СТОМАТОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ


Скачати 105.06 Kb.
Назва СТОМАТОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ
Дата 09.04.2013
Розмір 105.06 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи


УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СТОМАТОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ


РЕФЕРАТ

«МІОПІЧНА ХВОРОБА»

Підготував:

Студент 4-го курсу 7-ї підгрупи

Турянчик Едуард

Зміст


1. Акомодація……………………………………………………………………

2. Міопічна хвороба. Визначення………………………………………………

3. Чинники міопії ……………………………………………………………….

4. Корекція міопії ……………………………………………………………….

5. Лікування міопії ……………………………………………………………..

6. Хірургічні втручання при міопії ……………………………………………

1.Акомодація

Акомодація - здатність людського ока збільшувати свою заломлюючу силу при переведенні погляду з далеких предметів на ближні, тобто бачити добре і в далечінь, і поблизу. Крапку зорової осі на мінімальній відстані, з якого очей ще може чітко розрізняти який-небудь предмет при максимальній напрузі акомодації, прийнято називати ближньою точкою ясного зору (punctum proximum). Отже, акомодація - це здатність ока чітко розрізняти предмети, розташовані між подальшою і найближчою точками ясного бачення. Можна сказати, що акомодація забезпечується чітке зображення, тобто чітке визначення предметів, розташованих ближче подальшої точки ясного зору.

Механізми акомодації: у момент переводячи погляд з далеких предметів на ближні відбувається скорочення циліарного м'язи, внаслідок чого зменшується його діаметр, розслабляються ціннові зв'язки, і кришталик стає більш опуклим, що збільшуються його заломлюючих здібності.

рефракції ока в стан роботи акомодаційні апарату називають динамічної клінічної рефракцією.

По різниці відстаней від ока подальшої точки ясного зору і найближчої точки ясного зору можна визначити довжину акомодації для кожного ока. Об'єм акомодації (ширина, сила) характеризується різницею в заломлюючій силі оптичної системи ока, яка виникає при перекладі погляду від ДТЯЗ до БТЯЗ. Положення найближчої точки ясного зору відповідає максимальній напрузі акомодації. Визначити відстань цієї точки від ока можна, якщо зближувати предмет до того моменту, коли стане помітною його нечіткість..

Акомодація, що визначається для одного ока, називається абсолютною. Якщо зір здійснюється двома очима то процес акомодації обов'язково супроводжується конвергенцією - зведенням зорових осей очей на предметі фіксується. Така акомодація характеризується як відносна. Акомодація і конвергенція у людини, що має еметропію, зазвичай відбуваються паралельно і узгоджено.

Поступово зменшення акомодаційні можливостей очі може бути обумовлено зміною фізико-хімічного складу кришталика, збіднінням його водою, ущільненням у зв'язку з формуванням ядра (з 20 річного віку), втратою еластичності, гіперкоррекціей міопії. Внаслідок цього найближча точка ясного зору поступово віддаляється від ока. Після 40 років ця точка знаходиться вже на досить великій відстані, і тому для розглядання дрібних предметів їх доводиться не наближати, а відсовувати від ока все далі й далі. Виникає так звана пресбіопія, тобто, стареча далекозорість

2.Міопічна хвороба

Міопія - аномалія клінічної рефракції, при якій промені, що йдуть до ока від розташованих вдалині об'єктів, з'єднуються у фокус не на сітківці, а перед нею, внаслідок чого формується нечітке зображення. Зазвичай розвивається в дитинстві або в пубертатному періоді.

У абсолютній більшості випадків короткозорість обумовлена надмірним подовженням передньо-задньої осі очного яблука (осьова, або аксіальна, короткозорість) і дуже рідко - збільшенням заломлюючої сили його рогівки або кришталика (короткозорість рефракції). Чинниками ризику розвитку міопії є слабка, недостатня забезпечуваність кров'ю циліарного м'яза (слабкість акомодації), підвищена розтяжність склери і спадкова схильність, а провокуючою обставиною - напружена зорова робота на близькій відстані. Формуванню міопії сприяють порушення осанки і погана освітленість робочого місця (особливо мерехтіння і відблиски на екрані монітора комп'ютера), погіршення мікроциркуляції в оболонках ока, обумовлене перенесеними загальними інфекціями, інтоксикаціями, гормональними коливаннями та ін. Перевантаження циліарного м'яза викликає його тривалий (впродовж декількох тижнів, місяців) спазм ("помилкова короткозорість"), що ініціює розтягування склери і стійку деформацію (подовження передньозадньої осі) очного яблука (осьова, або "істинна", короткозорість), в результаті якій можуть виникнути дистрофічні зміни в судинній і сітчастою оболонках, скловидному телі, кришталику, ризик відшарування сітківки (прогресуюча короткозорість і ускладнена короткозорість), косоокість, що розходиться.

Короткозорість рефракції може бути природженою (близько 0,7-1% новонароджених) і придбаною, причому остання є симптомом інших захворювань ока або загальною патології організму. Такий характер носить міопія, несподівано що розвивається при гостро виникаючій деформації рогівки - кератоконусі, кератоглобусі. Зрідка у дорослих зустрічається функціональна "транзиторна" короткозорість - тимчасова (на 1-2 нед) миопізація очей, обумовлена набряком кришталика із збільшенням його об'єму і заломлюючої сили внаслідок підвищення рівня глюкози у крові (вагітність, діабет, прийом кортикостероїдних, сульфаніламідних препаратів) або в початкових стадіях розвитку катаракти.

Короткозорість розрізняють:

1) по мірі (критерій - сила необхідної очковій корекції в діоптріях або ці рефрактометрії) : слабка - від 1,0 до 3,0 D, середня, - від 3,25 до 6,0 D, висока, - від 6,25 D і вище (межа не встановлена)

2) по схильності до подовження ока - стаціонарна або прогресуюча

3) по етіології - осьова (аксіальна) чи міопія рефракції

4) по наявності дистрофічних змін в тканинах ока - простій або ускладненій (злоякісній, дегенеративна).

3.Симптоматика

Скарги на пониження гостроти зору удалину зір покращується при корекції негативними (розсіюючими, concav) лінзами. Рідше пацієнти відмічають наявність плаваючих перед оком напівпрозорих плям, швидку стомлюваність очей при зоровій роботі на близькій відстані.

Діагностика заснована на визначенні рефракції шляхом суб'єктивного (з допомогою таблиці для дослідження гостроти зору і набору пробних очкових лінз) і об'єктивних (скіаскопія, рефрактометрія, офтальмометрія потім закапывния циклоплегических засобів - 0,5-1% розчину атропіну сульфату, цикломеда, тропикамида) методів. Довжина передньозадньої осі ока і динаміка її зростання, розмір кришталика, гомогенність склоподібного тіла і положення сітківки відносно хоріоідеі (т. е. відсутність відшарування) уточнюються на УЗД ока. Біомікроскопія і офтальмоскопія виявляють типові для ускладненої короткозорості дистрофічні зміни - помутніння кришталика (зазвичай за типом бурої ядерної катаракти)деструкцію волокон і плаваючі помутніння в склоподібному тілі вогнища крововиливів, атрофія, пігментації в сітківці і хоріоідеі, кістозну дистрофію сітківки на крайній периферії очного дна, ділянки розривів і відшарування сітківки.

Диференціальний діагноз проводять між істинною (осьовою) короткозорістю і помилковою короткозорістю (спазмом акомодації, псевдоміопією), рідше - транзиторною короткозорістю.

Перебіг захворювання хронічний осьова короткозорість в більшості випадків формується і прогресує з 7-8 до 18-20 років, після чого зазвичай настає стабілізація (проста стаціонарна короткозорість). Якщо подовження передньозадньої осі ока триває (що прогресує короткозорість), то з'являється нова симптоматика - рецидивуючі крововиливи в сітківку (переважно у області жовтої плями) і склоподібне тіло, розриви і відшарування сітківки, розрідження, деструкція і помутніння склоподібного тіла, катаракта - т. е. клініка ускладненої короткозорості, яка може стати причиною інвалідності за станом органу зору і сліпоти. Рефракція природжена короткозорість будь-якої міри не прогресує і не викликає дистрофічних ускладнень.

4.Чинники міопії


У розвитку короткозорості слід розглядати наступні чинники.

1. Генетичний, безсумнівно має велике значення, так як у короткозорих батьків часто бувають короткозорі діти. Особливо наочно це проявляється у великих групах населення. Так, в Європі число міопії серед студентів досягає 15%, а в Японії - 85%.

2. Несприятливі умови зовнішнього середовища, особливо при тривалій роботі на близькій відстані. Це професійна і шкільна міопія, особливо легко формується, коли розвиток організму не завершено.

3. Первинна слабкість акомодації, призводить до компенсаторного розтягування очного яблука.

4. Незбалансоване напруга акомодації і конвергенції, що викликає спазм акомодації і розвиток помилковою, а потім і справжньої міопії.

5.Корекція міопії


Корекцію міопії здійснюють розсіюючими лінзами. При призначенні лінз за основу беруть ступінь міопії, яку характеризує найслабша розсіююча лінза, що дає найкращу гостроту зору.

При міопії слабкого ступеня, як правило, рекомендується повна корекція, що дорівнює ступеню міопії. Носити такі окуляри можна не постійно, а тільки в разі потреби. При міопії середнього і особливо високого ступеня повна корекція при роботі на близькій відстані викликає перевантаження ослабленого у міопії війкового м'яза, що проявляється зоровим дискомфортом при читанні. У таких випадках, особливо в дитячому віці, призначають дві пари окулярів (для далі - повна корекція міопії, для роботи на близькій відстані за лінзами на 1.0-3.0 дптр слабкіше) або для постійного носіння біфокальні окуляри, у яких верхня частина скла служить для зору вдалину, а нижня - поблизу.

6.Лікування міопії


При простій стаціонарній короткозорості обмежуються рекомендаціями по гігієні зору і корекцією аномалії оптичної системи ока (т. е. послабленням надмірної заломлюючій здатності) окулярами з негативними (розсіюючими, concav) лінзами, контактними лінзами або змінюють конфігурацію рогівки шляхом хірургічного (радикальна кератотомія, ) або лазерного (кератотомія фоторефракції PRK, LASIK) втручання. Рефракційна кератопластика протипоказана до 18 років, т. е. до формування остаточній рефракції ока жінкам небажано робити операцію до перших пологів, оскільки підвищення еластичності тканин в час вагітності може привести до нерівномірного розтягування післяопераційних рубців рогівки і формуванню некоригованого астигматизму або до подовження ока і рецидиву міопії. При прогресуючій короткозорості спочатку призначають консервативне лікування, спрямоване на зменшення розтяжності склери (глюконат кальцію всередину по 0,5 г 3-6 раз на день) і поліпшення її трофіки (всередину аскорбінову кислоту, трентал або галидор - усе по 0,05-0,1 г 3 рази в день, пангексавит, місцево електрофорез з екстрактом алое) курсом тривалістю 3 нед. Якщо істинна короткозорість в період одного року збільшується на 1,0 D або більше, необхідно зробити склерозміцнюючу операцію для профілактики ускладнень на очному дні.

Лікування ускладненої міопії консервативне для профілактики крововиливів в сітківку і склоподібне тіло щорічно призначають на 6-8 нед ангіопротектори (аскорутин, аскорбінова кислота, добезилат кальцію), для поліпшення трофіки оболонок ока - антиоксиданти (тріовіт, эмоксипін), антиагреганти (трентал, агапурин, тіклід), місцево електрофорез або парабульбарні ін'єкції тканинних препаратів (екстракт алое, ). З метою прискорення резорбції вже існуючих крововиливів проводять місцево електрофорез з протеолітичними ферментами (папаін, коллалізин) або призначають всередину вобензим на 2 - 4 міс, йодид натрію. У випадку виявлення на периферії очного дна ділянок кістозної дистрофії сітківки щоб уникнути відшарування сітківки показана бар'єрна лазеркоагуляція проблемної зони (особливо важливо для вагітних). Лікування вже розвинутого відшарування сітківки виняткове хірургічне - операції, спрямовані на зменшення об'єму ока (кругове вдавление склери по екватору ока - "церкуляж", пломбування склери або їх комбінація) в терміни до 2 мес з моменту появи відшарування. При помутнінні кришталика, зазвичай у вигляді бурої ядерної катаракти - операція екстракції катаракти.

Профілактика розвитку істинної короткозорості ефективна в дошкільному і молодшому шкільному віці. До групи ризику входять діти, батьки яких мають міопічну рефракцію, а також ті, хто до 6 рокам вже став эмметропом (у більшості дітей в цьому віці визначається слабка далекозорість). Рекомендують обмеження зорової роботи на близькій відстані (читання, малювання, комп'ютер і т. д.), дотримання усіх вимог гігієни зору (хороше освітлення робочого місця, правильна осанка без зайвого нахилу голови при читанні і листі, чергування кожних 30-40 мін зорової роботи з 10- 15 мін відпочинку), загальне зміцнення організму (гартування, заняття спортом)систематичні тренування циліарного м'язи ока для поліпшення здатності акомодації, своєчасне (у терміни до 2 мес) виявлення і лікування спазму акомодації.

Прогноз при стаціонарній неускладненій короткозорості сприятливий, корекція (очкова, контактна, хірургічна, лазерна) забезпечує високу гостроту зору. Ускладнена короткозорість може стати причиною інвалідності по стану зорових функцій.

6.Хірургічні втручання при міопії


Хірургічне лікування міопії в даний час набуло широкого поширення. Дослідження в цій області проводяться у двох основних напрямах: зміцнення розтягуючогося заднього сегмента очного яблука і зменшення заломлюючої сили ока.

Хірургічні втручання при міопії будь-якого ступеня складності виконують на кришталику, рогівці і склері.

Ідея про можливість підвищення некорригированої гостроти зору при короткозорості шляхом видалення прозорого кришталика була вперше висловлена ​​ще у вісімнадцятому столітті. В даний час видалення кришталика при міопії рідкість. Цей метод використовується в основному при помутнінні кришталика у хворих з короткозорістю високого ступеня. Його рекомендують поєднувати з попередньою склеропластикою, що значно знижує число операційних і післяопераційних ускладнень і дозволяє одержати більш високий візуальний ефект.

В останні 20 років отримали розвиток операції на рогівці, що виконуються з метою змінити її здатність заломлення. Запропоновано декілька різновидів таких операції при міопії, що виконують для зменшення оптичної сили рогівки.

Операції на роговій оболонці при міопії, природно, не попереджають її прогресування та виникнення ускладнень.

Що стосується короткозорості високого ступеня, то при ній основне завдання - попередити її прогресування і розвиток ускладнень. Важливу роль в цьому відіграють склеропластичні операції. Суть їх полягає в накладенні своєрідного бандажа, переважно на задню поверхню очі, щоб попередити подальше розтягнення склери в цьому відділі.

Ефект склеропластики при короткозорості полягає в припиненні або різкому уповільненні прогресування міопії, а також у невеликій зменшенні ступеня міопії і підвищення гостроти зору.







Схожі:

Стоматологічний факультет Ферменти і біологічне окиснення
Дослідженнями останніх десятиріч встановлено, що безпосередніми «виконавцями» апоптозу в клітині є особливі ферменти каспази. В утворенні...
Г Затверджую
...
Г Затверджую
...
Тараса Шевченка Юридичний факультет кафедра трудового, земельного і екологічного права
В.І. Андрейцев. Право екологічної безпеки. Навчально-методичні матеріали з еколого-правових дисциплін. Частина X. – Київський національний...
ПЕДАГОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ГУМАНІТАРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ Напрям «Психологія»

Рекомендовані до зарахування на факультет РТСЛА

Факультет інформаційних систем і технологій

НА ФАКУЛЬТЕТ «СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ» За напрямом підготовки «Авіоніка» №

Стипендіальної програми БО “Фонд Віктора Пінчука” -2 тур Факультет...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка