Маметова Ольга Борисівна, Савіна Ксенія Дмитрівна, Сишко Дмитро Володимирович Спосіб оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів


Скачати 72.54 Kb.
Назва Маметова Ольга Борисівна, Савіна Ксенія Дмитрівна, Сишко Дмитро Володимирович Спосіб оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів
Дата 08.02.2014
Розмір 72.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи
Маметова Ольга Борисівна, Савіна Ксенія Дмитрівна, Сишко Дмитро Володимирович
Спосіб оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів
Спосіб оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів, що містить тракційну міорелаксацію локальних м’язових гіпертонусів у зв’язку з характером навантажень в спортивній діяльності, який відрізняється тим, що спочатку у спортсменів міотонометрично визначають ділянки гіпертонусів параветербральних м’язів у зонах 32-th8, потім у басейні за допомогою нудла виконують плавальні вправи, що розтягують спазмовані м’язи шиї й тулуба в зоні рефлекторного представництва респіраторної системи.


Корисна модель відноситься до області спортивної медицини, спортивної фізіології, що супроводжуються вторинними функціональними порушеннями з боку внутрішніх органів грудної клітки, і респіраторної системи зокрема. До теперішнього часу не розроблені досить ефективні методи оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів пов’язаною з погіршенням стану паравертебральних м’язів.

Підвищення популярності та значущості спорту у світи призводить до зростанню напруги спортивного тренування, що в свою чергу додає значного навантаження на різні функціональні системи спортсменів. Перевантаження опорно-рухового апарату, та кардіореспіраторної системи змушує фахівців зі спортивної медицини та фізіології до пошуку інноваційних методів оптимізації функціонального стану цих систем.

В сучасній науковій літературі велику увагу приділяють розробці реабілітаційних, відновнувальних комплексів, та заходів що стимулювання спеціальної працездатності спортсменів за допомогою позатренувальних засобів з використанням тракцій [Виноградов В.Е. Стимуляция рабоспособности и восстановительных процессов в тренировочной и соревновательной деятельности квалифицированных спортсменов / В.Е. Виноградов. – Киев: НПФ « Славутич-Дельфин», 2009.-367с.]. Використання плавальних вправ з використання допоміжних засобів для вибіркового впливу на окремі м’язові групи, було спрямовано для корекції при порушеннях постави [Полеся Г.В., Петренко Г.Г. Лікувальне плавання при порушеннях постави й сколіозу у дітей. - К.: Здоров’я, 1980]. Але такі засоби не використовувалися з метою поліпшення стану опорно-рухового апарату та оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів.

Як прототип був обраний спосіб корекції респіраторної системи при сколіотичної хвороби [ Мельниченко О.В., Пархоменко О.І., Маметова О.Б. Спосіб корекції респіраторної системи при сколіотичної хвороби. – Патент України на корисну модель №37217 А61Н 23/00, Бюл. №22 від 25.11.2008] .

Недоліком цього прототипу є та обставина, що комплекс місить у собі асиметричні вправи, які спрямовані на міорелаксацію локальних м’язових гіпертонусів сколіотичного патогенезу в області 32-th8, що цілком себе виправдує при корекційних діях з даною нозологією, але обмежує його використання в оптимізації функціонального стану опорно-рухової та кардіореспираторної систем у спортсменів, тому що цей комплекс не адаптований до цього контингенту. Крім того, цей комплекс не адаптований до більш довгої експозиції використання, що необхідно в умовах перехідного періоду річного учбово-тренувального процесу спортсменів.

Метою дійсної корисної моделі є створення способу оптимізації функцій респіраторної системи спортсменів після змагального періоду, протягом перехідного періоду шляхом корекції гіпертонусного стану паравертебральних м’язів. В основу корисної моделі було покладене завдання створення простого комплексу плавальних вправ з нудлом (легкий, гнучкий валик, або трубка з пінопласту, яку використовують для підвищення плавучості й додаткову опору води при заняттях) для поліпшення функцій дихальної системи при гіпертонусі паравертебральних м’язів у спортсменів. Комплекс заснований на цілеспрямованому розтяганні груп м’язів в області рефлекторних проекцій респіраторної системи, які спазмовані в наслідку механічних перевантажень після змагального періоду у спортсменів, які займаються футболом, греко-римською боротьбою та важкою атлетикою.

Поставлене завдання вирішується таким чином, що спосіб оптимізації респіраторної системи спортсменів включає тракційну міорелаксацію локальних м’язових гіпертонусів робочого ґенезу, при цьому спочатку у спортсменів міотонометрично визначають ділянки гіпертонусів паравертебральних м’язів у зонах 32-th8, потім протягом 6 тижнів, 3 рази на тиждень у басейні, за допомогою нудла, виконують певні плавальні вправи, що розтягують м’язи шиї й тулуба в області рефлекторного представництва респіраторної системи.

Причинно-наслідковий зв'язок між істотними ознаками корисної моделі й результатом така: використання нудла, що підвищує плавучість окремих сегментів тіла, вибірково розтягує локальні м’язи, які спазмовані в зонах 32-th8. При цьому поліпшується кровопостачання спазмованих м’язів, їхні рухові одиниці більш координовано включаються в реціпрокні відносини при плавальних рухах. Робота міофибрил та саркомерів з відновленою довжиною відбуваються, в нових, близьких до норми, біомеханічних умовах. Наслідком цього є збільшення скорочувальної здатності м’язів грудної клітки та дихальної мускулатури. Це приводить до оптимізації функціонального стану респіраторної системи в цілому.

Практично спосіб реалізується таким чином, що виконується комплекс протягом 6 тижнів перехідного періоду, 3 рази на тиждень, що містить такі плавальні вправи:

1. Плавання на спині в ластах, за 3хв. - 200м. Ті що не вміють плавати - з дошкою в руках. Руки витягнуті вгору, голова лежить на руках, підборіддя на поверхні води. Рухи ногами в стилі «кроль» з великою амплітудою. Інтенсивність помірна. Дихання вільне.

2. «Крісло». Плавання з нудлом спиною вперед, в положенні сидячи. (Розгойдування нудла спереду на воді). За 4хв. - 150м. Руки випрямлені, хват нудла зверху. Ноги виконують рухи стилем «кроль», коліна не згинати. Амплітуда рухів середня. Для збереження правильного положення стежити за розташуванням нудла над гомілками ніг. Дихання вільне.

3. «Крісло в ластах». Плавання в ластах з нудлом спиною вперед, в положенні сидячи. (Розгойдування нудла спереду на воді). За 6 хвилин - 300м. Руки прямо розслаблені, хват за нудл зверху. Ноги в колінах не згинати. Руху з середньою амплітудою, помірної інтенсивності. Для збереження правильного положення тіла по всій дистанції стежити за положенням нудла над гомілкою. Основну увагу надавати розтяганню м'язів в шийному і грудному відділі. Для збільшення ефекту розтягання виконувати тривалий спокійний видих у воду.

4. «Коромисло». Плавання на спині в ластах, руки уздовж тулуба. (Розташування нудла ззаду під головою). За 6 хвилин - 300м.

5. «Візок». Плавання на спині в ластах з двома нудлами. За 6 хвилин - 300м. Один нудл - позаду потилиці, інший на рівні пояса. Один нудл під головою, підборіддя притиснуто до грудей. Голова. Потиличною частиною, проштовхує нудл вперед. Інший нудл знаходиться на витягнутих руках на поверхні води на рівні пояса зануреного у воду тіла. Ноги працюють на поверхні стилем «кроль» з середньою амплітудою.

6. Плавання на спині в ластах з утриманням нудла за краї двома руками. (Нудл зігнутий у вигляді петлі, розташованого на воді в області гомілок). За 6 хвилин - 300м. Узяти нудл за краї і з'єднати їх між собою. Нудл, лежачи на поверхні води, утворити петлю над тулубом. Рух ніг вільні з середньою амплітудою. Контролювати знаходження шийного відділу хребта у воді. Дихання вільне.

7. «Прив'язане крісло». Плавання в ластах з нудлом в положенні сидячи біля борту. (Нудл розташований попереду на рівні стоп і прив'язаний до борту). 4 хвилини (4x45сек. 15 сек. відпочинку). Нудл кріпиться мотузком до стінки басейну. Плавец приймає положення, сидячи лицем до борту. Руки прямі, хват за нудл зверху. Стежити за положенням нудла над стопами. Ноги виконують рухи з середньою амплітудою, вільно. Для збільшення ефекту розтягання виконувати тривалі видихи у воду. Мотузок, який утримує нудл, створює умови для додаткового розтягування м'язів зовнішнім опором. В цих умовах рівень активної тракції паравертебральних м'язів збільшується.

8. «Косе крісло». Плавання з нудлом в ластах в положенні сидячи спиною вперед за симетричним положенням рук. (Нудл розташований спереду на рівні стоп). 6 хвилин - 300м. Витягнута вперед пряма рука, з боку гіпертонізованих м’язів, утримує нудл, інша рука уздовж тулуба. Ноги виконують стрічні рухи стилем «кроль». Стежити за положенням нудла біля стоп. Інтенсивність середня, дихання вільне.

9. «Скручене крісло». Плавання в ластах в положенні сидячи спиною вперед з двома нудлами. (Нудли розташовані: 1) спереду на рівні стоп; 2) ззаду за спиною. 6 хвилин - 300м. Витягнута вперед рука, з боку гіпертонізованих м’язів, лежить на нудлі над стопами ніг, інша витягнута назад і лежить на іншому нудлі. Ноги виконують стрічні рухи стилем «кроль». Стежити за положенням нудла біля стоп ніг. Дихання вільне.

10. Плавання на спині. 4 хвилини - 200м. Вільне плавання без ласт і нудла, міняючи різні положення рук через кожні 25м.: руки випрямлені у верх; руки уздовж тулуба; права вгорі - ліва уздовж тулуба; ліва вгору - права уздовж тулуба. Інтенсивність помірна.

Таблиця 1

Приклад ефективності використання способу


Прізвище спортсмена

Вид

спорту

Показник

електроміотонометрії


ЖЄЛ

МВЛ

до

після

до

після

до

після

Антипов

Важка атлетика

37,8 ум.од.

29,6 ум.од.

4,8

л

5,2

л

90,6

л

112

л


Як, свідчать дані наведені в таблиці, що у спортсмена Антипова, який займається важкою атлетикою, після використання комплексу плавальних вправ з нудлом на протязі 6 тижнів, значно поліпшилися показники міотонометрії, життєвої ємкості легень (ЖЄЛ) та максимальної вентиляції легень (МВЛ). Експериментально також доведено, що група спортсменів (n=18) яка виконувала плавальні вправи з нудлом у переходному періоді, на високому рівні значущості (p≤0,05) покращила показники системи дихання, в порівняні з показниками спортсменів контрольної групи (n=20). Таким чином наведені дані свідчать про ефективність застосування параветебральної міорелаксації в оптимізації функціонального стану респіраторної системи спортсменів в перехідний період учбово-тренувального процесу.

Схожі:

Позаконкурсна програма МКФ «Послання людині» (Санкт-Петербург, Росія)
Оператори: Олена Маркова, Олександр Джантиміров, Дмитро Писаний, Даніеле Джометто, Артем Васильєв, Євген Косенко, Влад Крамський,...
Дмитро Комаров повернувся з Індонезії: побував в кратері живого вулкану,...
Дмитро Комаров повернувся з Індонезії, де знімав новий сезон програми "Світ навиворіт". Подорож тривала 4 місяці. За цей час Дмитро...
Тема: Інформаційні системи та їх роль в управлінні економікою Мета
Логічний підхід до структуризації дає змогу встанови­ти структурні елементи залежно від функціонального призначення інформації та...
«Золотий ключик – 2006» 8 – 9 класи
На фізкультурному параді спортсмени спочатку вишикувалися так, що кількість спортсменів у кожній шерензі співпала з кількістю шеренг,...
«Золотий ключик – 2006» 8 – 9 класи
На фізкультурному параді спортсмени спочатку вишикувалися так, що кількість спортсменів у кожній шерензі співпала з кількістю шеренг,...
Затверджено список спортсменів-кандидатів на участь в Олімпійських іграх в Лондоні
Затверджено список спортсменів, які включені до числа кандидатів на участь у Іграх ХХX Олімпіади у Лондоні (Великобританія) 2012...
Три ВНЗ Львівщини : Львівський державний університет фізичної культури...
Підведені підсумки XXVII літньої Всесвітньої універсіади, яка проходила з 6 по 17 липня 2013 року в російському місті Казані та Х1...
Ольга Ровенчак, Вікторія Володько
Ольга Ровенчак, Вікторія Володько. Українські трудові мігранти в Греції (гендерний аспект)
Козловська Анна Борисівна

Урок №73 Тема. Системи двох лінійних рівнянь із двома змінними та...
Ня щодо залежності кількості розв'язків системи лінійних рівнянь від співвідношення коефіцієнтів a, b, c цих рівнянь; ви­роблення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка