Вступ. На порозі дорослого життя. Надзвичайні ситуації соціального, природного та техногенного походження, причини їх виникнення. Основні принципи порятунку та захисту людей. Оптимальні дії під час конкретних НС. Дії рятувальних служб при НС. Права та обов’язки людини під час НС та в період ліквідац


Скачати 32.54 Kb.
Назва Вступ. На порозі дорослого життя. Надзвичайні ситуації соціального, природного та техногенного походження, причини їх виникнення. Основні принципи порятунку та захисту людей. Оптимальні дії під час конкретних НС. Дії рятувальних служб при НС. Права та обов’язки людини під час НС та в період ліквідац
Дата 17.03.2013
Розмір 32.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Тема. Вступ. На порозі дорослого життя. Надзвичайні ситуації соціального, природного та техногенного походження, причини їх виникнення. Основні принципи порятунку та захисту людей. Оптимальні дії під час конкретних НС. Дії рятувальних служб при НС. Права та обов’язки людини під час НС та в період ліквідації їх наслідків.

Мета: поглибити знання учнів про надзвичайні ситуації; сформувати уявлення про причини їх виникнення, наслідки, права та обов’язки людини під час НС та в період ліквідації їх наслідків; розвивати навички самозахисту та взаємодопомоги; прищеплювати бережливе ставлення до власного здоров’я та життя.
Хід уроку

  1. Організація класу. Привітання з початком нового навчального року.

  2. Презентація підручника. Аргументація необхідності вивчення предмету основи здоров’я. (Ви на порозі дорослого життя, перед вами постають важливі питання, щоб вирішувати їх, потрібне міцне здоров’я. Ви вже розумієте його значення для здійснення ваших планів і мрій, і усвідомлюєте навіщо вам потрібні глибокі знання й навички з основ здоров’я.)




  1. Актуалізація опорних знань. Повторення вивченого раніше.

  • Що таке здоров’я?

  • Назвіть складові здоров’я.

  • Обговорення значення кожної складової та особливостей їх розвитку в підлітковому віці (що означає фізична, соціальна, психічна, духовна зрілість? Яку людину можна вважати соціально, духовно, фізично, психічно зрілою? До якого віку відбувається формування людини?)

  • Від чого або кого залежить здоров’я людини? (спадковість, екологія, розвиток медицини, способу життя)

  • Що таке здоровий спосіб життя? Назвіть його складові.




  1. Мозковий штурм.

    • Як екологія впливає на здоров’я людини?

    • Що таке екологічна небезпека? (Е.Н. – вірогідність руйнування середовища проживання людини, рослин і тварин у результаті неконтрольованого розвитку економіки, відставання технологій, природних та антропогенних аварій та катастроф, у наслідок чого порушується пристосування живих систем до умов існування.)

    • Які можливі наслідки ЕН? Що вона може перерости? (в НС)




  1. Оголошення теми і мети уроку.




  1. Мозковий штурм. Створення мотивації.

Що таке надзвичайна ситуація? (НС – це подія, порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинених аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною ситуацією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та (або) значних матеріальних збитків.)

Ось декілька прикладів найбільших катастроф останніх 30 років:

  • 3.12.1984 – вибух на заводі з виробництва пестицидів у Бхопалі (Індія); у повітря більше 40 тонн отруйних речовин. Миттєво загинуло 8 тис чоловік. Протягом наступних 10 років від ускладнень загинуло ще 8 тис чоловік.

  • 11.09.1927 – у Чорному морі стався землетрус силою у 9 балів. Ялта зазнала найбільших руйнувань: матеріальні збитки склали 25 млн карбованців.

  • 1985 – у Колумбії виверження вулкану Руїс виник гігантський сель, який, пройшовши 40 км, захопив місто Армеро, у результаті чого загинуло 22 тис чоловік і було знищено 4,5 тис будівель.

  • Під час Першої світової війни на австрійсько-італійському фронті в Альпах в лавинах загинуло близько 60 тис солдатів (більше, ніж у боях). У наш час середня річна кількість жертв лавин складає близько 150 чоловік.

  • 26.04.86 – вибух на Чорноб. АЕС. У момент аварії загинув 31 чоловік. Загальна кількість жертв та потерпілих складає 500 тис чоловік.

  • 7.12.1988 – Вірменія, Спітак, землетрус 7 балів – 25 тис загинуло, близько 100 тис поранено.

  • 03.1991 – війна у Персидській затоці. Пожежу, що охопила більше 100 кувейтських нафтових свердловин та нафтопереробних заводів, вдалося загасити лише через 10 місяців.

  • 01.2001 – отруєння Тиси і Дунаю ціанідами. Концентрація ціаніду перевищила граничну припустиму норму в 300 разів.




  1. Інформаційне повідомлення вчителя з використанням презентації.




  1. Робота в групах. Обговорення результатів роботи та виправлення при наявності помилок. Колективне складання правильних алгоритмів дій з послідовним записом алгоритму в зошит.

Група 1 – складіть алгоритм дій під час та після виникненні землетрусу.

Група 2 - складіть алгоритм дій під час та після повені.

Група 3 - складіть алгоритм дій під час та після НС метеорологічного походження.

Група 4 - складіть алгоритм дій під час пожежі у приміщенні

Група 5 - складіть алгоритм дій під час пожежі в лісі, степу.

Група 6 – складіть алгоритм дій під час хімічної небезпеки.


  1. Отримання зворотного зв’язка. Що нового я дізнався для себе на сьогоднішньому уроці?




  1. Виставлення оцінок за урок.




  1. Домашнє завдання: читати параграф 1; відповідати на запитання в кінці параграфа; виконати дослідницький проект «НС у моєму краї».

Схожі:

Вступ. На порозі дорослого життя. Надзвичайні ситуації соціального,...
Мета: поглибити знання учнів про надзвичайні ситуації; сформувати уявлення про причини їх виникнення, наслідки, права та обов’язки...
ПЛАН-КОНСПЕКТ із службової підготовки з особовим складом чергових караулів ДПЧ-21 ТЕМА
ТЕМА Основи організації аварійно-рятувальних служб, аварійно-рятувальних формувань (АРФ) та вимоги що висуваються до рятувальників,...
І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ Стаття Сфера дії Податкового кодексу України
Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження...
Гасіння пожеж на об’єктах з масовим перебуванням людей
Навчальна мета: Тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі та відпрацювати дії особового...
Загрози життєво важливих інтересів громадян, держави, суспільства...
ПРИНЦИПИ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ І ТЕРИТОРІЙ У РАЗІ ЗАГРОЗИ ТА ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник Жовтневого РВ ГУМНС України в Миколаївській...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дії особового...
ТЕМАТИКА для загальної підготовки працівників підприємств, установ...
...
ТЕМАТИКА для загальної підготовки працівників підприємств, установ...
...
КАЛЕНДАРНЕ ПЛАНУВАННЯ З ОБЖ
НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ. ЩО ЗАГРОЖУЮТЬ ДОБРОБУТУ ЛЮДИНИ ТА СУСПІЛЬСТВА Надзвичайні ситуації природного походження ( 2 год. )
Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного...
Комплексної програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру у Вільшанському районі...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка