Тема. Здоров’я потрібно цінити


Скачати 160.67 Kb.
Назва Тема. Здоров’я потрібно цінити
Дата 20.03.2013
Розмір 160.67 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Круглий стіл до Дня здоров’я, 8 клас

Тема. Здоров’я потрібно цінити.

Мета. Виховувати у дітей почуття національної самовідданості, патріотизму, відповідальності за майбутнє нашої нації. Дати розуміння важливості здоров’я для людини і для нації в цілому. Сформувати вміння цінувати життя, здоров’я в усіх його аспектах.

Вчитель. Україна – рідна, священна земля наших дідів і прадідів. Тут ми народилися і виросли, тут уперше побачили сліпучу синь українського неба і золоті розливи пшеничних ланів, квітучі чорнобривці і соромливу калину. Український рід споконвіку шанував землю, хліб на столі, рушник на стіні, мамину пісню, яворову колиску, криницю із журавлем, вербу край ставка…

Така вона, наша Україна. Її історія зіткана із світла і темряви, з радості і жалоби. Та для кожного українця немає землі милішої від тої на якій він живе, бо це наша земля, наша доля.

Діти – ви майбутнє нашої нації. Саме вам належатиме важлива роль у розбудові нашої держави. А що потрібно для цього?
Варіанти учнів: освіта, здоров’я, любов до Батьківщини.
Вчитель. Ну звичайно ж, в першу чергу здоров’я! А що ж таке здоров’я? Здоров’я людини – це не просто відсутність хвороб. Це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, високої працездатності та соціальної активності людини.

Учень 1. В козацькі часи люди були здоровіші за сьогоднішнє покоління. Вони багато часу проводили на свіжому повітрі, працювали фізично, вели рухливий спосіб життя, мали повноцінне харчування, жили серед природи, яка позитивно впливала на духовність, фізичне і психічне здоров’я.

Учень 2. Відомо, що стан здоров’я на 50 % залежить від умов та способу життя, на 20 % - від впливу навколишнього середовища, на 20 % - від спадковості і лише на 10 % - від рівня розвитку медицини.

Учень 3. Здоров’я не існує само по собі, воно не дається на все життя, не є постійним і незмінним. Воно потребує турботи протягом життя людини. Тому треба з раннього дитинства загартовувати свій організм спортом, заняттями фізкультури, обтиратися мокрим рушником, обливатися водою, щоб організм звикав до посильних навантажень і ставав дедалі міцнішим і здоровішим.

Учень 4. Значний відсоток виникнення хвороб залежить від шкідливих звичок самої людини, порушення санітарно - гігієнічних норм, від неправильного харчування, відсутності режиму праці й відпочинку .

Вчитель. Давньоримський філософ Сенека говорив: „ Люди не помирають, вони вбивають самі себе ”.
Вислови відомих людей про здоров’я та народні приказки.
Здоров’я – дорожче золота

В. Шекспір
Природа хоче, щоб діти були дітьми, перш ніж бути дорослими

Ж.Ж.Руссо

Хто не цінує життя, той його не заслужив

Леонардо да Вінчі


Здоровому все здорово.

В здоровому тілі – здоровий дух.

Бережи одяг, доки новий, а здоров’я, доки молодий.

Весела думка – половина здоров’я.
Вчитель. Дуже часто діти хочуть стати дорослими, а дорослість свою вбачають у тому, щоб закурити цигарку, випити пива на людях, як це показують у фільмах і як це роблять батьки. Такі діти із задоволенням попробують викурити цигарку із наркотичною травкою, чи нанюхатись різних речовин, щоб „ зловити кайф”. Вони знищують не тільки своє здоров’я, а й здоров’я своїх майбутніх дітей. Куріння вражає генетичний апарат, затримує фізичний і психічний розвиток підлітка. Адже до складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин.
Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отупляє нації

Оноре де Бальзак
Учень 5.

Дитя цигарку витягає,

Бо хочеться дорослим стать.

Та сильним, гарним він не стане!

Бо зріст вповільнюватись став.

Усе, що в світі є погане,

Хлопчина в організм запхав.

Та ще й в залежність від цигарки

Потрапив хлопець, як в капкан.

Не допоможуть слово й лайки,

Тепер над ним цигарка – Пані.
Учень 6. Нікотин поділив людство на два табори: курці і некурці.

Два мільйони років тому люди влаштовували культові куріння, щоб викликати дощ чи привернути щастя на полюванні.
Насіння тютюну було завезено в Іспанію ще в 1496 р. спочатку ця рослина вважалась декоративною. Але в середині ХУІ ст.. стали бачити лікувальні властивості тютюну.

Французький посол в Іспанії Ніко (1560 р.) в подарунок дав своїй королеві Катерині Медічі листки тютюну. Від імені посла було утворено слово

„ нікотин „.

Але дуже швидко з’ясувалось, що паління не лікує, а калічить. Вперше почали боротися з цим злом в 1585 році .

Учень 7. Московський цар Михайло у 1634 році наказав відрізати курцям носи. Англ. державець Олівер Кромвель 1652 р. заборонив вирощувати тютюн, заборона була чинна в Англії до 1910 р.

У 1692 році в Сантьяго п’ятьох ченців замурували в стіну за те, що вони курили.

Жорстоко розправлялися з курцями в Персії – їм виривали ніздрі.

Учень 8. Кожен, хто палить – хворий, організм потребує все більше нікотину, психічна залежність робить звичку все більш обтяжливою.

Дивують такі цифри : 63% дівчат і 73% юнаків не схвалюють паління. Але воно до цих пір невблаганно приваблює молодь, попри застереження про рак легенів, серцеві захворювання. ¾ курців у США почали палити у віці до 21 року. Молодь думає, що виглядає класно, а насправді цим видає свою невпевненість і залежність.

Учень 9. Яка користь нікотину?

Учень 10. Курець цілком розслаблюється.

Учень 11. Чим нікотин шкідливий?

Сімейний лікар. Під час куріння нікотин всмоктується слизовою оболонкою рота, носа, гортані, трахеї і легенями, при ковтанні диму – слизовою оболонкою стравоходу і шлунка. Потрапивши в кров, отрута швидко розповсюджується по всьому організмі, викликаючи зміни в нервовій системі, роботі серця, легенів, печінки, органах травлення і чуття.

Кардіолог. На серцево- судинну систему особливо згубно впливають нікотин і чадний газ. Останній спричиняє крововиливи в стінках судин і накопичення в них холестерину, що стає однією з причин виникнення атеросклерозу. Викликаючи спазми великих судин, нікотин підвищує тиск, тим самим прискорюючи роботу серцевого м’яза для подолання додаткового тиску по проштовхуванню крові. Серце вимушене скорочуватись зайвих 20-25 тисяч разів на добу.

Терапевт. Оболонка рота подразнюється гарячим димом, викликаючи стоматит. Ясна стають блідими, часто кровоточать, тому що під впливом нікотину руйнується вітамін С. судини стають ламкими. Легені курця стають мало еластичними, що зменшує їх ємкість і газообмін.

Підвищується кислотність, що викликає виразку шлунку.

Окуліст. Нерідко уражається зоровий нерв, знижується гострота зору, порушується сприймання спочатку зеленого, потім – червоного, жовтого і синього кольорів.

Невропатолог. Нікотин і СО заважають постачанню кисню до тканин мозку. Щоправда, нікотин спершу розширює судини мозку ( стає „ краще думати „),але потім вони звужуються, виникає кисневе голодування мозку. Порушуються структура і функції нервових клітин і розвиваються стійкі неврози – головна біль, запаморочення, дратівливість, тремтіння рук. Людина постійно перебуває в пригніченому стані, втрачає сон, апетит. Оксиди нітрогену і карбону викликають зниження імунітету людини.

Професор. Найпоширенішою пристрасть до тютюну є в азіатських країнах, де люди мало обізнані про вплив нікотину. Тютюнова держава №1 – Китай. В Індії щороку помирає від захворювань, пов’язаних з палінням, 1 млн. людей. 99% сільських жителів нічого не знають про шкоду паління. У В’єтнамі палять 73 % чоловіків.

Сімейний лікар. Кожна майбутня мати хоче бачити свою дитину міцною і здоровою. Проте жінка, яка під час вагітності палить, наносить здоров’ю дитини непоправимої шкоди. Через звужені нікотином судини до плоду надходить недостатня кількість крові, розвивається його кисневе голодування отруйні продукти тютюнового диму призводять до задухи плоду. За даними англійського лікаря Рассела, який обстежив 8 тисяч вагітних, викиди і мертвонароджені спостерігаються вдвічі частіше. Із 100 немовлят, матері яких щоденно палили більше 5 цигарок, четверо вмирали вже в першу добу після народження.

Чоловіки, що курять менше 10 цигарок в день, мають на 3% більший ризик зачати дитину, що помре від раку, 10-20 цигарок – на 31%, більше 20-42%. В більшості випадків в цьому захворюванні винна не мати, що палить, а батько. На цигарках варто надписати застереження : „ Паління може серйозно зашкодити вашим дітям ”.

Учень 12. І друга погана звичка,

Заходить, часом, наче гість.

Бо в хаті свято, часом, сяє.

Горілка в пляшці на столі.

Хлопчина деколи буває,

Ще й вип’є чарочки малі.

Бо теж попробувати хоче,

Що то татусь біленьке п’є.

А потім й сам собі захоче

Й тихцем горілочки наллє.

А яд такий усе руйнує,

Найперш страждає голова.

Всі центри там паралізує…

Біда великою бува.
Вчитель. Алкоголь - найдавніший наркотик в історії людства. Ной після всесвітнього потопу напився першим. Покинувши ковчег, він посадив виноградник. Із Старого заповіту: „ І пив він вино, та й упився й обнажився всередині свого намету ”.

Про згубну дію алкоголю на здоров’я майбутніх дітей було відомо ще в давнину. Так, у міфах Стародавньої Греції зазначалося, що богиня Юнона народила від сп’янілого Юпітера кульгавого Вулкана. Сп’яніння у стародавніх греків вважалося соромом.

Історикознавець.

Поява керамічного посуду епохи енеоліту дала можливість виготовлення алкогольних напоїв з меду, плодових соків і дикого винограду. Алкогольні напої застосовувалися під час релігійних церемоній, їх вживання входило в обов’язок гостинності. Згадаємо "священні" пиятики в древніх греків, у німців, кельтів. Свята на честь бога Бахуса у римлян відомі як повальне пияцтво, що супроводжувалося "вакханалією".

Нарколог.

Алкоголь належить до отрут, які згубно діють на все живе. Він отруює не лише організм людини, яка вживає алкоголь, але й становить велику небезпеку для її потомства.

Спиртне, потрапивши до організму і всмоктавшись у кров, проникає у всі органи та системи і спричиняє в них хворобливі зміни. Особливо чутливі до алкогольної отрути статеві клітини, які відповідають за відтворення потомства.

Проведено експерименти на тваринах: вагітним крільчихам протягом тривалого часу давали малі дози алкоголю. У них загинув після народження 61% потомства, тоді як у тварин, які не одержували спиртне, загинуло лише 23%.

На жаль, така доля може спіткати і дітей, народжених від батьків-алкоголіків. Навіть після одноразового вживання невеликої дози спиртного напою чоловічі статеві органи виявляються отруєними, а при регулярному вживанні тканина сім’яних залоз перероджується. Тому в сім’ях, де хоча б один з подружжя хворий на алкоголізм, діти часто народжуються кволі, хворобливі, розумово відсталі, схильні до різних захворювань.

У сім’ях алкоголіків діти частіше хворіють на шизофренію, недоумство, народжуються глухонімими, з тяжкими розладами функції залоз внутрішньої секреції, кожна третя дитина — психічно неповноцінна.

Відомо, що розвиток зародка після запліднення цілком залежить від організму матері. В цей період у матері і плода система кровообігу спільна. Якщо вагітна жінка вживає алкоголь, він з кров’ю потрапляє в судинну систему плода і негативно діє на його розвиток.

Вплив алкоголю на перебіг вагітності: ускладнена вагітність спостерігалась у 28%, а недоношена — у 34%. Порушення розвитку плаценти під впливом алкоголю часто призводить до мимовільних викидів — абортів та передчасних родів. За даними різних авторів, в сім’ях алкоголіків таку патологію виявлено в 12–15% випадків.

Дослідженнями вітчизняних вчених було доведено, що зачаття плоду в нетверезому стані призводить до народження розумово неповноцінної дитини.

Діти хронічних алкоголіків народжуються кволими, з нестійкою нервовою системою; вони мають підвищену схильність до різних захворювань. Недарма у давні часи існував такий вислів: “Батько пропиває печінку свого майбутнього сина”.

Алкоголь легко проникає у грудне молоко. Тому навіть незначна кількість будь-якого алкогольного напою, випитого матір’ю, що годує, завдає великої шкоди маляті. Трапляються випадки, коли матері п’ють пиво, щоб збільшити кількість грудного молока. Це дуже шкідливо. Алкоголь з молоком матері проникає в кров дитини і викликає в неї хворобливі явища: збудження, плач, неспокійний сон, судороги та ін.

Жінки, які годують дитину груддю, повинні повністю відмовитись від вживання спиртного.

Нині більшість вчених вважають, що алкоголізм не передається по спадковості. Але нащадкам може передаватися порушений обмін речовин, спричинений алкогольною інтоксикацією. Внаслідок цього створюються сприятливі умови для розвитку різних захворювань, в тому числі й алкоголізму. Крім того, доведено, що у розвитку алкоголізму у підлітків величезне значення має неправильне виховання, поганий приклад батьків, які пиячать. Тому боротьба проти вживання алкоголю дітьми є частиною боротьби за викорінення пияцтва взагалі.

Відомий російський невропатолог, психіатр та психолог В.М. Бехтєрєв

Зло, що відоме під назвою алкоголізму, має величезне державне значення, бо однозначно можна сказати, що разом з розвитком алкоголізму знижується в державі як фізична, так і розумова енергія та працездатність населення, внаслідок чого послаблюються економічні сили країни і разом з тим падає його моральність, що виражається збільшенням злочинів.

Мудрець.

Викрадачем розуму - так іменували алкоголь із давніх часів. Законодавці тих часів видавали надзвичайно суворі закони проти пияцтва.

Чистий етиловий спирт почали одержувати в VІ-VІІ ст. араби, які дали йому назву "аль кеголь", що означає "одурманюючий". Як свідчать історичні джерела першу пляшку горілки виготовив араб Ракез у 860 році. Переробка вина для отримання спирту значно збільшила пияцтво.

Учень 13.

У 13 столітті пияцтво поширюється по всій Європі, чому сприяли досвіди середньовічних алхіміків, особливо Раймонда Люля, який оволодів технікою виготовлення етилового спирту. Великого поширення пияцтво набуло в 16 - 18 ст. в Англії, Швеції та Німеччині, яке охопило майже всі верстви населення.

У 18 ст. на дверях багатьох шинків можна було побачити вивіски, на яких були написані запрошення запевненням, що відвідувачі цих закладів можуть випити на найменшу суму - один пенс, а за два пенси вони будуть п’я ні і отримують солому, на якій можна буде проспатись.

Одним із перших на боротьбу з цим ганебним злом встала церква. Відомий релігійний діяч і реформатор Мартін Лютер із сумом писав: "Кожна країна повинна мати свого сатану. Німецький сатана - добра бочка вина, а ім’я йому - пияцтво. На жаль, вся Німеччина зачумлена пияцтвом. Ми протидіємо і кричимо проти нього, але це не допомагає".

У Сполучених Штатах Америки пияцтво досягло такого розмаху, що тисячі жінок влаштовували "походи проти пияцтва" і громили шинки.

Учень 14.

До 19 ст. в Росії пили переважно пиво, інколи привізне вино. З 16 ст. в Росії швидко поширюється привезена із заходу горілка. Російський цар Іван ІV заводив царські шинки, де у продажу було вино, пиво, мед, спочатку в Москві для опричників, а пізніше і повсюду. Масове вживання алкогольних напоїв привело до того, що уряд вимушений був обмежити кількість питейних закладів до одного на місто і велике село. У 1652 році для послаблення пияцтва і його шкідливих наслідків було встановлено продавати горілку тільки по одній чарці на людину. А під час постів, а також по неділях, середах і п’ятницях взагалі не відпускати. Але через 7 років це рішення і було скасовано.

Історикознавець.

Під час Першої світової війни 1914-1917 рр. царський уряд вимушений був заборонити продаж спиртних напоїв. В країні розвивалось зловживання сурагатами алкоголю: лак, палітура, ханжа (денатурований спирт), що викликало отруєння і захворювання. Набуло значного поширювання самогоноваріння з яким безуспішно намагалась боротися влада протягом десятиліть.

Захоплення лише тільки адміністративними та карними методами боротьби з пияцтвом (впровадження так званого "сухого" закону) мало печальнозвісні наслідки. Підсумком цьому став нечуваний розквіт ганстеризму в США в 30-ті роки, вирубка цінних сортів виноградників та розквіт самогоноваріння в колишньому Радянському союзі в середині 80-х років.

В той же час вітчизняна історія накопичила унікальний досвід боротьби з цим злом протягом століть. І важливу роль в цьому відігравало звичаєво право козаків Запорізької Січі. Жорстоко боролися з проявами пияцтва під час бойових походів такі широкозвісні кошові отамани як Марко Жмайло, Петро Канашевич Сагайдачний, Іван Сірко. Як свідчить історик Д.Яворницький за порушення закону тверезості, під час походу отаман мав право на "горло" покарати винного. Якщо ж це сталося під час варти або дозору в мирний час то козака приковували до стовба на площі і кожний перехожий міг нанести йому удар нагайкою або палкою.

Пияцтво в наш час - це результати поганого виховання, значної кількості конфліктних ситуацій на основі економічної кризи і соціально-політичних негараздів у державі.
Пияцтво є вправляння у безумстві

Піфагор
Учень 1. Дівчата й хлопці – слабаки

Під вплив частенько попадають.

Спочатку все це, наче, сміх,

Та час летить, вони страждають.

Наркотики страшна біда.

І молодими помирають..

І вороття нема…Шкода…

Поглянь, яке чарівне небо

Нас кличе в синю висоту!

Яке життя довкіл прекрасне!

Яке чарівне сонце ясне!

І неповторна кожна мить!

Й життя у кожного єдине.

А ти у світі цім – Людина!

І хай біда тебе мине.

В хворобі щастя не буває.

Лише в здоров’ї щастя є!

Здоров’я, лиш, дурний псує.
Учень 2. Кава – найпродуктивніший наркотик. Ефіопські пастухи з ІХ ст.. пили каву, щоб не заснути, коли пасли тварин. Протягом століть кава вважалася напоєм аристократії. Людина стає залежною від кави, коли без неї організм не може ввійти в нормальний ритм.

Учень 3. Кава стимулює діяльність мозку, серця, дає енергію.

Учень 4. Кава роз’їдає шлунок, підвищує кров’яний тиск, прискорює серцебиття. Людина стає неспокійна, тремтять руки, виникає відчуття дискомфорту.
Учень 5.

Саме італієць Делла Валле, намісник  Папи Римського в Персії, представив каву Європі. У Персії він звик щодня смакувати дивовижним східним напоєм, навчився самотужки його готувати, і, повернувшись до Риму, провів першу дегустацію кави у Старому Світі. Ця знаменна подія відбулася на початку XVII століття. А якихось двадцять років потому в італійських містечках налічувалося сотні кав’ярень. Венеціанські купці стали найпершими популяризаторами кави у Європі. А завдяки тому, що ці купці керувалися гаслом: „Відповідай за якість свого товару”, на світ народилася ідея купажування кави. Венеціанці, ведучи торги, натрапили на проблему: партії однієї і тієї ж кави, що з’являлися на ринку у різні роки, могли суттєво відрізнятися одна від одної. Та покупець обрав свій смак, звик до нього, жадає саме його! Це підштовхнуло італійців до змішування різних сортів кави, до вигадування різноманітних способів обсмажування, аби в результаті забезпечити каві стабільний смак та аромат.

З тих пір італійці не один раз перевершили самі себе, вимислили чимало кавових купажів та методів обсмаження. Наприклад, неаполітанський метод обсмаження кави (обсмаження з використанням вугілля) визнаний одним із кращих в світі.

На початку ХХ століття італійці примудрилися створити чергову революцію у світі кави. Вони виготовили еспресо-машину — автомат, що на замовлення готував свіжу каву та наливав її у чашку. До цього часу каву зберігали у величезних термосах, які не могли забезпечити незмінність смаку, аромату, температури напою протягом тривалого часу.

Італійці до цього часу контролюють життя свого винаходу на ім’я „еспресо”. Сьогодні, аби стати сертифікованим „еспресо”, потрібно відповідати суворим нормативам, які зафіксовані Національним інститутом італійського „Еспресо”. Нормативи висувають жорсткі вимоги до процесу обсмаження зерна, створення купажу, до кавомашини та її оператора, до процедури приготування і, врешті-решт, до органолептичних властивостей отриманого напою.

Капучіно – популярний напій, який готується на базі кави, також отримав свою назву завдяки Італії. Виявляється, коричнева кава з білою шапкою молока схожа на монаха-капуцина у коричневій рясі та білому капюшоні.

Сьогодні на Апеннінському півострові кава користується надзвичайною популярністю. Звичайний італієць (чи італійка) випиває в середньому десять чашок еспресо в день. За рік Італія випиває тринадцять мільярдів чашок кави, це – майже чотириста тисяч літрів!

Нині Італія – неперевершена майстриня в створенні кавових сумішей та обсмажуванні зерен. Італія – вигадниця, вона постійно пропонує світові додати до кави то корицю, то шоколад, то какао, ваніль, молоко, горіхи...Італія – модниця, саме вона диктує тенденції у культурі споживання кави. У всьому світі Італію знають як „кавову країну”. І це при тому, що в Італії ніколи не росли, не ростуть і навряд чи колись виростуть кавові дерева...


Вчитель. Коли людина здорова, вона може все здолати, про все мріяти і досягати високої мети в своєму житті. А коли хвора, то ніякі мрії не здійсняться. На жаль, на здоров’я людини впливає ще й екологічний стан навколишнього середовища.
Учень 6. О Боже! Що я бачу!

Загидили ліси і землю занедбали.

Поставили АЕС в верхів’ях трьох річок.

То хто ж ви є, злочинці, канібали?!

Ударив чорний дзвін. І досить балачок.

В яких лісах іще ви забарложені?

Що яничари ще занапастять?

І мертві, і живі, і ненароджені,

Нікого з вас довіку не простять.

Еколог.

Екологія - це не абстрактне поняття, не віддалені катастрофи та катаклізми, а все, що оточує нас, що має відношення до кожного, - проблеми середовища нашого мешкання. Можна прожити без багатьох досягнень науково - технічного прогресу. Без природи, без чистого повітря, неотруєної їжі та води прожити неможливо. Зберегти ж планету придатною для життя людей можливо лише в тому випадку, якщо кожний житель планети зрозуміє просту істину: "Ставлення до природи не вимірюється зразу глобальними масштабами - до лісу, води, землі. В цьому ставленні завжди присутня проміжна ступінь - моє відношення до одного єдиного дерева, до літра чистої води, до жмені родючої землі... Охороняючи щось одне, ми... сприяємо збереженню природи в цілому" (В. Данилов).

Україна, як і кожен її регіон, має своє, характерне лише для неї обличчя, яке визначається природою, рельєфом, грунтами, рослинністю, ріками та озерами. Природа впливає на господарську діяльність і світогляд людей, їхні вірування, звичаї, традиції і побут. З нею пов'язані різні ритуали, повір'я і численні свята, наприклад, русалії, Зелені свята, Івана Купала та інші. Культуру будь - якого народу, в тому числі й українців, не можна зрозуміти, не звертаючись до історії розвитку його взаємин з природою - єдиним і незамінним джерелом матеріальних і духовних благ.

Колись наші пращури жили в повній гармонії з природою і складали її невід'ємну частину. У пращурів існував культ природи і її обожнювання. Навіть дерева і трави вони сприймали як щось живе. Предки - язичники поклонялися Сонцю, Місяцю, Вогню, Воді, Вітру, Грому і Блискавці та іншим стихійним силам природи. Віками діди - прадіди обожнювали рідну землю, поливали її не лише потом, а й кров'ю, берегли ниви як зіницю ока. Удосконалюючи техніку і технології, людство зробило багато наукових відкриттів. З одного боку, це привело до підвищення благоустрою людей в багатьох країнах, з другого - створило серйозні проблеми.
Учень 7. Людина – це частина природи. І саме природі ми зобов’язані своїм існуванням,своєю досконалістю, своєю могутністю. Людина навчилася підкоряти природу. Прокладала канали, осушувала болота, створювала нові водосховища, вирубувала ліси, використовувала хімічні препарати. Людина підкорювала природу і до підкорялася.
Учень 8. Корисні поради – істини здоров’я

  1. Дотримуватись природного режиму .

  2. Завжди посміхатись, створювати собі позитивний настрій та успішний результат у будь-якій справі.

  3. Багато рухатись.

  4. Достатньо споживати джерельної води.

  5. Правильно харчуватись.

  6. Не вживати надмірно каву, алкоголь, не палити.

  7. Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти.

  8. Живіть за законами природи.

  9. Все в міру.

  10. Все робіть з любов’ю і цінуйте те, що маєте.


Вчитель. З 1992 року територія України оголошена зоною екологічної кризи.

Повітря забруднене.

Щодня люди дихають смогом, двоокисом сірки, випарами кислотних дощів та іншими токсичними газами.

Озоновий шар потоншав над Україною на 10 % за останні 10 років. І як наслідок – зниження родючості землі, підвищення ракових та інших захворювань.

Нам ніхто не збудує держави, коли ми самі її собі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути.

Учень 9.

Здоров’я родини – здоров’я дитини.

В цю істину вкладено глибокий зміст.

Здорова родина – здорова дитина

У цих двох поняттях прокладено зміст.

Хай міст цей єднає батьків і дітей,

Щоб правильно й радісно жити,

Іти по життю із девізом в руках:
Здоров’я потрібно цінити! „

Схожі:

Тема Дата
Що вивчає предмет «Основи здоров'я». Здоров'я та його ознаки. Порушення здоров'я (травми, захворю­вання та їх профілактика)
Як один із основних напрямків реалізації
Медицина, безумовно, займається цим питанням, але в той момент, коли людина захворіла. Кажуть, що людина — коваль свого щастя, а...
Урок 3 клас Тема: Природні чинники здоров
Мета : розглянути чинники здоров’я, їх позитивний та негативний вплив на здоров’я людини; розвивати уявлення учнів про вплив клімату...
1. Здоров'я, хвороба й профілактика
Мета заняття: Ознайомити студентів з поняттям «здоров'я», компонентами здоров'я, концепціями здоров'я, поняттям хвороба, факторами,...
УРОК 1 Тема : Вступ. Життя як феномен. Здоров’я як явище людського...
Формування навичок роботи в групі, виховання відповідального ставлення до свого життя і здоров’я
Вих. №39 від 20. 02. 2012р. Директору школи
Хмельницький обласний Центр здоров’я надає інформаційний матеріал «Що потрібно знати про туберкульоз» (додатки на 5 аркушах)
«Рух заради здоров’я» Мета
Провідна ідея заходу: Щасливе життя – це гарне здоров'я. Здоров'я – це цінний скарб, про який треба піклуватися щодня. Немає найнещаднішої...
Здоров’я і навколишнє середовище (2год.)
Людина в навколишньому середовищі. Вплив природного середовища на здоров’я. Вплив технічного прогресу на здоров’я. Взаємозв’язок...
Про шкільний конкурс «Педагог за здоров’я дітей»
Неблагополуччя у здоров’ї учнів залежить і від недостатньої підготовки педагогів до роботи у здоров’язберігаючому просторі. Цьому...
Здоров’я – найдорожчий скарб
Мета. Допомагати учням усвідомити, що здоров’я – це великий дар не тільки для людини, а й для всього суспільства,  сім’я – це осередок...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка