ПРОГРАМА ФАХОВИХ ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ЗА НАПРЯМОМ “ПСИХОЛОГІЯ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ “


Скачати 1.67 Mb.
Назва ПРОГРАМА ФАХОВИХ ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ЗА НАПРЯМОМ “ПСИХОЛОГІЯ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ “
Сторінка 1/15
Дата 27.03.2013
Розмір 1.67 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Психологія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
Затверджено Вченою радою

філософського факультету

Львівського національного

університету імені Івана Франка

Протокол №143/7

від 27 грудня 2011 року


ПРОГРАМА ФАХОВИХ ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ЗА НАПРЯМОМ “ПСИХОЛОГІЯ" ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ

МАГІСТР“ 8.040101 ТА “СПЕЦІАЛІСТ“ 7.040101

Львів -2011

Дисципліни, що виносяться на фахові вступні випробування

Напрям "Психологія"


  1. Загальна психологія

    1. Вступ

    2. Психічні процеси

    3. Емоції і воля

    4. Особистість

  2. Історія психології

  3. Соціальна психологія

  4. Експериментальна психологія

  5. Психодіагностика

  6. Статистичні методи в психології

  7. Психологія праці

  8. Психологія управління

  9. Психологія конфлікту

  10. Педагогічна психологія

  11. Вікова психологія

  12. Клінічна психологія

  13. Патопсихологія

1 ЗАГАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ.

А. ВСТУП
Програма навчальної дисципліни
Змістовий модуль 1. Психологія як наука

Тема 1. Психологія на сучасному етапі її розвитку

Місце психології в системі наук (погляди Б. Кедрова, Ж. Піаже, В. Шевчука). Міждисциплінарні зв’язки психології.

Суб’єкт та об’єкт психології. Визначення об’єкта конкретного психологічного дослідження. Поняття про психічні явища, процеси, стани, властивості та особливості психіки людини.

Проблема предмета психології. Предмет об’єктивної та суб’єктивної психології. Причини відсутності єдиного предмета дослідження у сучасній психології. Визначення предмета конкретного психологічного дослідження.

Галузі сучасної психології та їх класифікація. Теоретичні галузі. Практичні галузі. Класифікація практичних галузей психології залежно від психологічних проблем конкретних видів людської діяльності, специфіки процесу розвитку та взаємодії людини з соціальним середовищем. Завдання психології. Основні тенденції розвитку сучасної психології.
Тема 2. Етапи розвитку психології

Періодизація становлення психологічної науки.

Психологія як наука про душу. Поняття про анімізм та гілозоїзм. Внесок античних філософів (Фалес, Анаксимандр, Анаксимен, Геракліт, Демокрит, Платон, Аристотель) та лікарів (Алкмеон, Гіппократ, Герофіл, Еразістрат, Гален) у становлення психологічної науки. Розуміння психології як науки у середньовіччі (Авіценна, Аверроес, Т. Аквінський, Р. Бекон) та в епоху Відродження (Леонардо да Вінчі, Ф. Бекон, Г. Перейра). Особливості першого етапу становлення психологічної науки.

Психологія як наука про свідомість. Погляди Р. Декарта, Б. Спінози, Г. Лейбніца, Т. Гоббса на душу та тіло людини. Виникнення асоціативної психології. Розвиток психологічної думки у Києво-Могилянській академії (І. Гізель, І. Кониський, Г. Сковорода та ін.) та Київській духовній академії (П. Юркевич та ін.). Вплив природничих наук на розуміння предмета психології у другій половині ХІХ ст. Основні програми розвитку психології як самостійної науки (В. Вундт, Ф. Брентано, І. Сєченов). Виникнення структурної та функціональної психології. Визнання психології як самостійної галузі знань. Становлення психології як самостійної науки в Україні (О. Потебня, Ю. Охорович, І. Сікорський, М. Ланге, П. Ковалевський). Виникнення об’єктивної та суб’єктивної психології. Особливості другого етапу становлення психологічної науки.

Психологія як наука про поведінку, несвідомі психічні явища та цілісні структури психіки. Поведінка як основний предмет психології (біхевіоризм, рефлексологія, реактологія). Теорія діяльності. Несвідомі психічні явища як предмет вивчення психології (психоаналіз, аналітична психологія, індивідуальна психологія, неофрейдизм, гормічна психологія). Поняття про глибинну психологію. Цілісні структури свідомості як предмет психології (ґештальтпсихологія). Розвиток психологічної науки в Україні на третьому етапі її розвитку (В. Зеньковський, С.-М. Балей та ін.). Особливості третього етапу становлення психологічної науки.

Психологія як наука про пояснення та розуміння психіки (необіхевіоризм, гуманістична психологія, когнітивна психологія, трансперсональна психологія, психологія вчинку). Розвиток вітчизняної психології на четвертому етапі (Г. Костюк, П. Зінченко, Д. Елькін, Я. Цурковський, М. Година та ін.). Причини відставання вітчизняної психології. Особливості четвертого етапу становлення психологічної науки.
Змістовий модуль 2. Методологія та методи психології

Тема 3. Методологічні принципи психологічного дослідження та етапи його проведення

Поняття про принцип та методологію психологічного дослідження.

Філософські принципи. Принцип матеріальної єдності світу. Принцип універсальності розвитку. Принцип причинності.

Загальнонаукові принципи. Принцип об’єктивності. Принцип інваріантності. Принцип відповідності. Принцип доповнюваності. Принцип симетрії. Принцип спостережуваності. Принцип редукції.

Загальнопсихологічні принципи. Принцип детермінізму. Принцип випереджального відображення. Принцип розвитку. Принцип історизму. Системно-структурний принцип. Принцип єдності свідомості та діяльності. Принцип особистісного підходу. Принцип комплексності.

Конкретнопсихологічні принципи. Принцип адекватності. Принцип паралельності. Принцип екстремальності. Принцип реєстрації градієнта. Принцип референтності. Принцип якісного аналізу.

Етапи проведення психологічних досліджень. Підготовчий етап. Теоретична та практична підготовка до досліду. Етап збору фактичного матеріалу. Етап опрацювання результатів. Етап інтерпретації даних. Етап висновків.
Тема 4. Методи психології

Поняття про метод та методику психології. Класифікація методів психології (С. Рубінштейн, Г. Пирьов, Б. Ананьєв, І. Маноха, Л. Карпенко, В. Слободчиков, Є. Ісаєв). Узагальнена класифікація сучасних методів психології.

Методи пояснення психіки людини. Теоретичні методи: моделювання та реконструювання. Організаційні методи: порівняльний (поперечних зрізів, поздовжніх зрізів, близнюковий) та комплексний. Емпіричні методи: спостереження, експерименту, опитування, психологічного аналізу процесу та продуктів діяльності, біографічний, відображеної суб’єктності, тести. Основні правила їх проведення, види, переваги та недоліки. Уявлення про інші емпіричні методи. Методи опрацювання даних: кількісні (математико-статистичний, структурного аналізу) та якісні методи. Інтерпретаційні методи: генезисний та структурний.

Методи розуміння психіки людини. Метод самоспостереження. Метод самозвіту. Включене спостереження. Емпатичне слухання. Ідентифікація. Діалогічна бесіда. Біографічний метод. Метод інтерпретації внутрішнього світу. Метод інтуїції. Метод герменевтики.

Методи впливу на психіку людини. Психотерапія. Психокорекція. Психотренінг. Психологічне консультування.
Тема 5. Походження та історичний розвиток психіки тварин

Відображення як загальна властивість матерії. Форми відображення у неживій природі. Поняття про відображення, філогенез, онтогенез, розвиток, психічний розвиток.

Допсихічні форми відображення у живій природі. Поняття про біотичні та абіотичні подразники, подразливість, тропізми.

Проблема виникнення та розвитку психіки тварин. Об’єктивні критерії наявності психіки. Наукові теорії виникнення психіки тварин. Поняття про чутливість та поведінку тварин. Гіпотетичні причини виникнення психіки у тваринному світі. Наукові теорії розвитку психіки тварин.

Розвиток психічних форм відображення та поведінки тварин. Стадія сенсорної психіки. Нижчий рівень сенсорної психіки. Родова поведінка тварин (кінези і таксиси). Індивідуально-мінливі форми поведінки тварин. Вищий рівень сенсорної психіки. Стадія перцептивної психіки. Вищий рівень перцептивної психіки. Інстинкти тварин, їх основні ознаки та механізми. Поняття про облігатне навчання та імпринтинг. Групова та ритуальна поведінка тварин. Вищий рівень перцептивної психіки. Навички тварин, їх основні ознаки та закони формування. Факультативне навчання. Передумови формування інтелектуальної поведінки тварин. Найвищий рівень перцептивної психіки. Інтелектуальна поведінка тварин, їх основні ознаки. Спілкування тварин.

Означення психіки тварин, її основні властивості та тенденції розвитку. Психіка тварин – біологічна передісторія розвитку психіки людини.
Змістовий модуль 3. Психіка. Свідомість. Несвідоме

Тема 6. Природа та сутність психіки людини

Психологічні теорії філогенезу психіки людини. Натуралістична теорія. Суспільно-історична теорія (школи: соціологічна, культурно-історична, історичної психології). Марксистська теорія.

Передумови, умови та фактори формування психіки людини. Основні властивості психіки людини: єдність свідомого та несвідомого, ідеального та матеріального, суб’єктивного та об’єктивного, частини і цілого, стану і процесу, біологічного і соціального. Означення та основні функції психіки людини.

Матеріальні основи та фізіологічні механізми психіки. Поняття про френологію. Рефлекторна теорія психіки І. Сєченова та І. Павлова. Теорія функціональної системи П. Анохіна.

Психофізична та психофізіологічна проблеми, шляхи їх вирішення. Теорії психофізичного паралелізму, психофізичної взаємодії, психофізичної ідентичності, емерджентного психонейронального монізму, психофізичної єдності.
Тема 7. Індивідуальна свідомість людини як вища форма психічного відображення

Форми свідомості: суспільна, групова, індивідуальна. Загальна характеристика індивідуальної свідомості.

Структура індивідуальної свідомості. Буттєвий та рефлексивний рівень свідомості. Біодинамічна тканина дії, чуттєва тканина образу, значення та сенс.

Означення індивідуальної свідомості людини та її основні особливості.

Предметна свідомість та самосвідомість людини, їх основні функції. Самоспостереження та самооцінка як засоби самопізнання людини. Основні виміри самооцінки людини. Формування самооцінки. Самоприйняття та його зв’язок із самоповагою. Самоконтроль та самовдосконалення. Поняття про “Я-концепцію” людини.
Тема 8. Несвідоме в психіці людини

Історичний погляд на категорію несвідомого (Сократ, Р. Декарт, Г. Лейбніц, Г. Фехнер, В. Вундт та ін.).

Психоаналітична теорія несвідомого З. Фрейда. Сфери психіки за З. Фрейдом. Несвідоме як фундамент психіки, його основні особливості. Передсвідома та свідома сфери психіки, їх основні особливості.

Несвідоме в аналітичній психології К. Юнга. Структура душі за К. Юнгом. Его, індивідуальне несвідоме та колективне несвідоме. Поняття про архетипи.

Означення несвідомого. Загальна характеристика несвідомих психічних явищ людини. Основні функції несвідомого. Співвідношення між несвідомим, підсвідомим та передсвідомим.

Класифікація несвідомих психічних явищ. Неусвідомлені механізми свідомих дій (неусвідомлені автоматизми, явища неусвідомленої установки, неусвідомлені супроводи свідомих дій). Неусвідомлені чинники свідомих дій. Надсвідомі процеси.

Співвідношення свідомих та несвідомих психічних явищ людини.
Перелік рекомендованих підручників, методичних та дидактичних матеріалів

  1. Варій М. Й. Загальна психологія. – 2-ге вид., випр. і доп. – К.: Центр учбової літератури, 2007.

  2. Загальна психологія / За ред. С. Д. Максименка. 2-ге вид. – Вінниця: Нова Книга, 2004.

  3. Загальна психологія / О. В. Скрипченко, Л. В. Долинська, З. В. Огороднійчук та ін. – К.: Либідь, 2005.

  4. М’ясоїд П. А. Загальна психологія. – 3-те вид., випр. – К.: Вища школа, 2004.

  5. Партико Т. Б. Загальна психологія. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2008.

  6. Партико Т. Б. Кредитно-модульний курс „Загальна психологія”. Методичні рекомендації для студентів І курсу спеціальності „Психологія ” (денна форма навчання). – Львів, ЛНУ, 2007. – 35 с.

  7. Партико Т. Б. Методичні матеріали для вивчення курсу “Загальна психологія” (розділ “Вступ”). Для студентів І курсу напряму підготовки “Психологія” (заочна форма навчання). – Львів, ЛНУ, 2008. – 30 с.

  8. Партико Т. Б. Курс загальної психології. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2002.

  9. Партико Т. Б. Методичні матеріали для вивчення курсу “Загальна психологія” (розділ “Вступ”). Для студентів І курсу напряму підготовки “Психологія” (заочна форма навчання). – Львів, ЛНУ, 2008. – 30 с.

  10. Психологический словарь / Под ред. В. П. Зинченко, Б. Г. Мещерякова. 2-е изд. – М.: Педагогика-Пресс, 1997.

  11. Психология. Словарь / Под ред. А. В. Петровского, М. Г. Ярошевского. 2-е изд. – М.: Политиздат, 1990.

  12. Психологічний словник / За ред. В. І. Войтка. – К.: Вища школа, 1982.

  13. Словарь практического психолога / Сост. С. Ю. Голован. – Минск: Харвест, 1997.


Контрольні питання з курсу

  1. Місце психології в системі наук.

  2. Суб’єкт та об’єкт психології.

  3. Проблема предмета психології.

  4. Класифікація галузей сучасної психології.

  5. Теоретичні галузі психології.

  6. Практичні галузі психології.

  7. Завдання сучасної психології.

  8. Основні тенденції розвитку сучасної психології.

  9. Періодизація становлення психологічної науки.

  10. Психологія як наука про душу.

  11. Психологія як наука про свідомість.

  12. Психологія як наука про поведінку.

  13. Психологія як наука про несвідомі психічні явища.

  14. Психологія як наука про цілісні структури психіки.

  15. Психологія як наука про пояснення та розуміння психіки.

  16. Філософські принципи.

  17. Загальнонаукові принципи.

  18. Загальнопсихологічні принципи.

  19. Конкретнопсихологічні принципи.

  20. Етапи проведення психологічних досліджень.

  21. Класифікація методів психології.

  22. Методи пояснення психіки людини.

  23. Теоретичні методи психології.

  24. Організаційні методи психології.

  25. Емпіричні методи психології.

  26. Метод спостереження.

  27. Метод експерименту.

  28. Метод опитування.

  29. Метод психологічного аналізу процесу та продуктів діяльності.

  30. Біографічний метод.

  31. Метод відображеної суб’єктності.

  32. Тести.

  33. Методи опрацювання даних.

  34. Інтерпретаційні методи.

  35. Методи розуміння психіки людини.

  36. Методи впливу на психіку людини.

  37. Допсихічні форми відображення у живій природі.

  38. Проблема виникнення психіки тварин.

  39. Проблема розвитку психіки тварин.

  40. Розвиток психіки та поведінки тварин на нижчому рівні стадії сенсорної психіки.

  41. Розвиток психіки та поведінки тварин на вищому рівні стадії сенсорної психіки.

  42. Розвиток психіки та поведінки тварин на нижчому рівні стадії перцептивної психіки.

  43. Розвиток психіки та поведінки тварин на вищому рівні стадії перцептивної психіки.

  44. Розвиток психіки та поведінки тварин на найвищому рівні стадії перцептивної психіки.

  45. Основні властивості психіки тварин та тенденції її розвитку.

  46. Психіка тварин – біологічна передісторія розвитку психіки людини.

  47. Натуралістична теорія філогенезу психіки людини.

  48. Суспільно-історична теорія філогенезу психіки людини.

  49. Марксистська теорія філогенезу психіки людини.

  50. Передумови, умови та фактори формування психіки людини.

  51. Основні властивості психіки людини.

  52. Матеріальні основи та фізіологічні механізми психіки.

  53. Психофізична та психофізіологічна проблеми.

  54. Форми свідомості людини.

  55. Загальна характеристика індивідуальної свідомості.

  56. Структура індивідуальної свідомості.

  57. Особливості індивідуальної свідомості людини.

  58. Предметна свідомість людини, її основні функції.

  59. Самосвідомість людини, її основні функції.

  60. Психоаналітична теорія несвідомого З. Фрейда.

  61. Несвідоме в аналітичній психології К. Юнга.

  62. Загальна характеристика несвідомих психічних явищ.

  63. Класифікація несвідомих психічних явищ.

  64. Неусвідомлені механізми свідомих дій.

  65. Неусвідомлені чинники свідомих дій.

  66. Надсвідомі процеси.

  67. Співвідношення свідомих та несвідомих психічних явищ людини.


1 ЗАГАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ.

Б. ПСИХІЧНІ ПРОЦЕСИ
Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Чуттєве пізнання світу

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Схожі:

Скоригований список вступників, рекомендованих до зарахування до...
...
Список вступників, рекомендованих до зарахування до Львівського інституту...
...
Список вступників, рекомендованих до зарахування до Львівського інституту...
...
Список вступників, рекомендованих до зарахування до Львівського інституту...
...
ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ
Консультації з фаху та іноземної мови для вступників для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі освітньо-кваліфікаційних...
ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ
Консультації з фаху та іноземної мови для вступників для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра (денна та заочна форма...
Програма фахових вступних випробувань на здобуття освітньо-кваліфікаційного...
Задачею фахового вступного випробування на ступінь магістра є відбір осіб з числа бажаючих отримати згаданий вище ступінь, які мають...
ПРОГРАМА фахових вступних випробувань з політології для вступників...
Вступні випробовування проводяться на основі переліку питань, передбачених навчальними програмами професійно-орієнтованих дисциплін...
Результати фахового тестування вступників для здобуття освітньо-кваліфікаційного...
Результати фахового тестування вступників для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра на основі освітньо-кваліфікаційного...
Список вступників, рекомендованих до зарахування для здобуття освітньо-кваліфікаційного...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка