САМОСТІЙНА РОБОТА №5


Скачати 48.12 Kb.
Назва САМОСТІЙНА РОБОТА №5
Дата 23.10.2013
Розмір 48.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи
САМОСТІЙНА РОБОТА № 5

Імпорт тексту

1. Текстові блоки і матеріали. Операції з ними.

ѕ Відкрийте файл текст1_лр5, що містить декілька зв'язаних між собою текстових блоків.

ѕ Виділите текст інструментом Стрільця, для того, щоб зробити видимими текстові блоки, складові текст.

ѕ Для зміни числа рядків в блоці (вертикального розміру) виберіть інструмент Стрільця і перетягнете індикатор стану блоку вгору або вниз. Звернете увагу, що у міру збільшення або зменшення текстового блоку текст втягується в нього з інших матеріалів або видавлюється в них. Простежите за індикаторами, які позначають стан тексту усередині поточного текстового блоку (порожній індикатор - за межами кордону блоку немає більше тексту; знак плюс, вказує, що даний текстовий блок знаходиться в ланцюжку зв'язаних блоків; червона стрілка вниз на нижньому кордоні блоку означає, що за його межами є нерозміщений текст). Мал. 1.

ѕ Для того, щоб розмістити нерозміщений текст клацніть по індикатору з червоною стрілкою, перейдіть на другу сторінку публікації і клацніть на початку текстового поля.



Ріс.1. Ланцюжок з трьох зчеплених текстових блоків

1. Способи розміщення тексту.

Розмістите текст файлу імпорт.rtf у різних публікаціях, послідовно використовуючи можливі три режими розміщення: автоматичний, напівавтоматичний і ручний.

ѕ Створіть нову публікацію, що складається з п'яти сторінок.

ѕ Для автоматичного розміщення тексту виберіть команду Помістити з меню Файл. У діалоговому вікні імпорту файлів, що відкрилося, слід вибрати файл, який необхідно помістити в публікацію. Виберіть файл імпорт.rtf. Натискуйте на кнопку Відкрити. Потім в меню Макет включите прапорець Автозаповнення. Підведіть курсор на початок сторінки, покажчик миші набере вигляду автоматичного режиму заповнення. Весь текст буде розміщений в публікації автоматично. Звернете увагу, що після першого клацання програма розміщує в публікації весь текст, що імпортується, у межах смуг набору, автоматично переходить з колонки на колонку і із сторінки на сторінку. При необхідності в кінці публікації додаються нові сторінки.

ѕ Створіть нову публікацію і розмістите текст файлу імпорт.rtf у ручному режимі. Для того, щоб текст був розміщений в ручному режимі, прапорець Автозаповнення в меню Макет має бути вимкнений. Виберіть файл імпорт.rtf ((у вікні Помістити), клацніть на початку сторінки публікації (покажчик миші матиме вигляд ручного режиму заповнення). Весь текст попаде в перший текстовий блок і з'явиться індикатор надлишкового тексту. Клацніть по цьому індикатору, перейдіть на наступну сторінку публікації і знову клацніть. Проробляйте цю операцію до тих пір, поки весь текст, що імпортується, не буде розміщений в публікації.

ѕ У ручному режимі розміщення тексту можна задавати розміри текстових блоків. Для розміщення тексту в блоці довільного розміру. Виберіть файл імпорт.rtf (меню Файл команда Помістити) Підведіть готовий до розміщення покажчик до місця на сторінці, де повинен розміщуватися текстовий блок, і протягнути його по сторінці. Після того, як ви відпустите кнопку миші, буде створений текстовий блок, заповнений імпортованим текстом. Розмістите текст, що залишився, в інших блоках, задаючи довільні розміри для них.

ѕ Розмістите текст файлу імпорт.rtf у напівавтоматичному режимі. Для переходу до цього режиму слід вибрати ручний режим і в процесі розміщення тексту натискувати і утримувати клавішу Shift. Звернете увагу, що при такому режимі розміщення після клацання миші в межах сторінки або колонки текст автоматично розміщується до її нижнього краю або до кордону іншого текстового блоку. Проте після розміщення однієї порції тексту програма автоматично готова до розміщення наступною. Курсор миші при цьому має вигляд напівавтоматичного режиму розміщення.


3. Операції з текстовими блоками.

Масштабування і переміщення

ѕ Відкрийте файл текст2_лр5 що містить декілька текстових блоків. Використовуючи можливості переміщення і масштабування текстових блоків добийтеся розташування тексту як на мал. 2. Виберіть інструмент Стрільця і клацніть в межах тексту для виділення текстових блоків. Для зміни вертикального розміру блоку переміщайте індикатор заповнення на одній з його сторін по вертикалі. Для масштабування по горизонталі або в обох вимірах переміщайте одну з жирних крапок на кінцях верхнього і нижнього кордонів блоку.



Мал. 2. Масштабування і переміщення текстових блоків.
Видалення зв'язку між блоками

ѕ Звернете увагу, що при зміні розмірів блоку в попередньому завданні текст перетікав з одного блоку в іншій. Це відбувалося тому, що блоки цього тексту зв'язані в ланцюжок.

ѕ У файлі текст2_лр5 видалите зв'язки другого текстового блоку з основним текстом матеріалу. Для розриву зв'язку між блоками інструментом Стрільця виберіть другий текстовий блок ланцюжка і виріжте його командою Вирізувати. Після цього вклейте даний блок на те ж місце командою Вклеїти. Текстовий блок знов з'явиться на сторінці, але не входитиме до складу ланцюжка, а стане окремим блоком. (Про що говорять порожні індикатори на кордоні блоку). Зменшите розміри першого текстового блоку і звернете увагу, що текст цього блоку витікає в третій текстовий блок, а не в другій як раніше.
Скріплення блоків

ѕ Пов'яжіть другий блок файлу текст2_лр5 з основним матеріалом тексту. Для чого використовуйте один із способів: 1) у текстовому режимі виділите весь матеріал блоку і виріжте його, потім встановите точку введення в кінці першого блоку і вклейте текст з буфера; 2) виберіть ізольований блок інструментом Стрільця, виріжте його, перейдіть в текстовий режим і вклейте текст на початку третього блоку, врахуйте, що весь нерозміщений текст в цьому випадку буде загублений.

2. Експорт текстових файлів з Page Maker.

Експортуйте текст файлу текст2_лр5 з Page Maker в Word

ѕ Перемкнетеся в текстовий режим. Встановите точку вставки матеріалу, що спочатку експортується. У меню Файл виберіть команду Експортувати і у вкладеному меню команду Текст. У списку, що розкривається, Зберегти у форматі виберіть формат, в якому буде представлений текст, що експортується. Виберіть формат Rich Text Format (RTF). Натискуйте кнопку Зберегти. Відкрийте експортований файл в текстовому редакторові Word.

Схожі:

Уроку: узагальнити та систематизувати знання про типи мовлення опис
Методи і прийоми: бесіда, метод передбачення, гронування, робота в парах, творча робота, самостійна робота
Самостійна робота (реферат)
Самостійна робота (реферат) готується за допомогою текстового процесору MS WORD 2010 у вигляді файлу типу. DOCX та за допомогою процесору...
Уроку з предмету «Людина і світ» на тему: «Молодіжна субкультура в сучасній Україні»
Робота гуртка в рамках проекту "Самостійна робота учнів як форма організації навчання"
УРОК 47 Тема: Практична робота на побудову та вимірювання кутів (Самостійна робота №12.)
ГЕОМЕТРИЧНІ ФІГУРИ І ВЕЛИЧИНИ ТЕМА ТОЧКА. ПРЯМА. ВІДРІЗОК. ПРОМІНЬ. ЛАМАНА. КУТ
Самостійна робота Політична карта світу

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
Самостійна робота над курсом передбачає послідовне вивчення зазначених тем семінарів
Лекції
Під час засвоєння курсу передбачається систематична самостійна робота студентів за комп’ютерами
1. Початок зоряного шляху
Орієнтовні скорочення ПЗ – практичне завдання, СПР – самостійна пошукова робота, ХП – художній проект
Самостійна робота №10 Прямокутний паралелепіпед і його об'єм Варіант 1
Обчислити об'єм прямокутного паралелепіпеда, виміри якого дорів­нюють 25 м, 42 м і 16 м
ЛЕКЦІЯ №5 ТЕМА: МІЖОСОБИСТІСНЕ РОЗУМІННЯ. КОНФЛІКТ
Соціально-психологічний клімат як результат та умова ефективності спільної діяльності(самостійна робота №24)
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка