ОСНОВНІ МЕТОДИ ПІДСАДЖУВАННЯ БДЖОЛИНИХ МАТОК


Скачати 77.82 Kb.
Назва ОСНОВНІ МЕТОДИ ПІДСАДЖУВАННЯ БДЖОЛИНИХ МАТОК
Дата 20.05.2013
Розмір 77.82 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
ОСНОВНІ МЕТОДИ ПІДСАДЖУВАННЯ БДЖОЛИНИХ МАТОК
В історичному плані методи підсаджування бджолиних маток вдосконалювалися паралельно з розвитком методів утримання та розведення бджолиних сімей.
При утриманні бджолиних сімей в нерозбірних вуликах (наприк­лад, в колодах)використовували пристосування для підсаджуван­ня бджолиних маток, щоб склада­лося з дерев'яної кліточки та стержня

Заміна матки — не зовсім без­болісне явище для бджолиної сім'ї. Протягом періоду, коли в сім'ї немає матки, припиняється вирощування розплоду, послаб­люється льотна активність бджіл, вони не виділяють воску. На початку медозбору матку міняти не рекомендується. Це можна зробити перед головним медозбором лише з таким роз­рахунком, щоб з його початком у сім'ї вже працювала молода мат­ка. Найкращим часом для заміни маток вважають другу половину весни та кінець періоду головно­го медозбору.

Трапляються випадки, коли матку необхідно змінити не зва­жаючи ні на її вік, ні на сезону. Негайної заміни потребують матки, які не змогли забезпечити необхідного нарощування сили бджолиних сімей, хоч і мали для цього сприятливі умови. Міняють маток, розплід яких строкатий, а також тих, що раптово посла­били інтенсивність яйцекладки через хворобу чи фізичну трав­му. Методів підсаджування маток у бджолині сім'ї є багато, та жоден з них не гарантує повного успіху.

Бджоли краще ставляться до нової матки у теплу погоду і за наявності невеликого медозбо­ру Дуже добре бджолині сім'ї приймають маток навесні, поки у них ще не сильно проявляється інстинкт захисту гнізда, та в період медозбору, коли майже всі особини зайняті заготівлею корму. Чим коротший період бджолина сім'я перебувала без матки, тим більше успіху при підсаджуванні нової. Краще приймають маток молоді бджо­ли.

Не слід підсаджувати маток у холодну вітряну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика. Досить агресивні до чужої матки сім'ї, в яких тривалий період не­має своєї, а є свищові маточники або якщо матка довго не відкла­дала яєць. Не сприяє підсаджуванню матки тривалий період без медозбору.

Найагресивніше , зустрічають бджоли чужих неплідних маток Проте маток, які щойно вийшли з маточника, бджоли приймають краще. Підсаджувати неплідних маток, а тим більше маточники в основні сім'ї невигідно, оскільки навіть за спри­ятливих обставин ми­нає два тижні після того, як матка, вийшовши з маточника, досягає статевої зрілості, парується і починає відкладати яйця, Неплідна матка, якщо і буде прийнята, може загинути при вильоті на парування. Вна­слідок цього без матковий період триватиме ще довше, і сім'я зовсім знесилиться.

Бджоли краще приймають підсаджувану матку, якщо вона менше перебувала в стані ізоляції і мала меншу перерву у відкладанні яєць, а також щойно взяту із стільника, де вона відкладала яйця. При підсаджу­ванні матки, що знаходиться в пересильній кліточці, не можна разом з маткою підсаджувати робочих бджіл, що її супровод­жують. Це може викликати агре­сивну реакцію бджолиної сім'ї і призвести до загибелі матки.

Найважче підсадити матку в бджолину сім'ю з бджолами трутівками. Якщо бджолина сім'я не зовсім ослабла, рекомен­дується такий спосіб її виправ­лення.

Сім'ю повністю пересад­жують на нове гніздо. Протягом одного-двох тижнів їй періодич­но підставляють рамки з розпло­дом. Зайнятість бджіл годівлею личинок запобігає появі нових трутівок. Прийнятим на пасіці способом сюди підсаджують стару вибракувану матку, яка ще непогано відкладає яйця. Пізніше її міняють на молоду плідну. Безнадійно слабкі сім'ї— трутівки краще ліквідувати. сформувавши замість них відводки від сильних сімей.
ПІДСАДЖУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ КЛІТОЧКИ ТИТОВА

Матку, що підлягає заміні, відшуковують і видаляють. Бджолину сім'ю витримують од­ну добу без матки. Молоду плідну матку, що планують підса­дити, поміщають в кліточку Титова і забезпечують кор­мом. Кришку кліточки знімають, а отвір закривають шматочком вощини, в якій роблять отвір діаметром 1—2 мм. Вощину можна змастити невеликою кількістю меду. Підготовлену таким чином кліточку з маткою розміщують між рамками з відкритим розп­лодом (якщо такі є) у верхній частині стільника. Закріпити кліточку на стільнику можна за допомогою П-подібної скоби. Через декілька години бажано перевірити характер ставлення бджіл до матки, що знаходиться у кліточці. Якщо бджоли не гри­зуть решітку кліточки, не намага­ються вжалити матку, а просовують хоботок, щоб ЇЇ погодувати — то можна припус­тити, що підсаджування пройде успішно. Остаточну перевірку прийняття матки здійснюють наступного дня. У більшості ви­падків бджоли випускають матку розширивши отвір у вощині. Матку необхідно відшукати і впевнитись, що вона знаходить­ся у нормальному стані. Через день два матка повинна початі* відкладати яйця.

Агресивне ставлення бджіл до матки під час першого огляду ще не означає, що бджолина сім'я остаточно не прийме її. Однак цей факт вимагає від пасічника більшої уваги. Необхідно через кіль­ка годин ще раз проконтролюва­ти ставлення бджіл до матки. Як­що наступного дня бджоли не ви­пустили матку з кліточки (інколи вони забудовують отвір у вощині воском) і продовжують до неї ставитись агресивно, то матку необхідно видалити і встановити причини її неприйняття і, можли­во, використати інший спосіб , підсадки. Зволікати з цим не можна ! Оскільки бджоли можуть проникнути всередину кліточки і вбити матку. Інколи бджолину матку можна знайти в клубі бджіл на стільнику або на дні вулика. Якщо матка ще жива, її необхідно негайно видалити і оглянути. На жаль, у більшості випадків вона може бути значно ушкодженою. Ушкодження матка може дістати і безпосередньо в кліточці — як правило, це втрата або ушкодження останнього чле­ника ніжок. З таким ушкоджен­ням, навіть при подальшому прийнятті, вона не здатна пов­ноцінно виконувати функцію відкладання яєць. Тому процеду­ра перевірки ставлення бджіл до матки через кілька годин після підсаджування хоч і вимагає до­даткових трудозатрат і турбує бджолину сім'ю, однак у біль­шості випадків дозволяє зберег­ти бджолину матку і швидше знайти причину агресивного ставлення бджіл.
ВИКОРИСТАННЯ СІТЧАСТОГО КОВПАЧКА

Вважається, що підсаджуван­ня матки за допомогою сітчатого ковпачка є одним з кращих ме­тодів, оскільки при цьому матка перебуває за більш природних умов, має змогу відкладати яйця й забезпечена кращим догля­дом. Сітчатий ковпачок розміщу­ють на стільнику (вдавлюючи на 1/3 висоти) з відкритим розплодом таким чином, щоб він накри­вав частину стільника з по­рожніми чарунками (для відкла­дання маткою яєць) і медом. Під ковпачком також необхідно розмістити близько 10 молодих бджіл (віком не старше однієї до­би). Для зручності випускання матки під ковпачок його можна дещо вдосконалити, зробивши в ньому отвір, що закривається .

Через 2—3 доби, коли матка відкладе яйця у вільні чарунки, бджоли її випускають. Якщо цьо­го не відбулось, ковпачок з одно­го боку дещо піднімають. Можна також олівцем обережно (не пошкодивши матки) зробити отвір з протилежного боку стіль­ника напроти ковпачка. Рамку повертають на місце і роблять повторну перевірку через 1—2 дні.

В більшості випадків бджоли приймають значно краще матку під ковпачком, ніж вміщену в кліточку. Якщо спочатку вони можуть ставитися до неї вороже, то після відкладання яєць сприймають її спокійно.

ПІДСАДЖУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ВІДВОДКА

До цього методу вдаються і при підсаджуванні цінної племінної матки або коли немає можливості застосувати іншого методу. Хоч він і більш тру­домісткий, але є достатньо надійним.

При цьому від бджолиної сім'ї, в яку планують підсадити матку, і формують відводок на 3—4 рамки з молодими бджолами і розплодом на виході. Відводок розміщують у тому ж самому ву­лику, відгородивши його перегородкою.

Після того, як старі бджоли злетять, проводять підсаджування матки за допомогою сітчаного ковпачка або кліточки. В подальшому слідкують за відкладанням маткою яєць та розвитком відводку, обов'язково забезпечивши його в перші дні водою, використовуючи для цьо­го годівницю або наливши воду у чарунки крайнього стільника.

Потім приєднують відводок до основної сім'ї, попередньо відібравши в ній матку і витри­мавши в безматочному стані од­ну добу. Для об'єднання бджіл перогородку піднімають на 8—10 мм, однак краще зро­бити в ній отвір з кількох рядів ганеманівської решітки, що може закрива­тися. Через 2—3 дні, коли бджоли поступово з'єднаються, видаляють пе- регородку і впорядковують гніздо
ВІЛЬНЕ ПІДСАДЖУВАННЯ

Цей метод використову­ють, коли бджолина матка, яку підсаджують, знаходить­ся у такому ж фізіологічному стані, що й та, яку змінюють. При цьому стару матку знімають із стільника, а на її місце пускають молоду. Заміну потрібно проводити дуже обережно якнайменше турбуючи бджіл (димом краще не користуватися). Для того, щоб заспокоїти бджіл у момент підсаджування матки, їх обприс­кують водою, примушуючи зай­нятися висушуванням себе ї стільників. Підсаджування не­обхідно проводити в період наяв­ності медозбору бджіл і рамки в переносному ящику. Далі всіх бджіл з переносного ящика і тих, що знаходяться на рамках у вулику, струшують на фанерний лист. До маси бджіл підсаджують матку і обприскують тим же розчином. З фанерного листа бджоли і матка переходять у вулик. За потреби користуються димарем. Через годину -дві гніздо впорядковують матки.

ПІДСАДЖУВАННЯ З УРАХУВАННЯМ СТАНУ БДЖІЛ

Зверху на гніздові рамки без маткової сім'ї кладуть кліточку з

маткою. Якщо це не викликає хвилювання та агресивного ставлення бджіл, а, навпаки, бджоли намагаються її годувати,

то можна бути впевненим, що вона буде прийнята. Тоді негайно вставляють / відкриту кліточку з маткою між , двома стільниками з розплодом, вулик закривають і матка сама

виходить з кліточки. Такий спосіб ч підсаджування матки можливий;

за всіх інших сприятливих умов Після підсаджування матки без ізоляції не слід оглядати сім'ю хоча б протягом перших трьох днів.

При підсаджуванні без ізо­ляції матка не припиняє яйцек ладку, а в новій сім'ї продовжує нормальну життєдіяльність.
ВИКОРИСТАННЯ тютюнового диму

В добре розведений димар ; кладуть чайну ложку махорки і, коли почне виходити дим, впускають у гніздо через льоток 2—3

клуби густого диму. Бджоли дуже збуджуються, а потім заспокоюються. Через 2—3 хвилини в підготовлену у такий спосіб сім'ю пускають бджолину матку через льоток. Бажано це робити наприкінці льоту бджіл.

ПІДСАДЖУВАННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ, М'ЯТИ

Бджолину матку в кліточці Титова розміщують у безматочковій бджолиній сім'ї та обприскують з пульверизатора настоянкою м'яти верхні бруски рамок гнізда, кліточку з маткою і стелини. Через 5—10 хвилин матку випускають з кліточки у ву­личку і закривають гніздо.
Л.І.БОДНАРЧУК,

член-кореспондент УААН, Директор

Національного наукового центру

" Інститут бджільництва

ім. П.І. Прокоповича УААН";

С.І.БУГЕРА,

заступник директора

Національного наукового центру

"Інститут бджільництва

ім. П.І. Прокоповича УААН";

Схожі:

Основні напрямки підвищення ефективності інвестиційної діяльності
Проаналізовано показники і методи визначення ефективності інвестицій та факторів, що впливають на її рівень. Запропоновано основні...
Закон кількості грошей. Інфляція, її основні види та характеристика....
Визначте поняття матеріального та нематеріального виробництва, виробничої та невиробничої сфери діяльності людей
План Предмет і методи біофізики, зв’язок з іншими науками. Основні розділи біофізики. 2
Основні поняття механіки поступального та обертального рухів. Рівняння руху, закони збереження
Лекція №5 Тема : Цитологія наука про будову і функції клітин
Мета: навчальна: розглянути основні методи цитологічних досліджень та загальний план будови клітин, сформувати поняття про основні...
Питання для підготовки до випускних екзаменів
Основні методи вивчення індивідуально-психологічних особливостей особистості військовослужбовця
Реферат на тему: «Актуальні проблеми гігієни праці»
Основні гігієнічні характеристики шкідливих речовин і методи контролю їх вмісту на робочих місцях
Реферат на тему: «Актуальні проблеми гігієни праці»
Основні гігієнічні характеристики шкідливих речовин і методи контролю їх вмісту на робочих місцях
ТЕМА: Операційні системи Windows. Робота з вікнами програм та діалоговими вікнами
МЕТА: засвоїти основні методи роботи з типовими вікнами програм та діалоговими вікнами; набути навички переміщення вікон, зміни розміру...
МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕКСТУ В СУЧАСНІЙ ЛНГВІСТИЦІ
Описано основні процедурні ланки контекстуально-інтерпретаційного методу, методу діалогічної інтерпретації, когнітивного картування...
1. Психологія як наука. Її предмет і завдання Зміст понять «психологія»,...
Предмет, функції психологічної науки і практики в суспільному розвитку. Історія розвитку психологічної науки. Галузі психології....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка