І. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ ДО УРОКУ


Скачати 229.91 Kb.
Назва І. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ ДО УРОКУ
Сторінка 1/3
Дата 21.12.2013
Розмір 229.91 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Туризм > Урок
  1   2   3


Підготувала

Класний керівник

9 – Б класу

Дигадюк О.С.

Тема: сім природніх чудес України.

Мета: Пізнати розмаїттям природного ландшафту, багатовіковою історією та культурні пам’ятки України; розвивати в дітей патріотичні почуття, гордість за свою Батьківщину; виховувати бережливе ставлення до природи; розширювати світогляд учнів. 

Обладнання: комп’ютер, презентація «Сім природніх чудес України». 

ХІД ЗАХОДУ

І. ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ ДО УРОКУ. 

IІ. ВСТУПНА БЕСІДА.

Природа… Скільки сказано про неї. Кожен з нас усвідомлює який гарний навколишній світ. Сьогодні ми з вами поговоримо про красу нашої Батьківщини.

Епіграфом нашого заходу є слова В.О. Сухомлинського :
Людина була й залишається дитиною природи, і те, що поєднує її з природою, має використовуватися для залучення людини до багатств духовної культури. Довкілля – це передусім світ природи з безмежним розмаїттям явищ, з невичерпною красою.
Обговорення змісту епіграфу:

  • Про що хотів сказати В.О. Сухомлинський?

  • На скільки важлива природа для вас?

ІІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ заходу.

Велика і прекрасна наша Батьківщина. Це - безмежні колосисті поля, вишневі та яблуневі сади, повноводні ріки та синьоокі озера, різнобарвні луки та затишні гаї, мальовничі села та великі міста.

1.Хто з вас знає що таке чудо? 

Чудо –це щось надзвичайно прекрасне. І в нашій країні є багато таких чудес але виділяють лише сім.

IV.РОЗПОВІДЬ ПРО АКЦІЮ «СІМ ПРИРОДНІХ ЧУДЕС УКРАЇНИ»

Сім природних чудес України — акція з виборів найвизначніших природних пам'яток України. Список пам'яток було складено за версією оргкомітету «Сім чудес України» 26 серпня 2008 р. Акція стартувала з ініціативи Миколи Томенка 1 листопада 2007 року.

Пропозиції регіональних оргкомітетів, наукових та громадських організацій щодо претендентів приймалися до лютого 2008 р. 28 лютого Оргкомітет акції оголосив сто учасників акції «7 природних чудес України».

На наступному етапі області представляли своїх номінантів, за допомогою прес-турів Україною. 7 липня за результатами анкетування експертів було оголошено назви 21 об'єкта-фіналіста акції. З 7 липня по 26 серпня2008 року тривало Інтернет-голосування та паралельне опитування експертів. За результатами цих опитувань Оргкомітетом було визначено переможців акції.

Перша десятка за результатами інтернет голосування

1. Подільські Товтри (Хмельниччина)

2. Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)

3. Оптимістична печера (Тернопільщина)

4. Озеро Синевир (Закарпаття)

5. Гранітно-Степове Побужжя (регіональний ландшафтний парк) (Миколаївщина)

6. Асканія-Нова (Херсонщина)

7. Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент(Крим)

8. Мармурова печера (Крим)

9. Буковинські водоспади (Чернівецька обл.)

10. Озеро Світязь (Волинь)

Перша десятка за результатами опитування експертів

1. Асканія-Нова

2. Мармурова печера

3. Озеро Світязь

4. Озеро Синевир

5. Гранітно-степове Побужжя

6. Подільські Товтри

7. Олешківські піски

8. Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент

9. Дністровський каньйон

10. Оптимістична печера

Сумарний кінцевий список семи чудес (за абеткою)

• Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)

• Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)

• Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)

• Мармурова печера (АР Крим)

• Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)

• Світязь (озеро, Волинь)

• Синевир (озеро, Закарпаття)

V. РОЗКРИТТЯ ТЕМИ УРОКУ. 

1. Біосферний заповідник «Асканія - Нова»

Історія

Заповідник був заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном. Спочатку юний Фальц-Фейн ставив за мету збереження диких тварин — у 1874 р. 11-річному хлопцю зводять вольєри для утримання тварин. У 1887 році було створено ботанічний сад. У 1898 р. Фальц-Фейн оголошує про відкриття приватного заповідника.

Декретами Ради Народних Комісарів УРСР Асканія-Нова 1 квітня 1919 була оголошена народним заповідним парком, а 8 лютого 1921 — Державним степовим заповідником УРСР. На Асканію-Нову було покладено завдання зберігати і вивчати природу цілинного степу, а також акліматизовувати та вивчати можливо більше число видів тварин і рослин, які мають народногосподарське значення. При Асканії-Новій були створені науково-степова станція, зоотехнічна станція з племінним господарством, фітотехнічна станція та інші наукові заклади. Значно розширено зоопарк і ботанічний сад. Нині до складу заповідника входять ділянка заповідного степу, акліматизаційний зоопарк і дендропарк.

У1983 р. заповідник Асканія-Нова реорганізовано у біосферний заповідник.

У 1984 р. заповідник включено до Міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

У 1993 р. Україна підтверджує статус біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна НАН України.

Природні ресурси

Площа заповідника становить 33 307,6 га, з них 11 054 га — «абсолютно заповідна» степова зона. Асканійський степ вважається типчаково — ковиловим. У заповіднику є не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних та плазунів, 18 видів ссавців, в різні пори року пролітає більше 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування. Крім того, тут ростуть 478 вищих рослин. У «Червону книгу України» занесено 13 видів вищих рослин, 3 види грибів та 4 — лишайників.

Ботанічний сад

Під нього відведена територія у 170 гектарів. Його перші ділянки розплановані ще у 1887 р. На кінець 20 століття колекція рослин досягла 1.000 чагарників та дерев. Краєвиди саду підсилені ставком і павільйоном Грот, де колись знімали стару кінострічку «Діти капітана Гранта».

Дикі тварини

Заповідник утримує близько 800 різновидів диких копитних та гібридних форм свиней, оленів,коней Пржевальського, бізонів, антилоп, баранів, биків, верблюдів, лам, віслюків куланів, шотландських поні.

Орнітопарк

Відділом зоопарку є орнітопарк, що розмішений поблизу ставків з протоками та острівцями. В орнітопарку нараховують більш ніж 60 різновидів птахів — лебеді, фазани, качки, лелеки, гуси єгипетські та індійські, страуси

2. Дністровський каньйон

Географія

Каньйон розташований у західній частині України, причому лівий і правий бік каньйону належить різним областям: лівий —Тернопільській і Хмельницькій, а правий — Івано-Франківській і Чернівецькій.

У Тернопільській області Дністровський каньон охоплює райони: Монастириський, Бучацький, Заліщицький та Борщівський. На території ХмельницькоїКам'янець-Подільський та Новоушицький. В Івано-Франківській області каньйон розташований у Галицькому, Тисменицькому, Тлумацькому та Городенківському районах. У Чернівецькій — це Заставнівський та Хотинський райони, а у Кельменецькому та Сокирянському Дністровський каньйон менш помітний, аніж у решті районів.

Поблизу Дністровського каньйону проходять автошляхи А-268, А-269 та М-14.

Геологія

У долинах Дністра та його приток відслонюється потужний комплекс осадових товщ від наймолодших — антропогенних — і до найдавніших —силурійських — відкладів палеозойської ери.

Каньйон починається в районі містечка Нижнів Івано-Франківської області унікальним відслоненням юрського періоду, а закінчується поблизу села Трубчин Борщівського району Тернопільської області найбільшим у світі відслоненням силурійських порід.

На території Дністровського каньйону утворилося три типи рельєфу: скульптурно-ерозійний, горбисто-горбогірний і акумулятивно-рівнинний (переважно на правобережжі).

За свідченнями українського вченого В.І.Гаврилишина, на території Дністровського каньйону присутній своєрідний, властивий тільки цьому районові ендемічний, пізньоюрський комплекс морських організмів. Він вказує, що серед 179 видів, вивчених А.Альтом ще 1881 року, 125 виявилися новими, вперше описаними в літературі.

Пам'ятки природи

Найдавніші пам’ятки природи Дністровського каньйону - скелі девонського геологічного періоду (вік - 350-400 млн років), численні водоспади, листяні, мішані та соснові ліси, цілющі джерела.

Приваблюють красою місцеві заповідники: Урочище Криве, Червона гора, Хмелівська стінка. На лівому березі Дністра з Хмелеви Подільської глибоким яром тече потічок, утворюючи каскад мальовничих водоспадів (висота деяких сягає 6-8 м). Поряд із селом Нирків Заліщицького району шумно скидає свої води 16-метровий Джуринський водоспад.

Біля заповідної Червоної гори між селами Берем’яни і Сокілець височіють, вкриті лісом, два пагорби — Велика і Мала Говда. Біля них у 1930-х рр. діяв туристичний притулок для водних туристів, які сплавлялися річкою на човнах і байдарках.

Клімат

У Дністровському каньйоні існує своєрідний мікроклімат. Зима у ньому є м’якою та малосніжною. На кручах і берегах сніг довго не затримується, адже у долинах температура на кілька градусів вища за рівнинну. Весна у каньйоні приходить на 1-2 тижні раніше, ніж на території решти Покуття та Поділля. Літо - помірно спекотне, а грозові дощі тривають недовго.

Флора

Високі ліві береги річки вкриті рідкісною рослинністю, що за своєю різноманітністю перевершує Кременецькі гори і Подільські Товтри.

Багатими на рослинність є схили каньйону, прибережні луки та поля (горицвіт, сон великий,ковила, первоцвіт, ясенець білий, мигдаль степовий, ромашка, молодило руське тощо). Значна кількість реліктових, ендемічних та рідкісних рослин каньйону занесена до Червоної книги України.
  1   2   3

Схожі:

Уроку І. Організація класу
Мета: навчальна: ознайомити з деякими відомостями з історії виникнення обчислювальних пристроїв; закріпити знання інформаційних процесів,...
Урок №11
...
Уроку навчальні
Розробка уроку геометрії для учнів 9 класу з використанням моніторингових технологій та стратегій технології розвитку критичного...
Уроку
Тема уроку: Урок-гра „Ключі від фортеці знавців рідної Ураїни. Розв’язування вправ і задач за курс 5 класу
Рекомендації з використання мультимедійних презентацій на уроці
Приступаючи до створення презентації, необхідно чітко визначити: цілі, які треба досягти в результаті уроку, завдання, які належить...
Правила техніки безпеки під час роботи на комп’ютері. Мета
Привітання з класом. Перевірка присутності учнів, організація класу до роботи, створення позитивної емоційної атмосфери
30. Об’єктно-орієнтоване та візуальне програмування
Об’єктна модель системи об’єктно-орієнтованого візуального програмування: поняття класу, властивостей класу, методів класу та їх...
План-конспект інтегрованого уроку з української літератури та фізики...
Організаційний момент ( 2 хв.) – привітання, перевірка присутніх, рефлексія (Який настрій у вас перед уроком?)
Уроку: «Особливості музичної мови»
Анотація до уроку «Особливості музичної мови», для учнів 6 класу з музики, учитель Пасошнікова І. Г
Уроку з історії України для 9 класу на тему: "Початок національного...
Розробка уроку з історії України для 9 класу на тему: "Початок національного відродження у Наддніпрянській Україні наприкінці ХVІІІ...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка