Ярошенко П. Т. Природні національні парки України. Л., 1988. Верес Ю. Г., Балан П. Г., Серебряков В. В. Біологія 7 кл


Скачати 55.99 Kb.
Назва Ярошенко П. Т. Природні національні парки України. Л., 1988. Верес Ю. Г., Балан П. Г., Серебряков В. В. Біологія 7 кл
Дата 01.11.2013
Розмір 55.99 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Тема: «Загадковий світ природи».

Мета: розширити знання учнів про різноманітність голонасінних, виховувати любов до природи, розвивати кмітливість, творчу уяву, естетичні почуття, логіку мислення, уміння працювати в групі, здійснювати екологічне виховання.

Форма проведення: КВК.

Попередня підготовка: заздалегідь повідомляємо учнів про гру. Ознайомлюємо їх з правилами її проведення. Визначаємо обсяг обов'язкового матеріалу, який повинні повторити учні. Опрацювання літератури на дану тему, бесіда з учнями, підготовка плакатів та підбір фото, визначення учнівського активу.

Обладнання: листки і насіння гінкго, фотокартки різних представників голонасінних.

Оформлення класу: на дошці плакати, які підготували учні.

Література:

  1. Морозюк С.С. Біологія: підручник 6 кл. К.: Ґенеза, 1996. – 160 с.

  2. Ярошенко П.Т. Природні національні парки України. – Л., 1988.

  3. Верес Ю.Г., Балан П.Г., Серебряков В.В. Біологія 7 кл. – К.: Генеза, 2002.

Хід гри

Ведучий. Добрий день, дорогі друзі! Сьогодні передачу «Діалоги про рослини» ми проводимо в прямому ефірі.

Натураліст Вінсон Браун сказав: «Накопичення знань подібне до росту дерева. Спочатку це невеличка рослина з декількома листочками. Поступово на ньому з'являються нові і нові гілочки, збільшується товщина стовбура». Ось і сьогодні на нашій передачі ми будемо намагатися зробити все так, щоб на нашому дереві знань виросло декілька листків, а можливо і декілька хвоїн. Адже саме сьогодні мова буде йти про різноманітність голонасінних. А почнемо ми нашу передачу з зустрічі з ведучим передачі «Гороскоп».

Ведучий передачі «Гороскоп». Добрий день! Зірки показують, що сьогодні (число проведення заходу), вдало вибраний день для розмови про рослини. Люди дуже подібні до дерев, так вважали мудреці древньої Галії – друїди. Вони склали гороскоп, за яким доля кожної людини, її характер, здібності і недоліки, а також спосіб життя відповідали одному з 22 видів дерев. Всі, деревом, для тих, хто народився з 2 по 11 січня є ялина; а тих, чий день народження припадає в проміжок з 9 по 18 лютого – кедр; з 19 по 29 лютого – сосна; з 1 по 10 березня – гінкго. За цим гороскопом людина, народжена під знаком сосни – приваблива, любить оточувати себе приємними людьми, відважна, тверда. Сосну відрізняють впертість, з якою вона йде обраним шляхом і з якого її важко зрушити. Вона вміє вийти з самої найскладнішої ситуації, дуже швидка і точна в діях.

Ведучий. Дуже дякуємо! Отже, у кожної людини є дерево, найбільш близьке до неї за біоенергетичними показниками. Саме Ваше дерево, вказане в гороскопі друїдів, є оберегом Вашого здоров'я. Якщо Вам погано – підійдіть до свого дерева, притуліться до нього, послухайте шелест листків, залиште всі думки, злийтеся з ним, і воно поділиться з Вами силою. Я всім вам бажаю черпати силу і впевненість від спілкування зі своїм деревом.

В гороскопі друїдів (слайд 1) з 22 дерев 5 належить до одного таксона. Це сосна, кипарис, кедр, ялина і гінкго. Що об'єднує ці дерева? Правильно, всі вони відносяться до відділу Голонасінні. В гостях у нас сьогодні ботанік, який розповість більш детально про ці рослини.

Ботанік. Голонасінні – надзвичайно древня група рослин, які з'явилися ще в девоні, близько 350 млн. років тому. Розквіт голонасінних припадає на кінець палеозою і на мезозой – епохи гороутворення, підняття материків і встановлення посушливого клімату. В цей час голонасінні зайняли місце папоротеподібних в рослинному покриві планети. Голонасінні поділяють на 6 класів, два з яких повністю вимерли – це Насінневі папороті та Бенетитопсіди (слайд 2). Сучасних видів всього 700. Поширені представники голонасінних по всій земній кулі. В помірних широтах північної півкулі вони утворюють обширні хвойні ліси, які називають Тайгою. Голонасінні представлені винятково деревними рослинами: деревами та кущами. Нерідко вони досягають величезних розмірів, зокрема деякі хвойні (Секвоя, Секвоядендрон), а іноді являють собою невеличкі кущі і навіть кущики, як, наприклад, види ефедри.

Ведучий. Зараз ми познайомимося з найдивовижнішими представниками голонасінних. До Вашої уваги пропонується репортаж з виставки картин.

Екскурсовод.

  1. Саговники – мешканці тропіків. Вони дуже декоративні, зовнішнім виглядом нагадують пальми. Деякі саговники досягають висоти 20 метрів і мають стовбур товщиною 1 м. кора і серцевина саговника містить до 40% крохмалю і її використовують для отримання крахмалистого харчового продукту – саго (слайд 4).

  2. Не дерево, не кущ, не трава. Це вельвічія, дерево-карлик, справжній «монстр» серед рослин. Довге коріння, стовбур, подібний на «пеньок» з 2 шкірястими листками, які зберігаються протягом всього життя рослини (близько 2000 років). Два супротивних шкірястих листки вельвічії мають необмежений ріст при основі, ростуть зі швидкістю 8-15 см на рік і досягають в довжину 2-3 метрів, відмираючи біля своєї верхівки. У літературі описаний гігантський екземпляр з листками довжиною 6,2 м при ширині 1,8 м (слайд 5).

  3. Кипарис – дерево вічнозелене, гарне, міцне з щільною і запашною деревиною. За легендою хлопець по імені Кипарис випадково вбив на полюванні улюбленого оленя. Бачачи як страждає юнак, бог Аполлон перетворив його на дерево печалі – кипарис, траурне дерево. Своєю пірамідальною формою крони кипарис нагадує спрямований до неба факел –символ молитов і безсмертя (слайд 6).

  4. Цю рослину називають «частинка минулого». Це гінкго дволопатеве. Воно було відкрите для науки в 1690 році в Японії. Ginkgo в перекладі з японської означає «срібний абрикос» або «срібний плід». Саме так називалося насіння цієї рослини, яке продавалося в японських лавках. В природі гінкго зустрічається тільки в горах Китаю. А відрізняється від усіх голонасінних красивими листками, у вигляді 2 лопатей з дихотомічним жилкуванням (слайд 6).

Ведучий. Виявляється, деякі голонасінні дуже знамениті і занесені до «Книги Рекордів». У нас в гостях редактор цієї книги.

Редактор «Книги Рекордів». Рекордсменом серед дерев вважають ялицю Дугласаву родом із Канади. Її висота досягає 126,5 м. Відомі екземпляри цього ж виду висотою – 115 і 119 м. Досягає висоти 100 м і більше секвоя вічнозелена разом з США.

Ведучий. Велику частину голонасінних складають хвойні; дізнатися про них нам допоможе наш гість – лісничий.

Лісничий. Хвойні складають гордість не лише нашої країни, але і нашого району. Найбільш світлолюбною рослиною є сосна звичайна, у якої листки-хвоїнки зібрані по 2 у пучку. А ось сосна сибірська відома, яку у нас називають сибірським кедром має у пучку по 5 хвоїнок. Насіння сосни сибірської досить велике, до 1 см. Його полюбляють не тільки тварини, але й люди і називають кедровими горішками. Насінина має 2 оболонки: зовнішня – дерев'яниста і внутрішня – тонка, плівчаста. Під ними запас речовин. А в самому центрі – тоненька «паличка». Це і є зародок. Саме з цього тоненького маленького стрижня виростає могутнє дерево.

Не менш цікавою в наших лісах є ялина. Це найбільш тіньовитривала рослина серед аборигенних хвойних, що має щільну пірамідальну крону до 80-100 років досягає 35 м висоти і живе досить довго – декілька сотень років. (Лісничий демонструє зразки різних видів дерев, коментує дані).

Ведучий. В кінці передачі ми хотіли б дізнатися думку глядачів про голонасінні. Слово надається нашому кореспонденту.

Кореспондент. Що для Вас означають голонасінні?

1 глядач. Я – столяр. І частіше за все зустрічаюся з деревиною сосни. Вона щільна, легка, добре піддається обробці.

2 глядач. Я – музика. І скажу, що деревина кедра і ялини має прекрасні резонансні властивості – здатність підсилювати звук. Із неї роблять самі висококласні музичні інструменти: роялі, скрипки.

3 глядач. Я працюю на паперово-целюлозному комбінаті, де виготовляють папір. Найкращою сировиною для одержання целюлози є ялини і ялиці, вона м'яка та волокниста.

4 глядач. А я просто люблю новорічні свята! А яке ж свято без ялинки? Але ж як шкода дерев, які рубають заради декількох днів, тому я знайшла прекрасний вихід. Близько біля свого дому я посадила красиву голубу ялинку, яка радує мене кожен рік.

Ведучий. Наша передача добігла до кінця. На заключення ми пропонуємо взяти участь в невеличкій грі «Біологічне лото».

На ваших столах лежать картки з певними поняттями. Поняття на великій карті закриваються відповідними їм маленькими картками.

(Перевірка правильності виконання завдання на магнітній дошці. При правильному виконанні цього завдання отримаємо гілочку гінкго).

На цьому наша програма закінчилася!

Схожі:

Уроки гусей
Обладнання і матеріали: Біологія: Підруч для 7 кл загальноосвіт навч зал. / М. М. Мусієнко, П. С. Славний, П. Г. Балан. – К.: Ґенеза,...
Тест: "Біологія" Ціль тестування: "Перевірка знань базових теоретичних...
Висновок експерта: Тестові завдання відповідають заявленій меті (цілі) тестування, не містять помилок, професійно коректні
БІОЛОГІЯ програма зовнішнього незалежного оцінювання
Програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології розроблено на основі чинних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:...
Програми з біології та екології
Біологія. 7-11 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Біологія. 7-11 класи. – К.: Перун, 2005
Природні умови та природні ресурси. Природні умови європейських країн...
Піренеї, Альпи, Апенніни, Балкани, Карпати. Давніми зруйнованими горами є Скандинавські, Уральські гори та Центральноєвропейський...
Кодекс законів про працю України
ВВР, 1987 р., N 37, ст. 715, від 30 жовтня 1987 року N 4841-XI, ВВР, 1987 р., N 45, ст. 904, від 27 травня 1988 року N 5938-XI, ВВР,...
Поняття і зміст права власності на природні ресурси
Право власності на природні ресурси — це інститут екологічного права, нормами якого регулюються суспільні відносини належності природних...
Тема: Природні лиха Головні дидактичні цілі
Головні дидактичні цілі: дати уявлення учням про природні стихійні лиха; ознайомити з правилами безпечної поведінки рід час грізних...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання з біології
Програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології розроблено на основі чинних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання з біології
Програму зовнішнього незалежного оцінювання з біології 2012 розроблено на основі чинних програм для загальноосвітніх навчальних закладів:...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка