола читачів. Зокрема для вчителів географії, природознавства та інших фахівців, які проводять краєзнавчу роботу з учнями.
***
З любов’ю до краю: бібліографічний посібник.- Заліщики, 1998.- 112 с.




Схожі:

Тема : Література рідного краю: стежками життя Андрія Малишка (до 100-річчя з дня народження)
Тема: Література рідного краю: стежками життя Андрія Малишка (до 100-річчя з дня народження)
ВІДДІЛ ОСВІТИ ТЕТІЇВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ НАКА З
Про підготовку та відзначення у 2014 році 120-річчя від дня народження Олександра Довженка” та з метою вшанування пам’яті, популяризації...
"Подорож до світу книг" до 200-річчя від Дня народження Є. П. Гребінки
Горить моє серце. Як умру, на світі запалає покинутий вогонь моїх пісень до 141-річчя від Дня народження Лесі Українки
План роботи Михайлюцької ЗОШ І – ІІІ ступенів на весняні канікули
Заняття гуртка «Історія рідного краю». Виготовлення буклета з історії рідного краю
Літературне краєзнавство є важливим компонентом вивчення історії...
Останнім часом інтерес до письменства рідного краю помітно зростає, що є закономірним фактом. У контексті епохи національного відродження,...
Київщина територія успіху
Мета: підкреслити вагоме значення рідного краю у розвитку України, виокремити здобутки нашої області, розвивати пам’ять, зв’язне...
Конспект уроку літератури рідного краю, проведеного вчителем української...
Тема. Література рідного краю. «Йду натхненно важкими дорогами…» Микола Турківський
Методичний порадник до медіаресурсу з історії рідного краю
Любов до Вітчизни – це любов до рідного будинку, вулиці, школи, села, міста. Знання про рідний край необхідні для духовного розвитку...
План заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження...
Урок Кобзаря, Шевченківські читання, лекції, бесіди, читання творів Т. Г. Шевченка, вечори вшанування
Уроки літератури рідного краю: технологія підготовки та проведення
Співпраця учитель (методист) митець (художній твір) учень (читач) досягне органічної єдності, якщо, добираючи матеріал до уроків...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка