ІНТЕРНЕТ-ОЛІМПІАДИ В ГАЛУЗІ ЕКОНОМІКИ


Скачати 170.09 Kb.
Назва ІНТЕРНЕТ-ОЛІМПІАДИ В ГАЛУЗІ ЕКОНОМІКИ
Дата 16.06.2013
Розмір 170.09 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи


ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ТА ПРОВЕДЕННЯ ВСЕСВІТНЬОЇ НОБЕЛІВСЬКОЇ студентської

ІНТЕРНЕТ-ОЛІМПІАДИ В ГАЛУЗІ ЕКОНОМІКИ

  1. Загальні положення

    1. Дане положення регламентує порядок і процедуру організації та проведення Міжнародної Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади в галузі економіки (далі - Олімпіади), структуру олімпіадного завдання, процедуру оцінювання й критерії оцінювання, формат нагородження переможців, а також відповідальність її організаторів та учасників.

    2. Всесвітня Нобелівська студентська Інтернет-Олімпіада являє собою заочне змагання, в ході якого проявляються навички самостійного проведення наукових досліджень світового рівня, вміння формулювати й обґрунтовувати гіпотези (концепції), а також намічати шляхи їхнього практичного втілення (див. розділ 4 даного Положення).

    3. Всесвітня Нобелівська студентська Інтернет-Олімпіада проводиться серед студентів та аспірантів вищих навчальних закладів усього світу, незалежно від їхнього географічного розташування, форми власності, юридичного статусу та підпорядкованості. Статус учасника Олімпіади зафіксований у розділі 3 даного Положення.

    4. Формат і процедура проведення Всесвітньої студентської Нобелівської Інтернет-Олімпіади ґрунтується на традиціях і регламенті роботи Нобелівських комітетів при визначенні лауреатів самої престижної нагороди в науковому світі й побудовані таким чином, щоб Олімпіада служила механізмом безпосереднього зв'язку між особистостями, мотивованими на проведення індивідуальних наукових досліджень, і Нобелівськими лауреатами.

    5. Всесвітня Нобелівська студентська Інтернет-Олімпіада проводиться один раз на два роки і синхронізується з Всесвітнім Нобелівським економічним конгресом.

    6. Основними цілями проведення Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади є:

      • залучення студентської молоді до більш глибокого засвоєння теоретичної спадщини видатних економістів сучасності і до проведення наукових досліджень економіки різних країн на основі використання розробок лауреатів Нобелівської премії;

      • виявлення обдарованої студентської молоді для розробки проектів її підтримки й присудження грантів;

      • сприяння міжнародній мобільності студентів, встановлення контактів між молодими дослідниками різних країн, які будуть сприяти формуванню атмосфери згоди у світовому молодіжному середовищі;

      • виховання особистої відповідальності за проведення наукових досліджень;

      • формування традицій проведення наукових досліджень світового рівня в різних країнах світу;

      • підтримка послідовності національних наукових шкіл в різних країнах світу;

      • підвищення якості навчання в різних університетах світу.

  2. Керівні органи Олімпіади

    1. Для організації та проведення Інтернет-Олімпіади формується організаційний комітет.

    2. До повноважень організаційного комітету Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади входять:

      • забезпечення оперативного контролю за організацією і проведенням Олімпіади на всіх її етапах;

      • розробка й уточнення Положення про Олімпіаду, а також методичних рекомендацій з її організації і проведення;

      • забезпечення університетів, зацікавлених в участі їх студентів в Олімпіаді, всіма необхідними інформаційними і методичними матеріалами;

      • надання оперативної практичної допомоги університетам, чиї студенти беруть участь в Олімпіаді;

      • здійснення нагородження переможців;

      • присудження заохочувальних нагород учасникам Олімпіади, як це передбачено в розділі 8 цього Положення;

      • перевірка повноважень учасників, проведення їхньої реєстрації;

      • передача робіт учасників Олімпіади в Науковий конкурсний комітет (конкурсну комісію) для оцінки їхньої якості;

      • шифрування й дешифрування олімпіадних робіт;

      • контроль за виконанням Положення про організацію й проведення Олімпіади;

      • інформування засобів масової інформації про проведення Олімпіади;

      • формування матеріалів для узагальнення й поширення накопиченого досвіду, використання для вдосконалення процесу виховання й підготовки нового покоління вчених світового рівня в різних країнах світу.

    3. До складу організаційного комітету входять провідні вчені, науково-педагогічні працівники, представники провідних підприємств різних країн світу.

    4. Для оцінки якості робіт, надісланих учасниками, і визначення переможців формується Науковий комітет.

    5. До повноважень Наукового конкурсного комітету Інтернет-Олімпіади входять:

      • розробка конкурсних завдань і підходів (критеріїв) до їх оцінювання;

      • розгляд робіт учасників і формування пріоритетного списку переможців;

      • формулювання особливої думки, будь-яких коментарів, зауважень, побажань щодо конкретної олімпіадної роботи, або її складових;

      • підготовка збірників (добірок) кращих олімпіадних робіт, призначених для публікації на сайтах організаторів Олімпіади, або в паперовому виді;

      • підготовка рекомендацій для університетів світу щодо вдосконалення навчального процесу, залучення студентів до наукової діяльності.

    6. До складу Наукового комітету Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади входять лауреати з економіки, провідні вчені, роботи яких відповідають актуальним тенденціям в розвитку світової економіки.

    7. Актуальні склади Наукового й організаційного комітетів Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади не є частиною даного Положення і публікуються на сайтах організаторів Олімпіади безпосередньо перед її проведенням.

3. Статус учасника Олімпіади (умови участі)

    1. Участь в Олімпіаді можуть приймати студенти вищих навчальних закладів, аспіранти першого і другого років навчання, а також випускники вищих навчальних закладів, котрі закінчили навчання не пізніше двох років на момент поширення інформації про проведення відбірного туру Олімпіади.

    2. Участь в Олімпіаді є індивідуальною, тобто забороняється участь будь яких формальних і неформальних колективних учасників - творчих колективів, студентських центрів, лабораторій, кружків і т.п.

    3. При підготовці олімпіадного завдання не допускається проведення будь яких спеціальних групових та індивідуальних занять (конференцій, семінарів, тренінгів, індивідуального коучинга та консультацій) з учасниками.

    4. Імена учасників Олімпіади не розголошуються до моменту публікації списку переможців Олімпіади. Оргкомітет залишає за собою право публікувати узагальнені аналітичні дані про склад учасників Олімпіади, такі як гендерна структура, віковий ценз, географічний розподіл і т.п., а після закінчення другого етапу Олімпіади – дані в динаміці по рокам проведення заходу.

    5. Учасники Олімпіади дають згоду на відкриту публікацію Олімпіадних робіт або їх фрагментів, у тому числі в перекладах, з обов'язковою вказівкою авторства, цілей написання роботи й університету, у якому на момент проведення Олімпіади навчався учасник.

  1. Перелік документів, необхідних для участі в олімпіаді

    1. Учасники повинні надіслати на адресу організаційного комітету наступні документи:

  • заявка учасника (форму розміщено в додатку);

  • копія документа, що засвідчує особу студента або аспіранта (національний або студентський паспорт);

  • копія документа, що засвідчує приналежність студента або аспіранта до вищого навчального закладу, від імені якого подається робота (може мати форму endorsement letter). У випадку, якщо учасник є випускником вищого навчального закладу, надається довідка із вказівкою строків його навчання у відповідному університеті (університетах);

  • письмова згода на використання Олімпіадних робіт або їхніх фрагментів, у тому числі в перекладах, у вигляді публікації на сайтах організаторів Олімпіади, збірниках кращих робіт, а також навчальному процесі за умови вказівки авторства, цілей написання роботи й місця, де навчався студент на момент написання роботи (включається в заявку).

    1. Заявка з електронним підписом учасника надсилається на електронну пошту Олімпіади, або реєстрація учасника проходить через сайт Олімпіади (див. контакти в додатку).

    2. Інші документи, описані в п. 4.1, надсилаються на електронну адресу Олімпіади в сканованому виді з електронними підписами учасників.

    3. Перевірка документів, наданих учасниками, проводиться Оргкомітетом Олімпіади на етапі попередньої обробки.

    4. У випадку невідповідності вимогам, пропонованим учасникам Олімпіади, невірогідності супровідних документів, надання неповного пакету документів, роботи відхиляються Оргкомітетом на стадії попередньої обробки й не відправляються для оцінки в Науковий конкурсний комітет (конкурсну комісію).

    5. Учасники Олімпіади, роботи яких були відхилені на даному етапі, інформуються про це Організаційним комітетом у двотижневий строк від моменту початку попередньої обробки олімпіадних робіт із вказівкою причин відхилення даних робіт.

  1. Структура завдання і рекомендації (guidelines) по його виконанню

    1. Учасники Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади одержують олімпіадне завдання, розташоване на сайті організаторів Олімпіади, і виконують олімпіадну роботу винятково англійською мовою, строго в обсязі, передбаченому даним розділом Положення.

    2. Олімпіадне завдання виконується строго індивідуально учасником. Ніякі спеціальні індивідуальні й групові форми підготовки завдань (коучинг, тренінги, семінари, консультації, творчі майстерні й т.п.) не допускаються.

    3. Завдання, що пропонується учасникам Всесвітньої Нобелівської Інтернет-Олімпіади в галузі економіки, складається із двох частин:

I. Всі учасники Олімпіади виконують наукову роботу під загальним девізом: «Наукові досягнення лауреатів з економіки і їх застосування для вибору та обґрунтування шляхів розвитку світової соціально-економічної системи».

Кожен учасник на свій розсуд обирає конкретну тему в рамках цього напрямку. Загальний обсяг наукової роботи – не більше 20 000 знаків;

Всі учасники Олімпіади в науковій роботі повинні запропонувати гіпотезу, що пояснює певну тенденцію розвитку світової економіки або концепцію рішення конкретної макроекономічної проблеми.

Для виконання цієї частини завдання варто користуватися наступними міркуваннями:

  • проблема, що підлягає рішенню, має переважно теоретичний характер;

  • тенденція, що пропонується для пояснення, повинна спостерігатися в розвитку світової економіки протягом мінімум трьох років;

  • у завданні є вказівка на первинну інформацію, яку використано при побудові гіпотези або рішенні проблеми, або на джерело, де можна почерпнути цю інформацію;

  • у завданні є вказівка на засоби (інструменти) побудови гіпотези або концепції (це не виключає для конкурсантів можливості пропонувати власні підходи до проблеми);

  • стиль викладання гіпотези або концепції повинен бути коротким для забезпечення найкращого розуміння основних положень;

  • по можливості при виконанні цієї частини завдання Олімпіади варто провести перевірку основних положень на несуперечність, тобто на відсутність протиріч із існуючими (загальновизнаними) поданнями.

Всі учасники Олімпіади в науковій роботі повинні розробити проект практичного застосування нобелівських теорій в світовій економіці або в економіці країни їхнього проживання з використанням регіонального матеріалу.

Проект виконується на основі конкретних даних про економіку країни походження учасників.

ІІ. Всі учасники Олімпіади готують есе на загальну тему «Нобелівський рух у моїй країні і мої ідеї по його розвитку». Загальний обсяг есе – не більше 10 000 знаків.

  1. Вимоги до оформлення олімпіадної роботи

    1. Всі вимоги і рекомендації щодо виконання окремих складових завдання вказані в додатках до даного положення.

  2. Етапи проведення

    1. Всесвітня Нобелівська студентська Інтернет-Олімпіада в галузі економіки проводиться в шість етапів.

    2. Перший етап Олімпіади полягає в поширенні інформації про проведення Олімпіади й залученні учасників з різних університетів світу. Для цього на даному етапі проводяться:

  • інформування потенційних учасників про проведення Олімпіади;

  • організація на сайті Благодійного фонду «Планета Альфреда Нобеля» міжнародного англомовного форуму для обговорення актуальних економічних проблем студентами з різних країн;

  • визначення модераторів різних тем форуму;

  • організація групи студентів у підтримку діяльності форуму.

  1. Другий етап Олімпіади полягає в прийомі і первинній обробці олімпіадних робіт. Під первинною обробкою розуміється перевірка робіт на відповідність формальних вимог до їх виконання, а також установлення вірогідності документів про приналежність до університету й самостійності виконання робіт, надісланих учасниками.

  2. Третій етап – підведення підсумків Олімпіади. Для цього на даному етапі проводяться:

  • організація роботи Наукового комітету;

  • визначення переможців і призерів Олімпіади;

  • розміщення на сайті Благодійного фонду конкурсних робіт і організація їхнього обговорення.

  1. Четвертий етап – оголошення підсумків Олімпіади, запрошення переможців до участі у Всесвітньому Нобелівському економічному конгресі.

  2. П'ятий етап – вручення нагород переможцям і призерам Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади в галузі економіки.

  3. Шостий етап – обговорення й узагальнення результатів Інтернет-Олімпіади:

  • розміщення конкурсних робіт на сайті Олімпіади і Благодійного фонду «Планета Альфреда Нобеля», організація їхнього обговорення;

  • аналіз та узагальнення результатів проведення Олімпіади;

  • розробка рекомендацій для учасників Олімпіади;

  • розробка завдання на наступну Олімпіаду;

  • уточнення складу Організаційного й наукового комітетів.

    1. Календарний план проведення Олімпіади, а також кінцеві строки надання робіт не є частиною даного Положення й анонсуються окремо на сайті Олімпіади, сайті Благодійного Фонду «Планета Альфреда Нобеля» і сайті Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля.

  1. Процедура оцінювання і критерії оцінки

    1. Оцінювання робіт, надісланих учасниками Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади, здійснюється Науковим комітетом, що складається з Нобелівських лауреатів і провідних учених з різних країн.

    2. У відповідності зі структурою олімпіадного завдання, оцінка, що виставляється членами Наукового комітету, складається із трьох частин:

  • оцінка теоретичного рівня гіпотези, запропонованої учасником - максимум з 500 балів;

  • оцінка практичного значення проекту, розробленого учасником - максимум з 300 балів;

  • оцінка якості есе - максимум з 200 балів.

    1. Члени Наукового комітету виставляють бали за окремі складові роботи та називають імена переможців (розподіл місць) Олімпіади. Думка членів Наукового комітету доводиться до відома Організаційного комітету, котрий методом рейтингового голосування остаточно визначає переможців Олімпіади.

    2. Результати проведення Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади затверджуються рішенням Організаційного комітету.

    3. Науковий комітет не оприлюднює мотиви, якими керувалися його члени при визначенні переможців Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади. У зв'язку із цим у регламенті проведення Олімпіади не передбачається апеляційна комісія, апеляції також не розглядаються ні Організаційним комітетом, ні Науковим конкурсним комітетом (конкурсною комісією).

    4. Відповідно до п. 2.5 даного положення члени Наукового комітету Олімпіади можуть робити коментарі й висловлювати пропозиції щодо робіт учасників. Дані коментарі доводяться Оргкомітетом до конкретних учасників, яких вони стосуються, однак ні за яких умов не стають надбанням громадськості, якщо на це немає згоди самого учасника.

    5. Розподіл рейтингів учасників, обчислених на підставі узагальнення оцінок, виставлених членами Наукового комітету, публікується на сайтах організаторів Олімпіади тільки після офіційного оголошення імен її переможців.

    6. Структура оцінки олімпіадної роботи, виставленої Науковим комітетом Олімпіади, доводиться до учасника, однак не стає надбанням громадськості через будь які канали комунікації.

  1. Формат нагородження переможців

    1. 1 місцеодна особа, яка одержує Орден Благодійного фонду «Планета Альфреда Нобеля», спеціальний приз і грошову винагороду в розмірі 1 000 дол. США, запрошується взяти участь у Всесвітньому Нобелівському економічному Конгресі (Дніпропетровськ, Україна) з відшкодуванням організаційного внеску й витрат на проживання за рахунок організаційного комітету.

    2. 2 місцедві особи, які одержують медалі Благодійного фонду «Планета Альфреда Нобеля», спеціальні призи й грошову винагороду в розмірі 500 дол. США кожен, а також запрошення взяти участь у Всесвітньому Нобелівському економічному Конгресі (Дніпропетровськ, Україна).

    3. 3 місцетри особи, які одержують медалі Благодійного фонду «Планета Альфреда Нобеля», спеціальні призи й грошову винагороду в розмірі 300 дол. США кожен, а також запрошення взяти участь у Всесвітньому Нобелівському економічному Конгресі (Дніпропетровськ, Україна).

    4. За рішенням Організаційного комітету учасники Олімпіади можуть бути нагороджені спеціальними (заохочувальними) призами за оригінальне виконання Олімпіадного завдання.

    5. Організаційний комітет має право на свій розсуд додатково заохочувати переможців в окремих номінаціях Олімпіади із вказівкою мотиву заохочення.

  2. Остаточні положення

    1. Дане положення може піддаватися корегуванням і уточненню винятково за пропозиціями організаторів Олімпіади, членів організаційного комітету і членів Наукового комітету.

Додатки

Додаток 1. Вимоги до оформлення олімпіадної роботи

Обидва компоненти олімпіадного завдання повинні бути підготовлені англійською мовою у форматі текстового процесора Microsoft Word 97-2003 у вигляді двох різних файлів з іменами, що складаються з імені та прізвища учасника, назви конкретної складової олімпіадного завдання та року проведення Олімпіади (наприклад, Ivan_Ivanov_2nd_Esse_2009.doc). Шрифт Times New Roman, розмір шрифту 14 пт, міжрядковий інтервал – одинарний, поля: ліве – 2,5 см, праве – 1,5 см, верхнє та нижнє по 2 см. Абзацний відступ в основному тексті – 1,27 см, центрування рівномірне. Пустих рядків та інтервалів між абзацами – немає.

Дві частини олімпіадного завдання починаються з назви, що набирається жирним шрифтом всіма прописними літерами в абзаці, центрування посередині. Після назви через пропуск одного рядка друкується ім’я та прізвище автора, ще через пропуск одного рядка друкується назва університету, де навчається автор. Далі, також через пропуск одного рядка друкується основний текст роботи (підзаголовок першого розділу – якщо роботу розбито на підрозділи).

Заголовки підрозділів (в разі необхідності розбиття роботи на підрозділи) друкуються жирним шрифтом з центруванням по лівому краю без абзацного відступу. До и після заголовка підрозділу вставляється пустий рядок.

Формули створюються в редакторі Microsoft Equation Editor та центруються посередині. В правому куту рядка розміщується номер формули. Нумерація формул безперервна в рамках окремої частини завдання. Номер підрозділу до нумерації формул не включається. Формула відокремлюється від тексту пустим рядком зверху та знизу.

Малюнки, що виконані у різних графічних програмах, розміщуються у тексті у вигляді об’єктів, центрованих посередині рядка. Під малюнком друкується назва. Нумерація малюнків безперервна в рамках окремої частини завдання. Номер підрозділу до нумерації малюнків не включається. Малюнок відокремлюється від тексту пустим рядком зверху та знизу. Фотографії або інші растрові зображення розміщуються та оформлюються як малюнки.

Таблиці у тексті виконуються засобами редактора Microsoft Word. Таблиці також центруються посередині строки. Номер й заголовок таблиці розміщуються над таблицею. Нумерація таблиць безперервна в рамках окремої частини завдання. Номер підрозділу до нумерації таблиць не включається. Під таблицею розміщується посилання на джерело інформації, якщо таблиця містить розрахунки (дані) автора, то це також вказується у посиланні.

Посилання на джерела інформації, як друкованої, так й електронної наводяться у порядку їх згадування в роботі. Бібліографічне описання джерел наводиться в кінці роботи.

Приклад оформлення сторінки роботи, що включає назву, прізвище автора, заголовок підрозділу, зразки малюнку, формули и таблиці наведено у наступному додатку.

Всі частини олімпіадного завдання надсилаються на електронну адресу Олімпіади ([email protected]). Кінцевий термін подачі робіт встановлений на 28 лютого згідно дати відправлення вихідного повідомлення електронної пошти. Автори отримують від оргкомітету підтвердження про отримання робіт, у випадку, якщо таке підтвердження не отримано, автору потрібно з власної ініціативи звернутися до Оргкомітету и перевірити факт отримання матеріалів Олімпіадного завдання. У випадку, якщо внаслідок проблеми с отриманням електронного повідомлення дата надання роботи перевищує встановлений кінцевий строк, то така робота може бути допущена до участі в Олімпіаді після узгодження з Оргкомітетом.

Оргкомітет залишає за собою право не розглядати роботи, що виконані з суттєвими порушеннями даних вимог.

Додаток 2. Зразок оформлення сторінки олімпіадної роботи

THE WORLD NOBEL STUDENTS’ INTERNET CONTEST ON ECONOMICS

Name Surname1

Introduction

The current recessionary stage of the global economy is characterized by obvious contradictions between the complex economic phenomena and available instruments to study and analyze those phenomena…

E=mc2 (1)

where: E – energy…

Table 1.

percentage in …

Year

A, $

B, sec

C, m

Δ, %

20__

123

456

789

12











Source: www.statistics.gov, column 5 – author’s calculations

In 2003 the Hall of Nobel Prize Winners’ in Economics was unveiled in Ukraine for the first time ever…

Fig. 1. Memorial «ALFRED NOBEL PLANET» in Alfred Nobel University

September 2008 witnessed the first International Nobel Economic Forum «World Economy in the 21st Century: Cycles and Crises» which was initiated by Alfred Nobel University, Dnipropetrovs’k and the Charitable Fund «Alfred Nobel Planet» with the support of Nobel Prize Winner [1]…

References

  1. Б.Холод (2008). Наслідки першого Міжнародного Нобелівського економічного форуму in Messenger of International Nobel Economic Forum, No. 1, 2008

Додаток 3. Контакти Олімпіади

Інтернет-сайти: www.duep.edu; www.nobelplanet.org

E-mail: [email protected], science@duep.edu

Телефон: +380-562-312-454; +380-56-791-12-65

Факс: +380-56-778-05-28

Контактні особи: Дашевська Ольга Володимирівна,

к.е.н., начальник наукового відділу Дніпропетровського

університету імені Альфреда Нобеля

Дахова Антоніна Геннадіївна,

фахівець наукового відділу Дніпропетровського

університету імені Альфреда Нобеля
Офіційна адреса: Оргкомітет Всесвітньої студентської Інтернет-Олімпіади в галузі економіки,

Наб. Леніна 18, Дніпропетровськ, Україна, 49000

Додаток 4. Форма заявки

Ім’я, прізвище________________________________________________________________________

Місто навчання (університет):___________________________________________________________

Країна, де в даний момент проходить навчання____________________________________________

Країна походження____________________________________________________________________

Адреса для листування__________________________________________________________________

Електронна адреса_____________________________________________________________________

Паспортні дані (серія, номер)___________________________________________________________

Можливість прибути на церемонію нагороди______________________________________________

Я, Ім’я Прізвище, даю письмову згоду на використання роботи, яку було надано мною до Організаційного комітету Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади, або її фрагментів, в тому числі в перекладах, у вигляді публікації на сайтах організаторів Олімпіади, збірках кращих робіт, а також у навчальному процесі за умови зазначення авторства, мети написання роботи та місця, де я навчався на момент написання роботи.

______________________________(Ім’я Прізвище)

(Підпис)


1 University of …


Схожі:

Предмет, методи і завдання курсу «Регіональна економіка» та його зв’язок з іншими дисциплінами
Предмет регіональної економіки “захоплює” багато інших галузей економіки і, навпаки, практично усі інші галузі економіки мають справу...
Порядок проведення Інтернет-олімпіади з математики у 2013-2014 н...
Участь в Інтернет-олімпіаді з математики можуть брати всі учні 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області
Інформація про попередні результати Інтернет-олімпіади з математики у 2012/2013 н р

«Електронні послуги у сфері купівлі продажу (Інтернет-аукціони, Інтернет-магазини)»
Мета роботи: ознайомитись та описати роботу Інтернет-аукціонів та Інтернет-магазинів
На завдання заочного туру Всеукраїнської Інтернет олімпіади
Малої академії наук України “Відкрита природнича демонстрація” (жовтень – грудень 2010 р.)
Управління освіти виконавчого комітету Шепетівської міської ради
Забезпечити участь учнів у проведенні Інтернет-олімпіади з математики у два тури: І тур 10. 2013 10. 10. 2013р
ZL91 Структурування економіки України в умовах глобалізації
Аналізуються проблемні аспекти та позитивні наслідки впливу глобалізаційних та інтеграційних процесів на економіку різних країн....
Склад оргкомітету обласної Інтернет-олімпіади з математики
Скачко О. В. в о заступника начальника управління освіти і науки, начальника відділу загальної середньої та дошкільної освіти, голова...
10 клас 18 варіант ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з...
Попит на товари є абсолютно еластичним за ціною. Якщо пропонування товару зменшиться,то рівноважна ціна
Завдання для III етапу Всеукраїнської олімпіади з економіки
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка