Кримські гори. 8 клас Мета


Скачати 50.21 Kb.
Назва Кримські гори. 8 клас Мета
Дата 30.03.2013
Розмір 50.21 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Кримські гори.

8 клас

Мета: дати характеристику Кримських гір, як окремої фізико-географічної провінції; закріпити навички складання характеристики природних умов гірських районів; удосконалювати практичні навички роботи з тематичними картами атласу; розвивати інформаційні компетенції, виховувати у школярів допитливість та наполегливість у здобутті знань.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Унаочнення: Фізична карта України, географічні атласи, DVD фільм “Крим - рапсодія природи”, комп’терна презентація.

ТЗН : комп’тер.

Хід уроку.

І Організаційний момент.

ІІ Актуалізація опорних знань.

  1. У межах яких фізико-географічних країн знаходиться територія України?

  2. Як розподіляються ландшафти у межах гірських країн?

  3. Що вам відомо про рельєф Кримських гір, середню та максимальну висоту?

ІІІ Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Вступне слово вчителя. Крим схожий на яхту, що дрімливо спочиває серед морських просторів. Зв’язаний з континентом вузеньким містком Перекопу, він ніби погойдується на хвилях. Здається ось-ось залопотить над ним величезне вітрило і півострів відчалить у блакитний серпанок. Гірський Крим – дивовижний куточок природи, де поєднані курортні умови, унікальні природні комплекси та старовинна історія. Багато письменників, художників, композиторів дарували свої творіння цій землі. Чому їх приваблювали ці дивовижні краєвиди, які поєднання природних та антропогенних ландшафтів так гармонійно співіснують на цій благодатній землі? На ці та інші запитання ми і спробуємо дати відповіді на сьогоднішньому уроці.

ІV Вивчення нового матеріалу.

Для кращого засвоєння навчального матеріалу в ході роботі на уроці учні заповнюють таблицю.

План характеристики Кримських гір

Особливості природи

1. Географічне положення, протяжність




2. Основні форми рельєфу




3. Гірські породи, корисні копалини




4. Дрібні форми рельєфу




5. Характерні особливості клімату




6. Водні ресурси, річки, водоспади




7. Грунти




8. Рослинний світ




9. Тваринний світ




10. Природоохоронні території





Кримські гори простягаються із заходу на схід на 180 кілометрів, завширшки 50-60 км Схили гір асиметричні: північні - довгі і пологі, а південні – круті. Такі форми рельєфу отримали назву – куєсти.

Вони утворюються в областях монокліально залягаючих гірських порід, які мають різну стійкість до вивітрювання і розмиву. У формуванні рельєфу Кримських гір основна роль належить тектонічним та денудаційним процесам.

На південному березі зустрічаються вулканічні породи. Наприклад на південно-східному узбережжі ПБК розміщується унікальний пам’ятник природи вулканічний масив Карадаг, заввишки до 577 метрів. Масив складений лавами і туфами. На масиві поширені оригінальні форми вивітрювання – башти, стовпи і піки.

Вулканічне походження має і знаменита Ведмідь-гора. Це лаколіт, утворений внаслідок інтрузій, коли магма, що проникла в товщу осадових гірських порід не прорвала їх, а підняла над землею у вигляді куполу на висоту 572 метри.

В межах головної гряди Кримських гір на північному схилі Ай-Петринської яйли, в ущелині знаходиться Великий Кримський каньйон. Це найбільший каньйон на Кримському півострові. Його довжина понад 3 кілометри, глибина 250-320 метрів. А ширина місцями перевищує 3 – 4 метри. Каньйон має ерозійно-тектонічне походження. Він утворився у вапняках.

Доречі вапнякові породи дуже поширені на Кримському півострові. Вони представлені карстовими формами рельєфу. Найбільше їх зустрічається на Кримських яйлах – Ай-Петрі, Чатир-Даг, Демерджі, Бабуган, Карабі. Серед кримських печер є надзвичайно унікальні за своїми розмірами та красою. Тут відомі такі печери, як Червона (Кизил Коба), Холодна (Суук-Коба ).

(перегляд відео сюжету про Мармурову печеру).

Крім вищезгаданих у підніжжя Демерджі зустрічаються оригінальні форми вивітрювання конгломерати у вигляді стовпів, грибів, колон та башт Не випадково їх називають “Долиною привидів”. Серед форм вивітрювання можна побачити дивовижних гномів, екзотичних тварин, кам’яних велетнів.

Завдання Користуючись кліматичною картою атласу визначити особливості кліматичних показників Кримських гір.

Бесіда з запитаннями.

  • Чому біля східних і південно-східних схилів вершин Кримських гір випадає у

2 –3 рази менше опадів менше, ніж біля південно-західних?

- У яких кліматичних поясах розміщені Кримські гори ?

  • Як забезпечені Кримські гори водними ресурсами?

  • Як ви вважаєте, яким чином можна вирішити проблему водних ресурсів?



Завдання. За допомогою піручника “Географія України” Л. М. Булава стр. 176 і карт атласу скласти характеристики висотних поясів.

- Як змінюється грунтово-рослинний покрив в залежності від висоти?

- Які види грунтів є типовими для Кримських гір?

Вчитель. На Південному березі Криму поширені ксерофітні ліси та чагарники ( дуб пухнастий, сосна кримська, ялівець високий ). Поширені паркові насадження з кипариса, кедра, магнолії, платана. Всього лісами в Кримських горах вкрито 336 тис. га , в них нараховується понад 2200 видів рослин, близько 10 % з них ендемічні, зустічаються реліктові. Це тис ягідний, ялівець звичайний, тюльпан Шренка, півонія кримська. Серед ендемічних тварин поширені кримський гекон, скорпіон, леопардовий полоз.

Важливими обєктами природно-заповідного фонду є:

- Мис Мартьян;

- Ялтинський гірсько-лісовий заповідник;

- Кримський природний заповідник;

- Карадазький природний заповідник.

(Учні, які отримали випереджальні завдання характеризують риси заповідників)

Природні комплекси Кримських гір дуже порушені. Досі трапляються випадки нерозумного втручання людини в природні процеси. Внаслідок необмеженої вирубки кримські повноцінні дубові ліси перетворилися на низькорослі, а у східній частині Південного берега знищені зовсім. Нині тут вкладають значні кошти на залісення сухих голих схилів для запобігання ерозійним процессам.

Характеристика антропогенних ландшафтів. (Учні, які відвідали Нікітський ботанічний сад та Поляну Казок діляться спогадами.)

Вчитель. Загадковий Крим… Край унікальних ландшафтів та природних памятників. Тож не дивно, що найхарактернішою прикметою Кримських гір. є люди з рюкзаками за спиною, яких богато кожної пори року. Це любителі подорожей, туристи, спортсмени-скалолази, спелеологи.
V Закріплення нових знань умінь та навичок.

Бесіда з запитаннями.

  1. Які причини сейсмічної активності на ПБК?

  2. Чому Карпати і Кримські гори відносяться до різних фізико-географічних країн?

  3. Які несприятливі фізико-географічні явища можуть відбуватися у горах Криму?


VI Домашнє завдання. Опрацювати текст підручника стр. 176-185, знайти легенди про гірські масиви Кримьких гір, подготувати повідомлення про реліктових та ендемічних представників органічного світу.






Схожі:

Тема: Кримські гори. Мета
Мета: знайомити учнів з характерними особливостями Кримських гір: географічним положенням, кліматом, рослинним і тваринним світом....
Випуск 2
Наприклад, Біле, Чорне, Червоне, Жовте моря, Біле озеро та ін. Гренландія – “зелена країна”, гори Шварцвальд – “ Чорний ліс”, гори...
Гори. Карпатські гори
Обладнання: фізична карта України, картини природи Карпат, квітка з пелюстками, гілочки росту, мікрофон, контурні карти
10 клас І рівень
Рухаючись з гори, автомобіль за 20 с пройшов шлях 340 м і розвинув швидкість 19 м/с. Знайдіть початкову швидкість автомобіля
8 КЛАС
Неосяжна наша планета. На ній розкинулись моря і океани, рівнини і гори, блакитні плеса озер та стрічки річок, буйно зелені гаї та...
В. Л. Белиловский Частина І. Світ без людей або «В ритмі дощу»
В гори ходять або першій і останній раз, зрозумівши, що це не твоє, або все життя. Одного разу сходивши в гори, можна влюбитись в...
Методичні рекомендації щодо ведення журналу
Журнали класів на одній паралелі позначаються цифрами і відповідними літерами українського алфавіту, наприклад: 5-А клас, 5-Б клас,...
Гуменюк В.І. Кримські мотиви в новій українській літературі (ХІХ...

Урок-подорож, урок-дослідження. 1
«Кримські сонети» Адама Міцкевича – ностальгія за батьківщиною; їх відлуння в українській та російській літературах
Природні умови та природні ресурси. Природні умови європейських країн...
Піренеї, Альпи, Апенніни, Балкани, Карпати. Давніми зруйнованими горами є Скандинавські, Уральські гори та Центральноєвропейський...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка